ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Σε νέες διαδηλώσεις καλούν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»

ΚΑΪΡΟ.--

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν χτες στο Κάιρο μεταξύ υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μούρσι που πραγματοποιούσαν νέες διαδηλώσεις και υποστηρικτών της μεταβατικής, υπό το στρατό, κυβέρνησης. Στα επεισόδια, όπως έγινε γνωστό, επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση χημικών. Παράλληλα οι ΗΠΑ κάλεσαν τη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου να σταματήσει τις «πολιτικές συλλήψεις και κρατήσεις», στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της επίλυσης της κρίσης, χωρίς ωστόσο να κάνουν καμία αναφορά στον Μ. Μούρσι.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες μέρες την πρόθεσή της να προχωρήσει από τη Δευτέρα, σε διάλυση των συγκεντρώσεων των «Αδελφών Μουσουλμάνων», που απαιτούν επαναφορά του Μ. Μούρσι στην εξουσία και ανατροπή «των τετελεσμένων του πραξικοπήματος», όπως χαρακτηρίζουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με τους επικεφαλής τη αιγυπτιακής κυβέρνησης, η περίοδος χάριτος που είχε δοθεί, το μήνα του Ραμαζανιού, στους διαδηλωτές τελείωσε και η απόφαση για να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις είναι πλέον ειλημμένη.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία κίνηση επέμβασης κατά των διαδηλωτών, με την κυβέρνηση να δείχνει ότι παρατείνει την ανοχή της, με στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών, καθώς όποια βίαιη διάλυση των συγκεντρώσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιματοχυσία και να πλήξει το προφίλ της μεταβατικής κυβέρνησης, σε σχέση με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που εξακολουθούν να διατηρούν σημαντικές δυνάμεις στη χώρα. Οι οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων από την πλευρά τους εξακολουθούν να καλούν σε μαζικές διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι θα συνεχίσουν «μέχρι το τέλος», ακόμα και αν έχουν ένα εκατομμύριο «μάρτυρες».

ΤΥΝΗΣΙΑ
Νέες διαδηλώσεις οργάνωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση

ΤΥΝΙΔΑ.--

Σε νέες αντίπαλες διαδηλώσεις καλούσαν, χτες, το ισλαμικό κυβερνών κόμμα «Ενάχντα» και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Τυνησία, με αφορμή τη μέρα της γυναίκας που ήταν η χτεσινή για τη χώρα. Οι κινητοποιήσεις έρχονται μία μέρα μετά τις συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής του «Ενάχντα», Ρασίντ Γκανούτσι, και του επικεφαλής της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών, Χουσίν Αμπασί, οι οποίες διακόπηκαν χωρίς αποτέλεσμα, το βράδυ της Δευτέρας. Ο Ρ. Γκανούτσι έκανε λόγο για «θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες» ενώ ο Χ. Αμπασί δήλωσε ότι «δεν είδε καμία αλλαγή» στη στάση του «Ενάχντα».

Οι νέες διαδηλώσεις στην επέτειο της αναγνώρισης δικαιωμάτων στις γυναίκες στη χώρα, το 1956, εντάσσονται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης που αναζωπυρώθηκαν μετά τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους του «Λαϊκού Μετώπου», Μουχάμαντ Μπράχμι, έξι μήνες μετά τη δολοφονία του Σόκρι Μπελαΐντ, επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου. Και στις δύο δολοφονίες ύποπτοι είναι ακραίοι ισλαμιστές, τη δράση των οποίων η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του «Ενάχντα» ότι επίτηδες δεν καταστέλλει αποτελεσματικά. Οι κινητοποιήσεις με αιχμή τη μέρα της γυναίκας γίνονται σε συνθήκες όπου κυριαρχούν, σύμφωνα με δηλώσεις της αντιπολίτευσης, οι πολιτικές δολοφονίες, η τρομοκρατία και ο αναχρονισμός όσον αφορά στα δικαιώματα των γυναικών.

Το «Ενάχντα» αρνείται τις κατηγορίες και καλεί σε συγκέντρωση στο σημείο των διαδηλώσεων του 2011, οπότε και ανετράπη ο Μπεν Αλι. Θυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε η αναστολή των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης στη χώρα, υπό την πίεση του νέου κύματος διαδηλώσεων, έως ότου κυβέρνηση και αντιπολίτευση προχωρήσουν σε συνομιλίες και καταλήξουν σε συμφωνία εξομάλυνσης της κατάστασης.

Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε ότι τη Δευτέρα ο τυνησιακός στρατός βομβάρδισε θέσεις «τζιχαντιστών» κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.

ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι αιματηρές επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Διευρύνεται ο κύκλος της βίας στο Ιράκ, όπου οι αιματηρές επιθέσεις έχουν εξελιχθεί σε καθημερινό φαινόμενο. Χτες ακόμα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε νέα επεισόδια βίας. Τρία από τα θύματα των συγκρούσεων - ένας στρατιώτης, ένα μέλος μιας ένοπλης ομάδας η οποία δρα εναντίον της «αλ Κάιντα» και ένας άμαχος - σκοτώθηκαν στην επαρχία Σαλαχεντίν σε επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ από πυρά έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Νινευί ένας απόστρατος και ένας ακόμα άμαχος.

Τη Δευτέρα το απόγευμα ακόμα 24 άνθρωποι, σκοτώθηκαν όταν ένας άνδρας πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας μέσα σε ένα καφενείο γεμάτο κόσμο στα βόρεια της Βαγδάτης στην περιοχή Μπαλάντ. Ακόμα 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ την επίθεση αυτοκτονίας, ακολούθησαν δύο ακόμα εκρήξεις σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και ακόμα μία σε υπαίθρια αγορά, επίσης βόρεια της πρωτεύουσας. Η επίθεση στο γήπεδο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν 14, μεταξύ των οποίων και 3 παιδιά, ενώ ακόμα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν όταν βόμβα πυροδοτήθηκε σε μία υπαίθρια αγορά στην πόλη Μπακούμπα.

Ο απολογισμός των νεκρών στο Ιράκ από την αρχή του χρόνου φτάνει πλέον τους 3.409 νεκρούς, ενώ ο μήνας του Ραμαζανιού ήταν ο πλέον αιματηρός, από το 2008, με περισσότερους από 800 νεκρούς.

Χτες επίθεση πραγματοποιήθηκε και στον αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από το κοίτασμα του Κιρκούς στο βόρειο Ιράκ στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο δίκτυο. Ο αγωγός αναμένεται να επισκευαστεί εντός τριών ημερών, οπότε και θα αρχίσει εκ νέου η μεταφορά του πετρελαίου προς την Τουρκία, η οποία σταμάτησε προσωρινά. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στην πόλη Αλμπού Τζαχάς της επαρχίας Νινεβέχ. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η πρόθεση κατασκευής και ενός δεύτερου αγωγού, ο οποίος θα λειτουργεί ως εφεδρεία σε παρόμοιες επιθέσεις.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Καταστροφικό το πέρασμα του τυφώνα Ουτόρ

Πολλές οι καταστροφές από τον τυφώνα
Πολλές οι καταστροφές από τον τυφώνα
ΜΑΝΙΛΑ.--

Χιλιάδες κάτοικοι των βόρειων Φιλιππίνων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του ισχυρού τυφώνα Ουτόρ, που πλήττει την περιοχή, από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, ενώ ακόμα 11 αγνοούνται. Μεγάλες κατολισθήσεις λόγω των καταρρακτωδών βροχών σημειώθηκαν στην περιοχή Λουζόν, με τους ανέμους να ξεπερνούν τα 210χλμ./ώρα. Οι υλικές ζημιές είναι τεράστιες, καθώς δέντρα ξεριζώθηκαν, στέγες έφυγαν από τα σπίτια, ενώ έπεσαν και κολώνες του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε ασφαλέστερα μέρη, ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο και τα καιρικά φαινόμενα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να βρουν επιζώντες. Υπενθυμίζεται ότι το 2012 ο τυφώνας Μπόφα είχε σαν αποτέλεσμα περισσότερους από 1.000 νεκρούς, ενώ το 2011 το τυφώνας Γουάσι άφησε πίσω τουπερισσότερα από 1.300 θύματα.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αλληλοκατηγοριών συνέχεια

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Την ανταλλαγή κατηγοριών συνεχίζουν Ινδία και Πακιστάν, όσον αφορά στην ένταση που δείχνει να κλιμακώνεται στην περιοχή του Κασμίρ. Τα πρόσφατα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα την παρέμβαση του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος βρέθηκε τη Δευτέρα στο Πακιστάν, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ζημιές που προκάλεσαν φέτος οι μουσώνες και το κόστος των καταστροφών και κάλεσε -σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του- το Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ να λύσουν τα προβλήματα που προέκυψαν μετά τα πρόσφατα περιστατικά βίας ειρηνικά.

Σύμφωνα με την Ινδία, πακιστανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ για ακόμα μία αφορά στην περιοχή Ραμγκάρχ, νωρίς το πρωί της Τρίτης, ενώ επίθεση αναφέρθηκε και στο ινδικό φυλάκιο στην περιοχή Πουντς, το βράδυ της Δευτέρας. Το Πακιστάν, από την πλευρά του, τη Δευτέρα, κατηγόρησε την Ινδία ότι σκότωσε έναν άμαχο στα σύνορα. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του πακιστανικού στρατού ανέφεραν ότι ινδικές δυνάμεις παραβίασαν τα σύνορα των δύο χωρών την Τρίτη.

Ο νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν, ωστόσο, Ναουάζ Σαρίφ, σε δηλώσεις του στο Associated Press κάλεσε την Ινδία να κάνει μία νέα αρχή με το Ισλαμαμπάντ, τη στιγμή που εκφράζονται ανησυχίες για κίνδυνο των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, λόγω του νέου γύρου έντασης, με την πραγματοποίηση της συνάντησης των ηγετών των δύο χωρών, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ να τίθεται υπό αμφισβήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ