Κυριακή 21 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Συλλαλητήρια για την υπεράσπιση της Kυριακής αργίας

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο μεθαύριο Τρίτη 23 Ιούλη στην Ομόνοια στις 7μ.μ. απευθύνουν τα σωματεία εργαζομένων και οι ενώσεις αυτοαπασχολούμενων της Αθήνας με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία».Την ίδια μέρα πρόκειται να έρθει για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που βάζει οριστικό τέλος στην κυριακάτικη αργία. Συγκέντρωση διοργανώνεται και στη Θεσσαλονίκη, στις 8 μ.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους. Την ίδια μέρα, πικετοφορίες και εξορμήσεις οργανώνουν τα σωματεία του Εμπορίου μαζί με το ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Οπως υπογραμμίζουν στο κοινό κάλεσμά τους τα σωματεία των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων από το χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών, η συγκυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας επιδιώκει την εξυπηρέτηση «των μεγαλέμπορων, των πολυεθνικών και των μονοπωλίων» που «επιδιώκουν με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, να μεγαλώσει η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης».

Τονίζουν ακόμη ότι η κατάργηση της «Κυριακής - αργίας» στο εμπόριο, θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργησή της σε όσους κλάδους συνδέονται με αυτό και πολύ σύντομα θα ισχύει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε όλους τους κλάδους. Επισημαίνουν ότι οι πολυεθνικές στον κλάδο του εμπορίου, επιδιώκουν το βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούν να αντέξουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού γύρω από το λαιμό εκείνων των μικρών που εξακολουθούν να αντέχουν.

Στη σύσκεψη που διοργάνωσε την περασμένη βδομάδα ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων από τοπικές ενώσεις ΕΒΕ και επαγγελματικών κλάδων, δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις στις αιτιάσεις της κυβέρνησης για την «ανάγκη» κατάργησης της κυριακάτικης αργίας:

Σήμερα, για παράδειγμα, όλα τα καταστήματα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν ανοιχτά για 15 ώρες μέσα στο 24ωρο, αυτό όμως δεν αυξάνει το τζίρο τους, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα να καταναλωθεί, πέραν των απολύτως απαραίτητων προϊόντων.

Ούτε φυσικά «νέοι πελάτες» πρόκειται να βρεθούν και άρα ούτε «νέο χρήμα» πρόκειται να πέσει στην αγορά, πολύ απλά γιατί ο καταναλωτής που έχει ανάγκη από κάποια είδη με το ισχύον ωράριο μπορεί να εξυπηρετηθεί. Ούτε το επιχείρημα περί εξυπηρέτησης των τουριστών «στέκει», είτε γιατί μεγάλο μέρος των τουριστών καταφεύγει στα «ALL INCLUSIVE» των μεγαλοξενοδόχων είτε επειδή στις τουριστικές περιοχές ισχύει διευρυμένο ωράριο και τις Κυριακές.

Τονίστηκε ακόμη η φαιδρή αιτίαση της κυβέρνησης ότι δήθεν το μέτρο δίνει «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» στον μικρομαγαζάτορα, απέναντι στο πολυκατάστημα, όταν είναι γνωστό ότι με το μέτρο αυτό οι «μικροί» δεν μπορούν ούτε το λειτουργικό κόστος της ημέρας να καλύψουν, ούτε να αντέξουν την συνεχή επταήμερη βιολογική και ψυχική καταπόνηση. Ειδικά για τους περιορισμούς που τίθενται σήμερα για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι επίσης ξεκάθαρο ότι μόνο ως προπέτασμα καπνού και προσωρινά θα ισχύσουν, και πολύ σύντομα θα καταργηθούν. Ηδη εκδηλώσεις τύπου «Λευκές Νύχτες» που γίνονται υπό την αιγίδα της ΕΕ και συμμετείχε πρόσφατα ο Δήμος Ιλίου, επιτρέπει την «ολονυκτία» των καταστημάτων τα Σάββατα δίχως περιορισμούς σε μικρά ή μεγάλα μαγαζιά, πολυκαταστήματα ή μεμονωμένους εμπόρους.

Τέλος, επισημάνθηκαν οι μεγάλες ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) που όλα αυτά τα χρόνια είχαν συμφωνήσει με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις που απελευθέρωσαν το ωράριο και σήμερα παριστάνουν τους «αιφνιδιασμένους» και προσπαθούν να συντονιστούν μαζί με τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, δήθεν για να αντιδράσουν.

Τη συγκέντρωση στην Ομόνοια διοργανώνουν:

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων: Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Ιδ. Υπαλλήλων Αθήνας, Ιδ. Υπαλλήλων Δυτ. Αττικής, Ιδ. Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Λαυρίου, Εργαζομένων «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - ΝΤΙΑ», Εργαζομένων «ΛΙΝΤΛ» Ν. Αττικής, Εργαζομένων στην επιχείρηση «Κωνσταντακάτος».

Οι Ενώσεις: Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Εμπόρων Δήμου Αθήνας, Βιβλιοχαρτοπωλών Αθήνας, Ραπτών - Επιδιορθωτών Αθήνας, Κουρέων - Κομμωτών Αθήνας «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ», Ιδιοκτητών Καθαριστριών Αθήνας «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΕΒΕ Ηλιούπολης, ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου, ΕΒΕ Καλλιθέας.

Στη Θεσσαλονίκη, την κινητοποίηση οργανώνουν τα σωματεία: Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ», εργαζομένων «LIDL HELLAS», εργαζομένων «HOUSE MARKET» Θεσσαλονίκης, Πανελλαδικό Σωματείο εργαζομένων στο «ΜΑΚΡΟ», Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Θεσσαλονίκης, Παράρτημα Πανελλαδικού Σωματείου εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΡΦΟΥΡ», Παράρτημα Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην «PRAKTIKER HELLAS», ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης και ο Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ