ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Πατάμε κι εμείς στο δρόμο που χάραξε

Εργαζόμενοι και νεολαία τίμησαν χτες έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ τη θυσία της, δίνοντας την υπόσχεση πως συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου

Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει,

θα 'σαι πάντα μέσα σε όλα εκείνα

που γι' αυτά έχεις λείψει,

θα 'σαι για πάντα μέσα σε όλο τον κόσμο».

Γ. Ρίτσος

Με μια σεμνή, αλλά ουσιαστική εκδήλωση τίμησαν και φέτος εργαζόμενοι και νεολαία τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου στο χώρο όπου δολοφονήθηκε στις 28 Ιούλη του 1980 κατά τη διάρκεια εξόρμησης της ΚΝΕ έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ.

Συγκεντρώθηκαν, όπως τόσα χρόνια τώρα, κρατώντας στα χέρια τους τις σημαίες του ΚΚΕ, του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ, επιβεβαιώνοντας ότι οι πόθοι και τα οράματά της μένουν άσβεστα μέσα στις καρδιές τους και αποτελούν οδηγό στους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Για το μήνυμα της θυσίας της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου μίλησαν η Βάσω Μάμαλη, γραμματέας της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, η Μαριάνθη Λάζου εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα του ΜΑΣ, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η Ελενα Στεφανίδου, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Μάνος Μυλωνάς, εκ μέρους του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

«33 χρόνια μετά βρισκόμαστε εδώ στο χώρο που ήταν γκέτο της ΕΤΜΑ τιμώντας τη θυσία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου. Η δολοφονία της Σωτηρίας από τη μεγαλοεργοδοσία της ΕΤΜΑ δείχνει πόσο αδίστακτο είναι το κεφάλαιο προκειμένου να διαφυλάξει τα κέρδη του. Η καπιταλιστική κρίση όσο βαθαίνει το κάνει πιο βάρβαρο και επιθετικό. Απαιτεί νέες θυσίες, θέλει τσάμπα εργάτες χωρίς κανένα δικαίωμα. Αυτή είναι η "νέα Ελλάδα" που διαφημίζει ο Σαμαράς, ίδια με εκείνη των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Απέναντι σε αυτή την επίθεση εμείς γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν σωτήρες που θα σώσουν τους εργαζόμενους αν οι ίδιοι δε σηκώσουν κεφάλι. Αν δεν ξεπεράσουν το φόβο και τη μοιρολατρία για να μετατρέψουν την αγανάκτηση και την οργή τους σε οργανωμένη δύναμη και δράση», τόνισε η Β. Μάμαλη.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση
Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση
Από την πλευρά της η Μ. Λάζου σημείωσε: «Σήμερα που βιώνουμε όλοι μια πρωτόγνωρη επίθεση που βλέπουμε τα όνειρά μας και το μέλλον μας να γκρεμίζονται, τα οράματα για τα οποία θυσιάστηκε η Σωτηρία είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Πατάμε κι εμείς στο δρόμο που χάραξε: Της σύγκρουσης με τα μονοπώλια για μια καλύτερη ζωή. Τα αντιδραστικά μέτρα που εφαρμόζονται στις σχολές μας είναι κομμάτι του παζλ της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει οδηγήσει εκατομμύρια εργαζόμενους στη φτώχεια. Οι χιλιάδες νέοι που βρίσκονται σήμερα στις σχολές είναι οι αυριανοί εργαζόμενοι λάστιχο, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Η μόρφωση συνεχώς υποβαθμίζεται σε εφήμερη κατάρτιση. Η λαϊκή οικογένεια καλείται σήμερα να χρυσοπληρώσει για τα παιδιά της την αμορφωσιά, τη μαύρη προοπτική της ανεργίας ή της κακοπληρωμένης εργασίας».

Νωρίτερα, η εκδήλωση άνοιξε με το θεατρικό έργο «η απεργία» του Γιώργου Σκούρτη το οποίο απέδωσαν νεολαίοι της ΚΝΕ. Στο χώρο της συγκέντρωσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ πλήθος μαζικών φορέων, σωματείων και οργανώσεων κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της Σωτηρίας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη της Σωτηρίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τιμούν τους εκτελεσθέντες στο Γηροκομείο

Οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση την Κυριακή 28 του Ιούλη, στις 10 το πρωί, προς τιμήν των 260 στελεχών και μελών του ΚΚΕ, μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που εκτελέστηκαν την περίοδο 1947 - 1949 στο Γηροκομείο.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
  • Πολιτική συγκέντρωση στο Ποδοχώρι, στο χώρο «ΤΖΙΡΙΦ», διοργανώνει σήμερα Παρασκευή στις 8 μ.μ., η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Β. Καταπόδης, Γραμματέας της ΤΕ.
  • Συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, πραγματοποιείται αύριο Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία της Νέας Μαδύτου Θεσσαλονίκης.
  • Αύριο Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., στη Μακρακώμη, πλατεία Δημοκρατίας, πραγματοποιείται εκδήλωση της ΚΟΒ Μακρακώμης με θέμα την ανεργία. Θα μιλήσει ο Χρ. Πάσουλας, μέλος του ΤΓ Φθιώτιδας του ΚΚΕ. Θ' ακολουθήσει λαϊκό τραγούδι από τοπική ορχήστρα.
Αιχμή του δόρατος του κεφαλαίου η Χρυσή Αυγή

Απάντηση απ' τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θ. Παφίλη στις χυδαιότητες των χρυσαυγιτών

Συνεχίστηκαν και χτες στη Βουλή οι προκλήσεις των χρυσαυγιτών βουλευτών. Μετά την προχτεσινή χυδαία προσωπική επίθεση κατά του αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Δραγασάκη και της οικογένειάς του, ο βουλευτής του ναζιστικού μορφώματος Η. Κασσιδιάρης, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής, Ε. Μεϊμαράκη ότι εμπλέκεται σε υποθέσεις που έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης αλλά έχουν παραγραφεί. Επίσης, αναφέρθηκε ονομαστικά σε επιχειρηματίες που διώκονται από τη Δικαιοσύνη σε μια προσπάθεια να φιλοτεχνήσει για το μόρφωμά τους προφίλ τάχα αντισυστημικό.

Ο Ε. Μεϊμαράκης, απάντησε ότι προσωπικά δε δέχεται παραγραφές σε υποθέσεις που τον αφορούν, καταδίκασε το προχτεσινό υβρεολόγιο σε βάρος του Γ. Δραγασάκη και δήλωσε πως έχει κινητοποιηθεί η επιτροπή δεοντολογίας. Σε μια συμβολική, όπως τη χαρακτήρισε, κίνηση συμπαράστασης ο Ε. Μεϊμαράκης την ώρα που μιλούσε χρυσαυγίτης βουλευτής, ανέβηκε στην έδρα και κάθισε δίπλα στον Γ. Δραγασάκη.

Οποιος δεν έχει πολιτικά επιχειρήματα ή θέλει να κρύψει αυτό που είναι στην πραγματικότητα, καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους, προσωπικών, απαράδεκτων επιθέσεων και υποτιθέμενων αποκαλύψεων, σχολίασε σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, προσθέτοντας με νόημα: «Αν αποφασίσουν να κάνουν και κάποιοι άλλοι το ίδιο, τότε θα δούμε πολλά πράγματα». Σημείωσε ακόμα ότι η κατ' επιλογή ονομασία επιχειρηματιών, επιδιώκει να κρύψει ότι το συγκεκριμένο κόμμα, η Χρυσή Αυγή, είναι γέννημα του ίδιου του συστήματος και πολλές φορές, είναι η αιχμή του δόρατος του πιο σκληρού τμήματος του κεφαλαίου. Τόνισε δε ότι η Χρυσή Αυγή, είναι βαθιά συστημική και θύμισε ότι για να ανέλθει στην εξουσία ο Χίτλερ, έγινε πρώτα σύσκεψη βιομηχάνων και τραπεζιτών.

ΟΜΑΔΑ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ
Ξυλοκόπησε μετανάστη και τον πέταξε σε κάδο!

Καταγγελία της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι το βράδυ της 24ης Ιούλη, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, ομάδα μπράβων της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε και ξυλοκόπησε άγρια, πλανόδιο μικροπωλητή μετανάστη και στη συνέχεια τον πέταξε μέσα σε κάδο σκουπιδιών! Η τραμπούκικη συμπεριφορά τους προκάλεσε την έντονη αντίδραση των διερχομένων που έσπευσαν να βοηθήσουν τον κακοποιημένο μετανάστη.

Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει τον εγκληματικό χαρακτήρα της ναζιστικής συμμορίας, καλώντας το λαό του νησιού να τους απομονώσει. «Είναι θρασύδειλοι και επικίνδυνοι, χτυπούν ανυπεράσπιστους μετανάστες, θέλοντας να πείσουν ότι οι μετανάστες ευθύνονται για την ανεργία και τα λαϊκά προβλήματα. Ακολουθούν τα βήματα του Χίτλερ, που ενοχοποιούσε τους Εβραίους, για να βγάλει λάδι τα γερμανικά μονοπώλια και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Αυτοί που εμφανίζονται ως "αντισυστημικοί" είναι τα χειρότερα μαντρόσκυλα του καπιταλιστικού συστήματος (...) ικανοί για κάθε έγκλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ