ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΛΕΤΑ
Συμπράξεις για τα μονοπώλια με αιχμή την Ενέργεια

Ο αγωγός ΤΑΡ και η παραπέρα συνεργασία σε Ιόνιο και Αδριατική απασχόλησαν χτες τους δύο πρωθυπουργούς

Από τη χτεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - Ιταλίας

Icon

Από τη χτεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - Ιταλίας
Τον κοινό αντιλαϊκό τους βηματισμό και συνάμα κοινές φιλομονοπωλιακές πρωτοβουλίες για την επίσπευση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της ενιαίας ευρωενωσιακής στρατηγικής που υλοποιούν, επαναβεβαίωσαν χτες κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας, Α. Σαμαράς και Ε. Λέτα.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία, όπως και όλη η Ευρώπη, έχουν ανάγκη από μια πολιτική που συνδυάζει τις μεταρρυθμίσεις και την εξάλειψη των ελλειμμάτων με την ανάπτυξη», δήλωσε αμέσως μετά ο Αντ. Σαμαράς, ομολογώντας πως τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Ενώ και ο Ε. Λέτα ήπιε νερό στο όνομα των «διαρθρωτικών αλλαγών» και της «δημοσιονομικής προσαρμογής», που άλλωστε γονατίζουν και τον ιταλικό λαό, χαρακτηρίζοντάς τις σημαντικές για να αποσπαστεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να προσεγγιστεί η «γη της Επαγγελίας» που είναι η «ανάπτυξη»!

Συνομολογώντας ως κοινό «πρωταρχικό πανευρωπαϊκό στόχο» την καπιταλιστική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να κάνουν ό,τι περνά απ' το χέρι τους, ώστε τα μονοπώλια να απολαύσουν στο πιάτο τον ενεργειακό πλούτο της Μεσογείου. Συγκεκριμένα:

-- Για την από κοινού αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πόρων και ανάδειξη της γεωστρατηγικής διάστασης των θαλάσσιων ζωνών της Μεσογείου, που «θα παίζει όλο και σπουδαιότερο ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης (...) στον αγώνα που δίνει όλη η Ευρώπη, για να κερδίσει και τη μάχη της ανταγωνιστικότητας».

-- Για την ανάδειξη της Αδριατικής και του Ιονίου σε μείζονα ευρωπαϊκή περιοχή «που θα επισπεύσει όλες τις συνέργειες για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών πόρων».

-- Για την αξιοποίηση της δυνατότητας συνεργιών και συνεργασίας που προσφέρει η δημιουργία του αγωγού TAP από το Αζερμπαϊτζάν έως την Ιταλία μέσω Ελλάδας.

Ο Α. Σαμαράς και ο Ε. Λέτα πανηγύρισαν για την κατασκευή του ΤΑP, κάνοντας λόγο για «την αρχή μιας στρατηγικής που θα αναβαθμίσει εξαιρετικά τις χώρες μας», αναβάθμιση προσοδοφόρα για τις αστικές τάξεις των δύο κρατών, όχι όμως για τους λαούς, που τους εμπλέκει σε ανταγωνισμούς και αντιθέσεις που κυριολεκτικά μυρίζουν μπαρούτι. Για την προώθηση των παραπάνω, συμφώνησαν να αξιοποιήσουν και την εκ περιτροπής εξαμηνιαία άσκηση της προεδρίας της ΕΕ του χρόνου. Ο Ενρίκο Λέτα θα επισκεφθεί στις 11 Αυγούστου το Μπακού, προκειμένου να συζητήσει με τους Αζέρους για την έναρξη κατασκευής του έργου.

Κατά τα λοιπά, ο Ε. Λέτα εξέφρασε το ενδιαφέρον ιταλικών επιχειρηματικών ομίλων «για τις επόμενες διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων, της απελευθέρωσης που ευχόμαστε» προσθέτοντας ότι και η Ιταλία «έχει δεσμευτεί προς την οδό της απελευθέρωσης και θα καταθέσουμε το φθινόπωρο ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων».

Δεν έκρυψε, επίσης, τη χαρά του για την κατασκευή του ΤΑP και κατά το ...τρώγοντας ανοίγει η όρεξη μίλησε για «μια προοπτική που καθιστά τον κοινό μας χώρο την Αδριατική και το Ιόνιο Πέλαγος, τον πυρήνα, την καρδιά της μελλοντικής ενεργειακής πολιτικής για την Ενωση. Τούτο σημαίνει χαμηλότερες τιμές, και ξέρουμε τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα για τις χώρες μας, να είμαστε ανταγωνιστικοί».

ΚΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ» ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ματαιώσουμε τα σχέδια διάλυσης των ΕΑΣ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να δημιουργήσουν σε κάθε εργοστάσιο εστίες αντίστασης στα όσα εξαγγέλλουν κυβέρνηση - τρόικα

Κάλεσμα στους εργαζόμενους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων να δημιουργηθεί σε κάθε εργοστάσιο κίνημα αντίστασης και ματαίωσης της πολιτικής της κυβέρνησης - ΕΕ - τρόικας, που προωθούν την «εξυγίανση» (δηλαδή διάλυση) των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ «εν λειτουργία», απευθύνει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται: «Ποια ήταν η στρατηγική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την κρατική πολεμική βιομηχανία τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια που υλοποιήθηκε και από τις εκάστοτε διοικήσεις της εταιρείας και των άλλων πολεμικών βιομηχανιών;

Ηταν ο δραστικός περιορισμός των παραγωγικών δραστηριοτήτων της πολεμικής βιομηχανίας, η δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων, στην εταιρεία και τις άλλες επιχειρήσεις, ο περιορισμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και όλα αυτά μέσα στο γενικό πλαίσιο υποταγής και προσαρμογής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και της πολεμικής βιομηχανίας στις ΝΑΤΟικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Ποιου συμφέροντα εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί αυτή η πολιτική;

  • Τα συμφέροντα των ολλανδικών, των γερμανικών και των γαλλικών πολυεθνικών, που με αποφάσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβάλλουν περιορισμούς στις πιο αδύνατες χώρες, επιδιώκοντας να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος της πολεμικής βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, αλλά και των αμερικανικών και άλλων πολυεθνικών και γενικότερα του ιμπεριαλισμού.
  • Τα συμφέροντα των εμπόρων όπλων (ντόπιων και ξένων), αφού η χώρα μας είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων και ανάμεσα στις χώρες που δαπανούν από τα μεγαλύτερα ποσοστά του ετήσιου ΑΕΠ για αγορά όπλων και πυρομαχικών και διαφόρων "αγωνιστών" τύπου Τσοχατζόπουλου που κάποιοι έπιναν νερό στο όνομά του. (...)

Οι ευθύνες αυτών των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ (μαζί και αυτών που κάτω από το βάρος του αναθέματος πέταξαν τις χτεσινές ταμπέλες και το παίζουν ανεξάρτητοι και ακομμάτιστοι) είναι τεράστιες, εγκληματικές:

  • Για το ότι χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
  • Τα εργοστάσια είναι παραγωγικά νεκρά.
  • Τα δικαιώματα των εργαζομένων συρρικνωμένα.
  • Και οι θύτες έχουν ακόμα το θράσος να έρχονται στα εργοστάσια ως σωτήρες.

Μπαίνει το ερώτημα, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και τα όσα μέχρι τώρα είναι γνωστά, δίνουν τέλος σε αυτήν την άθλια και ζημιογόνα για τους εργαζόμενους στρατηγική, αλλά πολύ καλή για τους μεγαλέμπορους όπλων και τις ξένες πολυεθνικές;

Με απόλυτη βεβαιότητα απαντάμε ΟΧΙ: Η κυβέρνηση περνάει σε μια νέα φάση υλοποίησης της ίδιας στρατηγικής.

Ούτε ώρα χαμένη!

Τώρα να δημιουργήσουμε σε κάθε εργοστάσιο κίνημα αντίστασης και ματαίωσης αυτής της πολιτικής, απαιτώντας:

  • Να δοθούν άμεσα χρήματα για την πληρωμή των εργαζομένων, για την αγορά πρώτων υλών και την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων.
  • Να δοθούν άμεσα παραγγελίες για όλα τα εργοστάσια και να γίνουν άμεσα προσλήψεις για την υλοποίησή τους.
  • Να συσταθεί ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος φορέας πολεμικής βιομηχανίας που θα αναλάβει το συντονισμό και την ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας».
Στάση εργασίας σήμερα στην ΕΛΒΟ

Σε τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα σχέδια συρρίκνωσης με απολύσεις και ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Με ανακοίνωσή τους, χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη τη θέση της κυβέρνησης και της τρόικας που προβλέπει τη διάλυση της Αμυντικής Βιομηχανίας μέσω της πολιτικής τους, τη συγχώνευση - κατάργηση οργανισμών και επιχειρήσεων με ταυτόχρονη απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων με τους κινδύνους και τις γενικότερες αρνητικές συνέπειες αυτής της πολιτικής κατά της αμυντικής ικανότητας του λαού και της χώρας». Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει σήμερα στην ΕΛΒΟ είναι μόλις 363, έναντι 1.200 πριν από λίγα χρόνια, ενώ οι μισθοί τους έχουν ήδη περικοπεί κατά 40%.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιλαϊκοί οι κοινοί στόχοι Σαμαρά - Λέτα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, για τη συνάντηση Σαμαρά - Λέτα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας - Ιταλίας συμφωνούν: Η έξοδος από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου -με ή χωρίς μνημόνιο- περνάει μέσα από το παραπέρα τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων. Οι επενδύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις που θα προσελκύσουν και Ιταλούς επενδυτές, δεν πρόκειται να δώσουν δουλειά στο 1,5 εκ. των ανέργων, που θα γίνουν περισσότεροι γιατί θα προστεθούν και οι χιλιάδες απολυμένοι του Δημοσίου.

Οι κοινές προτεραιότητες της Ελληνικής και Ιταλικής προεδρίας στην ΕΕ, θα αφορούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ελληνικών και ιταλικών μονοπωλιακών ομίλων. Αυτά τα συμφέροντα θα εξυπηρετήσει και η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, που -εκτός των άλλων- θα εμπλέξει τους λαούς των δύο γειτονικών χωρών στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την Ενέργεια και τους αγωγούς. Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ