ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ"»
Κυβερνητικοί «τεμενάδες» στο κεφάλαιο

«

Μέλι» έσταζε το στόμα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για το κεφάλαιο στη χτεσινή επίσκεψή του στα έργα κατασκευής του «Κέντρου Πολιτισμού "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος"» στο Φάληρο, ενώ η κυβέρνηση διαλύει μεθοδικά ό,τι απέμεινε από τις δημόσιες πολιτιστικές δομές.

«Είδαμε σήμερα ένα όραμα να γίνεται πραγματικότητα. Είναι η μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα δωρεά του Ιδρύματος (...) Είναι μια πολλαπλή, ουσιαστική συμβολή στον πολιτισμό, στην οικονομία και στο περιβάλλον. Θα στεγάζει την Εθνική Βιβλιοθήκη, μια σύγχρονη Εθνική Σκηνή και ένα διεθνώς πρωτοποριακό, βιοκλιματικό πάρκο (...) Αποτελεί τη μεγαλύτερη δωρεά, ύψους 566 εκατ. ευρώ, σήμερα, συνεχίζοντας την παράδοση των μεγάλων ευεργετών, που σε δύσκολες στιγμές πάντα βοηθούσαν την πατρίδα (...)», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Δεν είπε, όμως, ότι ο Οργανισμός που θα διαχειρίζεται το «Κέντρο Πολιτισμού», άρα και την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, θα είναι ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή, όπως αναφέρεται στο σχετικό νόμο (3785/09), «δεν υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το δημόσιο λογιστικό, τις εθνικές διατάξεις περί εκπόνησης μελετών, παροχής υπηρεσιών, εκτέλεσης έργων και διενέργειας προμηθειών του Δημοσίου, τις διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού στο δημόσιο τομέα (...)».

Επιπλέον, παρότι το Ιδρυμα εμφανίζεται να «αποχωρεί» από το ΔΣ του Οργανισμού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα έχει «δικαίωμα πρόσβασης και ελέγχου όλων των βιβλίων και στοιχείων του Οργανισμού οποτεδήποτε (...)» και ο Οργανισμός θα παρέχει στο Ιδρυμα «οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με πράξεις του Ε.Δ. (σ.σ. Ελληνικού Δημοσίου), του Οργανισμού, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (...)», και για «μεταβολή των χρήσεων, των όρων δόμησης, των υποδομών και λειτουργιών της ευρύτερης περιοχής του Φαλήρου, του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλλιθέας, των οδικών αξόνων και τεχνικών έργων που περιβάλλουν το " Κέντρο Πολιτισμού")»!

Ακόμη και η εσωτερική λειτουργία και διαχείριση του «Κέντρου Πολιτισμού» - «κοινωφελές» υποτίθεται - απαιτεί αμοιβή για τις τεχνικές υπηρεσίες και τη συντήρηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της ΕΛΣ! Μάλιστα, ο Οργανισμός θα μπορεί να καταγγείλει το συμφωνητικό εάν Βιβλιοθήκη και ΕΛΣ δεν τηρούν τους όρους του «και ιδιαίτερα εάν δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 αμοιβή του».

Ο αγοραίος χαρακτήρας του «Κέντρου Πολιτισμού» προκύπτει και από τις διατάξεις για τη χρήση εστιατορίων, κυλικείων και γκαράζ, από τα οποία η Βιβλιοθήκη και η ΕΛΣ δεν δικαιούνται έσοδα...

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απάντηση στη νεοναζιστική «Χρυσή Αυγή»

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, με χτεσινή του ανακοίνωση, απαντά σε Ερώτηση - επίθεση εναντίον του που κατέθεσε στη Βουλή η νεοναζιστική «Χρυσή Αυγή», με αφορμή την αντιφασιστική, αντιρατσιστική εικαστική διαδικτυακή έκθεση που διοργανώνει το Επιμελητήριο.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ επισημαίνει ότι «η καταπολέμηση της βαρβαρότητας του ρατσισμού και του φασισμού είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτισμού. Θεωρούμε ότι είναι απολύτως μέσα στις υποχρεώσεις του ΕΕΤΕ η προάσπιση του πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεπάγεται η έννοια "πολιτισμός"».

Το ΕΕΤΕ διοργανώνει την έκθεση «αισθανόμενο το χρέος να πάρουν οι καλλιτέχνες θέση για όλα όσα ξεκίνησαν να συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν, λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, της ανεργίας, της εξαθλίωσης, που οδηγούν στην καταβαράθρωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του δικαιώματος των εργαζομένων στη ζωή. Ο φασισμός και ο ρατσισμός δεν είναι νέο φαινόμενο για να το αντιμετωπίσουμε με έκπληξη και επιπολαιότητα. Είναι μέσα στη φύση του καπιταλισμού. Η Τέχνη ήταν πάντοτε ο εκφραστής της εκάστοτε κοινωνίας, του πολιτισμού που κυριαρχούσε και του αντίπαλου πολιτισμού, μέσα από την ταξική πάλη. Μια ματιά και μπορεί να διακρίνει κανείς στην πορεία της Ιστορίας, μορφές τέχνης που εξέφρασαν τη φρικαλέα μεταχείριση του ανθρώπου από εξουσίες που πρόθεσή τους ήταν να τρομοκρατούν, όπως και μορφές Τέχνης που καλύπτανε πίσω από ένα ψευδεπίγραφα "ωραίο" την κυρίαρχη τάξη, που με την εξουσία της διαχώριζε πάντα τους ανθρώπους σε "άξιους να ζουν" και σε "υπανθρώπους άξιους να καταναλωθούν". Υπάρχει, όμως, πάντα και Τέχνη εκφραστής της ελευθερίας του ανθρώπου και του "εκ γενετής" δικαιώματος του ανθρώπου στη χαρά της ζωής, του δικαιώματος στην εργασία, στη δημιουργία. Και αυτό είναι που προασπίζεται το ΕΕΤΕ».

Το ΕΕΤΕ κατέθεσε στη Βουλή και αναλυτικά στοιχεία για τη λειτουργία του.

15χρονο Πολυφωνικό Καραβάνι

Ανανεώνει προορισμούς, πληθαίνει τους συνταξιδιώτες. Ο λόγος για το 15χρονο Πολυφωνικό Καραβάνι, από σήμερα μέχρι τις 10/8 και περιλαμβάνει συναυλίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις, προβολές, συλλογικές επιτόπιες καταγραφές, περιήγηση, περιοδεύουσα ελεύθερη κατασκήνωση. Ενα ταξίδι που σμίγει τις παραδόσεις των γειτονικών βαλκανικών και μεσογειακών λαών.

Το φετινό πρόγραμμα ξεκινά σήμερα (9 μ.μ.) στην Κρανιά Ελασσόνας, με συναυλία φωνητικών ομίλων της περιοχής («ΧΑΟΝΙΑ», Θανάσης Παπακωνσταντίνου και αφιέρωμα στον ποιητή Χρήστο Μπάβο). Αύριο (1 μ.μ) στην Αβδέλα Γρεβενών, επιτόπια καταγραφή. 8 μ.μ., στην Αετομηλίτσα Γράμμου, συναυλία με ηπειρώτικα πολυφωνικά και βλάχικα τραγούδια.

Ακολουθούν: 29/7, 11 π.μ., Κεφαλοχώρι Γράμμου - εργαστήρι πολυφωνίας, μαθητεία τραγουδιών με γυναίκες του Λούψικου. 3 μ.μ. Καστάνιανη, Μαστοροχώρια, μαθητεία με την Μαριάννα Τζήμα. 9 μ.μ., Κόνιτσα, Γεφύρι Αώου, «Τα νερά στα τραγούδια» - οπτικοακουστικό αφιέρωμα. 30/7, 10 π.μ., Κεφαλόβρυσο, καταγραφή με βλαχόφωνα τραγούδια. 2 μ.μ. Πολύτσανη, Ανω Πωγώνι, εργαστήρι πολυφωνίας και καταγραφή. 9 μ.μ. πολυφωνικό γλέντι στο Δολό Πωγωνίου. 31/7, 11 π.μ., Παρακάλαμος - καταγραφή και προβολή στη μνήμη της κυρά Φρόσως. 3 μ.μ., Θεογέφυρο - εργαστήρι πολυφωνίας και γεύμα. 8 μ.μ., Ζίτσα - μεγάλη συναυλία. 1/8, 11 π.μ. - 4 μ.μ., Ανω Δερόπολη - εργαστήρι με κυράδες της Ανω Δερόπολης και καταγραφή. 6 μ.μ. με τους «Νέους Αργυροκάστρου», Κάστρο Αργυροκάστρου. 8 μ.μ., με τον πολυφωνικό όμιλο Δερβίτσανης, στο κεφαλοχώρι της Δερόπολης - πολυφωνικό γλέντι. 2/8, 10 π.μ., χωριό ANDON POGI, με τον ομώνυμο, βλάχικο πολυφωνικό όμιλο. 5 μ.μ., χωριό Δρυμάδες Χειμάρρας, με τον πολυφωνικό όμιλο του χωριού. 8 μ.μ., Χειμάρρα, συναυλία. 3/8, 10 π.μ., καταγραφή στη Φοινίκη, με τον πολυφωνικό όμιλο του χωριού. 3 μ.μ., Λαγγάβιτσα πηγές Καλαμά, εργαστήρι πολυφωνίας. 5 μ.μ., Βαβούρι Μουργκάνας, καταγραφή. 8 μ.μ., Τσαμαντάς, πολυφωνική βραδιά. 4/8, 10 π.μ., Πολύδροσο Θεσπρωτίας, εκδήλωση για τα 15 χρόνια του Πολυφωνικού Καραβανιού. Γεύμα στο μοναστήρι της Μίχλας. 7 μ.μ., Παλιά Σαγιάδα, 15 χρόνια Πολυφωνικό Καραβάνι.

Στις 4/8, βράδι, το Καραβάνι θα αναχωρήσει για το Μπάρι της Ιταλίας, και μέχρι τις 9/8 θα γλεντήσει μουσικά σε γκρεκάνικα χωριά της Κάτω Ιταλίας, θα επισκεφθεί τις Συρακούσες και στις 10/8 θα επιστρέψει στην Ηγουμενίτσα.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο apiros@otenet.gr και στο 697.3342.114.

Περιοδεύουσες εκθέσεις

Πίνακας που εικονίζει τον Κ. Καβάφη, από την έκθεση «Αόρατος θίασος»
Πίνακας που εικονίζει τον Κ. Καβάφη, από την έκθεση «Αόρατος θίασος»
Τρεις ομαδικές εκθέσεις παρουσιάζει στην περιφέρεια η «Μικρή Αρκτος», σε συνεργασία με τον «Ιανό», μετά την επιτυχία που σημείωσαν στην Αθήνα. Συγκεκριμένα η έκθεση «90 επιστολικά δελτάρια από τη Σμύρνη», που οργανώθηκε για τα 90 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, παρουσιάζεται στο Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας (13-22/8).

Η έκθεση «Αόρατος θίασος» αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Καβάφη, φιλοξενείται (έως 18/8) στην ιστορική οικία Μεχμέτ Αλή, στην Καβάλα, ενταγμένη στο Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου. Τα έργα, ενσωματωμένα σκηνογραφικά σ' αυτό το εξαιρετικό αρχιτεκτονικό μνημείο δημιουργούν μια «καβαφική» ατμόσφαιρα. Η έκθεση, το Δεκέμβρη, θα παρουσιαστεί στην Οπερα του Καΐρου, στο πλαίσιο των φετινών 13ων «Καβαφείων», με συνδιοργανωτές την ελληνική πρεσβεία, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο και το υπουργείο Πολιτισμού Αιγύπτου.

Συνεχίζεται (έως 28/9) στον «Ιανό» (Σταδίου 24) το μεγάλο εικαστικό αφιέρωμα στη μνήμη του Γάλλου ελληνιστή Ζακ Λακαριέρ, με τίτλο «Ελληνικό καλοκαίρι», που αφορά στην αρχαιοελληνική μυθολογία, στην ελληνική Ιστορία, μνημειακούς και οικιστικούς τόπους που ενέπνευσαν το συγγραφέα και μεταφραστή της λογοτεχνίας μας.

Ορχηστρική «Atractos»

Atractos (Music by Vangelis)» τιτλοφορείται ο τέταρτος δίσκος του Θανάση Βασιλόπουλου. Περιλαμβάνει διασκευές 13 μελωδιών του Βαγγέλη Παπαθανασίου, σαν «ταξίδι» στην Ελλάδα που ονειρευόταν ο συνθέτης όταν τις έγραφε.

Ο Θανάσης Βασιλόπουλος γεννήθηκε το 1972, στο Αγρίνιο. Από παιδάκι ασχολείται με τη μουσική. Πέντε ετών άρχισε να μαθαίνει κλαρίνο, από τον πατέρα του, Γιώργο Βασιλόπουλο και από τα εννέα έπαιζε «επαγγελματικά» σε συναυλίες του πατέρα του. Το 1987 εισήλθε στη δισκογραφία. Εχει συνεργαστεί με πολλούς Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες, σε ηχογραφήσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με την Μπγιορκ (συναυλία στο Λυκαβηττό), με τους Ιταλούς «Radicanto», με τον Τζόε Μποναμάσα στο Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρό (Ελβετία) και στο δίσκο του Μποναμάσα «Black rock», όπου συμμετείχε και ο θρυλικός Β.Β. Κινγκ.

Ο Θ. Βασιλόπουλος, αγαπώντας την παραδοσιακή μουσική της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, μελέτησε παραδοσιακά πνευστά (νέι, μισμάρ, ντουντούκ) και άλλα όργανα, αλλά και την παραδοσιακή εκτέλεση με συμφωνική ορχήστρα.

Ολοκληρώνεται σήμερα (9μμ) το 1ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138). Η τελευταία εκδήλωση είναι η συναυλία του Κωστή Μαραβέγια και της μπάντας του.

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου δίνει συναυλία (29/7) στον πολιτιστικό χώρο «Αμαλιείο» του Δήμου Αμαρουσίου. Το τρίωρο πρόγραμμα βασίζεται στη δισκογραφική δουλειά του σημαντικού τραγουδοποιού και ερμηνευτή. Μαζί του η Ματούλα Ζαμάνη, Αλέξανδρος Κτιστάκης (τραγούδι) και οι μουσικοί Φώτης Σιώτας, Δημήτρης Μυστακίδης, Κώστας Παντέλης, Σωτήρης Ντούβας, Χρυσόστομος Μπουκάλης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Γιάννης Αντωνιάδης, Κωστής Ζουλιάτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ