ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2013
Σελ. /24
Ακρωτηριάζουν την Υγεία

Δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο - απλά θ' αλλάξουν κάποια απ' αυτά χαρακτήρα. Δεν θ' απολυθεί κανένας εργαζόμενος στην υγεία, αλλά κάποιοι θα μετακινηθούν «εντός των τειχών» του υπουργείου Υγείας. Αϊντε και κάποιοι από τους μετακινούμενους να μείνουν χωρίς δουλειά κάποιες μέρες -ή μήνες- παίρνοντας το 75% του μισθού της κινητικότητας. Κάπως έτσι προσπαθεί να αμβλύνει -και ταυτόχρονα να παραπλανήσει- ο υπουργός Υγείας για τους στόχους της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις ανατροπές που επιχειρεί συγχωνεύοντας ή αλλάζοντας χαρακτήρα και μετακινώντας προσωπικό στις δημόσιες μονάδες υγείας. Η κινητικότητα είναι ένα τμήμα των ενοποιήσεων που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση, όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) και στα Κέντρα Υγείας, όπως ομολόγησε χτες το πρωί ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντένα». Σχεδιάζουν το χτίσιμο μιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ακόμη χειρότερης από τη σημερινή ανεπαρκή. Με έναν ΕΟΠΥΥ που θα αποτελεί το «μακρύ χέρι» στις περικοπές παροχών και υπηρεσιών και θα συμβάλλει ως αγοραστής και πωλητής τους στην ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση σε ό,τι απέμεινε ως δημόσιο σύστημα υγείας.

Το σχέδιο λοιπόν είναι συνολικό. Και εκτός από «μέλλον» έχει και παρελθόν, που το εφάρμοσαν με εναλλασσόμενους ρόλους τα κόμματα που σήμερα συγκυβερνούν. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την κατάργηση της Πρόνοιας στο τέλος της δεκαετίας του 1990; Από τα 77 Ιατρεία του ΠΙΚΠΑ, που εμβολίαζαν τα παιδιά των φτωχών, των μεταναστών και των απόρων, δεν λειτουργούν σήμερα ούτε τα μισά που συγχωνεύτηκαν στα δημόσια νοσοκομεία. Και τι κάνουν όσοι εξανίστανται από τη «ανθρωπιστική κρίση»; Στήνουν ένα «δεξιό» ή «αριστερό» κοινωνικό ιατρείο και ζητιανεύουν εμβόλια από τους ίδιους τους αρρώστους ή φαρμακευτικές εταιρείες για να καλύψουν τις δραματικές ανάγκες. Η συγκυβέρνηση υπόσχεται ότι με τις συγχωνεύσεις και τις μετακινήσεις του προσωπικού θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Πώς; Με τη μετακίνηση του προσωπικού και γιατρών των νοσοκομείων που ήδη έχουν μεγάλες ελλείψεις, όπως υποστηρίζει αδίστακτα ο υπουργός Υγείας. Είναι μια διαφορετική έκφραση της «συνένωσης των δυνάμεων» που έλεγε ο πρωτομάστορας των συγχωνεύσεων υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Αφού, τα κόμματα του δικομματισμού, υποβάθμισαν και άφησαν χωρίς προσωπικό νοσοκομεία που προσφέρουν υπηρεσίες πάνω από 100 χρόνια -όπως της «Αγίας Βαρβάρας»- τώρα τα προγράφουν. Αλλά ακόμα και αυτό το νοσοκομείο της «Αγίας Βαρβάρας» λειτουργεί «κλινικές μιας μέρας», που τις λιμπίζονται και τις... διεκδικούν οι επιχειρηματίες για όλη τη χώρα. Τα ίδια έλεγαν και για τα νοσοκομεία του ΙΚΑ στα Πατήσια, στα Μελίσσια και στην πλατεία Κάνιγγος που συγχωνεύτηκαν σε μεγαλύτερα. Η «ευρυθμία» των νοσοκομείων υποδοχής συνοδεύτηκε και με «καραμπόλες» των ασθενών στα ιατρεία τους, ενώ οι άρρωστοι στις γειτονιές, που μπήκε το λουκέτο, έχασαν την πρόσβαση και σε αυτές τις περιορισμένες υπηρεσίες που είχαν μέχρι τώρα.

Οι συγκυβερνητικοί σχεδιασμοί στην Υγεία δεν αλλάζουν ούτε πολιτική ούτε χαρακτήρα. Αφορούν το ίδιο τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας και τα λαϊκά στρώματα, που είναι οι χρήστες των υπηρεσιών τους. Γι' αυτό και η απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να είναι ενιαία και καθολική: Ολοι μαζί για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής με στόχο ένα δημόσιο, σύγχρονο, καθολικό και απολύτως δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Ας μην ξύνεται στην γκλίτσα...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Από κοντά και ο σύντροφος Δημήτρης Κουτσούμπας. Μπουλντόζα κι αυτός. Ισοπεδώνει το βιομηχανικό προλεταριάτο και τους εργατοϋπαλλήλους που για μερικά φραγκοδίφραγκα τους βγαίνει η ψυχή, με όλους αυτούς τους υποβιβασμένους, εκμαυλισμένους και αραχτούς. Ετσι στην ψηφοθηρία και οι κομμουνιστές. Και έτσι, εργατοπατέρες, πελάτες και αριστεροί καταλήγουν στο τέλος οι πιο σταθεροί σύμμαχοι ενός παλαιολιθικού σάπιου συστήματος. Που ενώ στα λόγια το καταγγέλλουν, στην πράξη το στηρίζουν»...

Εξόφθαλμη η προσπάθεια του Δ. Δανίκα και της εφημερίας που δουλεύει για στήριξη της προσπάθειας διαίρεσης των εργαζομένων και όψιμης ανακάλυψης της κάθε σάπιας κατάστασης στη Δημόσιο. Ποιος ωφελείται απ' αυτήν; Χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει. Η κυβέρνηση καταρχήν, για να περάσει αβρόχοις ποσί τις απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ συνεχίζει να ισοπεδώνει και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, η αστική τάξη κατά δεύτερον που έχει ανάγκη απ' τις προσαρμογές που επιχειρούνται και στον κρατικό της μηχανισμό. Πάντως, λάθος πόρτα χτύπησε ο Δανίκας. Για να δικαιολογήσει το σιγοντάρισμά του στη βάρβαρη πολιτική, τα βάζει με τους κομμουνιστές επειδή όχι μόνο αρνούνται να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους με τον χυδαίο τρόπο που το κάνει ο ίδιος και το σινάφι του, αλλά στηρίζουν την πάλη και πρωτοστατούν κόντρα στις απολύσεις και στο δημόσιο, όπως επίσης να έχουν όλοι μόνιμη και σταθερή δουλειά σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με πλήρη δικαιώματα, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η αστική προπαγάνδα του «διαίρει και βασίλευε» που αναπαράγει ο Δ. Δανίκας, είναι επικίνδυνη για όλη την εργατική τάξη στην πάλη της ενάντια στο κεφάλαιο. Για, δε, το Δημόσιο που τώρα σιχτιρίζουν, δικό τους δημιούργημα είναι. Το ΚΚΕ το αντιπαλεύει, προβάλλοντας το κράτος των εργαζομένων.

Τέλος, το ΚΚΕ με το σύστημα και τον εργατοπατερισμό έχει πόλεμο ανοιχτό. Ε, ας μη βγαίνουν κι από πάνω όσοι έχουν πάρει θέση σ' αυτόν τον πόλεμο και πάντως όχι με το ΚΚΕ.

Επίδοξοι πολιτικοί «μνηστήρες»...

Τη «δημιουργία ενός νέου και ενιαίου πολιτικού φορέα» στον «ενδιάμεσο πολιτικό χώρο» που συγκροτεί το δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει με άρθρο του στο «Βήμα» ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης, διεκδικώντας ενεργό ρόλο στην επιχείρηση αναδιάταξης του αστικού πολιτικού συστήματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Η κρίση αποδεικνύεται βαθιά και θα είναι μακροχρόνια. (...) Για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας, που προσβλέπει στη συμμετοχή της σε μια πολιτικά ενωμένη και οικονομικά ανταγωνιστική Ευρώπη, η βαθιά τομή για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού και κομματικού συστήματος είναι επιτακτική. Αφετηρία γι' αυτό θα πρέπει να αποτελέσει η δημιουργία ενός νέου και ενιαίου πολιτικού φορέα στο μεγάλο ενδιάμεσο πολιτικό χώρο. (...) Ενός φορέα που δε θα λειτουργεί ως "δεξιό" ή "αριστερό" κυβερνητικό συμπλήρωμα αλλά ως αυτόνομος πρωταγωνιστικός πόλος που θα θέσει τη δική του σφραγίδα στην εθνική υπόθεση. Αυτός θα είναι και ο καταλύτης για μια ριζική και ταχεία αναδιάρθρωση του πολιτικού και κομματικού σκηνικού στο σύνολό του». Ουσιαστικά ο Γ. Φλωρίδης προτείνει την ανασυγκρότηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, μέσα από τη συγχώνευση κινήσεων και πολιτικών κομμάτων του χώρου της «ευρύτερης κεντροαριστεράς», ώστε να μετατραπεί για λογαριασμό της άρχουσας τάξης, στον «καταλύτη» της επιχείρησης αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού.


Συχαρίκια απ' τον ΣΕΒ

Γράψαμε πολλές φορές ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε πριν από μία βδομάδα και η απόφαση για ενιαιοποίησή του που πάρθηκε σ' αυτό, απαντούσε στην ανάγκη του για οργανωτική δομή προσαρμοσμένη στο νέο του ρόλο στο αστικό πολιτικό σύστημα. Αλλωστε, ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην ΚΕ, που συνεδρίασε αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε πως η ενιαιοποίηση στόχευε να αποδείξει - προφανώς στην αστική τάξη - «την ετοιμότητά μας να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης». Η οποία - όπως εξήγησε - χρειάζεται κόμμα «εσωτερικά λειτουργικό κι αποτελεσματικό», αλλά και ικανό να συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις της διαχείρισης.

Πριν αλέκτορα φωνήσαι κυκλοφόρησε, σύμφωνα με πληροφορίες ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Αλ. Τσίπρα, με την οποία χαιρετίζει τη μετατροπή του σχήματος σε ενιαίο κόμμα και μοιράζεται με τον επικεφαλής του τις απόψεις του για έξοδο της Ελλάδας από την καπιταλιστική κρίση. Οι βιομήχανοι είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν αποτελεί εμπόδιο στα σχέδιά τους αλλά πολύτιμη χείρα βοηθείας. Εξ ου και τα εγκώμια στο «χρήσιμο ριζοσπαστισμό» του ΣΥΡΙΖΑ απ' τον Δ. Δασκαλόπουλο, ο οποίος δε χάνει ευκαιρία να επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που θα αποκαταστήσει τη «συστημική ευστάθεια» που διαταράχτηκε λόγω της καταβαράθρωσης του ΠΑΣΟΚ.

Κι επειδή όσα ξέρει ο «νοικοκύρης» δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος, ας δώσουν οι εργαζόμενοι βάση στα λόγια των ταξικών τους αντιπάλων που εξουσιάζουν και διαθέτουν ως και την «ακτινογραφία» των επίδοξων διαχειριστών της εξουσίας τους.

... για την υποταγή του λαού

Με την καπιταλιστική κρίση να βαθαίνει, και όπως σημειώνει και ο ίδιος ο Γ. Φλωρίδης «θα είναι μακροχρόνια», η αστική τάξη γνωρίζει ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στις κυβερνήσεις φθείρονται εκλογικά γρηγορότερα από άλλες περιόδους και γι' αυτό ακριβώς το λόγο επιδιώκει να διαθέτει εφεδρείες και εναλλακτικές λύσεις. Αυτό το ρόλο διεκδικούν να αναλάβουν σήμερα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως οι Φλωρίδης, Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Μόσιαλος κ.ά. που βρίσκονται παράλληλα σε ανοιχτή επικοινωνία με στελέχη της ΔΗΜΑΡ αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Στόχος τους, δεν είναι να λειτουργήσουν σαν «συμπλήρωμα» στην αστική διαχείριση με τη συμμετοχή τους, σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά να εξασφαλίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αναγκαίες προσαρμογές για τη διασφάλιση της αντιλαϊκής λειτουργίας του αστικού πολιτικού συστήματος, γι' αυτό προτείνει ριζικές αλλαγές σε αστικούς θεσμούς και στο αστικό κομματικό σύστημα όπως γράφει. Επιδίωξή τους είναι να δημιουργήσουν έναν πολιτικό φορέα που απαλλαγμένος από γνωρίσματα της σοσιαλδημοκρατίας του παρελθόντος που χρησιμοποιήθηκαν για να χειραγωγηθούν οι εργαζόμενοι, αλλά θα είναι ικανό να εφαρμόζει τη βάρβαρη φιλομονοπωλιακή πολιτική και να υποτάσσει τις λαϊκές συνειδήσεις στη στρατηγική του ευρωμονόδρομου, διασφαλίζοντας την πολιτική εξουσία του κεφαλαίου με κάθε μέσο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ