ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Προετοιμάζουν το έδαφος για νέα μέτρα

Στην Κομισιόν εκτιμούν τώρα ότι το περιβόητο «δημοσιονομικό κενό» μπορεί να αγγίξει τα 10 δισ. μέχρι το 2016

Μπλόκο στα νέα μέτρα με γενικό λαϊκό ξεσηκωμό είναι η μόνη απάντηση
Μπλόκο στα νέα μέτρα με γενικό λαϊκό ξεσηκωμό είναι η μόνη απάντηση
Νέα φορο-επιδρομή με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και των κοινωνικών επιδομάτων στη χώρα μας, για την περίοδο 2013 - 2016, προαναγγέλλει το προσχέδιο της Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συζητήθηκε στο τελευταίο Γιούρογκρουπ και στηρίχτηκε στα στοιχεία των τελευταίων ελέγχων της τρόικας.

Η εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι «η δημοσιονομική προοπτική για το 2013-14 συνεχίζει να υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα», διατύπωση που επαναλήφθηκε χτες από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται στο προσχέδιο, το «δημοσιονομικό κενό» για τα επόμενα χρόνια μπορεί να εξελιχθεί:

  • σε 0,5% του ΑΕΠ ή 1 δισ. ευρώ το 2013
  • σε 0,5% του ΑΕΠ ή 1 δισ. ευρώ το 2014
  • σε 1,75% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ το 2015
  • σε πάνω από 2% του ΑΕΠ ή 4 δισ. ευρώ το 2016

Αυτό, με βάση τα όσα με σαφήνεια έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα τρόικα και κυβερνώντες, σημαίνει τη λήψη μέτρων, με τα οποία θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Με δυο λόγια, οι παραπάνω εκτιμήσεις στρώνουν το έδαφος και προετοιμάζουν το λαό για νέα μέτρα, το ύψος των οποίων είναι δυνατόν να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ! Και είναι πλέον πολύ καθαρό από την πρότερη εμπειρία εφαρμογής του μνημονίου ότι συγκυβέρνηση και τρόικα θα στραφούν και πάλι σε συνδυαστικά μέτρα αύξησης των φόρων και περικοπής μισθών - συντάξεων και κοινωνικών δαπανών.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει με τους εταίρους της το θέμα νέων μέτρων. Ωστόσο, ο Γ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, σε περίπτωση που δεν υπάρξει υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί.

Για τη διετία 2013 - 2014, στο προσχέδιο της Εκθεσης της Κομισιόν εκφράζονται επιφυλάξεις για την πορεία εκτέλεσης του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού, με δεδομένο ότι ήδη έχει δημιουργηθεί μια «τρύπα» 1,6 δισ. ευρώ στα έσοδα. Στα πλαίσια αυτά εκφράζεται η ανησυχία για τη δυνατότητα αποπληρωμής των συσσωρευμένων φόρων από τα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες του έτους...

Και πραγματικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη έρχεται νέα φορο-καταιγίδα, καθώς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο οποίος λόγω των γνωστών κυβερνητικών παρεμβάσεων (κατάργηση αφορολόγητου, ατομικού και παιδιών, κατάργηση φορολογικών απαλλαγών, νέα εξοντωτική φορολογική κλίμακα κ.ά.) έχει αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων να πληρώνει υπέρογκους συμπληρωματικούς φόρους. Τα δε χαράτσια στα ακίνητα για το 2013 έχουν αρχίσει να έρχονται με τους νέους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ειδικά για το τελευταίο, το προσχέδιο της Εκθεσης της Κομισιόν εκφράζει επιφυλάξεις για «την ικανότητα της διοίκησης να συλλέγει τα έσοδα του φόρου ακίνητης περιουσίας από το 2014», γεγονός που επαναφέρει τα σενάρια για συνέχιση της είσπραξης του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το νέο έτος.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Με τις ΑΟΖ προωθεί νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια

Τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια μέσω της εκμετάλλευσης του ενεργειακού και φυσικού πλούτου που υπάρχει στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) των κρατών - μελών κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν).

Συγκεκριμένα, σε μελέτη που παρουσίασε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει ότι η «θέσπιση θαλάσσιων ζωνών, συμπεριλαμβανομένων των ΑΟΖ, στη Μεσόγειο θα μπορούσε να ωφελήσει τη Γαλάζια Ανάπτυξη και τις γενικότερες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας». Με στόχο να ενισχυθούν τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, στη μελέτη τονίζεται ότι «οι ΑΟΖ θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια αποτελεσματικότερη πολιτική χωροταξικού σχεδιασμού, η οποία θα προσέλκυε επενδύσεις και περαιτέρω οικονομικές δραστηριότητες».

Με στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων της Ενέργειας, των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι με τη «θέσπιση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών» μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στους τομείς «γαλάζιας ενέργειας, υδατοκαλλιέργειες, θαλάσσιος, παράκτιος τουρισμός και κρουαζιέρες, θαλάσσιοι ορυκτοί πόροι και γαλάζια βιοτεχνολογία». Οπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση «αυτοί οι οικονομικοί κλάδοι μπορούν να εξασφαλίζουν συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία περίπου 500 δισ. ευρώ το χρόνο»(!) και «να συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης».

Σε αυτήν την κατεύθυνση και εντάσσοντας επί της ουσίας τις ΑΟΖ των κρατών - μελών κάτω από τη σκέπη της ΕΕ, με δηλώσεις της η επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, που παρουσίασε την έκθεση σημείωσε: «Υπάρχουν τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες στη Μεσόγειο Θάλασσα, οι οποίες θα μπορούσαν να ευοδωθούν με τη θέσπιση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ). Η ανακήρυξη και η θέσπιση θαλάσσιων ζωνών παραμένει κυριαρχικό δικαίωμα κάθε παράκτιου κράτους. Αποτελεί όμως κοινή μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας».

Η Μ. Δαμανάκη αναφερόμενη στο καθεστώς του Αιγαίου, σημείωσε ότι «θα ήταν προς όφελος της Τουρκίας και της ΕΕ να επικυρώσει η Αγκυρα τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και θα διευκόλυνε την κατάσταση», προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για τη συνεκμετάλλευσή του που αποτελεί και στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης της Ελλάδας. Απαντώντας σε ερώτηση για τις «διαφορές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο θέμα της ΑΟΖ, η Μ. Δαμανάκη τόνισε ότι «η ΕΕ διεξάγει διμερή διάλογο με την Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τα διάφορα ζητήματα» και σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό: «Η πρώτη λέξη κλειδί θα είναι η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ενωσης και τους γείτονές μας».

Δείχνοντας ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων Ενέργειας για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου της Μεσογείου, σημείωσε: «Μεγάλο μέρος που αφορά στη Μεσόγειο Θάλασσα, παραμένει σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτο, ανεξερεύνητο και ανεκμετάλλευτο» και «η ύπαρξη μιας ΑΟΖ θα μπορούσε να επιτρέψει την εξασφάλιση περαιτέρω οικονομικών επενδύσεων, όπως για παράδειγμα την εξερεύνηση Ενέργειας στη θάλασσα». Βεβαίως, ο τρόπος που θα καθοριστούν οι ΑΟΖ είναι ζήτημα όπου θα προκύψουν αντιπαραθέσεις μεταξύ των αστικών τάξεων των χωρών για τη μοιρασιά της πίτας και αυτό δεν πρόκειται να το λύσουν οι όποιες διακηρύξεις των οργάνων της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ περί «συνεργασίας».

Ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ

Την Ουάσιγκτον θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, στις 8 Αυγούστου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της συνάντησης «θα συζητηθούν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Αφρικής καθώς και η βαθύτερη εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης σ' αυτούς για την εξυπηρέτηση και των συμφερόντων του ντόπιου κεφαλαίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης θα τεθούν επί τάπητος και το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και η πορεία του «κρατικού χρέους». Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να λάβει μια δήλωση στήριξης από τον Αμερικανό Πρόεδρο για την υλοποίηση των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, ενώ θα απευθύνει πρόσκληση προς τα αμερικανικά μονοπώλια για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μέσω και των συμπράξεων με ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν και τα ενεργειακά θέματα, που αφορούν στην κατασκευή του αγωγού «TAP» - την οποία επιθυμούσαν οι Αμερικανοί - καθώς και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ελλάδας.

Ο Λευκός Οίκος στη δική του ανακοίνωση, με αφορμή την επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στην Ουάσιγκτον, αναφέρει πως η επίσκεψη «θα υπογραμμίσει την ισχύ της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας σήμερα» και προσθέτει ότι τις δύο χώρες «συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα και η συμμαχία του NATO». Σημειώνει ακόμα πως «θα υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της».

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, καταλήγει η ανακοίνωση, «αναμένει να συζητήσει με τον πρωθυπουργό ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και προκλήσεων, περιλαμβανομένων της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας, της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης, της περιφερειακής συνεργασίας, των κοινών προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των προοπτικών διευθέτησης στην Κύπρο, των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική και της Συρίας». Το «πακέτο» των θεμάτων που βάζει στο τραπέζι ο Λευκός Οίκος συνδέεται με τα σενάρια για πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή, με τη Σούδα να προορίζεται για ακόμα μια φορά ως βασικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ