Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε συντονισμένες επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 140 τραυματίστηκαν σε σειρά επιθέσεων το Σάββατο, με παγιδευμένα αυτοκίνητα, που σημειώθηκαν με στόχο κυρίως τις περιοχές που κατοικούν σιίτες στη Βαγδάτη, του Ιράκ. Συνολικά σημειώθηκαν 12 εκρήξεις σε αγορές και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους. Οι συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις εμφανίζονται ως μία προσπάθεια αναμόχλευσης των θρησκευτικών ερίδων μεταξύ σιιτών και σουνιτών και σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, που γίνονται αναφορές για «εμφυλιακό κλίμα» στο Ιράκ με αιχμή τις θρησκευτικές διαφορές.

Οι βομβιστικές επιθέσεις, που φαίνεται πως ήταν συντονισμένες, ήταν παρόμοιες με τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Βαγδάτη την Τρίτη και στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 50 άνθρωποι.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε ομάδα ισλαμιστών που φέρεται να συνδέεται με την «αλ Κάιντα», υπό την ονομασία «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ». Σε παρέμβασή τους οι ΗΠΑ καταδίκασαν τα γεγονότα του Σαββάτου, χαρακτηρίζοντας εχθρούς του Ιράκ αυτούς που προχώρησαν σε δολοφονικές επιθέσεις στη γιορτή της λήξης του Ραμαζανιού, ενώ ιδιαίτερη «ανησυχία» εκφράζει και η Τουρκία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις στο Ιράκ αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Ιούλη, οπότε και έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, καθιστώντας τον πιο αιματηρό μήνα στη χώρα εδώ και αρκετά χρόνια.

Παράλληλα, επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε και στην πόλη Τουζ Χουρμάτο, 170 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας, όπου ο καμικάζι ανατινάχθηκε σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα ανθρώπους και τραυματίζοντας 45, σύμφωνα με ιατρικές και αστυνομικές πηγές. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ο καμικάζι προσπαθούσε να φθάσει στα τοπικά γραφεία ενός κουρδικού κόμματος, αλλά δεν τα κατάφερε λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ