ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 2013
Σελ. /24
Δεν είναι μονόδρομος

Η κυβέρνηση «τα δίνει όλα», προκειμένου να πείσει τη μια κατηγορία εργαζομένων μετά την άλλη ότι δεν την αφορούν τα μέτρα. Ελπίζει ότι με το κλασικό «διαίρει και βασίλευε» η επέλαση στα εργατικά δικαιώματα θα περάσει χωρίς μεγάλες αβαρίες.

Ομως, η καθημερινότητα τόσο πυκνή σε εξελίξεις βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

***

Μια σύντομη καταγραφή δείχνει πως δεν μένει κανένας στο απυρόβλητο.

Σε μια βδομάδα μέσα η κυβέρνηση: Επέκτεινε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές για να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο τα μεγαλομάγαζα του χώρου σε βάρος εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων. Επέβαλε νέους φόρους στα λαϊκά στρώματα που τους εμφανίζει σαν νοικοκύρεμα, ενώ συνεχίζει την παράδοση της φοροελάφρυνσης των επιχειρήσεων. Αποφάσισε την τριχοτόμηση της ΔΕΗ σε όφελος των ανερχόμενων μονοπωλίων του κλάδου και παραδίδει τα Αμυντικά Συστήματα στο ιδιωτικό κεφάλαιο για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας, δηλαδή η ισχυροποίηση των 2-3 τραστ που ελέγχουν το χώρο. Κλείνει σχολεία, συρρικνώνει νοσοκομεία, απολύει καθηγητές και ποιος ξέρει πόσα ακόμα κρυμμένα στα ψιλά των διαφόρων τροπολογιών που περνούν απ' τη βουλή χωρίς να τις πάρει χαμπάρι μάτι ανθρώπου και που όμως όλα έχουν κοινό παρονομαστή την εμπορευματοποίηση και τη μεταφορά κόστους από το κράτος στην πλάτη των μονίμων υποζυγίων.

***

Οι κυβερνητικές αποφάσεις δίνουν αέρα στα πανιά των καπιταλιστών που εντείνουν την επίθεσή τους. Με καταιγιστικό ρυθμό καταγράφονται φαινόμενα απληρωσιάς σε μεγάλες επιχειρήσεις, με τους εφοπλιστές «πρωτοπόρους» στην καρδιά της σαιζόν να εξασφαλίζουν την κίνηση των πλοίων με δικαστικές αποφάσεις και απλήρωτους ναυτεργάτες, ενώ παράλληλα ο υπουργός τους περνά νύχτα απόφαση για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Παρ' όλα αυτά, σημάδια ανάκαμψης από την καπιταλιστική κρίση με δυσκολία εμφανίζονται που και που στον ορίζοντα. Κλάδοι ισχυροί όπως η χαλυβουργία παρουσιάζουν εικόνα νεκροταφείου και στα 7 εργοστάσια που λειτουργούν στη χώρα μας, κατάσταση που με τη σειρά της αξιοποιείται από την κυβέρνηση για να σκοτώσει επιχειρήσεις με μονοπωλιακό προϊόν όπως το νικέλιο της Λάρκο.

***

Παρά το γεγονός ότι από σήμερα αρχίζουν και τα μπάνια της κυβέρνησης, η περίοδος δεν προσφέρεται για εφησυχασμό. Το κλείσιμο σχολείων απαιτεί συντονισμό από τώρα (θετικό το παράδειγμα στο Ηράκλειο της Κρήτης). Τα χτυπήματα στα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων απαιτούν απάντηση τώρα (τον Σεπτέμβρη θα είναι αργά). Η κατάσταση στο εμπόριο απαιτεί επίσης άμεση κινητοποίηση αυτοαπασχολούμενων και εργατών πριν γίνει καθεστώς το 7 μέρες ανοιχτά. Οι εξελίξεις στα νοσοκομεία δεν αφορούν μόνο τις μονάδες που συγχωνεύονται, αλλά το κύριο πρόβλημα που είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας και στο εσωτερικό του δημόσιου τομέα του κλάδου.

***

Το γεγονός ότι σε σειρά συνδικάτων, όπου κυριαρχούν νέοι και παλιοί εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές, ο εκφυλισμός έχει πιάσει πάτο, αντί για απογοήτευση πρέπει να γίνει αφορμή για άμεση ανάληψη δράσεων που θα ζωντανέψουν τα συνδικάτα, θα οργανώσουν εργαζόμενους, θα αλλάξουν συσχετισμούς, θα οδηγήσουν σε οργάνωση αγώνων, θα εξασφαλίζουν συμμαχίες απέναντι στον κύριο αντίπαλο τα μονοπώλια και τη στρατηγική τους που υπηρετεί η κυβερνητική πολιτική, θα ανοίγουν δρόμο για αμφισβήτηση της εξουσίας των μονοπωλίων στον πυρήνα της άσκησής της, στην ιδιοκτησία τους στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.

***

Το μοντέλο από τη Γερμανία με το «ένα ευρώ την ώρα» είναι εικόνα από το κοντινό μέλλον, από μια εργατική τάξη που τη θέλουν στα γόνατα. Κι αυτό δεν είναι μονόδρομος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ: «Περίπου 40.000 παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν έξω από τους παιδικούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων των δήμων» (στα ΝΕΑ).

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ: «Σε νέες συγχωνεύσεις, καταργήσεις και υποβαθμίσεις νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα προχωρά το υπουργείο Παιδείας για το νέο σχολικό έτος προκειμένου, όπως αναφέρει η σχετική υπουργική απόφαση, να εξοικονομηθούν 76.000 ευρώ για το 2013 και 228.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα οικονομικά έτη» (στο ΕΘΝΟΣ).

ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ: «Με αύξηση εισφορών και ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων και παροχών θα «σωθεί» για μια ακόμα φορά το ασφαλιστικό σύστημα. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε ριζικές αλλαγές, βαδίζοντας στην πεπατημένη των προκατόχων του. Ωστόσο, το μείζον πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής παραμένει... άλυτο» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ).

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ: «Οι μειωμένες αποδοχές των εργαζομένων και οι μειωμένες κοινωνικές παροχές που εισπράττουν αντικατοπτρίζονται στις απώλειες που υπέστησαν μέσα σε ένα χρόνο τα ελληνικά νοικοκυριά και υπολογίζονται στο 1,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ: «Ως αχθοφόρους στον σιδηροδρομικό σταθμό έναντι αμοιβής 1,05 ευρώ την ώρα απασχολεί η πόλη του σουηδικού Γκμουντ τους πρόσφυγες που υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Οι πρόσφυγες, προερχόμενοι κυρίως από χώρες της Αφρικής και από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, διαμένουν προς το παρόν στο προσφυγικό καταφύγιο της πόλης και, σύμφωνα με το Δήμο, εργάζονται εθελοντικά (...) Η πόλη αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα που προέκυψε στον κεντρικό σταθμό της, όταν, λόγω επισκευών, κατασκευάστηκε μια προσωρινή σκάλα στην οποία οι επιβάτες έπρεπε να μεταφέρουν οι ίδιοι τις αποσκευές τους. Η απόφαση ωστόσο του Δήμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις (...) πολλοί κάνουν λόγο για "κλασικό στιλ σκλάβων" ή αναρωτιούνται πόσο "εθελοντικά" μπορεί να εργάζεται κανείς τόσες ώρες κάτω από τον δυνατό ήλιο» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΕΞΠΡΕΣ σε μισθούς, συντάξεις και λαϊκή περιουσία

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Τελική επίθεση στην πρώτη κατοικία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ανατροπή στο ασφαλιστικό σύστημα

ΕΘΝΟΣ: Στη σύνταξη με μπόνους οι τραπεζικοί

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Από ΑΣΕΠ προσλήψεων σε ΑΣΕΠ απολύσεων

ΤΑ ΝΕΑ: Αντάρτικο για τις απολύσεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η δόση 4 δισ. «σκάλωσε» για ογδόντα υπαλλήλους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ με... τριφασικό νόμο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Πράσινο φως για πώληση της ΔΕΗ με τρεις κινήσεις

Η ΑΥΓΗ: «Σαλαμοποιούν» τη ΔΕΗ για να την ξεπουλήσουν

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι αλλαγές στη λίστα για τις 8.296 διαθεσιμότητες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το αυγό του φιδιού

Η ΕΛΛΑΔΑ: Ντροπή κ. Παπούλια

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Με συνοπτικές διαδικασίες

«Οι διαδικασίες εξπρές για κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας για οφειλές στο Δημόσιο, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, θα πλήξουν ακόμα περισσότερο την εργατική λαϊκή οικογένεια. Εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη τη χώρα δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους, χαράτσια για τα ακίνητα, εισφορά αλληλεγγύης, λογαριασμούς της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ. Σ' ένα σπιτικό μπορεί να υπάρχουν δύο και τρεις άνεργοι, οι συνταξιούχοι προσπαθούν να επιβιώσουν με την πενιχρή σύνταξη, πλέον πολλοί από αυτούς χωρίς καν τα ψίχουλα του ΕΚΑΣ, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί καταστηματάρχες, εάν έχουν γλιτώσει το λουκέτο, δίνουν αγώνα για να κρατήσουν το μικρομάγαζο ζωντανό. Τα φτωχά αγροτικά νοικοκυριά παλεύουν για να μην ξεκληριστούν. Και απέναντι σε αυτήν την κατάσταση έρχονται να θεσπίσουν το μέτρο της συντηρητικής κατάσχεσης σπιτιών, μαγαζιών, αυτοκινήτων, χωραφιών, μέσα σε 30 μέρες από τη βεβαίωση της οφειλής και τη σχετική ειδοποίηση. Αυτά συμβαίνουν σε περίοδο οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, αυτή τη μοίρα επιφυλάσσει ο καπιταλισμός σε όσους με αίμα και ιδρώτα κατάφεραν να αποκτήσουν ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο... Τους τα παίρνει με συνοπτικές διαδικασίες».

Κανένας μόνος του

«Απέναντι στο κύμα των κατασχέσεων, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, μπορούν να αντιδράσουν. Υπάρχει εμπειρία και μάλιστα πολύ πρόσφατη. Στην περίπτωση του άνεργου μεταλλεργάτη η άμεση αντίδραση των κλαδικών Συνδικάτων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευής, ανέργων της Ζώνης, Επιτροπών Ανέργων, Λαϊκών Επιτροπών, είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα της διαδικασίας κατάσχεσης. Το ίδιο έγινε πριν δύο μήνες, όταν στην ίδια θέση είχε βρεθεί ένας ακόμα άνεργος μεταλλεργάτης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που κινδύνευσε να χάσει το σπίτι του, επειδή όφειλε στην ΕΥΔΑΠ 831 ευρώ, ή στην Πέλλα, όταν η αντίδραση του ΠΑΜΕ είχε ως αποτέλεσμα να παγώσει η κατάσχεση της σύνταξης και του αυτοκινήτου συνταξιούχου πατέρα τριών παιδιών, για οφειλή 3.700 ευρώ προς το Δημόσιο. Με οργανωμένο αγώνα μπορούν οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στα ταξικά σωματεία, στις Λαϊκές Επιτροπές,να πετύχουν σήμερα την επιβίωσή τους. Και ταυτόχρονα να βάλουν τις βάσεις μέσα από αυτόν τον αγώνα να απαλλαγούν μια και καλή από τους εκμεταλλευτές τους...» (από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ