ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
FOOTBALL LEAGUE
Αλχημείες επιχειρηματιών για λιγότερη χασούρα

Την καπιταλιστική κρίση προσπαθούν να (ξανα)εκμεταλλευτούν οι επιχειρηματίες - εργοδότες (και) στο ποδόσφαιρο, ώστε να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερο εργασιακό μεσαίωνα. Με στόχο τη λιγότερη χασούρα ή/και τη μεγαλύτερη κερδοφορία τους.

Κατά το χτεσινό ΔΣ της Football League, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναχαϊκή, Αλ. Κούγιας, επανέφερε παλιότερη πρόταση για σύντμηση της σύμβασης εργασίας με τους ποδοσφαιριστές. Δηλαδή, τα συμβόλαια να είναι οκτάμηνα ή εξάμηνα (λήξη κανονικής περιόδου), ώστε η εταιρεία να μην καταβάλλει μισθούς και ΙΚΑ. Και για ομάδες που θα έχουν υποχρεώσεις (play offs), να γίνεται σύμβαση - ουσιαστικά - εποχιακού υπαλλήλου...

Για να εφαρμοστεί η πρότασή του απαιτείται συναίνεση κυβέρνησης - ΕΠΟ - ΠΣΑΠ. Ωστε να ξεπεραστούν υφιστάμενα κανονιστικά εμπόδια και να γίνει αλλαγή νόμου. Αυτά, πάντως, όπως έχει αποδειχθεί και στο συγκεκριμένο αλλά και σε άλλους χώρους, δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για εργοδότες και κυβερνώντες.

Να θυμίσουμε ότι η ΠΑΕ Παναχαϊκή και ο μεγαλομέτοχός της, πέρυσι, είχαν ζητήσει/απαιτήσει από τους ποδοσφαιριστές να «συμπαρασταθούν και σε δίκαια αιτήματα των ΠΑΕ, όπως, π.χ., την μείωση των μισθών σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τραγικής οικονομικής κρίσης που διάγουμε»... Επίσης, ότι η Football League ήταν η πρώτη που εφάρμοσε τους μνημονιακούς νόμους. Και προχώρησε σε ντε φάκτο μείωση 22% του κατώτατου μισθού στους παίκτες κάτω των 25 ετών, αξιοποιώντας τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Βάσει της απόφασης το ημερομίσθιο έγινε 26,18 ευρώ και ο βασικός μηνιαίος μισθός 586,08 ευρώ.

Τα επίχειρα του καπιταλισμού (εμπορευματοποίηση, νόμοι αγοράς), τα σοβαρά προβλήματα και σύμφυτα του συστήματος αδιέξοδα, διατηρούν «στον αέρα» και τη μορφή του νέου πρωταθλήματος. Τη νέα αγωνιστική περίοδο, βάσει της αναδιάρθρωσης, θα υπήρχαν 28 ΠΑΕ (χωρισμένες σε δύο ομίλους των 14).

Οπως επιβεβαιώθηκε στο χτεσινό ΔΣ, μάλλον σίγουρα, η πραγματικότητα θα είναι διαφορετική. Με λιγότερες ποδοσφαιρικές εταιρείες. Αρκετές από τις υφιστάμενες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις (κυρίως κάλυψη χρεών και λειτουργικών υποχρεώσεων). Και από τη μικρότερη κατηγορία - νυν Football League 2, νέα Γ' Εθνική - δεν μπορούν να μετατραπούν σε ΠΑΕ (απαιτείται κεφάλαιο 500 χιλιάδων ευρώ), άρα δεν μπορούν να καλύψουν το κενό.

Η λίγκα θα περιμένει μέχρι τέλος Ιούλη να δει τι θα γίνει. Ταυτόχρονα - μέσω συνάντησης με τον υπουργό Πολιτισμού, Π. Παναγιωτόπουλο, και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Ανδριανό - θα πιέσει για χρηματοδότηση, μέσω ΟΠΑΠ.

ΒΟΛΕΪ

Η ενίσχυση της γυναικείας ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ συνεχίζεται καθώς για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι κιτρινόμαυροι ανακοίνωσαν μεταγραφή. Αυτή τη φορά πρόκειται για την 30χρονη Σέρβα διαγώνια Γελένα Μλαντένοβιτς που αγωνιζόταν τα δυο τελευταία χρόνια στην Τουρκία, ενώ παλιότερα είχε περάσει και από τον Παναθηναϊκό. Η συμφωνία περιλαμβάνει συνεργασία ενός έτους.

  • Η... ανταλλαγή παικτριών συνεχίζεται για την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Μετά τις Καβαθά και Γιακουμή που μετακόμισαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, ήρθε η ώρα των ερυθρολεύκων να απαντήσουν με την απόκτηση της Κάταλιν Κις. Oι πρωταθλητές της Α1 γυναικών συμφώνησαν με την παίκτρια και εντός των επόμενων ημερών αναμένονται οι ανακοινώσεις.
ΜΠΑΣΚΕΤ
Η αποστολή για το Ευρωπαϊκό νέων

Ανακοινώθηκαν από τον ομοσπονδιακό τεχνικό Κώστα Μίσσα, οι 12 παίκτες οι οποίοι θα απαρτίσουν την Εθνική ομάδα νέων ανδρών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ταλίν της Εσθονίας το οποίο ξεκινάει στις 9 Ιούλη. Ανάμεσά τους βρίσκεται και το «βαρύ πυροβολικό» της Εθνικής ο Γιάννης Αντετοκούμπο που πρόσφατα επιλέχθηκε στα ντραφτ του NBA απο τους Μιλγουόκι Μπακς. Αναλυτικά η 12άδα: Λευτέρης Μποχωρίδης 1,96 (Αρης) γκαρντ, Γιαννούλης Λαρεντζάκης 1,95 (Ικαρος) γκαρντ, Γιάννης Αντετοκούμπο 2,06 (Μιλγουόκι) γκαρντ, Αλέξανδρος Μήτσιαλος 2,02 (Ικαρος) φόργουορντ, Διαμαντής Σλαφτσάκης 2,01 (ΚΑΟΔ) φόργουορντ, Μιχάλης Καμπερίδης 2,06 (Φιλαθλητικός) φόργουορντ, Κώστας Γόντικας 2,02 (Παναθηναϊκός/NYU) Σέντερ, Γιάννης Καραμαλέγκος 1,92 (Αμύντας) γκαρντ, Φίλιππος Καλογιαννίδης 1,94 (Ερμής Λαγκαδά) γκαρντ, Ιωάννης Παπαπέτρου 2,06 (Τέξας) φόργουορντ, Δημήτρης Αγραβάνης 2,08 (Πανιώνιος) σέντερ, Πέτρος Μελισσαράτος 2,04 (Περιστέρι) σέντερ.

  • Δυο 24ωρα πριν το κρίσιμο ραντεβού του Ολυμπιακού με τον Βασίλη Σπανούλη (αναμένεται να συναντηθούν αύριο Παρασκευή) τα σενάρια για τον επόμενο προορισμό του παίκτη φουντώνουν συνεχώς, με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Μπαρτσελόνα να ερίζουν για την απόκτησή του.
  • Ο Κολοσσός Ρόδου ανανέωσε τη συνεργασία του με τον Βασίλη Φραγκιά για ακόμα μία αγωνιστική περίοδο.
  • Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε χτες την παραμονή στην ομάδα για ένα ακόμη χρόνο του νεαρού σέντερ Γάιου Σκορδίλη.
ΣΤΙΒΟΣ
Φουλ δράση για Φιλιππίδη

Φουλ δράση περιλαμβάνει το διάστημα πριν τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Μόσχας (10 Αυγούστου) για τον Ελληνα πρωταθλητή του επί κοντώ ο Κώστας Φιλιππίδης. Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ βρίσκεται στη Λοζάνη προκειμένου να πάρει μέρος στο σημερινό γκραν-πρι για το Diamond League που θα γίνει εκεί. Στον αγώνα θα μετέχουν επίσης και αρκετά σπουδαία ονόματα του αγωνίσματος, όπως ο Γάλλος Ολυμπιονίκης Ρενό Λαβιλενί, ο «ασημένιος» στη διοργάνωση του Λονδίνου Μπιόρν Οτο, ο επίσης Γερμανός Ραφαέλ Χολζντέπε και ο Αμερικανός Μπραντ Γουόκερ. Οι υποχρεώσεις για τον Φιλιππίδη συνεχίζονται την Παρασκευή οπότε θα λάβει μέρος στο γκραν-πρι του Παρισιού επίσης για τη σειρά Diamond League.

Ρατσιστικός... οχετός

Προκλητικός για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε ο αρχηγός του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή για την περίπτωση του 18χρονου μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούμπο. Ο νεαρός παίκτης πρόσφατα συμμετείχε στα ντραφτ του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ (ΝΒΑ) και επιλέχθηκε από την ομάδα των Μιλγουόκι Μπακς. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στην επίσημη παρουσίαση ο παίκτης εμφανίστηκε κρατώντας την ελληνική σημαία, για μια ακόμη φορά φρόντισε να κάνει... επίδειξη των λογικών που αντιπροσωπεύει η οργάνωση των φασιστοειδών. Παρομοίασε τον Γιάννη Αντετοκούμπο με χιμπατζή στο ζωολογικό κήπο που κρατά μια μπανάνα και μια σημαία, ενώ διερωτήθηκε αν υπάρχουν πολλοί με ανάλογα επίθετα που έχουν πολεμήσει στο έπος του 1912 ή του 1940. Ενα ακόμη περιστατικό που φανερώνει το πραγματικό πρόσωπο της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Η απομόνωση από τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους των νοσταλγών του Χίτλερ και των απόψεών τους θα πρέπει να είναι η απάντηση.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Η κλήρωση των ημιτελικών

Αισίως στην ημιτελική φάση έχει φτάσει το Εργατικό Τουρνουά, το οποίο διοργανώνει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Την Κυριακή (7/7), στο γήπεδο του Ιλιον (Λεωφόρος Χασιάς 130), θα πραγματοποιηθούν οι δύο αναμετρήσεις, από τις οποίες θα προκύψει το ζευγάρι του τελικού. Για το εισιτήριο θ' αναμετρηθούν, όπως προέκυψε από την σχετική κλήρωση, ΝΟΥΝΟΥ - Ομάδα Προσφύγων Εργαζομένων από το Αφγανιστάν (10:00) και Tasty - ΣΕΤΗΠ (11:00).

Τ' αποτελέσματα της προηγούμενης φάσης, ήταν: Forthnet - Ομάδα Προσφύγων Εργαζομένων από το Αφγανιστάν 0-15, Σωματείο Λογιστών - Tasty 3-4 στα πέναλτι (4-4 κ.α.), ΝΟΥΝΟΥ - ΣΕΤΗΠ 9-2. Την τετράδα των ημιτελικών συμπλήρωσε η ΣΕΤΗΠ, με κριτήριο το μεγαλύτερο αριθμό τερμάτων που έχει πετύχει από την έναρξη του τουρνουά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ