Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκτός των «τειχών»

Τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή παρουσιάζει στις 9, 10 Αυγούστου, στην Επίδαυρο, το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία - απόδοση Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, μουσική Κορνήλιου Σελαμσή και κίνηση Χρήστου Παπαδόπουλου.Παίζουν: Αννα Καλαϊτζίδου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αννα Μάσχα, Κώστας Μπερικόπουλος, Ελένη Μπούκλη, Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Γιώργος Χρυσοστόμου. Χορός: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Δάφνη Δαυίδ, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Ελίνα Μάλαμα, Ηρώ Μπέζου, κ.ά. Παίζουν οι μουσικοί: Σαξόφωνα Guido de Flaviis, Κρουστά Θοδωρής Βαζάκας, Φλάουτα Γιώργος Σκριβάνος.

Οι «Τραχίνιες», ένα από τα πιο αδικημένα έργα του Σοφοκλή, διδάσκονται, κατά πάσα πιθανότητα ανάμεσα στο 457π.Χ. και το 430 π.Χ. Η Δηιάνειρα περιμένει στην Τραχίνα την επιστροφή του συζύγου της Ηρακλή, ο οποίος μαζί του φέρνει, ως τρόπαια της νίκης του, αιχμάλωτες από την πόλη που κυρίευσε και κατέστρεψε. Ανάμεσα σ' αυτές, μία όμορφη και αινιγματική παρουσία. Η αποκάλυψη ότι η αιχμάλωτη αυτή είναι η βασιλοπούλα Ιόλη και ότι ο Ηρακλής εξαιτίας του πάθους του γι' αυτήν κατέστρεψε την Οιχαλία αναστατώνει την Δηιάνειρα. Στην προσπάθειά της να ξαναζωντανέψει τον έρωτα του Ηρακλή, στέλνει δώρο στον άντρα της ένα χιτώνα αλειμμένο με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου. Ομως, χωρίς να το ξέρει, το δώρο της αντί για τον έρωτα του Ηρακλή, θα επιφέρει τον οδυνηρό του θάνατο. Οι παλιοί χρησμοί, για μια ακόμη φορά, θα αποκαλύψουν το ακριβές τους νόημα, μετά από την επαλήθευσή τους...

  • Τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, φιλοξενεί, την Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Αυγούστου (21.00), το 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Μετάφραση - Σκηνοθεσία - Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος. Σκηνικά - Kοστούμια: Αγγελος Μέντης. Χορογραφία: Ερμής Μαλκότσης. Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος. Παίζουν: Νίκος Κουρής, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση, Μάκης Παπαδημητρίου και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ηθοποιοί, Μουσικοί, Τραγουδιστές, Χορευτές: Στάθης Αννινος, Θανάσης Βλαβιανός, Πέτρος Γεωργοπάλης, Πάρις Θωμόπουλος, Ορέστης Καρύδας, Αλκης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Εντυ Λάμμε, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Βασίλης Λέμπερος, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Ηλίας Μελέτης, Γιάννης Μίνως, Νίκος Νταρίλας, Νίκος Πλιός, Σπύρος Τσεκούρας, Αλέξης Φουσέκης.
  • «Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα», ένα σύγχρονο και διαχρονικό παραμύθι, δημιούργημα της αριστουργηματικής πένας του Ποιητή του Ερωτα και του Ντουέντε, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που υμνεί τον έρωτα με ένα σπάνιας ομορφιάς τρόπο και δικαίως θεωρείται από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου, παρουσιάζεται στις 9/8 στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, στα Χανιά. Μετάφραση Νίκος Γκάτσος. Ο Δήμος Αβδελιώδης, μεταφέρει το έργο με τη μορφή λαϊκής όπερας και στιλ κουκλοθέατρου, με ζωντανή μουσική και ζωντανές κούκλες τους μουσικούς και τους ηθοποιούς, που ερμηνεύουν τους ρόλους και τα τραγούδια της παράστασης. Μουσική Βαγγέλης Γιαννάκης. Εικαστική παρέμβαση, ενδυματολογία, μάσκες, Αριστείδης Πατσόγλου. Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Δήμητρα Ματσούκα, Ελένη Καστάνη, κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ