ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΡΟΔΟ - ΚΡΗΤΗ - ΣΕΡΙΦΟ
Κινδύνευσαν άνθρωποι και καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους

Τραγικές ελλείψεις στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών, σε προσωπικό και υποδομές σε όλη τη χώρα

Μάχη με τις φλόγες έδιναν οι πυροσβέστες για τρεις μέρες στη Ρόδο

Eurokinissi

Μάχη με τις φλόγες έδιναν οι πυροσβέστες για τρεις μέρες στη Ρόδο
Μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε Ρόδο, Σέριφο και Κρήτη τις προηγούμενες μέρες, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές, ενώ από τη Σέριφο κάτοικοι έφυγαν από το νησί με βάρκες για να αποφύγουν τα χειρότερα. Συνολικά, από τις 6 το πρωί της Παρασκευής μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας, σημειώθηκαν 130 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Τρεις μέρες καιγόταν η νότια Ρόδος. Από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι χτες αποτεφρώθηκαν περίπου 28.000 - 32.000 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για την κατάσβεσή της, ενώ ρίψεις νερού γίνονταν συνεχώς από πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, γεγονός που είχε καθηλώσει τα βασικά μέτωπα της πυρκαγιάς. Την Κυριακή η περίμετρος της φωτιάς είχε φτάσει τα 30 χιλιόμετρα. Οι φλόγες πλησίασαν τα χωριά Ιστριος, Αρνίθα, Βατή, Απολακκιά και Προφύλα. Οι δημοτικές ενότητες Ν. Ρόδου και Λίνδου κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Περιμετρικά των χωριών ανοίχτηκαν ζώνες πυρασφάλειας, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε κατοικημένη περιοχή. Το βράδυ του Σαββάτου, πάντως, οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής έζησαν στιγμές αγωνίας και πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν τις οικίες τους. Οι φλόγες έκαψαν τουλάχιστον μία κατοικία, ενώ υπήρξαν και σχέδια προληπτικής εκκένωσης για χωριά που ενδεχομένως να κινδύνευαν. Χτες, στον τόπο της καταστροφής επιχειρούσαν 120 πυροσβέστες (σ.σ. συνολικά επιχείρησαν 250) με 39 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα 261 ατόμων, 70 στρατιώτες, 50 εθελοντές και τρία αεροσκάφη (σ.σ. συνολικά χρησιμοποιήθηκαν έξι αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα). Η φωτιά ήταν σε ύφεση το μεσημέρι. Σύμφωνα, επίσης, με τα πρώτα στοιχεία η φωτιά που ξεκίνησε στις 4.10 το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο Ιστριο προκλήθηκε από ανθρώπινη αμέλεια. Ενας 40χρονος ημεδαπός συνελήφθη, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

Μεγάλα κενά και ελλείψεις στην Πυροσβεστική

Κάτοικοι φεύγουν με βάρκες από τη Σέριφο για να γλιτώσουν

Eurokinissi

Κάτοικοι φεύγουν με βάρκες από τη Σέριφο για να γλιτώσουν
Σύμφωνα με την Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νήσου Ρόδου και Δωδεκανήσου, σήμερα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου από τα 68 άτομα οργανική δύναμη, υπηρετούν μόνο 42 μόνιμοι πυροσβέστες. Εδώ υπάρχει κτιριακό πρόβλημα. Στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Απόλλωνα, που έχει τομέα ευθύνης το 60% του δασικού πλούτου του νησιού, η υπηρετούσα δύναμη ανέρχεται σε εφτά πυροσβέστες, αντί για 13, με κτιριακό πρόβλημα. Από τα δώδεκα υδροφόρα τα πέντε είναι 30 χρόνων και τα εφτά άνω των 20 χρόνων. Το 2002 το κλιμάκιο είχε αναβαθμιστεί σε σταθμό Δ' τάξης. Στο κλιμάκιο Λίνδου, όπου υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, η πυρασφάλεια «επιτυγχάνεται» με εννέα μόνιμους πυροσβέστες υπηρετούσα δύναμη, δεν υπάρχει πεντάτονο όχημα, ενώ από τα πέντε υδροφόρα το ένα είναι 30 χρόνων και το άλλο σε συνεργείο. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου από τα 35 άτομα οργανική δύναμη, υπηρετούν 28, με σοβαρό κτιριακό πρόβλημα και ελλείψεις σε μέσα επικοινωνίας. Στο νησί της Ρόδου κατοικούν 125.000 άνθρωποι.

Στην Κω, με τους 40.000 κατοίκους, υπηρετούν 26 πυροσβέστες, αντί για 47. Από τα οκτώ υδροφόρα οχήματα, τα πέντε είναι 25-35 χρόνων. Στο αεροδρόμιο του νησιού υπηρετούν 26 άτομα, αντί για 50, υπάρχει κτιριακό πρόβλημα και έλλειψη μέσων επικοινωνίας. Η βάρδια στελεχώνεται από τέσσερις πυροσβέστες. Η Κάρπαθος καλύπτεται από 13 πυροσβέστες. Από τα δέκα υδροφόρα, τα τέσσερα είναι 30 χρόνων και τα τρία 10-20 χρόνων. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου υπηρετούν και 29 πενταετείς πυροσβέστες, στο κλιμάκιο Απόλλωνα 32, στην Κω 17 και στην Κάρπαθο 10, αλλά εργάζονται (σ.σ. λόγω περικοπών) από τις 07.30 έως τις 22.00 (καθημερινές και Σάββατο), δεν δουλεύουν Κυριακές, αργίες, νυχτερινά (πλην από κάποιες ελάχιστες ώρες σε περίπτωση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, μόνο την αντιπυρική περίοδο).

Η κατάσταση στη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Η υπηρεσία αυτή του Δημοσίου είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του προγράμματος «Καλλικράτης» και με γνώμονα τις περικοπές, προβλέπονται έξι θέσεις δασολόγων και δασοπόνων. Οι κυβερνήσεις κατάργησαν όλες τις κενές οργανικές θέσεις καθιστώντας την υποστελέχωση μόνιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας, το 2012 υπηρετούσαν 4 δασολόγοι, 5 δασοπόνοι και 26 δασοφύλακες. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το οργανόγραμμα του 1981 έπρεπε να υπηρετούν 17 δασολόγοι, 43 δασοπόνοι, 109 δασοφύλακες. Οσον αφορά στη χρηματοδότηση της Διεύθυνσης μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το 2009, διατέθηκαν 99.500 ευρώ για συντήρηση δασικού οδικού δικτύου και 2.100 ευρώ για δασικές μελέτες, το 2010, 55.000 ευρώ για συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, το 2011, 1.000 ευρώ για τη συστηματική παρακολούθηση των δασών της Ελλάδας στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Δασών, το 2012. 50.000 ευρώ για συντήρηση δασικού οδικού δικτύου από το Πράσινο Ταμείο Ανάπτυξης.

Σε ύφεση οι φωτιές σε Κρήτη - Σέριφο

Σε ύφεση βρισκόταν περίπου από χτες το πρωί η πυρκαγιά στη Μεσαρά της Κρήτης. Στην περιοχή έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων, ωστόσο τα 18 οχήματα της Πυροσβεστικής με 40 πυροσβέστες, τα 14 άτομα πεζοπόρου τμήματος και τα 18 βυτιοφόρα οχήματα των δήμων παρέμεναν σε επιφυλακή.

Οι καταστροφές είναι μεγάλες από τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, τέθηκε σε έλεγχο τα ξημερώματα της Κυριακής και αναζωπυρώθηκε το απόγευμα κοντά στην Πόμπια και το Αντισκάρι, ενώ οι φλόγες έφτασαν για μια ακόμη φορά κοντά στον οικισμό Πηγαδάκια.

Στιγμές αγωνίας έζησαν, εξάλλου, κάτοικοι και τουρίστες και στη Σέριφο, από φωτιά που ξέσπασε την Παρασκευή και αναζωπυρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου σε χαμηλή βλάστηση και στη συνέχεια πήρε έκταση.

Κάτοικοι και τουρίστες κατέβηκαν στη θάλασσα και έφυγαν με βάρκες από τις περιοχές Αγ. Μαρίνα και Μεγάλο Λιβάδι, λόγω του πυκνού καπνού. Η εκκένωση στο Μεγάλο Λιβάδι έγινε από τη θάλασσα, καθώς η φωτιά είχε αποκλείσει το δρόμο. Μετά την ολονύχτια μάχη που δόθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, η φωτιά την Κυριακή είχε περιοριστεί.


39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μαθητικό στέκι

Στις 19 - 20 - 21 Σεπτέμβρη κορυφώνεται το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με τις κεντρικές του εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται στο Πάρκο «Α. Τρίτσης», στο Ιλιον. Και φέτος οι μαθητές θα έχουν το δικό τους στέκι μέσα στο Φεστιβάλ, ένα χώρο συζήτησης και δημιουργίας. Οι πολύμορφες δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στο μαθητικό στέκι είναι η συνέχεια δεκάδων πετυχημένων μαθητικών φεστιβάλ που έγιναν την άνοιξη σε πολλές γειτονιές της Αττικής και σε άλλες πόλεις.

Την Πέμπτη τραγουδάμε και συζητάμε για όλα όσα χρειάζονται τον κόσμο για ν' αλλάξουμε. Για το σχολείο, την κοινωνία και τη ζωή που έχουμε ανάγκη αλλά και για τον όμορφο και ανηφορικό δρόμο για να τα διεκδικήσουμε.

«Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον»: Την Παρασκευή δίνουμε «μια απάντηση» στο φασισμό με ένα μουσικό αντιφασιστικό αφιέρωμα από μαθητικά συγκροτήματα και γνωστά νεανικά συγκροτήματα. Συζητάμε μέσω Skype με Ελληνες μαθητές μετανάστες στη Γερμανία για τη μετανάστευση και το ρατσισμό, ανταλλάσσουμε πείρα για τη δράση και την αντιμετώπιση φασιστικών οργανώσεων και ομάδων.

Κάθε μέρα στη σκηνή θα ανεβαίνουν μαθητικά συγκροτήματα από πολλές περιοχές της Αθήνας. Μαθητές από την Αγία Βαρβάρα, το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι, το Περιστέρι, το Ιλιον, την Γκράβα, τον Βύρωνα, την Καισαριανή, το Παγκράτι, τη Ν. Σμύρνη, το Ν. Ηράκλειο θα παίξουν τους δικούς τους ροκ, έντεχνους, ραπ και λαϊκούς ήχους με ελληνικό και ξένο στίχο.

Την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη, που θα είναι «Μέρα λαϊκής αλληλεγγύης» για το 39ο Φεστιβάλ, στο μαθητικό στέκι θα γίνονται εγγραφές σε ενισχυτικά μαθήματα ταξικής αλληλεγγύης και θα συγκεντρώνονται σχολικά είδη για τα παιδιά οικογενειών που έχουν ανάγκη.

Κατά τη διάρκεια όλου του τριημέρου, ομάδες μαθητών θα παρουσιάζουν τις δικές τους συλλογικές εργασίες με θέματα όπως τα 45 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ, τη μετανάστευση, την αλληλεγγύη, το ίντερνετ. Θα λειτουργεί χώρος graffiti και εργαστήρι stencil για τους μαθητές, θα υπάρχει χώρος με πινγκ πονγκ, επιτραπέζια και άλλα παιχνίδια και θα πραγματοποιούνται προβολές βίντεο και άλλες δραστηριότητες.


Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» σε όλη τη χώρα. Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

  • Αύριο, Τετάρτη, εκδήλωση πραγματοποιείται στη Δεσφίνα (Φωκίδα), στις 8.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο.
  • Στο πλαίσιο προβολής ταινιών για ανέργους και νέα ζευγάρια από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, στα Γιάννενα, σήμερα, στο πάρκο Λιθαρίτσια, στις 10 το βράδυ θα προβληθεί η ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα» και, αύριο, η παιδική ταινία «Εγώ, ο απαισιότατος».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ