ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεατρικός Αύγουστος στην Πέτρα

«Ποιος τη ζωή μου...»
«Ποιος τη ζωή μου...»
Με τέσσερις παραστάσεις συνεχίζεται τον Αύγουστο το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας στην Πετρούπολη και ολοκληρώνεται στις 20 Σεπτέμβρη. Στις 28 Αυγούστου, στις 21.30, στο Θέατρο Πέτρας παρουσιάζεται ο «Κύκλωπας» του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο. Σκηνοθεσία - μετάφραση: Βασίλης Παπαβασιλείου. Διασκευή: Β. Παπαβασιλείου - Σωτήρης Χαβιαράς. Σκηνικά - Kοστούμια: Μαρί Νοέλ Σεμέ. Μουσική: Δημήτρης Καμαρώτος. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Κίνηση: Δημήτρης Σωτηρίου. Παίζουν Νίκος Καραθάνος, Δημήτρης Πιατάς, Νίκος Χατζόπουλος, Γιώργος Γιαννακάκος, Θανάσης Δήμου, Ηλίας Ζερβός, Βασίλης Καραμπούλας κ.ά. Το μοναδικό αρχαίο ελληνικό σατυρικό δράμα που έχει διασωθεί ολοκληρωμένο πραγματεύεται τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο νησί του κύκλωπα Πολύφημου. Μια ιστορία όπου η ανθρώπινη ευφυΐα νικά την κτηνώδη δύναμη.

Στις 29 Αυγούστου τη σκυτάλη παίρνει η «Μήδεια» του Ευριπίδη, από το Θέατρο Βασιλάκου. Μετάφραση: K. X. Μύρης. Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Σπύρος Ευαγγελάτος. Σκηνικά Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος. Παίζουν Γιώργος Κιμούλης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Τάσος Νούσιας, Μάνος Βακούσης, Νικόλας Παπαγιάννης, Νίκος Αναστασόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου. Η δραματική ένταση που χαρακτηρίζει το έργο, η τολμηρή παρουσίαση των δύο κύριων προσώπων του και το θέμα της διαμάχης ανάμεσα στα δύο φύλα αναδεικνύουν τη «Μήδεια» σε ένα σύγχρονο δράμα, από το οποίο άντλησαν έμπνευση πολλοί σύγχρονοι θεατρικοί συγγραφείς. Ενα από τα πιο εντυπωσιακά και δυνατά έργα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας.

Στις 30 Αυγούστου, «Αντρες έτοιμοι για όλα» των Stephen Sinclair & Anthony Mc Carten. Απόδοση - σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου - Μιχάλης Ρέππας. Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκαράκη. Κοστούμια: Εβελυν Σιούπη. Χορογραφίες: Ελπίδα Νίνου, Θανάσης Γιαννακόπουλος. Σχεδιασμός Φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας. Παίζουν Κώστας Κόκλας, Κώστας Ευριπιώτης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Τόνυ Δημητρίου, Μάνος Ιωάννου, Μαίρη Σταυρακέλλη, Ευαγγελία Μουμούρη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Μαρία Φιλίππου, Νίκη Λάμη.

Τέλος, στις 31 Αυγούστου θα παρουσιαστεί η παράσταση ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ «Ποιος τη ζωή μου...». Η Ελλάδα ταξιδεύει από το 1922 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από τη ζωή, τις μουσικές και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, σε μια παράσταση που φιλοδοξεί να μεταφέρει το θεατή της στην ιστορική διαδρομή Μικρασιατική καταστροφή έως σήμερα. Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης. Σενάριο - Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης. Σκηνικό: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Παναγιώτα Κόκκορου. Χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη. Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Παπαζαχαριάδης. Παίζουν Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Αρης Λεμπεσόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Πλαΐνης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κώστας Βελεήτζας, Νατάσα Ζαγκλή, Κωνσταντίνος Φάμης, Γιάννης Μαθές, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Ερικα Μπίγιου, Πηνελόπη Σργουνιώτη, Μαρία Γεροδημου, Ιρις Μάρα, Γιώργος Νούσης, Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Γιάννης Σοφολόγης, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Νατάσα Σαραντοπούλου. Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαΐδης, Αννα Λινάρδου.

Εκτός των «τειχών»

Τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή παρουσιάζει στις 9, 10 Αυγούστου, στην Επίδαυρο, το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία - απόδοση Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, μουσική Κορνήλιου Σελαμσή και κίνηση Χρήστου Παπαδόπουλου.Παίζουν: Αννα Καλαϊτζίδου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αννα Μάσχα, Κώστας Μπερικόπουλος, Ελένη Μπούκλη, Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Γιώργος Χρυσοστόμου. Χορός: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Δάφνη Δαυίδ, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Ελίνα Μάλαμα, Ηρώ Μπέζου, κ.ά. Παίζουν οι μουσικοί: Σαξόφωνα Guido de Flaviis, Κρουστά Θοδωρής Βαζάκας, Φλάουτα Γιώργος Σκριβάνος.

Οι «Τραχίνιες», ένα από τα πιο αδικημένα έργα του Σοφοκλή, διδάσκονται, κατά πάσα πιθανότητα ανάμεσα στο 457π.Χ. και το 430 π.Χ. Η Δηιάνειρα περιμένει στην Τραχίνα την επιστροφή του συζύγου της Ηρακλή, ο οποίος μαζί του φέρνει, ως τρόπαια της νίκης του, αιχμάλωτες από την πόλη που κυρίευσε και κατέστρεψε. Ανάμεσα σ' αυτές, μία όμορφη και αινιγματική παρουσία. Η αποκάλυψη ότι η αιχμάλωτη αυτή είναι η βασιλοπούλα Ιόλη και ότι ο Ηρακλής εξαιτίας του πάθους του γι' αυτήν κατέστρεψε την Οιχαλία αναστατώνει την Δηιάνειρα. Στην προσπάθειά της να ξαναζωντανέψει τον έρωτα του Ηρακλή, στέλνει δώρο στον άντρα της ένα χιτώνα αλειμμένο με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου. Ομως, χωρίς να το ξέρει, το δώρο της αντί για τον έρωτα του Ηρακλή, θα επιφέρει τον οδυνηρό του θάνατο. Οι παλιοί χρησμοί, για μια ακόμη φορά, θα αποκαλύψουν το ακριβές τους νόημα, μετά από την επαλήθευσή τους...

  • Τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, φιλοξενεί, την Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Αυγούστου (21.00), το 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Μετάφραση - Σκηνοθεσία - Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος. Σκηνικά - Kοστούμια: Αγγελος Μέντης. Χορογραφία: Ερμής Μαλκότσης. Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος. Παίζουν: Νίκος Κουρής, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση, Μάκης Παπαδημητρίου και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ηθοποιοί, Μουσικοί, Τραγουδιστές, Χορευτές: Στάθης Αννινος, Θανάσης Βλαβιανός, Πέτρος Γεωργοπάλης, Πάρις Θωμόπουλος, Ορέστης Καρύδας, Αλκης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Εντυ Λάμμε, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Βασίλης Λέμπερος, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Ηλίας Μελέτης, Γιάννης Μίνως, Νίκος Νταρίλας, Νίκος Πλιός, Σπύρος Τσεκούρας, Αλέξης Φουσέκης.
  • «Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα», ένα σύγχρονο και διαχρονικό παραμύθι, δημιούργημα της αριστουργηματικής πένας του Ποιητή του Ερωτα και του Ντουέντε, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που υμνεί τον έρωτα με ένα σπάνιας ομορφιάς τρόπο και δικαίως θεωρείται από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου, παρουσιάζεται στις 9/8 στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, στα Χανιά. Μετάφραση Νίκος Γκάτσος. Ο Δήμος Αβδελιώδης, μεταφέρει το έργο με τη μορφή λαϊκής όπερας και στιλ κουκλοθέατρου, με ζωντανή μουσική και ζωντανές κούκλες τους μουσικούς και τους ηθοποιούς, που ερμηνεύουν τους ρόλους και τα τραγούδια της παράστασης. Μουσική Βαγγέλης Γιαννάκης. Εικαστική παρέμβαση, ενδυματολογία, μάσκες, Αριστείδης Πατσόγλου. Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Δήμητρα Ματσούκα, Ελένη Καστάνη, κ.ά.
Κάθε ήχος μια ιστορία

Μίλτος Πασχαλίδης
Μίλτος Πασχαλίδης
Με τον Γιάννη Αγγελάκα, τον Γιάννης Χαρούλη και τα Σύννεφα με Παντελόνια, αρχίζει την Παρασκευή, στο Καρπενήσι (τηλ: 22370 80150) το En' Oresi Festival! Τρεις μέρες γεμάτες μουσική με τραγούδια που είναι ριζωμένα στο κέντρο του συναισθήματος και της συλλογικής μνήμης. Τραγούδια που έρχονται από παντού και που σε πάνε παντού. Από τόπο σε τόπο και από χρόνο σε χρόνο. Το Σάββατο τη σκυτάλη παίρνουν οι Νατάσσα Μποφίλιου, Θανάσης Παπακωσταντίνου, Ανδρέας Μανθόπουλος. Και το φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή με τους Σωκράτη Μάλαμα, Μίλτο Πασχαλίδη. Κάθε τραγούδι του είναι μία ιστορία και ο Σωκράτης Μάλαμας θα διηγηθεί τις δικές του, παλιές και καινούργιες, με ένα πρόγραμμα εφ' όλης της ύλης, τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, αγαπημένες του συνθέσεις άλλων τραγουδοποιών, από παλιά λαϊκά μέχρι ροκ. Ενώ, ο Μίλτος Πασχαλίδης βρίσκει ωραίες αφορμές για απολογισμούς και θυμάται τραγούδια «αδικημένα» από τις ζωντανές εμφανίσεις του τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα γεμάτο γνωστά τραγούδια, αλλά και ό,τι φέρει η στιγμή.

Τα τραγούδια που αντέχουν

Ο Μανώλης Μητσιάς, το Σάββατο, μαζί με την Αφροδίτη Μάνου και τον Γιάννη Μηλιώκα θα δώσουν συναυλία στο Λόφο Σάνης (21.30). Ο Μανώλης Μητσιάς έχει τραγουδήσει αριστουργήματα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας. Κινούμενος από το αυθεντικό λαϊκό άκουσμα στο σύγχρονο έντεχνο, και από εκεί έως τη δημοτική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Μακεδονίας.

Με αυτές, λοιπόν, τις μελωδικές αποσκευές του, γεμάτες με το πολύτιμο υλικό των 75 δίσκων του και αμέτρητες μεγάλες επιτυχίες όπως η Ελευσίνα, η Πιρόγα, ο Τρελλός, το Ποτέ, θα βρεθεί στη σκηνή του Sani Festival, παρέα με δύο σημαντικότατους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς, την Αφροδίτη Μάνου και τον Γιάννη Μηλιώκα. Η φετινή τους συνεργασία - έκπληξη και η μεγάλη τους επιτυχία, υπογραμμίζουν και εγγυώνται ακριβώς αυτό: ότι τα καλά τραγούδια... αντέχουν.

Η Τζία Γιοβάνη απουσιάζει λόγω διακοπών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ