ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ

Με «γεμάτες» τις αποσκευές τους επέστρεψαν οι χιλιάδες νέοι και νέες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ και πήραν μέρος στο 22ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης, στους Αγίους Αποστόλους Χανίων. Με τις ογκώδεις και μαχητικές διαδηλώσεις στη βάση - ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, τη Σούδα, τις συζητήσεις και τις εκδηλώσεις αλλά και τις στιγμές ανάπαυλας και διασκέδασης, το 22ο Διήμερο «πλούτισε» την πείρα των νέων που με αφετηρία κάθε γωνιά της Ελλάδας ταξίδεψαν στην Κρήτη, πολλοί από αυτούς διασχίζοντας ολόκληρη τη χώρα!

Κορυφαίες στιγμές τα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν παράλληλα στην αεροπορική και στη ναυτική βάση της Σούδας, το Σάββατο το πρωί, με χιλιάδες διαδηλωτές να βροντοφωνάζουν πως θέλουν τη Σούδα «λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» και η πορεία που πλημμύρισε στη συνέχεια την πόλη των Χανίων. Και βέβαια, η εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το απόγευμα της ίδιας μέρας, στο χώρο της κατασκήνωσης.

Δίπλα στα παραπάνω, η συζήτηση με θέμα τις εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚΡ), το αφιέρωμα στους κομμουνιστές ποιητές Ναζίμ Χικμέτ και Γιάννη Ρίτσο, η επίσκεψη μαθητών στη φυλακή του Ιτζεδίν και η εκδήλωση που έγινε εκεί με την παρουσία κομμουνιστών που φυλακίστηκαν σε αυτή. Δεν έλειψε το γλέντι, το κολύμπι στη θάλασσα, οι αθλητικές δραστηριότητες, όπως το τουρνουά ποδοσφαίρου.

Η συμμετοχή χιλιάδων νέων στο 22ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στέλνει ηχηρό μήνυμα πως όλο και περισσότεροι επιλέγουν να βαδίσουν στο δρόμο που δείχνει το σύνθημά του: «Από τους πολέμους των εκμεταλλευτών, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης». «Πυξίδα» που προσανατολίζει τα βήματα των νέων κομμουνιστών στο δύσκολο αυτό δρόμο, το σύνθημα που ακούστηκε πολλές φορές τις τελευταίες μέρες: «Αγώνας, τόλμη, γνώση κι αντοχή - Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική»!


Κλοιός διαδηλωτών γύρω από τις βάσεις των ιμπεριαλιστών

Διαδηλώσεις το πρωί του Σαββάτου στην αεροπορική βάση, στη ναυτική βάση της Σούδας και την πόλη των Χανίων

Στιγμιότυπο στην αεροπορική βάση
Στιγμιότυπο στην αεροπορική βάση
Με δύο εντυπωσιακά τόσο σε όγκο όσο και σε μαχητικότητα συλλαλητήρια «πολιόρκησαν» ταυτόχρονα το πρωί του Σαββάτου χιλιάδες λαού και νεολαίας, την αεροπορική και τη ναυτική ΝΑΤΟική βάση της Σούδας. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από την κατασκήνωση, ενώ πολλοί ταξίδεψαν ακόμα και το προηγούμενο βράδυ για να βρεθούν στην κινητοποίηση.

«Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Η Σούδα να γίνει λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών»... Η πυκνότητα και η ένταση των συνθημάτων αυξάνονταν όσο οι διαδηλωτές πλησίαζαν την περίφραξη και τη φρουρούμενη από αστυνομικές δυνάμεις είσοδο των δύο αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Με χειροκροτήματα και νέα συνθήματα υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, που έφτασε στην είσοδο της αεροπορικής βάσης, στην κεφαλή της διαδήλωσης.

«Ενθύμιο» στους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές οι διαδηλωτές άφησαν τα συνθήματα που έγραψαν στα τοιχία στην είσοδο των βάσεων και τα πανό που κρέμασαν στην περίφραξη: «Ουστ! Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας». Μήνυμα πως είναι ανεπιθύμητοι έστειλαν στους εχθρούς των λαών και της νεολαίας μέσα στο ίδιο το έδαφος και τη βάση τους τα εκατοντάδες μπουκάλια γεμάτα κόκκινη μπογιά που εκτόξευσαν οι διαδηλωτές και κατέληξαν στα οχήματα της περιπολίας και στα κτίρια της αεροπορικής βάσης. Αντίστοιχα, στη ναυτική βάση, τα μέλη της ΚΝΕ κατόρθωσαν να υψώσουν αιφνιδιαστικά σε φυλάκιο κόκκινες σημαίες και να ανεμίσουν τα λάβαρα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μέσα στο στρατηγείο των φονιάδων των λαών.

Από τη διαδήλωση στη αεροπορική βάση
Από τη διαδήλωση στη αεροπορική βάση
Ακολούθησε πορεία στην πόλη των Χανίων, με την Οργάνωση Περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας στην κεφαλή και το πανό της να θυμίζει τους στίχους του Μπ. Μπρεχτ: «Ο πόλεμος γεννιέται από την ειρήνη τους καθώς ο γιος από τη μάνα». Το ποτάμι των διαδηλωτών ξεχύθηκε στους δρόμους της αγοράς και κατέληξε στο ενετικό λιμάνι, προκαλώντας αίσθηση τόσο στους κατοίκους της πόλης όσο και στους τουρίστες. Στον ενετικό φάρο, κατά μήκος του κυματοθραύστη, αναρτήθηκε πανό με σύνθημα γραμμένο όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά: «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών - Να κλείσει η βάση της Σούδας».

Τα στιγμιότυπα των κινητοποιήσεων προβλήθηκαν το Σάββατο το βράδυ στο χώρο της κατασκήνωσης, με βίντεο που ετοίμασε η ΚΝΕ το ίδιο απόγευμα και οι κατασκηνωτές υποδέχτηκαν με ενθουσιώδη χειροκροτήματα. Το βίντεο βρίσκεται αναρτημένο στο portal του ΚΚΕ, στην ιστοσελίδα της ΚΝΕ και στο κανάλι της ΚΝΕ στο youtube.


Πορεία προς τη ναυτική βάση
Πορεία προς τη ναυτική βάση

Το πανό της ΚΝΕ στον ενετικό φάρο στα Χανιά
Το πανό της ΚΝΕ στον ενετικό φάρο στα Χανιά

Από την πορεία στο λιμάνι των Χανίων
Από την πορεία στο λιμάνι των Χανίων

«Βροχή» από μπουκάλια με κόκκινη μπογιά δέχτηκε η αεροπορική βάση
«Βροχή» από μπουκάλια με κόκκινη μπογιά δέχτηκε η αεροπορική βάση

Τρεις κόκκινες σημαίες έστησαν οι διαδηλωτές στο στρατηγείο των ιμπεριαλιστών στη ναυτική βάση
Τρεις κόκκινες σημαίες έστησαν οι διαδηλωτές στο στρατηγείο των ιμπεριαλιστών στη ναυτική βάση

Δραστηριότητες για τις μικρότερες ηλικίες

Ιδιαίτερο πρόγραμμα δραστηριοτήτων προβλεπόταν στα πλαίσια του διημέρου για μαθητές Γυμνασίου και μικρότερες ηλικίες: Οι νεαροί κατασκηνωτές γνωρίστηκαν μεταξύ τους, έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια και διασκέδασαν στη θάλασσα. Συμμετείχαν στη διαδήλωση στη βάση της Σούδας με το πανό που ετοίμασαν οι ίδιοι το προηγούμενο βράδυ στην κατασκήνωση. Συζήτησαν για τον πόλεμο και έφτιαξαν χειροτεχνίες και κατασκευές βασισμένες στις ιδέες που γεννήθηκαν από τη συζήτηση.

Και πριν φύγουν άφησαν τις εντυπώσεις τους: «Μου άρεσε που μείναμε σε σκηνές», «που ήμασταν μαζί με άλλα παιδιά», «που πήγαμε στη συγκέντρωση και στη διαδήλωση», έγραψαν στο τετράδιο εντυπώσεων οι πιο μικροί. «Πήρα τον πρώτο μου "Οδηγητή"», έγραψε ο Δημήτρης ενώ ο Αριστείδης αναφέρθηκε στη διαδήλωση στη Σούδα, σημειώνοντας: «Το κυριότερο ήταν ο αγώνας που δώσαμε».


Γλέντι και χορός σε κρητικούς ρυθμούς

Από το Διήμερο δεν έλειψε το γλέντι, η μουσική και ο χορός. Σε αυτό συνέβαλαν καθοριστικά όλοι οι καλλιτέχνες που ανέβηκαν στη σκηνή του αλλά και μια σειρά από χορευτικά συγκροτήματα που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς του νησιού. Στα ίδια βήματα στη συνέχεια συνέχισαν εκατοντάδες κατασκηνωτές.



Με υλικά την προσφορά και το μεράκι

Παραδοσιακό γαμοπίλαφο σέρβιραν το βράδυ του Σαββάτου τα κυλικεία της κατασκήνωσης, μαγειρεμένο με το κρέας που πρόσφεραν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Χανίων και Ανωγείων. Τους κτηνοτροφικούς συλλόγους και όλους όσοι βοήθησαν στην οργάνωση και την προετοιμασία και την επιτυχία του διημέρου, ευχαρίστησε ο Γιάννης Νταγκουνάκης, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ. Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στη συγκέντρωση του Σαββάτου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους καλλιτέχνες και τους πολιτιστικούς συλλόγους που πλαισίωσαν το πρόγραμμα του Διημέρου. Ευχαρίστησε ακόμα το Δήμο Χανίων και την αντιπεριφέρεια, για τη βοήθειά τους στη διαμόρφωση του χώρου, ενώ τόσο ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης, Απόστολος Βουλγαράκης, παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση.

Το Διήμερο αυτό, όπως και κάθε προηγούμενο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, «στήθηκε με την προσφορά, την ανιδιοτέλια και το μεράκι των συντρόφων μας και των φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Γ. Νταγκουνάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ