ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για τις αυτοκτονίες σε κρατητήρια

Icon

Το σοβαρό θέμα των αυτοκτονιών μεταναστών σε κρατητήρια καθώς και τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν σε αυτά καταγγέλλει με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ. Η Ερώτηση αναφέρεται στις αυτοκτονίες μεταναστών στα Αστυνομικά Τμήματα Σερβίων και Γρεβενών και απευθύνεται στον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Αλλος ένας νεκρός μετανάστης προστέθηκε στη μακριά λίστα θυμάτων που, πασχίζοντας για ένα καλύτερο αύριο, είτε θαλασσοπνίγονται είτε φυλακίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να απελαθούν.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής 12 Ιούλη, ένας 26χρονος Πακιστανός βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στην τουαλέτα του ΑΤ Σερβίων όπου κρατούνταν. Είχε συλληφθεί λίγες μέρες πριν επειδή δεν είχε τα απαραίτητα χαρτιά για τη διαμονή του στη χώρα μας.

Είναι το δεύτερο περιστατικό αυτοκτονίας μετανάστη μέσα σε κρατητήριο ΑΤ της Δυτικής Μακεδονίας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πριν από έναν περίπου μήνα είχε αυτοκτονήσει 20χρονος μετανάστης από την Ακτή Ελεφαντοστού στις τουαλέτες του ΑΤ Γρεβενών όπου κρατούνταν για να επαναπροωθηθεί στην πατρίδα του.

Να σημειωθεί πως, όπως είναι διαπιστωμένο και κατά το παρελθόν, οι συνθήκες στους χώρους αστυνομικής κράτησης αλλά και οι υποδομές των αστυνομικών κρατητηρίων είναι απαράδεκτες, δεν είναι συμβατές με τους στοιχειώδεις όρους σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Είναι επικίνδυνες τόσο για τους άδικα φυλακισμένους μετανάστες όσο και για το αστυνομικό προσωπικό.

Τα δύο αυτά πρόσφατα περιστατικά αναδεικνύουν την επικαιρότητα και τη ρεαλιστικότητα του πλαισίου αιτημάτων που έχει επεξεργαστεί το ΚΚΕ, για την άμεση ανακούφιση του προβλήματος, τόσο για τους παλιούς όσο και τους νέους μετανάστες που μπαίνουν στη χώρα μας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

-- Να σταματήσει άμεσα η απαράδεκτη κράτηση μεταναστών χωρίς χαρτιά σε κρατητήρια ΑΤ, Λιμεναρχείων κ.λπ.

-- Να καταργηθεί γενικότερα το μέτρο της διοικητικής κράτησης των μεταναστών και προσφύγων χωρίς χαρτιά, να κλείσουν τα Κέντρα Κράτησης, δηλαδή τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να δημιουργηθούν ανθρώπινοι, υγιεινοί και αξιοπρεπείς χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

-- Να υπάρχει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

-- Να παρέχεται άμεσα και με αξιόπιστες διαδικασίες άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.

-- Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό "Δουβλίνο 2".

-- Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, ειδικά όσοι έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα και να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

-- Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και να φύγει ο Frontex από την Ελλάδα».

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου και Σπύρος Χαλβατζής.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα όπλα σε σκάφος

Οκτώ συλλήψεις, πέντε Τούρκων κουρδικής καταγωγής και τριών Ελλήνων, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της έρευνας που διενεργεί η «αντιτρομοκρατική», μετά τον εντοπισμό φουσκωτού σκάφους με βαρύ οπλισμό ανοιχτά της Χίου. Πρόκειται για δύο Ελληνες και δύο Τούρκους κουρδικής καταγωγής που επέβαιναν στο φουσκωτό, για έναν Ελληνα και ένα Τούρκο κουρδικής καταγωγής που συνελήφθησαν λίγο αργότερα στη Χίο για εμπλοκή στην υπόθεση και ακόμη για δύο Τούρκους κουρδικής καταγωγής που συνελήφθησαν στην Αθήνα.

Οι έξι συλληφθέντες στη Χίο βαρύνονται, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που συνδέονται με τρομοκρατική δραστηριότητα, όπως κατασκευή, προμήθεια, κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών και βομβών, κατοχή και μεταφορά πολεμικού υλικού.

Οι δύο Τούρκοι κουρδικής καταγωγής που συνελήφθησαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των ερευνών που έκανε η «αντιτρομοκρατική» κατηγορούνται για κατοχή πλαστού διαβατηρίου και απόκρυψη των στοιχείων ταυτότητάς τους. Οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια και χώρους στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και την Κόρινθο, όπου κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός συσκευών κινητής τηλεφωνίας, κάρτες SIM, μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, συσκευές USB, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, ψηφιακοί δίσκοι (CD) και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και βιβλίων. Στη διάρκεια των ερευνών πραγματοποιήθηκαν 14 προσαγωγές (11 από Αθήνα και 3 από Θεσσαλονίκη), από τις οποίες οι 2 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Πρόκειται για δύο Τούρκους κουρδικής καταγωγής που συνελήφθησαν στην Αθήνα. Οι υπόλοιποι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές αναμένεται να ζητήσουν την έκδοση ενός από τους συλληφθέντες, ενώ σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, ένας από τους συλληφθέντες φέρεται ως δράστης ένοπλων επιθέσεων στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με δηλώσεις του, δράστης της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αγκυρα, τον περασμένο Μάρτη, είναι ο Χασάν Μπιμπέρ, ένας από τους τέσσερις, που προσήχθησαν στην Ελλάδα, καθώς επέβαιναν σε φουσκωτό και επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τις τουρκικές ακτές, προσθέτοντας πως θα κινηθεί η διαδικασία για την έκδοση των συλληφθέντων.

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε πως κατά τις έρευνες που πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία έχουν προσαχθεί άλλα δύο άτομα. Είπε επίσης ότι οι τουρκικές αρχές διέθεταν πληροφορίες ότι ο Χ. Μπιμπέρ ετοίμαζε νέο χτύπημα στην Τουρκία.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ: Ευθείες βολές κατά του πρώην υπουργού Α. Τσοχατζόπουλου εξαπέλυσαν χτες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατά τις απολογίες τους τόσο η λογίστρια Ευ. Λαμπροπούλου όσο και ο ξάδερφός του Ν. Ζήγρας. Αμφότεροι έδειξαν ως υπεύθυνο για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος τον πρώην υπουργό. Πρώτα απολογήθηκε η Ευ. Λαμπροπούλου, η οποία κατονόμασε ως το πρόσωπο που κρυβόταν πίσω από την αγορά του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου τον Α. Τσοχατζόπουλου. Ανέφερε ξεκάθαρα πως ο Ν. Ζήγρας το 2004 της είπε πως το κτίριο ήταν του Τσοχατζόπουλου, ενώ πρόσθεσε ότι στη συνέχεια έψαχναν να βρουν έναν κάτοικο του εξωτερικού για να καλυφθεί το θέμα του πραγματικού ιδιοκτήτη και πως η ίδια συνετέλεσε στο να επιλεγεί ο κουμπάρος της Ν. Γεωργουλάκης που της είχε απόλυτη εμπιστοσύνη.

Ο Ν. Ζήγρας στην απολογία του είπε ότι «ηθικός και φυσικός αυτουργός και παραλήπτης όλων των χρημάτων ήταν ο πρώην υπουργός και πως χρήματα προέρχονταν από εξοπλιστικά προγράμματα». Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε αναλυτικά στο ρόλο και άλλων προσώπων που ισχυρίζεται ότι έχουν σχέση με τη ροή μαύρου χρήματος, όπως για τον καταζητούμενο Φουάντ αλ Ζαγιάντ, τον εκζητούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντ. Μιχαηλίδη αλλά και τον συγκατηγορούμενό του Γ. Σμπώκο. Σε άλλο σημείο της απολογίας του πρόσθεσε ότι «όλα τα ακίνητα που αγοράστηκαν ήταν επιλογή του Ακη Τζοχατζόπουλου και προέρχονταν από μαύρο χρήμα».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΙΚΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ: Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου δικάζεται η υπόθεση με τη μεγάλη απάτη στο υποκατάστημα ΙΚΑ της Καλλιθέας, κατέθεσε χτες ο διοικητής του Οργανισμού Ρ. Σπυρόπουλος. Οπως αποκάλυψε ο Ρ. Σπυρόπουλος, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται στα ίχνη εξιχνίασης και άλλων παραβατικών συμπεριφορών στους κόλπους του ΙΚΑ, ενώ πρόσθεσε ότι από έκθεση ελέγχου που του παραδόθηκε στις 20/11/2012 προκύπτει ότι οι μη σύννομες παροχές ανέρχονται σε 7.991 και πως η ζημιά του ΙΚΑ ανέρχεται σε πάνω από 11 εκ. ευρώ. Η έρευνα, σύμφωνα με τον μάρτυρα, αφορά μέχρι σήμερα το 50 - 55% των περιπτώσεων και θα επεκταθεί και προ του 2003 πριν αρχίσει η μηχανογράφηση. Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόταση δύο κατηγορουμένων (Μπουραζάνη - Πατεράκη) να αποζημιώσουν το ΙΚΑ προσθέτοντας ότι αρνήθηκε για λόγους ηθικής τάξης και πως το λόγο πλέον τον έχει η Δικαιοσύνη.

ΕΚΡΗΞΗ σημειώθηκε χτες στις 05.28 το πρωί σε κατάστημα εστίασης στο Κολωνάκι, στη συμβολή των οδών Πλουτάρχου και Πατριάρχου Ιωακείμ. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένας διερχόμενος, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Επίσης, σημειώθηκαν υλικές ζημιές σε γύρω κτίρια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται ότι ένα διερχόμενο μηχανάκι άφησε στο σημείο τον εκρηκτικό μηχανισμό. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας και διεξάγεται έρευνα για τις συνθήκες της έκρηξης.

ΤΕΣΣΕΡΑ άτομα σκοτώθηκαν χτες, μετά από αιματηρή συμπλοκή σε καταυλισμό Τσιγγάνων στη Γαστούνη Ηλείας. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί τρία άτομα.

Νέα μεγάλη αστυνομική επιχείρηση

Στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών έχουν μπει οι τσιγγάνικοι καταυλισμοί στην Πελοπόννησο. Με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας διεξάγονται κατασταλτικές επιχειρήσεις όπου εκατοντάδες πολίτες ελέγχονται ως εν δυνάμει ύποπτοι και προσάγονται στα αστυνομικά τμήματα. Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και χτες με έρευνες σε καταυλισμούς Ρομά στην Αργολίδα.

Οι επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή αστυνομικών δυνάμεων της Πελοποννήσου και της Αττικής, που έχουν φτάσει στην Πελοπόννησο γι' αυτόν το σκοπό. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη είχαν γίνει επιχειρήσεις στη Μεσσηνία και τη Δευτέρα στην Κορινθία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Αστυνομία στη δημοσιότητα για τους ελέγχους την Τρίτη στη Μεσσηνία, ελέγχθηκαν συνολικά 943 άτομα, 619 οχήματα, προσήχθησαν 228 και συνελήφθησαν 84 άτομα (τα περισσότερα για παράνομη διαμονή στη χώρα και παράβαση υγειονομικών διατάξεων), ενώ εκτελέστηκαν αποφάσεις για κατεδάφιση 14 καταλυμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ