ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναβρασμός για τα κυβερνητικά σχέδια

Από την προχτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από την προχτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Καζάνι που βράζει και ο χώρος της εκπαίδευσης, με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να βιώνουν έναν νέο, επιπλέον, γύρο αγωνίας για το μέλλον τους. Αφορμή αυτήν τη φορά οι διαρροές εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας των σχολικών προγραμμάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που έρχονται να πάνε ακόμη παρακάτω το ήδη υποβαθμισμένο υπάρχον σχολείο, να υψώσουν ακόμη περισσότερους ταξικούς φραγμούς, να αποδομήσουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του και να το παραδώσουν βορά στα νύχια του κεφαλαίου.

Οπως προβλέπουν τα προσχέδια των σχολικών προγραμμάτων που διέρρευσαν, προκειμένου να σφυγμομετρήσουν αντιδράσεις: Τουλάχιστον οχτώ μαθήματα στο Γυμνάσιο καταργούνται ή συρρικνώνονται οι ώρες διδασκαλίας τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη μελλοντική κατάργησή τους. Πανελλαδικού τύπου εξετάσεις από την πρώτη τάξη του Γενικού Λυκείου, που σημαίνει ακόμη περισσότερα φροντιστήρια, ακόμη περισσότερα παιδιά εκτός σχολείου. Τουλάχιστον 728 ώρες το χρόνο θα δουλεύουν τζάμπα για τα κέρδη επιχειρήσεων οι μαθητές στα ΕΠΑΛ τα δύο τελευταία έτη σπουδών τους, με τη «μαθητεία» να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο όγκο ωρών «διδασκαλίας» στην εκμετάλλευση. Η πόρτα των απολύσεων μένει ανοιχτή για χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Το «νέο σχολείο» της αγοράς επιδιώκει πειθήνιο κι ευάγωγο στην εκμετάλλευση πληθυσμό. Από τους μαθητές μέχρι τους καθηγητές. Από το περιεχόμενο μέχρι τις εργασιακές σχέσεις κουμάντο θα κάνουν οι επιχειρήσεις. Αποσπασματικές γνώσεις, πρόσκαιρες δεξιότητες, απλήρωτη εργασία ανηλίκων, κακοπληρωμένη εργασία και εξαθλίωση εκπαιδευτικών.

Η βάρβαρη επίθεση κλιμακώνεται και δε θα έχει τέλος αν δε σημάνει ξεσηκωμός. Τα σωματεία των εκπαιδευτικών, οι σύλλογοι γονέων, τα μαθητικά συμβούλια μαζί με τα συνδικάτα πρέπει άμεσα να αναλάβουν δράση. Για να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μην πεταχτεί κανένα παιδί έξω από το σχολείο. Να μη δουλεύει κανένα ανήλικο. Για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν ενιαίο 12χρονο σχολείο και μεταλυκειακή τεχνική εκπαίδευση.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Συμπαράσταση στον Κωνσταντίνο Κάππα

Καταδικάζει κάθε απόπειρα ποινικοποίησης της ελεύθερης επιστημονικής κρίσης

Την αμέριστη συμπαράστασή της προς τον βραβευμένο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Κάππα εκφράζει με ανακοίνωσή της η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καταδικάζοντας «κάθε απόπειρα ποινικοποίησης της ελεύθερης επιστημονικής κρίσης. Η απροκατάληπτη έκφραση επιστημονικής γνώμης μαζί με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών αποτελούσαν διαχρονικά και αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του ακαδημαϊκού λειτουργήματος».

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Λάρισας έχει προτείνει την ενοχή τού διεθνώς αναγνωρισμένου καθηγητή Κ. Κάππα για «παράβαση καθήκοντος». Αν και υπήρξε ομόφωνη πρωτόδικη αθωωτική απόφαση, ο Κάππας οδηγείται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από έφεση του εισαγγελέα. Κατηγορείται γιατί ως εισηγητής προς τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής το 2006, για την επιλογή διδάσκοντα με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την κάλυψη ωρών διδασκαλίας, α) δεν αξιολόγησε το πιστοποιητικό στρατολογίας των υποψηφίων και β) γνωμοδότησε θετικά για έναν υποψήφιο αντί για άλλον ο οποίος, κατά την κρίση του εισαγγελέως (!), έπρεπε να είχε επιλεγεί λόγω περισσότερων, υποτίθεται, επιστημονικών προσόντων.

Πρόκειται για ωμή προσπάθεια ποινικοποίησης ακόμη και της επιστημονικής γνώμης, αφού η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος και τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος έχουν την ευθύνη επιλογής επιστημονικών συνεργατών, ευθύνη την οποία και αναλαμβάνουν σε κάθε περίπτωση. Ο καθηγητής Κ. Κάππας ήταν μόνο εισηγητής και επομένως δεν φέρει καμία ευθύνη, κατέθεσε μία πλήρως εμπεριστατωμένη εισήγηση, η οποία ανέλυε τα επιστημονικά προσόντα των υποψηφίων και κατέληξε, ως όφειλε, σε αξιολογική κατάταξη. Παρόμοια αξιολογική κατάταξη, ως τεχνική κρίση, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να στοιχειοθετήσει παράβαση καθήκοντος. Σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό στρατολογίας των υποψηφίων, ο εισηγητής δεν έχει υπηρεσιακό καθήκον και δεν είναι υπεύθυνος για την κρίση διοικητικών εγγράφων, όπως το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάταξης, πόσο μάλλον δε όταν το τελευταίο δεν αποτελεί προσόν για την επιλογή υποψήφιων αλλά για τον τελικό διορισμό (απόφαση ΣτΕ 1672/01).

Να σημειωθεί ότι ο Κ. Κάππας, καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Ακτινοφυσικής, έχει συμβάλλει καθοριστικά στη λειτουργία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και στη θεραπεία χιλιάδων καρκινοπαθών. Για τους λόγους αυτούς χαίρει της αμέριστης εκτίμησης όχι μόνο των συναδέλφων του στη Λάρισα αλλά και της Διεθνούς Ενωσης Ιατρικής Φυσικής, η οποία τον επέλεξε μεταξύ 50 προσωπικοτήτων ως «την προσωπικότητα η οποία με το ήθος, την κοινωνική δράση, την εκπαιδευτική, ερευνητική και κλινική προσφορά της στη χώρα μας και στη διεθνή κοινότητα, αντιπροσωπεύει, χαρακτηρίζει και εκφράζει την ειδικότητά μας στην Ελλάδα για το δεύτερο μισό του αιώνα που πέρασε και την αυγή της νέας χιλιετίας».

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Το γύρο της Ελλάδας κάνει το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», μεταφέροντας το μήνυμά του «Αλλαξε τον κόσμο το 'χει ανάγκη», μέχρι την κορύφωσή του στις 19, 20, 21 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον. Οι επόμενες εκδηλώσεις είναι:

Αύριο, Πέμπτη

  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στη Θάσο διοργανώνει προφεστιβαλική εκδήλωση στην Καλλιράχη, στις 9 το βράδυ, με λαϊκό γλέντι, έκθεση βιβλίου, αφιερώματα και συζητήσεις. Κεντρικός ομιλητής ο Δήμος Ζαχαριάδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.
  • Συνεχίζεται ο θερινός κινηματογράφος για ανέργους και νέα ζευγάρια που διοργανώνουν από κοινού η Νομαρχιακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης και οι Κλαδικές Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με ώρα έναρξης τις 9 το βράδυ, στο θεατράκι πίσω από το γηπεδάκι του Αγροτικού Αστέρα στον Εύοσμο. Αύριο, θα προβληθεί η ταινία «Θα χυθεί αίμα». Ενώ κάθε Πέμπτη, στο χώρο θα υπάρχει παιδότοπος με τη λειτουργία του να ξεκινάει στις 7.30 μ.μ. Αύριο, Πέμπτη, ο παιδότοπος περιλαμβάνει κουκλοθέατρο «Τα παιδιά που φέρανε την Ειρήνη». Εργαστήρι Κατασκευών. Προβολή ταινίας: «Το σκυλί που σταμάτησε τον πόλεμο».
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» οι Οργανώσεις Α' Αθήνας - Γαλατσίου και οι Οργανώσεις Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις αλληλεγγύης στις συνοικίες της Αθήνας και καλούν το λαό και τη νεολαία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, συλλέγοντας τρόφιμα, ρούχα και σχολικά είδη.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Λαμπρινή: 6/9 πλατεία Αγ. Ανδρέα

Ηλιούπολη (στην περιοχή «Τυπογραφικά»): 7/9 πλατεία Βεάκη

Πετράλωνα: 7/9 πλατεία Αγ. Αικατερίνης

Κυψέλη: 11/9 πλατεία Κυψέλης

Γκύζη: 13/9 πλατεία Γκύζη

Βύρωνας: 13/9 πλατεία Καραολή - Δημητρίου (απέναντι από το δημαρχείο)

Ιλίσια: 14/9 πλ. Τερζάκη

Κολωνός: 14/9 πλατεία «Σωτ. Πέτρουλα» (Αγ. Κωνσταντίνος)

Οι παραπάνω εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν αφιερώματα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι, παραστάσεις Καραγκιόζη, θεατρικά σκετς, πολιτικές ομιλίες κ.ά.

ΛΑΡΙΣΑ
Αντιδράσεις για τις διαπιστωτικές πράξεις

Να παραλάβουν τις ατομικές διαπιστωτικές πράξεις του υπουργείου με τις οποίες τίθενται σε διαθεσιμότητα και να τις κάψουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, στις 9 το πρωί της Παρασκευής 9 Αυγούστου, αποφάσισαν, σε συνέλευσή τους, καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης του νομού Λάρισας.

Στη συνέλευση τονίστηκε η ανάγκη συνέχισης της πάλης και σ' αυτό το πλαίσιο θα οργανωθεί και πορεία διαμαρτυρίας στα γραφεία βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η λειτουργία ενημερωτικών περιπτέρων σε διάφορες περιοχές της πόλης, ενώ επιστολή με την οποία καλούνται οι πολίτες να συμπαρασταθούν στον αγώνα των καθηγητών διανέμεται σε θεατρικές παραστάσεις που γίνονται στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ.

Συνεδρίαση της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Μπροστά στις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου θα συνεδριάσει αύριο, Πέμπτη στις 10 το πρωί, το διευρυμένο ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και στις 12 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση είναι η οργάνωση, ώστε να μπει φραγμός στις απολύσεις και η ανάδειξη των αιτημάτων αιχμής για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία.

Στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ, στο λιμάνι της Μύρινας στη Λήμνο (μπροστά από το Δημαρχείο), θα μιλήσει το Σάββατο 10 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ