ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεργασία και ανταγωνισμοί με αιχμή την Ενέργεια

Το Ισραήλ αναβαθμίζει την τριμερή σχέση και ταυτόχρονα συζητά την κατασκευή αγωγών στο έδαφος της Τουρκίας

Το Ισραήλ παζαρεύει την κατασκευή σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Κύπρο και ταυτόχρονα συζητάει με την Τουρκία για την κατασκευή αγωγών στο έδαφός της

� 2011 Bloomberg Finance LP

Το Ισραήλ παζαρεύει την κατασκευή σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Κύπρο και ταυτόχρονα συζητάει με την Τουρκία για την κατασκευή αγωγών στο έδαφός της
Τη σύσφιξη των σχέσεων συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, θέλει να επικυρώσει η τριμερής συνάντηση εργασίας που γίνεται σήμερα και αύριο στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή του Ελληνα υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη. Στόχος της συνάντησης είναι «η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και Αν. Μεσογείου», ανταγωνιστικά προς άλλες χώρες και συνασπισμούς κρατών, που για λογαριασμό των δικών τους μονοπωλίων, επιζητούν να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στην περιοχή.

Στη συνάντηση, στην οποία μετέχουν επίσης ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γ. Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ, Σ. Σάλομ, πρόκειται να υπογραφεί τριμερές Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding), με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας (ενεργειακές υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, φυσικοί πόροι), της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Οι τρεις υπουργοί αναμένεται ακόμα να εκδώσουν κοινή διακήρυξη, με την οποία θα δηλώνουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «Euro-Asia Interconnector». Το έργο προβλέπεται να συνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2000 MW, μέσω της πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών. Το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε στα «Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος» της ΕΕ, δείχνοντας το ενδιαφέρον της να αποκτήσει πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται στο μέλλον με τη χρήση του φυσικού αερίου.

Η συνεργασία των τριών χωρών βαθαίνει και στο στρατιωτικό τομέα, καθώς διαρρέεται ότι το φθινόπωρο Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ προγραμματίζουν κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης, «στο πλαίσιο των επικείμενων ενεργειακών εξελίξεων», όπως μεταδίδει ο κυπριακός σταθμός Sigma. Είναι φανερό ότι η άσκηση αποβλέπει στο συντονισμό της παροχής προστασίας στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Κύπρου και του Ισραήλ, στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας.

Μπλεγμένο κουβάρι οι αντιθέσεις

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που δείχνει πόσο μπλεγμένο είναι το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, η ισραηλινή Delek Group έκανε γνωστό πως εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ιορδανία και πιθανώς προς την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή. Συγκεκριμένα, η Delek προχώρησε σε μια οικονομική συμφωνία, αυξάνοντας τη συμμετοχή της στη θυγατρική Delek Energy Systems στο 100% και σε αυτά τα πλαίσια προχώρησε σε διευκρινίσεις όσον αφορά το ρόλο της στο φυσικό αέριο.

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι την ίδια ώρα που οι Ισραηλινοί προωθούν τη μεγαλύτερη συνεργασία με την Κύπρο σε ό,τι αφορά την εξόρυξη και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, κρατούν την πόρτα ανοιχτή στην Τουρκία, η οποία όμως έχει ανταγωνιστικά συμφέροντα προς την Κύπρο. Ενδεικτικά και μόνο, οι Ισραηλινοί συζητούν την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την κατασκευή σταθμού υγροποίησης στο Βασιλικό και ταυτόχρονα παζαρεύουν με την Τουρκία τη μεταφορά του αερίου μέσω αγωγών από το έδαφός της!

Στα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και μια νέα έκθεση του αμερικάνικου ινστιτούτου Χάτσον, το οποίο εκφράζει την άποψη πως η Τουρκία, στην προσπάθειά της ν' αναδειχθεί περιφερειακή δύναμη, έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, καλούν την αμερικανική κυβέρνηση ν' αλλάξει στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο και να στραφεί προς το τρίγωνο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, δίνοντας έμφαση στην «ενεργειακή ασφάλεια» της περιοχής.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Κόντρα για το μείγμα της διαχείρισης μέσω Γαλλίας

Σημάδια ανάκαμψης βλέπουν τα επιτελεία στην αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών στη Γερμανία

Με ευχαρίστηση -όπως άλλωστε αναμενόταν- υποδέχτηκε η Γαλλία την έκθεση του ΔΝΤ που συστήνει να χαλαρώσει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική της, σε αντίθεση με το μείγμα της διαχείρισης της κρίσης που κυριαρχεί προς το παρόν στην Ευρωζώνη.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, δηλώνει ότι «συμφωνεί πλήρως με την ανάγκη να δοθεί εφεξής μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ανάπτυξη, πράγμα που επιτυγχάνεται μέσω ενός λελογισμένου ρυθμού προσαρμογής των δημοσίων χρηματοοικονομικών και την εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα». Δηλαδή, χωρίς να αμφισβητεί τη λιτότητα για το λαό και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, συμφωνεί ότι πρέπει να διοχετευτεί χρήμα στις επιχειρήσεις, με χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Στην ετήσια έκθεσή του για τη γαλλική οικονομία, το ΔΝΤ συμβούλευε τη Γαλλία να εστιάσει περισσότερο στις μειώσεις των δημοσίων δαπανών, που σημαίνει νέες περικοπές για το λαό. Αξιοποιώντας την κόντρα ΔΝΤ - Γερμανίας για να προωθήσει τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων, ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι «αφότου εξελέγη ο Φ. Ολάντ στην προεδρία, η Γαλλία δεν έχει σταματήσει να ζητεί έναν επαναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής υπέρ της ανάπτυξης και κατά των γενικευμένων πολιτικών λιτότητας».

Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν τον Ιούνη την υψηλότερη αύξηση των οκτώ τελευταίων μηνών, κατά 3,8% έναντι του Μάη, όταν είχαν υποχωρήσει κατά 0,5%. Κατά 20,2% αυξήθηκαν οι παραγγελίες από χώρες - μέλη της Ευρωζώνης, γεγονός που παρουσιάζεται σαν σημάδι ανάκαμψης της οικονομίας.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΣΠΙΤΙΩΝ
Εκβιασμός για την εξυπηρέτηση των δανείων

Σταδιακή άρση της απαγόρευσης του μέτρου μελετάει η κυβέρνηση

Τα εναλλακτικά σενάρια, με τα οποία θα επιτρέψει σταδιακά από το 2014 τους πλειστηριασμούς σπιτιών για χρέη προς τις τράπεζες, μελετάει η κυβέρνηση, ενώ εκτιμάται ότι η άρση της στοιχειώδους προστασίας που ίσχυε έως σήμερα για τη λαϊκή κατοικία, θα λειτουργήσει εκβιαστικά προς τους οφειλέτες να ρυθμίσουν και να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει το πρώτο εξάμηνο του 2014 να επιτρέψει πλειστηριασμούς για ακίνητα αξίας από 150.000 - 200.000 ευρώ, για το δεύτερο εξάμηνο για ακίνητα έως 100.000 ευρώ κ.ο.κ. Σήμερα, ο νόμος προστατεύει τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 και την πρώτη κατοικία ανεξάρτητα από την αξία της.

Οι τράπεζες υπολογίζουν στις 320.000 τα στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων στο τέλος του 2012 ήταν 21,4%, ενώ τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων ήταν 74,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 1.498.000 στεγαστικά δάνεια.

Από τα 320.000 δάνεια μόλις το 1/3 ή περίπου 105.000 δάνεια ενδέχεται να οδηγηθούν στη διαδικασία του πλειστηριασμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, που προσδοκούν ότι με την απειλή των πλειστηριασμών, οι οφειλέτες θα ρυθμίσουν εκ νέου τα δάνειά τους. Τέλος, για κίνδυνο «κοινωνικής έκρηξη», σε περίπτωση που επιτραπούν οι πλειστηριασμοί, μιλάει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος - ΙΝΚΑ, με επιστολή της προς τη Βουλή.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Από σήμερα οι συναντήσεις του Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ

Από τη Νέα Υόρκη ξεκινάει σήμερα Τετάρτη το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ, όπου θα έχει επαφές με επικεφαλής ελληνοαμερικανικών επενδυτικών ομίλων, προκειμένου να διαλαλήσει την πραμάτεια των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα της Ενέργειας. Το κομμάτι αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, με δεδομένο ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 η Ελλάδα θα ασκεί την Προεδρία στην ΕΕ και σκοπεύει να προωθήσει το εφεύρημα της «ευρωπαϊκής ΑΟΖ».

Την Πέμπτη, στις 10 μ.μ. ώρα Ελλάδας, θα γίνει στο Λευκό Οίκο η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα. Αμέσως μετά, ο Αντ. Σαμαράς θα μεταβεί ξανά στη Νέα Υόρκη, για να συναντηθεί διαδοχικά με το δήμαρχο Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιβιντ Χάρις. Επίσης, θα επισκεφτεί το «Ground Zero» («σημείο μηδέν»), όπου κατέπεσαν ο δίδυμοι πύργοι.

Οπως έγινε γνωστό, πριν από τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Αντ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, το μεσημέρι της Πέμπτης. Με δεδομένο ότι στην ατζέντα των επαφών στις ΗΠΑ βρίσκεται ψηλά και το Κυπριακό, με την προωθούμενη διχοτομική λύση τύπου «Ανάν», ο Αντ. Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά πριν την αναχώρησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ