Παρασκευή 12 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ

Την Ουάσιγκτον θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, στις 8 Αυγούστου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της συνάντησης «θα συζητηθούν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Αφρικής καθώς και η βαθύτερη εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης σ' αυτούς για την εξυπηρέτηση και των συμφερόντων του ντόπιου κεφαλαίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης θα τεθούν επί τάπητος και το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και η πορεία του «κρατικού χρέους». Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να λάβει μια δήλωση στήριξης από τον Αμερικανό Πρόεδρο για την υλοποίηση των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, ενώ θα απευθύνει πρόσκληση προς τα αμερικανικά μονοπώλια για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μέσω και των συμπράξεων με ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν και τα ενεργειακά θέματα, που αφορούν στην κατασκευή του αγωγού «TAP» - την οποία επιθυμούσαν οι Αμερικανοί - καθώς και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ελλάδας.

Ο Λευκός Οίκος στη δική του ανακοίνωση, με αφορμή την επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στην Ουάσιγκτον, αναφέρει πως η επίσκεψη «θα υπογραμμίσει την ισχύ της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας σήμερα» και προσθέτει ότι τις δύο χώρες «συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα και η συμμαχία του NATO». Σημειώνει ακόμα πως «θα υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της».

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, καταλήγει η ανακοίνωση, «αναμένει να συζητήσει με τον πρωθυπουργό ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και προκλήσεων, περιλαμβανομένων της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας, της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης, της περιφερειακής συνεργασίας, των κοινών προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των προοπτικών διευθέτησης στην Κύπρο, των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική και της Συρίας». Το «πακέτο» των θεμάτων που βάζει στο τραπέζι ο Λευκός Οίκος συνδέεται με τα σενάρια για πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή, με τη Σούδα να προορίζεται για ακόμα μια φορά ως βασικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ