Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Συμπαράσταση στον Κωνσταντίνο Κάππα

Καταδικάζει κάθε απόπειρα ποινικοποίησης της ελεύθερης επιστημονικής κρίσης

Την αμέριστη συμπαράστασή της προς τον βραβευμένο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Κάππα εκφράζει με ανακοίνωσή της η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καταδικάζοντας «κάθε απόπειρα ποινικοποίησης της ελεύθερης επιστημονικής κρίσης. Η απροκατάληπτη έκφραση επιστημονικής γνώμης μαζί με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών αποτελούσαν διαχρονικά και αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του ακαδημαϊκού λειτουργήματος».

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Λάρισας έχει προτείνει την ενοχή τού διεθνώς αναγνωρισμένου καθηγητή Κ. Κάππα για «παράβαση καθήκοντος». Αν και υπήρξε ομόφωνη πρωτόδικη αθωωτική απόφαση, ο Κάππας οδηγείται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από έφεση του εισαγγελέα. Κατηγορείται γιατί ως εισηγητής προς τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής το 2006, για την επιλογή διδάσκοντα με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την κάλυψη ωρών διδασκαλίας, α) δεν αξιολόγησε το πιστοποιητικό στρατολογίας των υποψηφίων και β) γνωμοδότησε θετικά για έναν υποψήφιο αντί για άλλον ο οποίος, κατά την κρίση του εισαγγελέως (!), έπρεπε να είχε επιλεγεί λόγω περισσότερων, υποτίθεται, επιστημονικών προσόντων.

Πρόκειται για ωμή προσπάθεια ποινικοποίησης ακόμη και της επιστημονικής γνώμης, αφού η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος και τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος έχουν την ευθύνη επιλογής επιστημονικών συνεργατών, ευθύνη την οποία και αναλαμβάνουν σε κάθε περίπτωση. Ο καθηγητής Κ. Κάππας ήταν μόνο εισηγητής και επομένως δεν φέρει καμία ευθύνη, κατέθεσε μία πλήρως εμπεριστατωμένη εισήγηση, η οποία ανέλυε τα επιστημονικά προσόντα των υποψηφίων και κατέληξε, ως όφειλε, σε αξιολογική κατάταξη. Παρόμοια αξιολογική κατάταξη, ως τεχνική κρίση, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να στοιχειοθετήσει παράβαση καθήκοντος. Σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό στρατολογίας των υποψηφίων, ο εισηγητής δεν έχει υπηρεσιακό καθήκον και δεν είναι υπεύθυνος για την κρίση διοικητικών εγγράφων, όπως το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάταξης, πόσο μάλλον δε όταν το τελευταίο δεν αποτελεί προσόν για την επιλογή υποψήφιων αλλά για τον τελικό διορισμό (απόφαση ΣτΕ 1672/01).

Να σημειωθεί ότι ο Κ. Κάππας, καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Ακτινοφυσικής, έχει συμβάλλει καθοριστικά στη λειτουργία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και στη θεραπεία χιλιάδων καρκινοπαθών. Για τους λόγους αυτούς χαίρει της αμέριστης εκτίμησης όχι μόνο των συναδέλφων του στη Λάρισα αλλά και της Διεθνούς Ενωσης Ιατρικής Φυσικής, η οποία τον επέλεξε μεταξύ 50 προσωπικοτήτων ως «την προσωπικότητα η οποία με το ήθος, την κοινωνική δράση, την εκπαιδευτική, ερευνητική και κλινική προσφορά της στη χώρα μας και στη διεθνή κοινότητα, αντιπροσωπεύει, χαρακτηρίζει και εκφράζει την ειδικότητά μας στην Ελλάδα για το δεύτερο μισό του αιώνα που πέρασε και την αυγή της νέας χιλιετίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποινικοποίηση της επιστημονικής γνώμης (2013-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ