Σάββατο 13 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
Αντιδράσεις σωματείων σε όλη τη χώρα

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας τονίζει πως το νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η κυριακάτικη αργία δεν είναι αποκομμένο από τη συνολική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, αφού «αυξάνει κι άλλο την εκμετάλλευση των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες για την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγαλοεργοδοτών, των μονοπωλιακών ομίλων. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έρχεται να προστεθεί στη μερική απασχόληση, στην εκ περιτροπής εργασία, στους άθλιους μισθούς, στην απληρωσιά, στις ατομικές συμβάσεις, στην ανασφάλιστη εργασία, στις χιλιάδες απολύσεις που κάνουν καθημερινά κόλαση τη ζωή των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες».

Οσον αφορά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και του υπουργού Ανάπτυξης για την ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, να διευρυνθούν οι ώρες και οι μέρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και τους ισχυρισμούς πως με τον τρόπο αυτό θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, ο Σύλλογος απαντά: «Θέλουν να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη θέση της γυναίκας που είναι επιφορτισμένη με τα επιπλέον βάρη της οικογενειακής ζωής, της ανατροφής και της φροντίδας των μελών της οικογένειας», ενώ προσθέτει πως παράλληλα επιταχύνεται το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των κυβερνητικών παραγόντων: «Λένε συνειδητά ψέματα, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι εστί ανταγωνιστικότητα και τους νόμους της αγοράς και ότι κερδισμένοι από αυτό το μέτρο θα είναι τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ-μάρκετ, οι μονοπωλιακοί όμιλοι».

Ο Σύλλογος καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να αντιδράσουν: «Είναι ώρα να ορθώσεις το ανάστημά σου, έχεις πείρα, γνωρίζεις καλά ότι όταν η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, φως στο τούνελ, η δικιά σου θέση θα χειροτερεύει», αναφέρει στην ανακοίνωσή του. «Είναι ώρα να δυναμώσουμε τη οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με σωματειακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα», σημειώνει και καλεί «τους εμποροϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, άντρες και γυναίκες να δυναμώσουν την κοινή δράση, να δυναμώσουν τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές», να πάρουν μέρος στην απεργία την Τρίτη 16 Ιούλη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Στη μάχη ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας βρίσκονται μια σειρά σωματεία στο χώρο του εμπορίου σε όλη τη χώρα. Με κοινή τους ανακοίνωση, τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου «Η ΕΝΩΣΗ», Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσπρωτίας, Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», Εμποροϋπαλλήλων Ν. Αρτας και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρεβέζης, καλούν τους εργαζόμενους να στείλουν μήνυμα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με τη συμμετοχή τους στην απεργία της Τρίτης και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Την ανάγκη να σημάνει συναγερμός ενάντια στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής και να οργανωθεί η μάχη της απεργίας σημειώνει και το Σωματείο Εμπορικών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φλώρινας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ