ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΜΕΓΑΡΩΝ - ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ Ν. ΠΕΡΑΜΟΥ
Εκδήλωση ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον θρέφει

«

Ποτέ ξανά φασισμός»: Με το σύνθημα αυτό υποδέχθηκαν τη νεολαία και τους εργαζόμενους στην εκδήλωση που οργάνωσαν το απόγευμα της Κυριακής, το παράρτημα Μεγάρων της ΠΕΑΕ-ΔΣΕ και η Ομάδα Νέων Ν. Περάμου «Αντίπαλο Δέος». Η εκδήλωση έγινε στη θέση «Χελιδονάκια» Λουτρόπυργου, στο χώρο όπου το 1944 οι Γερμανοί εκτέλεσαν 10 αγωνιστές. Η πρωτοβουλία των δύο φορέων έδωσε απάντηση στους νεοναζί που το προηγούμενο διάστημα βεβήλωσαν το μνημείο. Τα μέλη της Ομάδας Νέων έκαναν δική τους υπόθεση την αποκατάσταση και την ανάδειξη του μνημείου και της ιστορίας των αγώνων του λαού ενάντια στο φασισμό. Εσβησαν τα ναζιστικά σύμβολα από το μνημείο, έκοψαν τα χόρτα που το περιτριγύριζαν, πλαισίωσαν με τραγούδια και ποιήματα την εκδήλωση. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Ανδρέας Παπαγεωργίου, αδερφός ενός από τους 10 εκτελεσμένους.

Χαιρετισμό εκ μέρους της ΟΓΕ απηύθυνε η Μπέλα Χοροζάνη, μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου: «Η Χρυσή Αυγή που βάζει τη σβάστικά της στα μνημεία των αγωνιστών, είναι αυτή που διατυμπανίζει ότι δεν είναι νεοναζί και θέλει το καλό του τόπου και του λαού μας», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα.

«Εχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε που φτιάχτηκε αυτό το μνημείο, με πολύ κόπο, πολλές θυσίες και με προσωπικές οικονομίες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης», υπογράμμισε στην ομιλία της η Μαρία Μενιδιάτη, πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μεγάρων. Ακόμα, αναφέρθηκε στα γεγονότα του Μάη του 1944, όταν ένα τμήμα του ΕΛΑΣ «ανατίναξε τη σιδηροδρομική γραμμή μαζί με τη γερμανική αμαξοστοιχία που μετέφερε πολεμοφόδια στα γερμανικά στρατεύματα στην Πελοπόννησο». Ως αντίποινα, πρόσθεσε, οι Γερμανοί έπιασαν τους 10 αγωνιστές, τους εκτέλεσαν, τους άφησαν 3 μέρες κρεμασμένους, ενώ τα πτώματά τους δε βρέθηκαν ποτέ.

Στη συνέχεια, ο Παύλος Δημόπουλος, πρόεδρος της Ομάδας Νέων επισήμανε: «Κάθε φορά που ένα σύνθημα φασισμού λερώνει τη γη, 10 συνθήματα ελευθερίας θα φωνάζουμε μέχρι τον ουρανό. Και γι' αυτό το λόγο μετά την απαράδεκτη βεβήλωση του μνημείου, εμείς σβήσαμε όλα τα φασιστικά συνθήματα και σύμβολα, κάναμε το μνημείο καλύτερο από πριν με τον ίδιο μας τον ιδρώτα και τη θέλησή μας και απόψε κάνουμε εκδήλωση για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας αλλά και για να γιορτάσουμε την ελευθερία του μυαλού μας».

Ενοχοι 3 κατηγορούμενοι για την υπόθεση «Μαρφίν»

Ποινές 10 χρόνων κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας στους 3 από τους 4 κατηγορούμενους για τον εμπρησμό στη «Marfin», όπου βρήκαν φρικτό θάνατο τρεις εργαζόμενοι στις 10 Μάη 2010, μέρα πανεργατικής απεργιακής κινητοποίησης. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους, ενώ διέταξε να διαβιβαστούν τα στοιχεία της δικογραφίας στην Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και για άλλα στελέχη της τράπεζας, γιατί από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι το νεοκλασικό της οδού Σταδίου ήταν ένας ζωντανός τάφος, χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφάλεια τόσο για εργαζόμενους όσο και για πελάτες.

Ειδικότερα, το δικαστήριο επέβαλλε στο διευθύνοντα σύμβουλο και υπεύθυνο του τομέα ασφαλείας της τράπεζας Κ. Βασιλακόπουλο κατά συγχώνευση ποινή κάθειρξης δέκα χρόνων (αρχική ποινή 22 χρόνια) για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της πρόκλησης σωματικών βλαβών επίσης από αμέλεια. Με την ίδια ποινή τιμωρήθηκε και ο Εμ. Βελονάκης, υπεύθυνος ασφαλείας του τραπεζικού καταστήματος. Τέλος, στη διευθύντρια του υποκαταστήματος που την ημέρα του τραγικού γεγονότος απουσίαζε με αναρρωτική άδεια επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων και ενός μήνα. Απαλλάχτηκε μόνο η υποδιευθύντρια Αν. Κούκου που την αθώωσή της είχε ζητήσει και η πολιτική αγωγή.

Η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει η ποινή να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και να μην είναι μετατρέψιμη, αλλά τελικά δόθηκε αναστολή μέχρι την έφεση για τους Κ. Βασιλακόπουλο και Εμμ. Βελονάκη, οι οποίοι υποχρεούνται να καταβάλουν εγγύηση 30.000 ευρώ ο καθένας. Για την Α. Βακαλοπούλου δεν προσδιορίστηκε εγγύηση. Το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης για αναγνώριση ελαφρυντικών πρότερου έντιμου βίου όχι μόνο απερρίφθη ομόφωνα από το δικαστήριο, αλλά η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι «η συμπεριφορά των κατηγορουμένων μετά την πράξη ήταν αρνητική» με την έννοια ότι δεν βρήκαν μια λέξη συγγνώμης. Οι συγγενείς των θυμάτων έκαναν λόγο για δικαίωση.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απέρριψε αίτημα εργαζομένων που ζητούσαν συμπαράσταση

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης απέρριψε αίτημα των σχολικών φυλάκων να πάρει απόφαση με την οποία να καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις απολύσεις και το νέο πολυνόμο και ταυτόχρονα να δεσμευθεί ότι: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν δέχεται και δεν θα δεχθεί καμιά απόλυση εργαζόμενου του δήμου. Ολοι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να μισθοδοτούνται γι' αυτές κανονικά. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης καλεί τα Δημοτικά Συμβούλια όλης της χώρας να πάρουν ανάλογη απόφαση».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αρνήθηκε να βάλει το ψήφισμα των εργαζομένων σε συζήτηση, δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να πάρουν τέτοια απόφαση, γιατί θα υπάρξουν ...συνέπειες.

Στη συνέχεια, με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της διοίκησης, αποφάσισε τη συνέχιση της πολιτικής απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης του μηχανουργείου, με στόχο να αναθέσει σε ιδιώτες τη συντήρηση και επισκευή του συνόλου του στόλου των οχημάτων και των μηχανημάτων έργου όλων των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, ενέκρινε την ανάθεση παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης βλαβών και προληπτικής συντήρησης οχημάτων και μηχανημάτων ύψους 1.500.000 ευρώ, καθώς και την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες της επισκευής των οχημάτων για "έκτακτες βλάβες", ύψους 250.000 ευρώ.

Η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης, καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στις απολύσεις, στην κατάργηση υπηρεσιών, ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και σε όσους αποφασίζουν, εφαρμόζουν ή βάζουν πλάτη για να περνά αυτή η βάρβαρη πολιτική. Να απαιτήσουν: Καμιά απόλυση εργαζομένου, καμιά κατάργηση υπηρεσιών. Να φύγουν οι ιδιώτες από τις υπηρεσίες των δήμων. Καμιά ιδιωτικοποίηση. Αποκλειστικά δημόσιος - κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών των δήμων. Αμεση προμήθεια ανταλλακτικών και άλλων υλικών για τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ: Ενας νεκρός άνδρας εντοπίστηκε σε ακατοίκητο κτίσμα στην οδό Λιοσίων από τους άνδρες της Πυροσβεστικής ύστερα από κατάσβεση πυρκαγιάς. Ο άνδρας εκτιμάται ότι ήταν άστεγος. Η φωτιά εκδηλώθηκε στο ισόγειο κτίσμα της οδού Λιοσίων για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Κυριακής. Λόγω της πυρκαγιάς τμήμα της σκεπής του κτίσματος κατέρρευσε. Στο σημείο επιχειρούσαν μέχρι τα ξημερώματα τρία οχήματα με 8 πυροσβέστες.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκονταν και χτες οι έρευνες στην Ηπειρο και συγκεκριμένα σε Θεσπρωτία και Ιωάννινα για τον εντοπισμό δραπέτη των φυλακών Τρικάλων ο οποίος ήταν μαζί με το συνεργό του, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκής με αστυνομικούς στη Βροσίνα, στη συμβολή του Καλαμά με το Ζαλογγοπόταμο. Τα ξημερώματα της Κυριακής, γύρω στις τέσσερις, τους δύο δραπέτες εντόπισαν μέλη της ΕΚΑΜ χρησιμοποιώντας ειδικές θερμικές κάμερες. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής που ακολούθησε σκοτώθηκε ο ένας καταζητούμενος και τραυματίστηκε σοβαρά 26χρονος αστυνομικός. Σε χτεσινή συνέντευξη Tύπου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, απέδωσε ευθύνες στο σωφρονιστικό σύστημα με αφορμή την πολύμηνη έρευνα για τη σύλληψη των δραπετών. Στο μεταξύ, στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων παραμένει για νοσηλεία ο 26χρονος αστυνομικός της ΕΚΑΜ που τραυματίστηκε στο πόδι.

ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΕ η έκρηξη που έγινε τα ξημερώματα του περασμένου Σάββατου σε πολυκατοικία της Λάρισας όπου έμενε εισαγγελέας που χειρίζεται τις πρόσφατες υποθέσεις της απόπειρας απόδρασης ημεδαπού βαρυποινίτη από τις φυλακές Τρικάλων, αλλά και την απόδραση των 11 αλλοδαπών κρατουμένων από τις ίδιες φυλακές. Υστερα από κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων εντοπίσθηκε λίγη ώρα μετά την έκρηξη σε κοντινή απόσταση από την πολυκατοικία και συνελήφθη ο ένας από τους δύο δράστες, 39χρονος ημεδαπός, ενώ προχτές το απόγευμα συνελήφθη στην Αθήνα και ο 44χρονος ημεδαπός συνεργός του.

ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Μια αυτοαποκαλούμενη οργάνωση με το όνομα «Ανυπότακτες Επιθυμίες» ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή του παγιδευμένου φακέλου στις 17 Ιούλη στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία στεγάζεται στο Πρωτοδικείο Αθήνας, στην πρώην σχολή Ευελπίδων.

Σε ύφεση η φωτιά στη Σάμο

Σε ύφεση ήταν χτες το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής στη Σάμο. Το βράδυ της Κυριακής έγινε αναζωπύρωση της φωτιάς λόγω των δυνατών ανέμων 6-7 μποφόρ, ωστόσο οι πυροσβέστες κατάφεραν να την περιορίσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επί τόπου επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με επτά οχήματα, 36 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 60 εθελοντές και 20 οχήματα των ΟΤΑ. Ρίψεις νερού πραγματοποιούσε ένα αεροσκάφος. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι της Κυριακής.

Σε ύφεση βρισκόταν πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Αρλα στη δυτική Αχαΐα. Για την κατάσβεση επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Σήμερα η Εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967 - 1974

Σήμερα 23 Ιούλη -39 χρόνια μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας- ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 -1974 πραγματοποιεί την καθιερωμένη εκδήλωση για την Επέτειο, στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ, στάση ΜΕΤΡΟ Μέγαρο Μουσικής).

Η φετινή εκδήλωση που, όπως σημειώνεται στην πρόσκληση, γίνεται σε συνθήκες όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι εργατικές κατακτήσεις «είναι στο απόσπασμα και βάλλονται κατά ριπάς», περιλαμβάνει εκτός από τις ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αφιέρωμα στα Λογοκριμένα και Απαγορευμένα (από τη χούντα) τραγούδια τα οποία θα ερμηνεύσουν οι: Ερωφίλη - Ειρήνη Χαρίδη. Παίζουν οι μουσικοί: Τάσος Σωτηράκης και Αλέξης Μουτάφης και συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Στέλιος Γεράνης και Βασίλης Κονταξής. Επιμέλεια - Παρουσίαση προγράμματος: Σοφία Αδαμίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ