ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
«Παύση» στις σχέσεις, αλλά όχι στις αντιθέσεις

«

Ψυχρός πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ δεν υπάρχει. Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, κι ορισμένα, είναι απλώς ανωμαλία», υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών, λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Μόσχας να παραχωρήσει προσωρινό άσυλο στον πρώην σύμβουλο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν.

Ωστόσο, παρά τις διακηρύξεις και την αισιοδοξία που εξέφρασαν βασικά οι 2 υπουργοί των εξωτερικών, και αυτή η συνάντηση δεν έδωσε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα για το ξεπέρασμα των σημαντικών αντιθέσεων, που χαρακτηρίζουν το τελευταίο διάστημα τις σχέσεις των 2 χωρών.

Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να πάρει μια «παύση» για να επανεκτιμήσει τη σχέση της με τη Μόσχα, καθώς και προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε ο ίδιος κατά του Ρώσου ομολόγου του, Βλ. Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι συμπεριφέρεται όπως «ο κουρασμένος μαθητής του τελευταίου θρανίου», δείχνουν τις σοβαρές δυσκολίες στις σχέσεις των δύο χωρών, στις οποίες η υπόθεση Σνόουντεν είναι μόνον «κορυφή του παγόβουνου». Στην πραγματικότητα η επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών συνδέεται με τη σφοδρή σύγκρουση που έχουν οι δύο δυνάμεις για τον έλεγχο των πρώτων υλών, πρώτα απ' όλα των ενεργειακών πόρων (Κασπία, Ανατολική Μεσόγειος, Αρκτική, Λατινική Αμερική κ.ά.) κι αγωγών, αλλά και για τα μερίδια των αγορών, όχι μόνον των ενεργειακών αποθεμάτων, του παγκόσμιου εμπορίου όπλων, της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και συνολικότερα. Ετσι, π.χ. οι ΗΠΑ αντιτίθενται σφόδρα στις καπιταλιστικές διακρατικές ενώσεις που «οικοδομεί» η Ρωσία στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ για να εξασφαλίσει την πρωτοκαθεδρία των μονοπωλίων της σ' αυτήν την περιοχή. Σοβαρό «αγκάθι» των σχέσεων αποτελεί η επιδίωξη των ΗΠΑ να κλονίσουν και να ανατρέψουν την «πυρηνική ισορροπία» με τη Ρωσία, τόσο με την κατασκευή της λεγόμενης αντιπυραυλικής «ασπίδας» στην Ευρώπη, όσο και με την προτεινόμενη νέα μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων. Τα σχέδια αυτά συναντούν τη σθεναρή αντίθεση της Μόσχας. Ενώ ξεχωριστό «κεφάλαιο» των αντιθέσεων αποτελεί η διαπάλη των δύο δυνάμεων για γεωπολιτικά «στηρίγματα» και «συμμαχίες» στη μία ή την άλλη περιοχή (Συρία, Ιράν, Κεντρική Ασία, Λατινική Αμερική κ.ο.κ.)

Την ίδια ώρα η ρωσική εφημερίδα «Βέντομοστι» δημοσιεύει εκτίμηση μιας ανώνυμης «πηγής» της στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκεται στη Μόσχα ο αμερικανικός «σούπερ-σέρβερ», ένας ισχυρός υπολογιστής ενταγμένος στο μυστικό πρόγραμμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (που αποκάλυψε ο Σνόουντεν) με τον κωδικό «XKeyscore», ικανός να παρακολουθεί τις επικοινωνίες στο ίντερνετ. Σύμφωνα με την εκτίμησή του αυτός βρίσκεται μέσα στην αμερικανική πρεσβεία της Μόσχας.


Ι. Π.


ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Σε τεντωμένο σκοινί

Διαδηλώσεις οπαδών του Μόρσι
Διαδηλώσεις οπαδών του Μόρσι
ΚΑΪΡΟ.--

Σε νέες διαδηλώσεις και αγώνα «μέχρι το τέλος» συνέχισαν να καλούν και χτες Δευτέρα οι οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι, ο οποίος στηρίζεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, παρά τις προειδοποιήσεις της μεταβατικής - υπό το στρατό - κυβέρνησης, η οποία διεμήνυε ότι η αστυνομία θα αναλάβει δράση διάλυσης των κινητοποιήσεων και των καταυλισμών που έχουν στηθεί στο Κάιρο, με την κατάσταση να οδηγείται στα άκρα.

Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, η αστυνομία θα αρχίσει να διαλύει τις κινητοποιήσεις «σταδιακά», δεδομένης και της λήξης των εορτασμών του Ραμαζανιού, στους οποίους απέδωσε τη μέχρι σήμερα «ανεκτικότητά της». Χιλιάδες οπαδοί των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του Μ. Μούρσι παρέμεναν χτες οχυρωμένοι με γυναίκες και παιδιά σε δύο πλατείες του Καΐρου, στις οποίες πραγματοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες εδώ και περισσότερο από ένα μήνα. Οι διαδηλωτές παραμένουν οχυρωμένοι πίσω από αυτοσχέδια οδοφράγματα φτιαγμένα από σάκκους άμμου και σωρούς από τούβλα, τα οποία φυλάσσουν εθελοντές.

Απαντώντας στις προειδοποιήσεις της μεταβατικής κυβέρνησης οπαδοί του Μούρσι δηλώνουν ότι περιμένουν βίαιη επέμβαση, προσθέτοντας ότι «θα έχουμε μάρτυρες. Το τίμημα θα είναι υψηλό, αλλά η νίκη θα έρθει στο τέλος του δρόμου», ενώ το στέλεχος των «Αδελφών Μουσουλμάνων» Φαρίντ Ισμαήλ, απαντούσε στην κυβέρνηση ότι «ο αιγυπτιακός λαός θα συνεχίσει την επανάστασή του», με απαίτηση «την επιστροφή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας».

Η αστυνομία από την πλευρά της χτες παρέμενε εν αναμονή της διαταγής για να αρχίσει να περικυκλώνει τις πλατείες, με ισχυρές δυνάμεις να αναφέρονται ότι είχαν ξεκινήσει να συγκεντρώνονται στις πλατείες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η διάλυση θα γίνει «σταδιακά», ώστε να αποφευχθεί αιματοχυσία.

Εκκλήσεις για διάλογο για να μην υπάρξει αιματοχυσία, απηύθυνε την Κυριακή, σε όλες τις πλευρές ο μεγάλος ιμάμης του Αλ-Αζχάρ, σεΐχης Αχμέντ Αλ-Ταγίμπ, με στόχο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του.

Κυβερνητικές πηγές σε ανώνυμες εκτιμήσεις τους δήλωναν μάλιστα ότι, αν διαλυθούν διά της βίας οι καταλήψεις των ισλαμιστών στις πλατείες «θα υπάρξουν περίπου 3.000 με 5.000 νεκροί» προσθέτοντας ότι «αυτός ο μεγάλος αριθμός απωλειών θα μας φέρει σε δύσκολη θέση».

Για αιματοχυσία έχουν προειδοποιήσει τόσο η ΗΠΑ όσο και η ΕΕ, που επιχείρησαν να αναλάβουν τα ηνία της διαμεσολάβησης, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, χωρίς αποτέλεσμα στις συνομιλίες, καλώντας με κοινή ανακοίνωσή τους σε διάλογο, προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.


ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η ανταλλαγή κατηγοριών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Νέες κατηγορίες εναντίον των ινδικών στρατιωτικών δυνάμεων ότι άνοιξαν πυρ κατά της πακιστανικής πλευράς των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών στο Κασμίρ, σκοτώνοντας έναν άμαχο διατυπώνουν στρατιωτικές πηγές του Πακιστάν, καθώς η ένταση οξύνεται. Η ένταση άρχισε να κλιμακώνεται - εκ νέου - την περασμένη βδομάδα όταν η ινδική κυβέρνηση κατηγόρησε ευθέως τον πακιστανικό στρατό για το θάνατο πέντε Ινδών στρατιωτών στη μεθοριακή γραμμή του Κασμίρ, με το Ισλαμαμπάντ να αρνείται κάθε ανάμειξη στα επεισόδια. Την ένταση με το Πακιστάν ακολούθησαν και αντι-ινδικές διαδηλώσεις αυτονομιστών στο Κασμίρ με αποτέλεσμα βίαια επεισόδια την Παρασκευή, στα οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι σε συγκρούσεις διαδηλωτών με δυνάμεις ασφαλείας.

Μετά τις διαδηλώσεις επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας και χτες ο ινδικός στρατός παρέλασε στην περιοχή του Κασμίρ, σε μία προσπάθεια επίδειξης ισχύος, όπως ερμηνεύθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη και ενώ η κούρσα των στρατιωτικών εξοπλισμών καλά κρατεί σε όλη την Ασία, η Ινδία ανακοίνωσε την κατασκευή του πρώτου αεροπλανοφόρου, η οποία πραγματοποιείται στην ίδια τη χώρα και αναμένεται να κάνει τις πρώτες του δοκιμές το 2016. Το πρώτο ινδικής κατασκευής αεροπλανοφόρο αναμένεται να ενταχθεί στο ινδικό Πολεμικό Ναυτικό, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία της χώρας.


ΙΡΑΚ
Δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε συντονισμένες επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 140 τραυματίστηκαν σε σειρά επιθέσεων το Σάββατο, με παγιδευμένα αυτοκίνητα, που σημειώθηκαν με στόχο κυρίως τις περιοχές που κατοικούν σιίτες στη Βαγδάτη, του Ιράκ. Συνολικά σημειώθηκαν 12 εκρήξεις σε αγορές και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους. Οι συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις εμφανίζονται ως μία προσπάθεια αναμόχλευσης των θρησκευτικών ερίδων μεταξύ σιιτών και σουνιτών και σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, που γίνονται αναφορές για «εμφυλιακό κλίμα» στο Ιράκ με αιχμή τις θρησκευτικές διαφορές.

Οι βομβιστικές επιθέσεις, που φαίνεται πως ήταν συντονισμένες, ήταν παρόμοιες με τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Βαγδάτη την Τρίτη και στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 50 άνθρωποι.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε ομάδα ισλαμιστών που φέρεται να συνδέεται με την «αλ Κάιντα», υπό την ονομασία «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ». Σε παρέμβασή τους οι ΗΠΑ καταδίκασαν τα γεγονότα του Σαββάτου, χαρακτηρίζοντας εχθρούς του Ιράκ αυτούς που προχώρησαν σε δολοφονικές επιθέσεις στη γιορτή της λήξης του Ραμαζανιού, ενώ ιδιαίτερη «ανησυχία» εκφράζει και η Τουρκία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις στο Ιράκ αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Ιούλη, οπότε και έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, καθιστώντας τον πιο αιματηρό μήνα στη χώρα εδώ και αρκετά χρόνια.

Παράλληλα, επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε και στην πόλη Τουζ Χουρμάτο, 170 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας, όπου ο καμικάζι ανατινάχθηκε σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα ανθρώπους και τραυματίζοντας 45, σύμφωνα με ιατρικές και αστυνομικές πηγές. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ο καμικάζι προσπαθούσε να φθάσει στα τοπικά γραφεία ενός κουρδικού κόμματος, αλλά δεν τα κατάφερε λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ