ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η στάση εργασίας για τα έξι λουκέτα

Προσυγκέντρωση στην Πολυκλινική, ώρα 11.30 π.μ., της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα στην Αττική τα δημόσια νοσοκομεία, οι μονάδες πρόνοιας, τα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ στη στάση εργασίας, 11 π.μ. - 3 μ.μ., για τα λουκέτα σε έξι νοσοκομεία που καλύπτουν ανάγκες λαϊκών συνοικιών.

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ οργανώνει προσυγκέντρωση στην Πολυκλινική, ώρα 11.30 π.μ. Επίσης, σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Δίνουμε απάντηση στην πολιτική που μετράει τι και πόσα νοσοκομεία χρειαζόμαστε, πόσους υγειονομικούς και με τη μεζούρα της "υγιούς επιχειρηματικότητας", με τα κέρδη των καπιταλιστών!! Εμείς μετράμε με τις λαϊκές ανάγκες! Καμιά διαθεσιμότητα δεν πρέπει να περάσει! Κανένα νοσοκομείο να μην κλείσει - να μη συγχωνευτεί! Κανένας δεν περισσεύει και κανένα νοσοκομείο και ίδρυμα Πρόνοιας. Αυτό που περισσεύει είναι η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, η εκμετάλλευση των ασθενών και του προσωπικού. Τα προβλήματα τα γεννάει η πολιτική που στηρίζει την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη που στηρίζεται στα κέρδη. Αυτή η πολιτική γεννά τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Στέλνει στον Καιάδα όσους ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν και εμάς στην ανεργία! Αυτή η πολιτική και οι φορείς της θα ανατραπούν από τη δύναμη των εργαζομένων, από τη λαϊκή συμμαχία και από κανένα Σωτήρα

Στις 11.30 π.μ. η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ - ΠΑΤΗΣΙΑ
Διαδήλωσαν ενάντια στο κλείσιμο των νοσοκομείων

Από τηνσυγκέντρωση στο «Αγ. Βαρβάρα»
Από τηνσυγκέντρωση στο «Αγ. Βαρβάρα»
Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «Αγία Βαρβάρα» και «Πατησίων», μαζί με κατοίκους και φορείς των περιοχών, διαδήλωσαν χτες το βράδυ την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του χαρακτήρα των νοσοκομείων, που ουσιαστικά οδηγεί σε λουκέτο υπηρεσίες για φτωχά λαϊκά στρώματα.

Στην Αγία Βαρβάρα η συγκέντρωση ξεκίνησε με συναυλία λαϊκής ορχήστρας. Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία του μπλοκ των Λαϊκών Επιτροπών Χαϊδαρίου και Αιγάλεω με το πανό που είχε το σύνθημα: «Κανένα λουκέτο στα νοσοκομεία, λαϊκή επαγρύπνηση και συμμαχία, έξω το κεφάλαιο από πρόνοια - υγεία».

Η πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο Κατερίνα Κρητικού ανοίγοντας τη συγκέντρωση κατάγγειλε ότι το νοσοκομείο της «Αγίας Βαρβάρας» υποβαθμίστηκε συστηματικά με τη μη πρόσληψη προσωπικού, ενώ τώρα η κυβέρνηση με την απόφασή της έρχεται να στερήσει υπηρεσίες υγείας από φτωχά και λαϊκά στρώματα στη Δυτική Αττική.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους των εκλεγμένων εκπροσώπων με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους Δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου ο Βασίλης Παντελάρος. Μιλώντας, επίσης, στη συγκέντρωση ο Βασίλης Βούλγαρης, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Νοτιοδυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ, θύμισε τους αγώνες του Κόμματος μέσα και έξω από τη Βουλή για την ενίσχυση του νοσοκομείου υπογραμμίζοντας: «Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που παλεύει για καθολικό δημόσιο σύστημα υγείας, με δωρεάν υπηρεσίες για όλους, ενώ όλα τα άλλα κόμματα αποδέχονται τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Επίσης ανέδειξε τις ευθύνες των δημάρχων, οι οποίοι από τη μια μεριά εφαρμόζουν την κυβερνητική πολιτική για τις απολύσεις και από την άλλη ζητούν να μην κλείσουν τα νοσοκομεία, στα οποία εφαρμόζεται ακριβώς η ίδια πολιτική.

Μίλησαν ακόμα ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής Κ. Καράμπελας κ.ά. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της περιοχής.

Πορεία στα Πατήσια

Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Πατησίων» και κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στην οδό Χαλκίδος.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων, Παναγιώτης Τσάλας, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το χαρακτήρα του νοσοκομείου. Μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας ο Χάρης Χουρδάκης τόνισε ότι το κλείσιμο των νοσοκομείων ήταν σχέδιο μακροχρόνια και συστηματικά επεξεργασμένο για να ανοίξουν διαδρόμους και να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα στον τομέα της Υγείας. Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε η Γιώτα Ταβουλάρη, τονίζοντας ότι τα λουκέτα στα νοσοκομεία αποτελούν στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου στο χώρο.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Λευτέρης Νικολάου, εκπρόσωπος της Λαϊκής Επιτροπής 5ου - 6ου Διαμερίσματος. Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕΔΗΝ, της ΕΙΝΑΠ και άλλων φορέων. Στη συνέχεια, και με συνθήματα «Τέρμα πια οι αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», «Το κέρδος σκοτώνει την υγεία - έξω οι εταιρείες απ' τα νοσοκομεία» και «Δώστε λεφτά για πρόνοια - υγεία, κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία» έγινε πορεία στην οδό Πατησίων μέχρι το πάρκο του Φιξ. Στη συνέχεια η πορεία επέστρεψε ξανά στο νοσοκομείο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΚΛΩΘΩ»
Κατεβαίνουν σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα προχωρούν, σήμερα στις 10 π.μ., οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας, μετά από απόφαση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του κλαδικού Σωματείου Κλωστοϋφαντουργών «ΚΛΩΘΩ». Μαζί τους θα είναι και οι απολυμένοι από τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης και τα Συνεταιριστικά Λιπάσματα Δραπετσώνας.

Οι εργαζόμενοι αυτοί ήταν ενταγμένοι σε Προγράμματα Ειδικής Επιδότησης Ανεργίας, αλλά με το νόμο 4093/2012 καταργήθηκε βίαια η ειδική επιδότησή τους. Καταργώντας την ειδική επιδότηση, που κέρδισαν μετά από αγώνες, η κυβέρνηση κόβει κάθε δυνατότητα από τους απολυμένους να βγουν στη σύνταξη θεωρώντας ως πλασματικά τα χρόνια ασφάλισης της ειδικής επιδότησης. Συγκεκριμένα, με βάση εγκύκλιο του ΙΚΑ ο χρόνος ασφάλισης θεωρήθηκε ασφαλιστικά ισχυρός μόνο για όσους έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2012, ενώ για τους υπόλοιπους πλασματικός. Προκύπτει άνιση μεταχείριση μεταξύ ασφαλισμένων, που ήταν ενταγμένοι στους ίδιους νόμους για το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα.

Οπως επανειλημμένα με συνεχείς κινητοποιήσεις τους δηλώνουν, το σύνολο του χρόνου που διήνυσαν οι απολυμένοι στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση ανεργίας είναι πραγματικός και όχι πλασματικός.

ΛΑΥΡΙΟ
Αφιέρωμα στην απεργία του 1964 στου Καρέλλα

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, πραγματοποιεί αφιέρωμα σε μια ιστορική απεργία που πραγματοποιήθηκε το 1964 στο Εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας ΑΙΓΑΙΟΝ ιδιοκτησίας «Αφοί Καρέλλα». Η Εκδήλωση θα γίνει στις 10 Αυγούστου και θα έχει τέσσερις ενότητες:

1. Την πολιτική κατάσταση της χώρας τη 10ετία του '60.

2. Τη δομή και κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος.

3. Την περιγραφή των γεγονότων.

4. Τα διδάγματα του αγώνα παρακαταθήκη για το σήμερα.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Αυγούστου 8.30 μ.μ. στο θεατράκι της Ρεμίζας. Στην εκδήλωση θα προβληθεί αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, ανακοινώσεις).

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αγώνας για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας

Εκφρασμένη η θέληση της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ανοίξει τα καταστήματα τις Κυριακές

Την εκφρασμένη θέληση της διοίκησης (ΝΔ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ανοίξει τα καταστήματα τις Κυριακές, παίζοντας ενεργό ρόλο στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Ενδεικτικές, σε αυτό το πλαίσιο, είναι οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Γιώργου Τσαμασλή, στο περιθώριο της προχτεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας, ότι «πρόθεση της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης είναι να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα και τις 52 Κυριακές του χρόνου».

Στην ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τονίζουν ότι «η υπεράσπιση της αργίας της Κυριακής είναι αγώνας για μια ζωή στα μέτρα των αναγκών μας», και σημειώνουν: «Αποδεικνύεται και με αυτές τις δηλώσεις ότι η Τοπική Διοίκηση γίνεται το μακρύ χέρι του συστήματος, βάζοντας πλάτη στις φιλομονοπωλιακές πολιτικές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων».

Συμπληρώνουν δε: «Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, αφού έχουν υποστεί τη συρρίκνωση του μεροκάματου, τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, την απλήρωτη εργασία, τα ωράρια - λάστιχο, τη φοροληστεία, δηλαδή έναν κυκεώνα αντιλαϊκών, αντεργατικών μέτρων που τους ρημάζει τη ζωή, δέχονται τώρα το τελειωτικό χτύπημα από την κυβέρνηση και τα μονοπώλια, που αποφάσισαν την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Στόχος τους είναι η περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων και παράλληλα η καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας θα αυξήσει την ανεργία στο χώρο του εμπορίου με άμεση επίπτωση ειδικότερα στη νεολαία και τις γυναίκες. Τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα στο εμπόριο μαζί με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αύριο θα επεκταθούν και σε άλλους κλάδους της οικονομίας».

«ΑΝΑΠΛΑΣΗ»
Ζητούν επαναπρόσληψη των απολυμένων

Σήμερα, στις 6.30 μ.μ., θα γίνει η παράσταση διαμαρτυρίας με αίτημα την επαναπρόσληψη των δύο απολυμένων από το Κέντρο Αποκατάστασης «Ανάπλαση». Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πικετοφορία στους δρόμους της Νέας Ιωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ