ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Κατάκτηση της εργατικής τάξης η κυριακάτικη αργία

Τη σημασία της κυριακάτικης αργίας για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ στο κάλεσμα που απευθύνει για το συλλαλητήριο που οργανώνουν την Τρίτη 23 Ιούλη συνδικάτα εργαζομένων στο εμπόριο και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων. Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνουν τα συνδικάτα των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες και οι ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων την Τρίτη 23 Ιούλη 2013 στην Ομόνοια στις 7μμ.

Να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να καταργήσουν μια ακόμα κατάκτηση των εργαζομένων την ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ.

Πριν 103 χρόνια κατακτήθηκε η κυριακάτικη αργία με σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης και τώρα θέλουν να την καταργήσουν γυρίζοντας την Ιστορία έναν αιώνα πίσω.

Η Κυριακή 3 του Γενάρη του 1910 ήταν η μέρα που κατοχυρώθηκε και εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η κυριακάτικη αργία. Ηταν μια μεγάλη κατάκτηση της εργατικής τάξης κι όλων των μεροκαματιάρηδων και μισθοσυντήρητων ανθρώπων της χώρας μας.

Το εργασιακό καθεστώς που επικρατούσε ως τις 31 του Δεκέμβρη του 1909 για όλους τους εργάτες της Ελλάδας είχε πολλά χαρακτηριστικά των σκλάβων, όπου περνούσαν ολόκληρη τη ζωή τους μέσα στα εργοστάσια και τις φάμπρικες, δουλεύοντας 12ωρο, 14ωρο και 16ωρο χωρίς σταματημό, χωρίς διάλειμμα, χωρίς ξεκούραση, χωρίς μιας μέρας άδεια για ανάπαυση.

Υπήρχαν εργάτες που είχαν χρόνια ολόκληρα να δουν τον ήλιο και το φως. Νύκτα έφευγαν από το σπίτι τους, νύκτα γύριζαν. Κι αυτό γινότανε ασταμάτητα χρόνια και χρόνια.

Η κυριακάτικη αργία ήταν μια ιστορική νίκη όλης της εργατικής τάξης της χώρας μας, ένας ιστορικός σταθμός κι αφετηρία οργανωμένης ταξικής πάλης.

Η εργατική τάξη δεν πρέπει να παγιδευτεί σε τεχνητά διλήμματα, γιατί οι απαιτήσεις του κεφαλαίου δεν σταματούν στους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα, αρχίζουν απ' αυτούς, ενώ αποσκοπούν στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνολικά. Στόχος τους είναι να πλήξουν την εργατική τάξη, στο σύνολό της, επιβάλλοντας συνθήκες καταναγκαστικής δουλειάς, παρόμοιες με εκείνες πριν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Είναι ανάγκη να δώσουμε από κοινού απάντηση εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι στα μονοπώλια που ρημάζουν τη ζωή της εργατικής τάξης και αφανίζουν τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους αυξάνοντας τα κέρδη τους καθημερινά.

Την Τρίτη 23 Ιούλη να δείξουμε στην κυβέρνηση, στην μεγαλοεργοδοσία, στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι έχουμε δύναμη, έχουμε αποφασιστικότητα, να τους βάλουμε εμπόδια. Να υπερασπίσουμε τη ζωή μας.

Με τις οικογένειές μας κατεβαίνουμε στη συγκέντρωση των συνδικάτων, των αυτοαπασχολούμενων.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΙΣ 7 μ.μ.».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Σκλάβοι για το μεγάλο κεφάλαιο

Για τις συνέπειες της κατάργησης της αργίας της Κυριακής η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης λέει χαρακτηριστικά: «Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ανοίγει το δρόμο για την 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία σε όλους τους κλάδους και για όλους τους εργαζόμενους.

Ειδικότερα για τους εμποροϋπάληλλους σημαίνει δουλειά 7 μέρες την εβδομάδα για 400 ευρώ μισθό, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Με τη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας μέσα σε ένα τεράστιο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, γενικεύονται οι ελαστικές μορφές εργασίας.

Ηδη έχουν καταργηθεί τα ρεπό σε πολλούς χώρους δουλειάς και οι εργαζόμενοι δουλεύουν 6ήμερο. Ηδη πολλοί εργαζόμενοι ενώ πληρώνονται και ασφαλίζονται για 4ωρη απασχόληση εργάζονται 8 και 10 ώρες. Οι χιλιάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης είναι κυρίως απλήρωτες και κάποιες πληρώνονται με 1 και 2 ευρώ.

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι απολύσεις παλιών εργαζομένων με δικαιώματα προκειμένου οι εργοδότες να προσλάβουν φθηνούς νέους εργαζόμενους εκμεταλλευόμενοι το νομοθετικό πλαίσιο που τους έχουν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη τελευταία και της ΔΗΜΑΡ.

Ενας εργαζόμενος κάτω των 25 ετών που δουλεύει 4ωρο πληρώνεται με 220 ευρώ μηνιάτικο. Αυτός ο εργαζόμενος θα δουλέψει παραπάνω ώρες για να εξασφαλίσει έστω 10 ευρώ τη μέρα. Οι εργοδότες θα πατήσουν πάνω σ' αυτή τη μεγάλη ανάγκη των εργαζόμενων να εξασφαλίσουν επιπλέον εισόδημα.

Για τους εργαζόμενους δε θα μένει ελεύθερος χρόνος για ανάπαυση. Δεν θα υπάρχει πλέον η σταθερή μέρα ανάπαυσης που εξασφαλίζει στον εργαζόμενο τη δυνατότητα να ανακτήσει τις δυνάμεις του για να επιστρέψει στην παραγωγή.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο τζίρος θα αυξηθεί με τη λειτουργία τις Κυριακές είναι εμπαιγμός των εργαζομένων και των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Δεν πρόκειται ούτε ένα ευρώ να μπει παραπάνω, αφού ο τζίρος αυξάνεται από την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και όχι από τη διεύρυνση του ωραρίου».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Συλλαλητήρια για την υπεράσπιση της Kυριακής αργίας

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο μεθαύριο Τρίτη 23 Ιούλη στην Ομόνοια στις 7μ.μ. απευθύνουν τα σωματεία εργαζομένων και οι ενώσεις αυτοαπασχολούμενων της Αθήνας με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία».Την ίδια μέρα πρόκειται να έρθει για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που βάζει οριστικό τέλος στην κυριακάτικη αργία. Συγκέντρωση διοργανώνεται και στη Θεσσαλονίκη, στις 8 μ.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους. Την ίδια μέρα, πικετοφορίες και εξορμήσεις οργανώνουν τα σωματεία του Εμπορίου μαζί με το ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Οπως υπογραμμίζουν στο κοινό κάλεσμά τους τα σωματεία των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων από το χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών, η συγκυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας επιδιώκει την εξυπηρέτηση «των μεγαλέμπορων, των πολυεθνικών και των μονοπωλίων» που «επιδιώκουν με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, να μεγαλώσει η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης».

Τονίζουν ακόμη ότι η κατάργηση της «Κυριακής - αργίας» στο εμπόριο, θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργησή της σε όσους κλάδους συνδέονται με αυτό και πολύ σύντομα θα ισχύει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε όλους τους κλάδους. Επισημαίνουν ότι οι πολυεθνικές στον κλάδο του εμπορίου, επιδιώκουν το βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούν να αντέξουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού γύρω από το λαιμό εκείνων των μικρών που εξακολουθούν να αντέχουν.

Στη σύσκεψη που διοργάνωσε την περασμένη βδομάδα ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων από τοπικές ενώσεις ΕΒΕ και επαγγελματικών κλάδων, δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις στις αιτιάσεις της κυβέρνησης για την «ανάγκη» κατάργησης της κυριακάτικης αργίας:

Σήμερα, για παράδειγμα, όλα τα καταστήματα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν ανοιχτά για 15 ώρες μέσα στο 24ωρο, αυτό όμως δεν αυξάνει το τζίρο τους, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα να καταναλωθεί, πέραν των απολύτως απαραίτητων προϊόντων.

Ούτε φυσικά «νέοι πελάτες» πρόκειται να βρεθούν και άρα ούτε «νέο χρήμα» πρόκειται να πέσει στην αγορά, πολύ απλά γιατί ο καταναλωτής που έχει ανάγκη από κάποια είδη με το ισχύον ωράριο μπορεί να εξυπηρετηθεί. Ούτε το επιχείρημα περί εξυπηρέτησης των τουριστών «στέκει», είτε γιατί μεγάλο μέρος των τουριστών καταφεύγει στα «ALL INCLUSIVE» των μεγαλοξενοδόχων είτε επειδή στις τουριστικές περιοχές ισχύει διευρυμένο ωράριο και τις Κυριακές.

Τονίστηκε ακόμη η φαιδρή αιτίαση της κυβέρνησης ότι δήθεν το μέτρο δίνει «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» στον μικρομαγαζάτορα, απέναντι στο πολυκατάστημα, όταν είναι γνωστό ότι με το μέτρο αυτό οι «μικροί» δεν μπορούν ούτε το λειτουργικό κόστος της ημέρας να καλύψουν, ούτε να αντέξουν την συνεχή επταήμερη βιολογική και ψυχική καταπόνηση. Ειδικά για τους περιορισμούς που τίθενται σήμερα για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι επίσης ξεκάθαρο ότι μόνο ως προπέτασμα καπνού και προσωρινά θα ισχύσουν, και πολύ σύντομα θα καταργηθούν. Ηδη εκδηλώσεις τύπου «Λευκές Νύχτες» που γίνονται υπό την αιγίδα της ΕΕ και συμμετείχε πρόσφατα ο Δήμος Ιλίου, επιτρέπει την «ολονυκτία» των καταστημάτων τα Σάββατα δίχως περιορισμούς σε μικρά ή μεγάλα μαγαζιά, πολυκαταστήματα ή μεμονωμένους εμπόρους.

Τέλος, επισημάνθηκαν οι μεγάλες ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) που όλα αυτά τα χρόνια είχαν συμφωνήσει με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις που απελευθέρωσαν το ωράριο και σήμερα παριστάνουν τους «αιφνιδιασμένους» και προσπαθούν να συντονιστούν μαζί με τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, δήθεν για να αντιδράσουν.

Τη συγκέντρωση στην Ομόνοια διοργανώνουν:

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων: Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Ιδ. Υπαλλήλων Αθήνας, Ιδ. Υπαλλήλων Δυτ. Αττικής, Ιδ. Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Λαυρίου, Εργαζομένων «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - ΝΤΙΑ», Εργαζομένων «ΛΙΝΤΛ» Ν. Αττικής, Εργαζομένων στην επιχείρηση «Κωνσταντακάτος».

Οι Ενώσεις: Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Εμπόρων Δήμου Αθήνας, Βιβλιοχαρτοπωλών Αθήνας, Ραπτών - Επιδιορθωτών Αθήνας, Κουρέων - Κομμωτών Αθήνας «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ», Ιδιοκτητών Καθαριστριών Αθήνας «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΕΒΕ Ηλιούπολης, ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου, ΕΒΕ Καλλιθέας.

Στη Θεσσαλονίκη, την κινητοποίηση οργανώνουν τα σωματεία: Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ», εργαζομένων «LIDL HELLAS», εργαζομένων «HOUSE MARKET» Θεσσαλονίκης, Πανελλαδικό Σωματείο εργαζομένων στο «ΜΑΚΡΟ», Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Θεσσαλονίκης, Παράρτημα Πανελλαδικού Σωματείου εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΡΦΟΥΡ», Παράρτημα Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην «PRAKTIKER HELLAS», ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης και ο Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ