ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Πρόγραμμα αποκλεισμού χιλιάδων λαϊκών οικογενειών

Απιαστο όνειρο αποτελούν για όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες οι καλοκαιρινές διακοπές. Σύμφωνα με στοιχεία, φέτος 7 στους 10 δεν θα κάνουν καθόλου διακοπές. Και την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας εμπαίζει το λαό κάνοντας λόγο για «αναβίωση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού», με αφορμή την «έναρξη» σχετικού προγράμματος που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν πρόκειται για καμιά αναβίωση των προγραμμάτων, αλλά για φτηνό επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αφού με την κατάργηση της Εργατικής Εστίας το 2012 τα προγράμματα αυτά που υπήρχαν -και αυτά κάτω από τις πραγματικές ανάγκες- χάνονται οριστικά για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και μαζί τους το δικαίωμα σε λίγες μέρες ανάπαυσης και αναψυχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το «νέο πρόγραμμα» προσφέρει μόλις 110.000 εισιτήρια για τη διετία 2013 - 2014, όταν την τελευταία χρονιά πριν την κατάργηση της Εργατικής Εστίας (2011) ο αριθμός των εισιτηρίων ξεπερνούσε τις 500.000! Ταυτόχρονα, εκτός από τη δραματική συρρίκνωση του αριθμού των δικαιούχων (9 στους 10 σε ετήσια βάση) μειώνονται και οι μέρες επιδότησης, από 7 διανυκτερεύσεις σε 5. Αποκλείονται μάλιστα κοινωνικές ομάδες που είχαν περισσότερο ανάγκη τέτοιου είδους προγράμματα, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι άνεργοι, αφού τίθεται ως προϋπόθεση, να τυγχάνουν τακτικής επιδότησης ανεργίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και οι συνταξιούχοι.

Η δραματική συρρίκνωση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και μάλιστα σε συνθήκες που αυτά γίνονται πιο πολύ αναγκαία, είναι το αποτέλεσμα της κατάργησης της Εργατικής Εστίας, όπως αντίστοιχα και της Εργατικής Κατοικίας και υπηρετεί την πολιτική αφαίμαξης και των τελευταίων κοινωνικών παροχών που είχαν απομείνει, οι οποίες έτσι και αλλιώς στηρίζονταν στις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων και της φορολογίας τους. Σημειώνεται μάλιστα ότι ενώ οι δύο οργανισμοί (ΟΕΕ και ΟΕΚ) καταργήθηκαν και οι επιχειρήσεις απαλλάχτηκαν από τις εισφορές προς αυτούς, κερδίζοντας σε ετήσια βάση 247 εκατομμύρια ευρώ, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους, χωρίς επί της ουσίας καμία ανταποδοτικότητα όπως επιβεβαιώνει και το εν λόγω ψευτοπρόγραμμα που ανακοινώθηκε.

Τραγικό τέλος για 19χρονο που δεν είχε εισιτήριο

Δεκαεννιάχρονος έχασε τη ζωή του, αργά το βράδυ της Τρίτης, όταν φέρεται να πήδηξε από τρόλεϊ εν κινήσει, κατά τη διάρκεια ελέγχου εισιτηρίων στο Περιστέρι, για να αποφύγει το πρόστιμο.

Το δρομολόγιο εκτελούσε τη γραμμή Ζάππειο - Αγ. Ιερόθεος, πριν τις 11 το βράδυ και η τραγωδία εκτυλίχθηκε επί της οδού Παν. Τσαλδάρη 16. Ο νεαρός μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος, αρχικά στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα» και στη συνέχεια στο «Γεννηματάς», όπου και υπέκυψε στα τραύματά του στις 6 το πρωί της Τετάρτης. Πάντως, πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται, σχετικά με τις - αδιευκρίνιστες ακόμα - συνθήκες του θανάτου του 19χρονου.

Σύμφωνα με περιγραφές επιβατών, υπήρξε έντονο επεισόδιο ανάμεσα στον ελεγκτή και τον 19χρονο, επειδή ο νεαρός δεν είχε εισιτήριο. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα τρόλεϊ σε πρωινή εκπομπή, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος ο νεαρός πάτησε το μπουτόν κινδύνου, άνοιξε την πόρτα και στην προσπάθειά του να φύγει πήδηξε έξω με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ελεγκτής φέρεται να ζήτησε ταυτότητα, είπε ότι θα τον πάει στο τμήμα και ο νεαρός απάντησε πως δεν έχει μαζί του ταυτότητα.

Ο οδηγός και ο ελεγκτής του τρόλεϊ έχουν συλληφθεί και κρατούνται στο Τμήμα Τροχαίας Περιστερίου, ενώ διεξάγεται έρευνα για τις συνθήκες του θανάσιμου τραυματισμού. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και χτες το απόγευμα θα οδηγούνταν στον εισαγγελέα. Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστούν επιβάτες του τρόλεϊ για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του 19χρονου.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Με εγκεφαλικό τού αρνούνται ασφαλιστική κάλυψη!

Κινητοποιήσεις χτες και προχτές από την ΠΑΣΕΒΕ στα γραφεία του ΟΑΕΕ

Αλλο ένα τραγικό και συνάμα εξοργιστικό περιστατικό, με θύμα άνθρωπο της βιοπάλης, καταγράφηκε συνεπεία της εφαρμοζόμενης βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής. Στα Γιάννενα, 49χρονος ελεύθερος επαγγελματίας υπέστη την περασμένη Δευτέρα οξύ εγκεφαλικό και νοσηλεύεται σε καταστολή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Πρέπει είτε να καταβάλει τα δυσβάσταχτα σε τέτοιους καιρούς νοσήλια, είτε να επιδείξει σφραγισμένο βιβλιάριο του ΟΑΕΕ. Αυτό που δεν έχει, καθώς αδυνατούσε λόγω κρίσης να καλύψει τις εισφορές του. Αδυναμία που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες αυτοπασχολούμενοι πανελλαδικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο μέρες πριν το εγκεφαλικό, του είχε έρθει ειδοποιητήριο για κατάσχεση σε βάρος του για χρέη προς το Δημόσιο. Δεν μπόρεσε να πληρώσει τις εισφορές του τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ και οι δύο ρυθμίσεις που επιχείρησε να κάνει είχαν τους γνωστούς δυσχερείς όρους, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να ανταποκριθεί κανείς. Η γυναίκα του είναι άνεργη, απολυμένη ενάμιση χρόνο τώρα και μεγαλώνουν δυο παιδιά.

Η ΠΑΣΕΒΕ έκανε προχτές παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΕ στα Γιάννενα απαιτώντας να θεωρηθεί το βιβλιάριό του ώστε να καλυφθεί η νοσηλεία του. Οι αρμόδιοι δεν ανέλαβαν καμία τέτοια δέσμευση. Μάλιστα, λέγεται ότι στέλεχος του οργανισμού από τα κεντρικά στην Αθήνα, τηλεφωνικά υποδείκνυε στους συναδέλφους του στα Γιάννενα να καλέσουν την Αστυνομία. Ακολούθως από τον ΟΑΕΕ προτάθηκε ως «λύση» να δώσουν ένα χαρτί ότι είναι ...άπορος και τα νοσήλια να καλυφθούν από την Πρόνοια. Γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συγκεντρωμένων. Προχτές το απόγευμα, μέλη της ΠΑΣΕΒΕ έκαναν περιοδεία στα μαγαζιά των Ιωαννίνων ενημερώνοντας τους επαγγελματίες και το λαό της πόλης για τα γεγονότα. Κινητοποιήσεις έγιναν και χτες, Τετάρτη.

Χωρίς ρεύμα και νερό και σήμερα η Σαντορίνη

Χωρίς ρεύμα και νερό έμεινε και χτες η Σαντορίνη, ενώ σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού, μέχρι αργά το βράδυ αναμενόταν να έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροδότησης αλλά και υδροδότησης του νησιού. Οπως δήλωσε σε πρωινή εκπομπή, ο Α. Ζώρζος, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, δόθηκε περιοδικά σε όλο το νησί ρεύμα, με τα χωριά να έχουν ηλεκτρικό για περίπου 1,5 ώρα και χτες αναμενόταν να συνδεθούν γεννήτριες που θα έδιναν ρεύμα σε όλες τις περιοχές.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι τη βλάβη προκάλεσε πυρκαγιά που ξέσπασε για άγνωστη αιτία, μιλώντας όμως για την ουσία του προβλήματος και για το γεγονός ότι ολόκληρο νησί έμεινε χωρίς ρεύμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ανέφερε ότι χρειάζεται μια γενναία επένδυση από τη ΔΕΗ, ώστε να υπάρχουν εφεδρείες που θα αποκαθιστούν τη ζημιά αμέσως σε παρόμοιο πρόβλημα. Είναι προφανές ότι ο δήμαρχος περισσότερο προσπαθεί να διασκεδάσει τις επιπτώσεις από τη διακοπή του ρεύματος, αφού είναι απόλυτα δεδομένο ότι η «Ανώνυμος Εταιρεία ΔΕΗ» σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοιου είδους επενδύσεις προστασίας των κατοίκων και των επισκεπτών της Σαντορίνης. Το αντίθετο μάλιστα. Οι κάτοικοι των νησιών βιώνουν ταυτόχρονα τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμολογίων στο ρεύμα και τη συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται από τη ΔΕΗ, στοιχεία που αποτελούν την άμεση συνέπεια της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης, της πολιτικής, δηλαδή, που αποβλέπει στην αδιάλειπτη αύξηση της κερδοφορίας της, ώστε να εξασφαλίζονται τα κέρδη των επιχειρηματιών που κατέχουν τα πακέτα μετοχών της.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη Σαντορίνη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τέσσερις υπάλληλοι της ΔΕΗ παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Επιχείρησης στην περιοχή Μονόλιθος, του Δήμου Θήρας. Τη φωτιά, που προκάλεσε εκτενείς υλικές ζημιές σε γεννήτριες και καλωδιώσεις του εργοστασίου, αντιμετώπισαν 10 πυροσβέστες με τρία οχήματα.

Σημειώνεται πως ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας με ανακοίνωσή του τονίζει πως γίνεται ηλεκτροδότηση των καταναλωτών, περιορισμένης χρονικής διάρκειας και ζητά τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ αστυνομικών στα γραφεία της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους η Κοινότητα και η Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως αστυνομικοί έφτασαν προχτές έξω από τα γραφεία επί της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως με περιπολικά και μοτοσικλέτες και μπήκαν «με τα περίστροφα στα χέρια και χωρίς εισαγγελική εντολή». Υστερα, ζήτησαν από τους περίπου 10 μετανάστες που ήταν στο χώρο να κατέβουν στο δρόμο για έλεγχο. Οταν ρωτήθηκαν για ποιο λόγο έγινε η κινητοποίηση, αστυνομικός απάντησε πως τους είχε γίνει καταγγελία. Υστερα από λίγα λεπτά, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έφυγαν, χωρίς να γίνουν προσαγωγές ή συλλήψεις.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ εκδηλώθηκε νωρίς χτες το μεσημέρι στον περιφερειακό του Καπανδριτίου. Οι φλόγες έκαιγαν ξερά χόρτα, χωρίς να απειλήσουν κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούσαν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα ενώ κλήθηκε και ένα ελικόπτερο το οποίο τελικά δεν έκανε ρίψεις νερού αφού η κατάσταση, λίγη ώρα αργότερα, είχε βελτιωθεί. Σημειώνεται πως από τις 6 το πρωί της Τρίτης έως και τις 6 χτες τα ξημερώματα, είχαν σημειωθεί 41 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η λαϊκή οικογένεια να μην παραιτηθεί από το δικαίωμα σε διακοπές

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού:

«Την ώρα που οι διακοπές έχουν γίνει άπιαστο όνειρο για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, που αποτελούσε μια ανάσα για φθηνές διακοπές, παρότι ήταν πάντα πίσω από τις ανάγκες του λαού, τσεκουρώνεται ακόμα περισσότερο. Μειώνεται δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων, εξαιρούνται οι συνταξιούχοι, περιορίζεται το ανώτατο όριο ημερών επιδότησης από 7 σε 5, προβλέπονται πετσοκομμένα ποσά επιδότησης και μπαίνει φραγμός στους μακροχρόνια ανέργους.

Οι φθηνές διακοπές, η αναψυχή, η ψυχαγωγία δεν είναι πολυτέλεια. Αποτελούν λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα από το οποίο οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι χαμηλοαμειβόμενοι, γενικότερα η λαϊκή οικογένεια, δεν πρέπει να παραιτηθούν. Αντίθετα πρέπει να παλέψουν για ουσιαστική διεύρυνση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού και κυρίως για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία, ώστε να έχουν όλοι δουλειά με δικαιώματα, ελεύθερο χρόνο και παροχές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ