ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Νέα κλιμάκωση από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη

Με συνεντεύξεις του, ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει μέτρα και μνημόνια δίχως τέλος, επικεντρώνοντας τις ανατροπές στο δημόσιο τομέα

Η κλιμάκωση των μέτρων από κυβέρνηση - τρόικα, απαιτεί ενιαία απάντηση από τους εργαζόμενους και το λαό, με συμμαχία κόντρα στα μονοπώλια και την πολιτική τους
Η κλιμάκωση των μέτρων από κυβέρνηση - τρόικα, απαιτεί ενιαία απάντηση από τους εργαζόμενους και το λαό, με συμμαχία κόντρα στα μονοπώλια και την πολιτική τους
Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με νέα μέτρα, φέτος το Φθινόπωρο, προανήγγειλε με συνεντεύξεις του ο υπουργός Οικονομικών, ενόψει και του επόμενου γύρου διαβουλεύσεων με την τρόικα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα:

1. «Η διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι εύκολη διότι θα είναι ίσως η τελευταία δύσκολη διαπραγμάτευση πριν να λήξει το Πρόγραμμα. Ναι μεν για το 2013 και το 2014, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, τους πείσαμε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό "κενό", όμως για το 2015 και το 2016 η συζήτηση είναι ανοικτή». Οπως λέει ο ίδιος, αν βγει δημοσιονομικό κενό, τότε «πρέπει να καλυφθεί με αναδιάρθρωση δημόσιων επιχειρήσεων, οργανισμών και της καρδιάς του κράτους, που είναι τα υπουργεία». Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι η «έμφαση θα δοθεί στην αναδιάρθρωση του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Οι δηλώσεις Στουρνάρα επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση δεν προετοιμάζεται απλά για το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο, αλλά έχει ήδη καθορίσει και τους τομείς που θα «χτυπήσει». Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο προετοιμάζεται κατάλληλα, με την κατάθεση της τροπολογίας για απολύσεις - εξπρές και κατάργηση - συγχώνευση φορέων του Δημόσιου με Προεδρικά Διατάγματα, δίχως προηγούμενη έγκριση ακόμα και αυτού του αστικού κοινοβουλίου. Αλλά και με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τον τεμαχισμό και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του δικτύου της.

2. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την ΕΕ και το ΔΝΤ, τα επικαλούμενα από τη συγκυβέρνηση «δημοσιονομικά κενά» φτάνουν στα 4 δισ. ευρώ, προαναγγέλλοντας τα επόμενα μνημόνια και μέτρα. Ωστόσο, η κεντρική επιλογή για «μικρότερο κράτος», με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών, δε σχετίζεται με την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών -όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση-, αλλά με τη δημιουργία νέων κερδοφόρων πεδίων για επενδύσεις από καπιταλιστικούς ομίλους.

Το ομολογεί στην ίδια συνέντευξη ο Γ. Στουρνάρας. Οπως είπε, για «εταιρείες που σήμερα δεν είναι βιώσιμες, που είναι ζημιογόνες και κοστίζουν στον Ελληνα φορολογούμενο, πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε για να τις καταστήσουμε βιώσιμες, είτε με αποκρατικοποιήσεις, είτε με συρρίκνωση και προσαρμογή του μεγέθους τους, είτε με συγχωνεύσεις».

Βέβαια, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν περιορίζονται σε «χρεωμένες» εταιρείες, όπου το δημόσιο διατηρεί ακόμα κάποιες θέσεις, αλλά αφορούν και κερδοφόρες εταιρείες, όπως έγινε και πριν από την την κρίση, με τον ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, τον ΟΛΠ και άλλες. Πέρα από τις χιλιάδες νέες απολύσεις, η πολιτική αυτή συνεπάγεται και την παραπέρα υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών που χρυσοπληρώνονται από το λαό.

3. Στο αντιλαϊκό τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται και η πρόταση για τη μείωση της «περιόδου διαθεσιμότητας» των δημοσίων υπαλλήλων από τους 12 στους 8 μήνες, ώστε πιο γρήγορα να «αξιολογούνται» και να πετιούνται στην ανεργία. Δίπλα σ' αυτά, προωθείται σταθερά η ενεργοποίηση των ήδη ψηφισμένων αντιλαϊκών μέτρων, όπως τις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων μικροεισοδημάτων για τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία.

Απαντώντας στις αιτιάσεις μερίδας των αστικών ΜΜΕ που ανησυχούν για την πολιτική σταθερότητα και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τα νομοσχέδια «γράφονται στο πόδι», ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως τα βασικά νομοσχέδια έχουν συνταχθεί με τη «βοήθεια ειδικών από την αγορά» και επίσης «χρησιμοποιώντας τους καλύτερους ξένους ειδικούς που έρχονται μέσω της τεχνικής βοήθειας», την οποία παρέχουν στη συγκυβέρνηση η ΕΕ και το ΔΝΤ.

«ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στον προθάλαμο της ανεργίας άλλοι 9.820 υπάλληλοι

Σε κρίσιμους κοινωνικά τομείς οι μεγαλύτερες καρατομήσεις προσωπικού, με επώδυνες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα

Περίπου 10.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα τεθούν σε καθεστώς «διαθεσιμότητας» μέχρι τις 19 Σεπτέμβρη, μετά την «αξιολόγηση» που έκαναν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και οι ομόλογοί του από όλα τα υπουργεία. Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα στον Τύπο (εφημερίδα «Εθνος»), που συγκεκριμενοποιεί στους 9.820 τον αριθμό όσων βρίσκονται άμεσα αντιμέτωποι με την απόλυση, προκειμένου να προσεγγιστεί ο στόχος των 25.000 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του 2013, όπως συμφώνησαν κυβέρνηση - τρόικα.

Ηδη, 4.260 υπάλληλοι έχουν τεθεί στον προθάλαμο της απόλυσης, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών και υπολείπονται περίπου 8.300. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν «δυσλειτουργίες» και καθυστερήσεις μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, μπήκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης συνολικά 9.820 υπάλληλοι, δηλαδή περίπου 1.520 περισσότεροι απ' ό,τι ορίζει η συμφωνία.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα μπουν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας θα προκύψουν ύστερα από αξιολόγηση του προσωπικού στις δομές που καταργούνται ή συγχωνεύονται, σύμφωνα με τα σχέδια στελέχωσης που έχει εγκρίνει το κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με βασικότερο προσόν τα μόρια που διαθέτει ο καθένας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αριθμός των 9.820 υπαλλήλων συμπληρώνεται από τα υπουργεία Παιδείας (1.500), Εσωτερικών - από τη Δημοτική Αστυνομία - (3.000), Εθνικής Αμυνας (500), Υγείας (1.500), Δημόσιας Τάξης (500), Εργασίας (600), Οικονομικών (400), Πολιτισμού (500), Υποδομών (750), Αγροτικής Ανάπτυξης (130), Ανάπτυξης (100), Τουρισμού (100), Περιβάλλοντος (100), Δικαιοσύνης (50), Ναυτιλίας (50), Εξωτερικών (20) και Μακεδονίας - Θράκης (20).

ΚΥΠΡΟΣ
Κλείνουν βρεφονηπιακοί σταθμοί και γηροκομεία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στο κλείσιμο ιδρυμάτων φροντίδας ηλικιωμένων και βρεφοκομικών σταθμών προχωρά η κυβέρνηση Αναστασιάδη στην Κύπρο, στο πλαίσιο της πολιτικής που συνδιαμορφώνει με την τρόικα, ανοίγοντας νέα κερδοφόρα πεδία δράσης για το κεφάλαιο, σε βάρος του λαού. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν χτες οι συνομιλίες για το τελικό «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου, που «κλείδωσε» στο 47,5%, για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Η απόφαση συμπαρασύρει και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία υφίστανται τεράστιες απώλειες, με θύματα εργαζόμενους και συνταξιούχους, οι οποίοι βλέπουν τις εισφορές που κατέβαλαν επί δεκαετίες να θυσιάζονται για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση. Η συρρίκνωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, ειδικά οι καταθέσεις που βρίσκονταν στη Λαϊκή Τράπεζα, αναμένεται να έχουν τεράστιες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα, καθώς γκρεμίζεται συθέμελα το όποιο σύστημα Πρόνοιας υπήρχε στην Κύπρο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τίποτα φιλολαϊκό στα παζάρια με την τρόικα

Σχόλια του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών: «Ο υπουργός Οικονομικών ομολογεί: Ο αντιλαϊκός κατήφορος δεν έχει τέλος. Η "διαπραγμάτευση" με την τρόικα, το Σεπτέμβριο, θα γίνει με αφετηρία την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, δηλαδή με νέες απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, νέους φόρους και χαράτσια, κατασχέσεις. Η φιλολαϊκή έξοδος από την κρίση προϋποθέτει αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μονομερή διαγραφή του χρέους, κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων».

Σε άλλο σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο για τις πολιτικές εξελίξεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι "απολύσεις εξπρές", οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή το τσάκισμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων υπηρετούν το δρόμο εξόδου από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου. Αυτό είναι το βασικό περιεχόμενο των πολιτικών "εντός των τειχών" της ΕΕ, που σερβίρονται είτε με την τρομοκρατία της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είτε με τις αυταπάτες που σπέρνει στο λαό ο ΣΥΡΙΖΑ. Καμιά αναμονή. Κανείς συμβιβασμός. Η διέξοδος βρίσκεται στην ενιαία πάλη των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην κοινωνική συμμαχία για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ