Τετάρτη 24 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Βραδυφλεγής βόμβα» η Τσετσενία

Μια από τις 14 αυτόνομες Δημοκρατίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Δημοκρατία της Τσετσενίας αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο από μεγάλη μερίδα των πολιτών της Ρωσίας ως μια «βραδυφλεγής βόμβα» για τη χώρα. Η δημοσκόπηση της εταιρίας «Levada-Center», που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες, μετά από αιματηρές συγκρούσεις που έγιναν σε εθνοτική βάση σε προάστιο της Μόσχας, δείχνει πως μόνο το ένα τέταρτο των Ρώσων (23%) τάσσεται αντίθετο στην αποχώρηση της Τσετσενίας από τη σύνθεση της Ρωσίας. Περίπου οι μισοί απ' αυτούς θεωρούν ότι αυτό, δηλαδή η σημερινή εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πρέπει να διαφυλαχτεί με κάθε μέσο και αν χρειαστεί και με τη βία.

Την ίδια ώρα, μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν αντιλαμβάνονται την Τσετσενία ως ρωσικό έδαφος, δεδομένου ότι πλέον εκεί ισχύουν νόμοι και καθεστώτα, διαφορετικά από την υπόλοιπη χώρα.

Ετσι, το 24% των Ρώσων δηλώνει ότι «θα ήταν ευτυχής» από το διαχωρισμό της Τσετσενίας από τη Ρωσία, και στο 27% «δε θα έκανε ιδιαίτερη εντύπωση» ένα τέτοιο γεγονός, ενώ το 13% των ερωτηθέντων δηλώνει «πως είναι πρόθυμοι να δεχθούν» το διαχωρισμό της Τσετσενίας από τη Ρωσία, παρόλο που είναι εναντίον μιας τέτοιας εξέλιξης. Ακόμη, το 12% πιστεύει ότι ο διαχωρισμός της Τσετσενίας είχε ήδη συντελεστεί.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνοτήτων του ρωσικού Κοινοβουλίου και βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Βαλέρι Ράσκιν, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας σημείωσε πως συνδέονται «με την πολιτική, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται στη σφαίρα του εθνικού ζητήματος από τη δεκαετία του '90».

Ο Β. Ράσκιν σημείωσε πως οι λαοί είχαν ζήσει για χρόνια ειρηνικά, ενώ τώρα «επανέρχεται η εποχή του εθνοτικού μίσους των σπηλαίων».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ