ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίκαιρη Ερώτηση για τις περικοπές διδασκόντων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Tις τεράστιες περικοπές σε έκτακτους και συμβασιούχους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προχτές στη Βουλή το ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο. Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης έχει ως εξής:

«Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας με τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, την προσπάθεια παραπέρα εφαρμογής του νόμου 4009/11 που βαθαίνει την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου, νέες απολύσεις εργαζομένων και νέα λουκέτα σε πανεπιστημιακά τμήματα και ιδρύματα.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να περικόψει περίπου το 90% των έκτακτων διδασκόντων, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την ουσιαστική αδυναμία διδασκαλίας των μισών και πλέον μαθημάτων και εργαστηρίων. Αντίστοιχες περικοπές προετοιμάζονται και για τους συμβασιούχους του ΠΔ 407/80 στα Πανεπιστήμια, που θα προστεθούν στις δραστικές μειώσεις των προηγούμενων ετών, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας και διεκπεραίωσης του εκπαιδευτικού έργου. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να υπάρχουν 750 και πλέον αδιόριστοι πανεπιστημιακοί που διεκδικούν για πάνω από τρία χρόνια το δικαίωμά τους για εργασία. Πολλοί από αυτούς έχουν εκλεγεί σε τμήματα που έχουν καταργηθεί ή έχουν συγχωνευτεί από το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η προοπτική τους. Επιπρόσθετα, παραμένει ως πρόβλημα ότι η κυβέρνηση δε δέχεται τη δημοσίευση της λίστας με τα ονόματα όλων των υπό διορισμό μελών ΔΕΠ με τον αντίστοιχο αριθμό πρωτοκόλλου εισαγωγής των φακέλων διορισμών στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το πρόβλημα με την έλλειψη εκπαιδευτικών στα ΑΕΙ από τη νέα χρονιά θα είναι τεράστιο. Στην πραγματικότητα, σε αρκετά τμήματα Πανεπιστημίων/ΤΕΙ οι συμβασιούχοι διδάσκοντες αποτελούσαν την πλειοψηφία του διδακτικού προσωπικού. Η κυβέρνηση αντί να καλύψει τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες με προσωπικό μόνιμης, σταθερής και αποκλειστικής απασχόλησης, συζητάει την αύξηση των ωρών διδασκαλίας και την αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης των μελών ΔΕΠ.

Η κυβέρνηση διαχειρίζεται το πρόβλημα ακολουθώντας την πολιτική που έχει χαράξει εδώ και χρόνια η ΕΕ και ακολουθούν οι χώρες μέλη. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η προώθηση αυτής της πολιτικής επιταχύνεται. Διαμορφώνεται το Πανεπιστήμιο - επιχείρηση με αντίστοιχη δομή και λειτουργία, το οποίο προϋποθέτει την ομηρία των διδασκόντων και τη σύνδεσή τους με προγράμματα και επιχειρηματίες. Αντικαθίσταται το μόνιμο προσωπικό με εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χαμηλά αμειβόμενη ή άμισθη εργασία. Ωθούνται τα ιδρύματα να καλύψουν τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές τους ανάγκες με "υποτροφίες και πόρους που θα εξασφαλίζει το Τμήμα, χωρίς αύξηση της κρατικής επιχορήγησης" (Ν. 4115/2013).

Ερωτάται ο υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

  • Να μη μειωθούν στο ελάχιστο οι συμβασιούχοι διδάσκοντες, αντίθετα να προκηρυχθούν άμεσα νέες θέσεις μόνιμης, σταθερής και αποκλειστικής απασχόλησης εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού, για την επαρκή πλήρωση της ακαδημαϊκής λειτουργίας των ΑΕΙ.
  • Να πραγματοποιηθούν άμεσα οι διορισμοί όλων των εκλεγμένων πανεπιστημιακών και να διαφυλαχθούν οι διορισμοί τους στα πανεπιστημιακά τμήματα που έχουν καταργηθεί/συγχωνευθεί από το σχέδιο ΑΘΗΝΑ».
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
Μέρα δράσης σήμερα κατά απολύσεων και συγχωνεύσεων σχολείων

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Μέρα δράσης σήμερα ενάντια στο κλείσιμο και στις συγχωνεύσεις σχολείων, στις απολύσεις εκπαιδευτικών και σε όλα όσα καταστρατηγούν και οι τελευταίες αντιδραστικές εξελίξεις και στο χώρο της Εκπαίδευσης.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στην Περιφέρεια, στο Δήμο και το νοσοκομείο προγραμματίζει για σήμερα το πρωί η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, με προσυγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί, στο 2ο - 3ο Γυμνάσιο. Αιτήματα αιχμής είναι να ανακληθούν οι απολύσεις καθηγητών, καθαριστριών και φυλάκων, να μην καταργηθούν ειδικότητες στην τεχνολογική εκπαίδευση, καμία κατάργηση ή συγχώνευση τομέων ΕΠΑΛ και σχολείων, δωρεάν - ασφαλείς σχολικές μεταφορές, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για όλους τους μαθητές.

Η Ενωση Γονέων Ηρακλείου μαζί με τον Σύλλογο Δασκάλων «Δ. Θεοτοκόπουλος» προχωρούν σήμερα στις 10 το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης με κεντρικό αίτημα να μην κλείσει κανένα σχολείο. Να σημειωθεί ότι στο Νομό Ηρακλείου καταργούνται τα δημοτικά Καρκαδιώτισσας, Καβροχωρίου, Στερνών, Παναγιάς και το νηπιαγωγείο Αμιρών παρά την εκφρασμένη αντίθεση γονέων και εκπαιδευτικών, των ίδιων των τοπικών κοινωνιών. Η Ενωση και ο Σύλλογος Δασκάλων καλεί τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τα συνδικάτα να αγωνιστούν από κοινού ενάντια στις καταργήσεις σχολείων, για σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, καμία τάξη να μην έχει πάνω από 20 μαθητές και να δοθεί άμεση δωρεάν, ασφαλής λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» σε όλη τη χώρα, ενώ οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν στις 19, 20, 21 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Τρίτση». Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

  • Σήμερα, Τετάρτη εκδήλωση πραγματοποιείται στη Δεσφίνα (Φωκίδα), στις 8.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο.
  • Αύριο, Πέμπτη εκδήλωση στο Αλιβέρι (Κάραβος) στην Εύβοια, στις 8 το βράδυ, με αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ. Ξεκινά η διήμερη προφεστιβαλική εκδήλωση στην Αταλάντη (στη Σκάλα). Την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθεί τουρνουά μπάσκετ, ενώ η δεύτερη μέρα περιλαμβάνει εκδήλωση ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.

Ακόμα συνεχίζονται οι προβολές ταινιών για ανέργους και νέα ζευγάρια από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στο Αγρίνιο, στις 9.30 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Στέκι του Εργατικού Κέντρου, σήμερα, η ταινία «Green street Hooligans» και αύριο, Πέμπτη «Εγώ, ο απαισιότατος».

Στη Θεσσαλονίκη, στον Εύοσμο, πίσω από το γήπεδο του Αγροτικού Αστέρα, στις 9 το βράδυ σήμερα, Τετάρτη: «Django ο Τιμωρός» και αύριο Πέμπτη «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;». Παράλληλα κάθε Πέμπτη στο χώρο θα λειτουργεί παιδότοπος από τις 7.30 μ.μ. Αύριο στον παιδότοπο έχει προγραμματιστεί αφιέρωμα στους λαούς του κόσμου με παιχνίδια, τραγούδια, μουσική, φωτογραφίες από ήθη και έθιμα από άλλες χώρες και θα προβληθεί η ταινία «ο αδερφός μου ο Αρκούδος».

Οι Οργανώσεις των ΤΕΙ και του Αιγάλεω της ΚΝΕ θα προβάλλουν την Παρασκευή 2 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στην πλατεία Συντριβανίου (Κάτω Εργατικά) την ταινία «Ματωμένη Αμερική», σε σκηνοθεσία του Τζον Σέιλς με τους Κρις Κούπερ, Μαίρη Μακ Ντόναλντ, Τζέιμς Ερλ. Πρόκειται για το χρονικό μιας αιματηρής απεργίας στα ανθρακωρυχεία της Βιρτζίνια το 1920 όταν ακόμα οι εργάτες πρωτάρχιζαν να συνδικαλίζονται. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Αντιδράσεις για την υβριστική επίθεση των φασιστοειδών

Την αντίδραση των μελών του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» και του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων προκάλεσε η υβριστική επίθεση της βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελ. Ζαρούλια προς τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Δραγασάκη και της κόρης του, εργαζόμενης στον ΟΚΑΝΑ.

«Είμαστε μέλη του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ. Αποφυλακισμένοι, πρώην χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, που καθημερινά δίνουμε μάχη για μια ποιοτική ζωή χωρίς εξαρτήσεις. Είμαστε ενεργά μέλη της κοινωνίας και λειτουργούμε ισότιμα. Για εμάς, οι παραβατικές συμπεριφορές αποτελούν πλέον παρελθόν. Προσφέρουμε εθελοντικά έργο σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ασχολούμαστε με το παρόν και βάζουμε στόχους ώστε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας», επισημαίνουν τα μέλη του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», σε ανακοίνωσή τους και τονίζουν: «Αισθανόμαστε την ανάγκη να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας που μας επιτρέπουν να ζούμε καθαροί έξω από την πραγματική ή προσωπική φυλακή του καθενός μας. Λυπόμαστε για τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής που στερούνται κάθε κοινωνικής ευαισθησίας, κινούνται στα όρια του εγκλήματος και τρέφονται με μίσος, ζώντας στην προσωπική τους ουτοπία που ορίζει όλους εμάς ως εχθρούς τους. Και εμείς, ορίζουμε ως αντιπάλους όλους όσους στέκονται εμπόδιο στους στόχους και τα όνειρά μας, που δεν είναι τίποτα άλλο από το να ζούμε αξιοπρεπώς σε μια ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ».

Για το ίδιο θέμα, την απερίφραστη καταδίκη στη διαπόμπευση ατόμων και ομάδων εκφράζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων. Τις «Ιδέες που υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τείνουν να δημιουργούν "αποδιοπομπαίους τράγους"», καταγγέλλει μεταξύ άλλων το Σωματείο και ξεκαθαρίζει ότι στέκεται απέναντι σε πράξεις που καλλιεργούν το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, καταργούν ατομικές ελευθερίες και προσβάλλουν κάθε έννοια Δημοκρατίας. «Επιρρίπτουμε ευθύνες όχι στους "διαφορετικούς άλλους", αλλά σε συγκεκριμένες λογικές, πρακτικές, αντιλήψεις και πολιτικές» καταλήγει!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ