ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ
Εξετάζουν σενάρια άμεσης επέμβασης στη Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πέντε σενάρια ως προς ενδεχόμενη στρατιωτική ανάμειξη των ΗΠΑ στη Συρία παρουσίασε γραπτώς στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, μετά από σχετικό αίτημα, καθώς φαίνεται ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός κλιμακώνει τις πιέσεις του. Ο Ντέμπσεϊ, του οποίου η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα, ξεκαθαρίζει ότι η τελική απόφαση, όποια και αν είναι, είναι «της πολιτικής και όχι της στρατιωτικής ηγεσίας» και τονίζει ότι η οποιαδήποτε στρατιωτική ανάμειξη είναι «πράξη πολέμου».

Τα σενάρια κατά τον Ντέμπσεϊ είναι τα εξής: Η παροχή πληροφοριών και η ενεργότερη εκπαίδευση των Σύρων αντικαθεστωτικών, η εξαπόλυση περιορισμένων αεροπορικών επιδρομών, η εγκαθίδρυση ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, η εγκαθίδρυση ελεγχόμενων ζωνών στο έδαφος και η εισβολή μεγάλου αριθμού Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία υπό το πρόσχημα της «ασφάλισης του απαγορευμένου οπλοστασίου» του καθεστώτος. Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ προχωρά και σε κοστολόγηση των σεναρίων λέγοντας ότι με εξαίρεση το πρώτο (πληροφορίες και εκπαίδευση) που δεν ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, όλα τα άλλα κυμαίνονται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα.

Επισημαίνει, επίσης, ότι εφόσον αποφασιστεί η οποιαδήποτε είδους εμπλοκή με στρατιωτικά μέσα είναι σχεδόν αδύνατον να μην ακολουθήσει ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή. Καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι «τα 10 χρόνια εμπειρίας από το Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν αποδείξει ότι ακόμη και αν η επιτόπου στρατιωτική παρουσία οδηγήσει σε αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο έδαφος, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για το τελικό αποτέλεσμα».

Στο μεταξύ, άτυπη συνάντηση θα έχουν, πιθανότατα, την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με εκπροσώπους της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» υπό τον νέο επικεφαλής της Αχμαντ αλ Τζάρμπα. Αυτό δήλωσε ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Λάιαλ Γκραντ, εκτιμώντας ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πώς θα τερματιστεί η βία και θα προωθηθεί η πραγματοποίηση Διεθνούς Διάσκεψης. Ο Τζάρμπα βρίσκεται στο Παρίσι πιέζοντας για εξοπλισμό.

Προελαύνουν οι Κούρδοι στο βορρά

Διευρύνεται το μέτωπο των συγκρούσεων ανάμεσα σε Κούρδους πολιτοφύλακες και ενόπλους μισθοφόρους αντικαθεστωτικούς, κυρίως ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων όπως το «Μέτωπο αλ Νούσρα» και το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πλέον οι Κούρδοι πολιτοφύλακες μάχονται τους ισλαμιστές σε πολλές πόλεις τόσο στην επαρχία Χάσακα, από όπου ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με την εκδίωξη των ισλαμιστών από το Ρας αλ Αϊν, όσο και στην επαρχία Ράκα. Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα φαίνεται σταδιακά να επικρατούν, καθώς η πλειοψηφία του κυρίως κουρδικού πληθυσμού της περιοχής έχει δυσφορήσει έντονα από τους ακραίους ισλαμιστές.

Τέλος, στη Δαμασκό, μετά την προχτεσινή επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, αναμενόταν αργά χτες ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τον έλεγχο των χημικών όπλων Σουηδός Εϊκ Σέλστρομ που έφτασε στη Βηρυτό. Θα συζητήσει με τη συριακή ηγεσία τρόπους πραγματοποίησης των ελέγχων.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις

Συνεχίζεται η τυφλή σύγκρουση
Συνεχίζεται η τυφλή σύγκρουση
KAΪΡΟ.--

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όπου νέες συγκρούσεις οπαδών και αντιπάλων του ανατραπέντα προέδρου Μούρσι, ξέσπασαν νωρίς χτες το πρωί μετά από μια ταραχώδη και αιματηρή νύχτα. Συνολικά, μόνο τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 86, όπως ανακοίνωσε ο Κχάλιντ αλ Κχάτιμπ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Τα επεισόδια είχαν αρχίσει από τη Δευτέρα το βράδυ, όταν οπαδοί των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του ανατραπέντος προέδρου Μούρσι προσπάθησαν να προσεγγίσουν την αμερικανική πρεσβεία περνώντας μέσα από την πλατεία Ταχρίρ, όπου παραμένουν συγκεντρωμένοι επικριτές του Μούρσι. Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν με σκληρότητα και η αστυνομία παρενέβη με δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος. Από τα επεισόδια σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, κυρίως επικριτές του Μούρσι, και τραυματίστηκαν αρκετοί ακόμη.

Η ένταση δεν αποκλιμακώθηκε τις επόμενες ώρες και νωρίς τα ξημερώματα σημειώθηκαν νέες αιματηρές συγκρούσεις κοντά στο πανεπιστήμιο του Καΐρου, που βρίσκεται δίπλα στο σημείο όπου οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μούρσι συνεχίζουν την καθιστική τους διαμαρτυρία, ζητώντας την αποκατάσταση του προέδρου και της πρότερης κυβέρνησης. Μέχρι αργά χτες δεν ήταν ξεκάθαρο πώς ακριβώς άρχισαν οι συγκρούσεις, οι οποίες διαχύθηκαν σε όλη τη γύρω περιοχή, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε καταστήματα και σε δεκάδες αυτοκίνητα.

Μια δημοσιογραφική εκδοχή που φιλοξενεί το «Ρόιτερς» αναφέρει ότι οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ οπαδών του Μούρσι και γειτονικών καταστηματαρχών, πλανόδιων πωλητών και κατοίκων της περιοχής, που έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν με τη διαρκή παρουσία τους στο σημείο, χωρίς, όμως, να μπορεί να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Το βέβαιο είναι ότι παρενέβη η αστυνομία με βιαιότητα και σκοτώθηκαν άλλοι 10 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες.

Ο πολιτικός βραχίονας των «Αδελφών Μουσουλμάνων», το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης κατήγγειλε, με ανακοίνωσή του σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, «προσπάθεια αιματηρής τρομοκράτησης των οπαδών του», που διαδηλώνουν ειρηνικά και τόνισε ότι αυτό δεν πρόκειται να τους πτοήσει. Το υπουργείο Εσωτερικών, όμως, εξέφρασε άλλη άποψη, υποστηρίζοντας ότι σε διάφορα σημεία στα οποία σημειώθηκαν επεισόδια, στο Κάιρο, όπως είναι οι περιοχές Γκίζα, Καλιουμπίγια και Φαγιούμ, οι οπαδοί των «Αδελφών Μουσουλμάνων» χρησιμοποίησαν κατά των αντιπάλων τους μαχαίρια αλλά και πυροβόλα όπλα, παρουσιάζοντας και ορισμένες σχετικές φωτογραφίες. Επίσης, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις ότι θα αντιμετωπίσει «αποτελεσματικά και αποφασιστικά» τον οποιονδήποτε χρησιμοποιήσει βία. Ανάλογη άποψη εξέφρασε σε ανακοίνωσή του και το «Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας».

  • Νέα επίθεση ενόπλων, πιθανότατα ισλαμιστών, σημειώθηκε στη βόρεια χερσόνησο του Σινά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο ακόμη άνθρωποι. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή δρουν ισλαμιστές που συχνά συνδέονται με δίκτυο του κοινού ποινικού Δικαίου.
ΡΩΣΙΑ
«Βραδυφλεγής βόμβα» η Τσετσενία

Μια από τις 14 αυτόνομες Δημοκρατίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Δημοκρατία της Τσετσενίας αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο από μεγάλη μερίδα των πολιτών της Ρωσίας ως μια «βραδυφλεγής βόμβα» για τη χώρα. Η δημοσκόπηση της εταιρίας «Levada-Center», που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες, μετά από αιματηρές συγκρούσεις που έγιναν σε εθνοτική βάση σε προάστιο της Μόσχας, δείχνει πως μόνο το ένα τέταρτο των Ρώσων (23%) τάσσεται αντίθετο στην αποχώρηση της Τσετσενίας από τη σύνθεση της Ρωσίας. Περίπου οι μισοί απ' αυτούς θεωρούν ότι αυτό, δηλαδή η σημερινή εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πρέπει να διαφυλαχτεί με κάθε μέσο και αν χρειαστεί και με τη βία.

Την ίδια ώρα, μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν αντιλαμβάνονται την Τσετσενία ως ρωσικό έδαφος, δεδομένου ότι πλέον εκεί ισχύουν νόμοι και καθεστώτα, διαφορετικά από την υπόλοιπη χώρα.

Ετσι, το 24% των Ρώσων δηλώνει ότι «θα ήταν ευτυχής» από το διαχωρισμό της Τσετσενίας από τη Ρωσία, και στο 27% «δε θα έκανε ιδιαίτερη εντύπωση» ένα τέτοιο γεγονός, ενώ το 13% των ερωτηθέντων δηλώνει «πως είναι πρόθυμοι να δεχθούν» το διαχωρισμό της Τσετσενίας από τη Ρωσία, παρόλο που είναι εναντίον μιας τέτοιας εξέλιξης. Ακόμη, το 12% πιστεύει ότι ο διαχωρισμός της Τσετσενίας είχε ήδη συντελεστεί.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνοτήτων του ρωσικού Κοινοβουλίου και βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Βαλέρι Ράσκιν, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας σημείωσε πως συνδέονται «με την πολιτική, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται στη σφαίρα του εθνικού ζητήματος από τη δεκαετία του '90».

Ο Β. Ράσκιν σημείωσε πως οι λαοί είχαν ζήσει για χρόνια ειρηνικά, ενώ τώρα «επανέρχεται η εποχή του εθνοτικού μίσους των σπηλαίων».


Ι.Π.

ΚΟΥΡΔΟΙ
Δρομολογείται πραγματοποίηση «παγκουρδικού» συνεδρίου

ΙΡΜΠΙΛ.--

Την πραγματοποίηση ενός «παγκουρδικού» συνεδρίου απεργάζονται εκπρόσωποι των κουρδικών κοινοτήτων από το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και την Τουρκία, οι οποίοι συμμετέχουν, για πρώτη φορά, σε συνάντηση με το περιεχόμενο αυτό στο Ιρμπίλ, στην πρωτεύουσα της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο Ιράκ. Στη συνάντηση, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», συμμετέχουν εκπρόσωποι από 39 πολιτικές δυνάμεις που προέρχονται από όλες τις χώρες όπου ζει σημαντικό κουρδικό στοιχείο. Στην πρώτη αυτή συνάντηση, δεν έχει ακόμη συζητηθεί το πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το «παγκουρδικό» συνέδριο, αν και διαρρεόταν ότι μπορεί να γίνει και μέσα στον επόμενο μήνα.

Συμμετέχοντας στις εργασίες, ο πρωθυπουργός της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, χαρακτήρισε τη σύνοδο «ιστορική» και τόνισε ότι «στόχος είναι όλες οι κουρδικές δυνάμεις και παρατάξεις να καταλήξουν σε μια κοινή στρατηγική και σε κοινή φωνή» η οποία θα εξυπηρετεί το σκοπό της ίδρυσης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Οπως δήλωναν αρκετοί από τους συμμετέχοντες, μεταξύ των διαφόρων κουρδικών δυνάμεων παραμένουν μεγάλες διαφωνίες και διαφορές τόσο ως προς τον πολιτικό τους προσανατολισμό όσο και ως προς την αντίληψή τους για το όποιο κουρδικό κράτος και τον τρόπο επίτευξής του. Εντούτοις, αν και οι διαφορές αυτές δε φαίνεται πιθανό να γεφυρωθούν άμεσα, οι εκπρόσωποι των κουρδικών παρατάξεων δήλωναν ανοιχτά ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή (που έχουν δρομολογηθεί από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην πλάτη των λαών της περιοχής), «θα πρέπει να αξιοποιηθούν» ως προς τον πάγιο στόχο τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ