ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
Αντιδράσεις σωματείων σε όλη τη χώρα

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας τονίζει πως το νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η κυριακάτικη αργία δεν είναι αποκομμένο από τη συνολική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, αφού «αυξάνει κι άλλο την εκμετάλλευση των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες για την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγαλοεργοδοτών, των μονοπωλιακών ομίλων. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έρχεται να προστεθεί στη μερική απασχόληση, στην εκ περιτροπής εργασία, στους άθλιους μισθούς, στην απληρωσιά, στις ατομικές συμβάσεις, στην ανασφάλιστη εργασία, στις χιλιάδες απολύσεις που κάνουν καθημερινά κόλαση τη ζωή των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες».

Οσον αφορά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και του υπουργού Ανάπτυξης για την ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, να διευρυνθούν οι ώρες και οι μέρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και τους ισχυρισμούς πως με τον τρόπο αυτό θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, ο Σύλλογος απαντά: «Θέλουν να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη θέση της γυναίκας που είναι επιφορτισμένη με τα επιπλέον βάρη της οικογενειακής ζωής, της ανατροφής και της φροντίδας των μελών της οικογένειας», ενώ προσθέτει πως παράλληλα επιταχύνεται το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των κυβερνητικών παραγόντων: «Λένε συνειδητά ψέματα, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι εστί ανταγωνιστικότητα και τους νόμους της αγοράς και ότι κερδισμένοι από αυτό το μέτρο θα είναι τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ-μάρκετ, οι μονοπωλιακοί όμιλοι».

Ο Σύλλογος καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να αντιδράσουν: «Είναι ώρα να ορθώσεις το ανάστημά σου, έχεις πείρα, γνωρίζεις καλά ότι όταν η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, φως στο τούνελ, η δικιά σου θέση θα χειροτερεύει», αναφέρει στην ανακοίνωσή του. «Είναι ώρα να δυναμώσουμε τη οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με σωματειακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα», σημειώνει και καλεί «τους εμποροϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, άντρες και γυναίκες να δυναμώσουν την κοινή δράση, να δυναμώσουν τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές», να πάρουν μέρος στην απεργία την Τρίτη 16 Ιούλη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Στη μάχη ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας βρίσκονται μια σειρά σωματεία στο χώρο του εμπορίου σε όλη τη χώρα. Με κοινή τους ανακοίνωση, τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου «Η ΕΝΩΣΗ», Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσπρωτίας, Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», Εμποροϋπαλλήλων Ν. Αρτας και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρεβέζης, καλούν τους εργαζόμενους να στείλουν μήνυμα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με τη συμμετοχή τους στην απεργία της Τρίτης και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Την ανάγκη να σημάνει συναγερμός ενάντια στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής και να οργανωθεί η μάχη της απεργίας σημειώνει και το Σωματείο Εμπορικών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φλώρινας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Κοινή πρωτοβουλία ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Οχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας λένε σωματεία εργαζομένων του εμπορίου και αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων από τη Θεσσαλονίκη και προχωρούν σε κοινή δράση για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης.

Τα Σωματεία που συμμετέχουν στην κοινή αυτή πρωτοβουλία είναι: Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ», εργαζομένων «LIDL HELLAS», εργαζομένων «HOUSE MARKET» Θεσσαλονίκης, Πανελλαδικό Σωματείο εργαζομένων στο «ΜΑΚΡΟ», Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Θεσσαλονίκης, Παράρτημα Πανελλαδικού Σωματείου εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΡΦΟΥΡ», Παράρτημα Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην «PRAKTIKER HELLAS», ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης και ο Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου.

Με κοινό κείμενό τους καταγγέλλουν ότι η νομοθετική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου στο εμπόριο.

Σημειώνουν ότι «η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς στην ανεργία, και στις μεγάλες εταιρείες θα αυξήσει την ένταση της εκμετάλλευσης στους εργαζόμενους.

Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ανοίγει το δρόμο για την 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία σε όλους τους κλάδους και για όλους τους εργαζόμενους».

Καλούν τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε μαζί τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές.

Να παλέψουν για: Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής ως υποχρεωτικής αργίας για όλα τα καταστήματα. Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δε θα ξεπερνά τις 48 ώρες τη βδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο. Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο - 5ημερο - 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Στο μεταξύ, σε αγωνιστικό ξεσηκωμό ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, καλούν τους εργαζόμενους στο εμπόριο η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης και το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας.

Δημοτικό Συμβούλιο Ευόσμου - Κορδελιού

Ψήφισμα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ευόσμου - Κορδελιού, μετά από παρέμβαση του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου. Μεταξύ άλλων στο ψήφισμα σημειώνεται: «Η επιχειρούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι δώρο της συγκυβέρνησης στα μονοπώλια και τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Ερχεται να συμπληρώσει την άγρια αύξηση της φορολογίας σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών εμπόρων και των εργαζόμενων που οδηγεί στη φτώχεια την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «PARADISE» - ΡΟΔΟΣ
Εντατικοποίηση και έλλειψη προσωπικού

Εντατικοποίηση της δουλειάς, έλλειψη προσωπικού στο ξενοδοχείο «Paradise» του ομίλου «Aldemar» οδηγούν τις αντοχές των εργαζομένων στα άκρα με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία τους. Τα παραπάνω καταγγέλλει η Τοπική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ, στελέχη της οποίας χτες πραγματοποίησαν παρέμβαση στο ξενοδοχείο. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, εκλεγμένοι συνδικαλιστές σε δευτεροβάθμια όργανα, ζήτησαν συνάντηση με τον διευθυντή με απαίτηση τη βελτίωση των συνθηκών στο συγκεκριμένο χώρο, όπου λιποθύμησαν δύο εργαζόμενες, καθώς είναι γεγονός ότι δεν αερίζεται και δεν κλιματίζεται σωστά. Ο διευθυντής - σύμφωνα με την καταγγελία - αρνήθηκε προκλητικά και τους παρέπεμψε στον υπεύθυνο μισθοδοσίας. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αρνείται να δεχθεί εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Οπως καταγγέλλει η Γραμματεία η εντατικοποίηση της δουλειάς είναι ο κανόνας και αφορά στη μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων. «Εδώ και τώρα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών στο συγκεκριμένο χώρο. Να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο προσωπικό σε όλα τα τμήματα που έχουν ανάγκη», απαιτεί, τέλος, η Γραμματεία και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία στις 16 Ιούλη.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ «NUTRIAT» ΚΑΤΣΕΛΗΣ - ΠΛΑΖΑ - ΑΛΛΑΤΙΝΙ
Ζητάει από τους εργάτες να παραιτηθούν

Η εργοδοσία καλεί τους εργάτες του ομίλου «Nutriart» να παραιτηθούν, υπογράφοντας την απόλυσή τους, με την υπόσχεση ότι θα τους καταβληθεί στο ακέραιο και σε μία δόση η αποζημίωση απόλυσης.

Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής με ανακοίνωσή του καλεί το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στον «Κατσέλη» να καλέσει άμεσα νέα γενική συνέλευση και να πάρει καθαρή θέση προς όφελος των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Σημειώνει, δε, πως «ο δρόμος της φυγής είναι η πιο εύκολη λύση, που όμως δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην ανεργία. Το δίλημμα της αποζημίωσης είναι κάλπικο».

Και τονίζει: «Σας καλούμε να παραμείνετε στο χώρο του εργοστασίου, να μην υπογράψετε την απόλυσή σας, να περιφρουρήσετε με μεγαλύτερο πείσμα τον αγώνα σας, να δυναμώσετε περισσότερο την αλληλεγγύη και την ενότητά σας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ