ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Δεκάδες οι νεκροί από την επιχείρηση διάλυσης στρατοπέδων του Μούρσι

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών που εκτείνονται από 25 έως και τουλάχιστον 300, ενώ πληροφορίες αναφέρουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Ασουάν, Σουέζ...

Μαύροι καπνοί και αποκαΐδια μετά την αιματηρή επιχείρηση της αστυνομίας στα στρατόπεδα υποστηρικτών του Μούρσι
Μαύροι καπνοί και αποκαΐδια μετά την αιματηρή επιχείρηση της αστυνομίας στα στρατόπεδα υποστηρικτών του Μούρσι
ΚΑΪΡΟ.--

Δυναμιτίζεται ακόμη περισσότερο η ήδη τεταμένη πολιτικά κατάσταση στην Αίγυπτο, αφότου βάφτηκε με αίμα από νωρίς χτες το πρωί η επιχείρηση της αιγυπτιακής αστυνομίας με την οποία διαλύθηκαν δύο στρατόπεδα υποστηρικτών του ανατραπέντα Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι στο Ναρσ Σίτι και στην πλατεία Νάχντα της Γκίζας στο Κάιρο, όπου εδώ πάνω από μήνα είχαν καταλύσει χιλιάδες άτομα, αντιδρώντας στο πραξικόπημα των στρατιωτικών.

Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων ποικίλλουν με μόνο σίγουρο το γεγονός της σκληρής βίας (αληθινά πυρά, γκλομπς, βροχή δακρυγόνων) που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» των στρατοπέδων υπέρ του Μούρσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της οργάνωσης «Συμμαχία κατά του Πραξικοπήματος», οι νεκροί από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας είναι τουλάχιστον 25. Πολλαπλάσιο αριθμό έδιναν στελέχη της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» , που μιλούσαν για δεκάδες νεκρούς ακόμη και για 300! Από την άλλη, ιατρικές πηγές που βρίσκονταν στα δύο στρατόπεδα υποστηρικτών του Μούρσι, είπαν στο δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» οι νεκροί είναι τουλάχιστον 36 και αρκετές δεκάδες οι τραυματίες.

Αργότερα χτες το μεσημέρι, δημοσιογράφος του «Γαλλικού Πρακτορείου» στο Κάιρο είπε πως μέτρησε τα πτώματα τουλάχιστον 43 διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από σφαίρες, κατά τη διάλυση των συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μούρσι στις πλατείες Νάχντα και Ραμπάα αλ-Αλαουίγια του Καΐρου.

Αντίθετα, το υπουργείο Εσωτερικών περιόρισε τους νεκρούς σε τέσσερις, εκ των οποίων οι δύο αστυνομικοί, και τους τραυματίες σε πέντε, διαψεύδοντας παράλληλα ότι έγινε χρήση αληθινών πυρών παρά μόνον δακρυγόνων...

Μετά την ολοκλήρωση των αστυνομικών επιχειρήσεων, στρατιώτες στάλθηκαν έξω από τέμενος κοντά στο Νασρ Σίτι, στο οποίο φέρεται πως είχαν καταφύγει αρκετά ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, «σφραγίζοντάς» το, ενώ την ίδια ώρα δυνάμεις της αστυνομίας ανέστειλαν, προσωρινά, την πραγματοποίηση δρομολογίων από τον κεντρικό σταθμό της πρωτεύουσας...

Αργότερα αναφέρθηκε πως ο αιγυπτιακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και προσπαθούσαν να εισέλθουν το μεσημέρι στην πλατεία Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στο Κάιρο, ενώ, την ίδια ώρα διαδηλωτές, που υποστηρίζουν τον ανατραπέντα πρόεδρο Μούρσι, άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ και το Ασουάν...

Ωρες πριν τις χτεσινές αιματηρές επιχειρήσεις κατά των υποστηρικτών του ανατραπέντα προέδρου, στελέχη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» είχαν υποστηρίξει από την πλευρά τους, ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, παρά την κρατική καταστολή, καλώντας τον κόσμο «σε διαδηλώσεις μέχρι το τέλος». «Θα φτάσουμε το ένα εκατομμύριο μάρτυρες», έλεγαν χαρακτηριστικά, με τη μεταβατική κυβέρνηση να δράττεται της αφορμής και να τους κατηγορεί ευθέως για την αποτυχία των πρόσφατων συνομιλιών, που επιχειρήθηκε να γίνουν με τη μεσολάβηση ΗΠΑ και ΕΕ...

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις Κίνας - Φιλιππίνων

Οξύνεται η ένταση στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, καθώς Φιλιππίνες και Κίνα διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις διεκδικήσεις τους στην περιοχή. Η Κίνα με αιχμή τις διεκδικήσεις τόσο των Φιλιππίνων και των Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισίας και Ταϊβάν στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όσο και της Ιαπωνίας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα έχει σκληρύνει τη ρητορική της, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι οι συγκεκριμένες περιοχές της ανήκουν. Χαρακτηρίζει αβάσιμες νομικά και ιστορικά τις διεκδικήσεις των γειτόνων της και διαμηνύει ότι δε θα δεχτεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα έχει μπει για τα καλά στην κούρσα των εξοπλισμών, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, με αιχμή τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Στη βάση της αναδιάταξης και του εκσυγχρονισμού της πολεμικής της μηχανής, η Κίνα μόνο για το 2012 αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 7,8% και συνολικά κατά 175% από το 2003. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ υπεραμύνθηκε της ιδιαίτερης βαρύτητας που δίνει το Πεκίνο στους εξοπλισμούς και περισσότερο στο ναυτικό, λέγοντας ότι η χώρα έχει στόχο να γίνει δύναμη στη θάλασσα, με στόχο να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και την «ειρήνη». Η Κίνα διαμηνύει ότι στόχο έχει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τους γείτονές της, και «καμία πρόθεση» να διαταράξει τη σταθερότητα στην περιοχή. Παράλληλα, έχει καλέσει επανειλημμένως τις ΗΠΑ να μην παρεμβαίνουν στα συγκεκριμένα ζητήματα, υποδαυλίζοντας τις αντιθέσεις.

Στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ θέλει η Μανίλα

Νερό στο μύλο του ανταγωνισμού στη Νότια Κινεζική Θάλασσα έριξε πρόσφατα η αποκάλυψη της πρόθεσης των Φιλιππίνων να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, ώστε να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα ενισχυμένες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, με στόχο όπως υποστηρίζουν την αντιμετώπιση της «κινεζικής επιθετικότητας» στην περιοχή. Η δήλωση ήρθε σε μία περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων, με αιχμή τις διαφιλονικούμενες περιοχές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, δε διανύουν την ηρεμότερη φάση τους, αντίθετα η ένταση κλιμακώνεται, δεδομένων των σημαντικών ναυτικών συμφερόντων που διακυβεύονται στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και τις εκτιμήσεις για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, που θεωρείται ότι παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Η πρόταση για αύξηση της παρουσίας των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες υποστηρίζεται με το επιχείρημα ότι θα βοηθήσουν τη χώρα να αποκτήσει μία ελάχιστη αξιοπιστία στην άμυνά της, προκειμένου να διασφαλίσει τα εδάφη της, σε μία περίοδο που οι Φιλιππίνες επίσης προχωρούν σε εκσυγχρονισμό του στρατεύματός τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από 10 μέρες, σε λιμάνι των Φιλιππίνων έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας η φρεγάτας «BRP Ramon Alcazar» που εξοπλίστηκε με σύγχρονα όπλα και συστήματα ραντάρ αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι Φιλιππίνες έχουν θέσει στόχο παράλληλα με την Κίνα, τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Ναυτικού, με το θερμόμετρο στην περιοχή να ανεβαίνει επικίνδυνα, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στην περιοχή του Ειρηνικού, που είναι εδώ και καιρό στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

ΚΙΝΑ
Φαρμακοβιομηχανίες στο στόχαστρο των αρχών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη διενέργεια ερευνών σε βάρος της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi ανακοίνωσαν οι σινικές αρχές κατηγορώντας την ότι δωροδόκησε πάνω από 500 γιατρούς με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, προκειμένου να συνταγογραφήσουν σκευάσματα της εταιρείας σε βάρος φαρμάκων άλλων κατασκευαστών.

Λίγες βδομάδες πριν, οι αρμόδιες αρχές της Κίνας ξεκίνησαν έρευνες και σε βάρος του φαρμακευτικού κολοσσού GlaxoSmithKline (GSK) κατηγορώντας την εταιρεία για «μαφιόζικη συμπεριφορά» και για τη διάθεση τουλάχιστον 320.000.000 δολαρίων με στόχο τη διαφθορά και τον εκμαυλισμό γιατρών και διοικητικών αξιωματούχων μέσω του ταξιδιωτικού γραφείου της Σανγκάης, Linjiang International, το οποίο παράλληλα χρησιμοποιούσαν τάχα για «ιατρικά» συνέδρια και άλλες φαρμακοβιομηχανίες όπως οι Merck, Roche, AstraZeneca, Novartis, Sanofi...

Οι εξελίξεις αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας παράλληλα με την έρευνα που ξεκίνησαν οι σινικές αρχές σε βάρος 60 ξένων και ντόπιων φαρμακοβιομηχανιών, προκειμένου να εξακριβωθούν τα πραγματικά κόστη παραγωγής των φαρμάκων που κατασκευάζουν...

Οπως διαπιστώνει κανείς, οι έρευνες σε βάρος γιγαντιαίων φαρμακοβιομηχανιών δεν είναι ούτε τυχαίες, ούτε συμπτωματικές. Μόλις ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό, όχι μόνον γιατί στην Κίνα δραστηριοποιούνται (τουλάχιστον από το 2006) στους τομείς της έρευνας, ανάπτυξης και της παραγωγής φαρμάκων 13 από τις 20 μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου, αλλά και διότι η ηγεσία του Πεκίνου υφίσταται ισχυρές πιέσεις για αναδιάρθρωση ενός στοιχειώδους, φθηνότερου και αποτελεσματικότερου συστήματος Υγείας που θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα όσο εντείνονται οι δείκτες για τη γήρανση σημαντικού μέρους του πληθυσμού της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη και αυξάνονται οι γενικότερες αξιώσεις για ενίσχυση της ισχύος -εντός και εκτός συνόρων- μιας αναδυόμενης οικονομικής υπερδύναμης σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Βέβαια, ο εκμαυλισμός και η διαφθορά γιατρών και κρατικών αξιωματούχων από μεγαθήρια της φαρμακοβιομηχανίας δεν είναι ούτε καινούρια ιστορία, ούτε ξεκίνησε στην Κίνα και πολύ περισσότερο δεν περιορίζεται στα σύνορά της. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η διαφθορά κρατικών αξιωματούχων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας, η εξαγορά συνειδήσεων γιατρών και επιστημόνων συναφών κλάδων, αλλά και η κατεύθυνση της επιστημονικής έρευνας με βασικό γνώμονα την αύξηση της κερδοφορίας ξεκίνησε από τη Δύση και εκτείνεται σε όλες τις σύγχρονες καπιταλιστικές οικονομίες, όπου η ανθρώπινη ζωή και υγεία αντιμετωπίζονται σαν «κόστος» ή σαν ευκαιρία μεγιστοποίησης του κέρδους των καπιταλιστών....

ΙΝΔΙΑ
Εκρηξη σε υποβρύχιο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Φόβοι για τη ζωή 18 Ινδών ναυτικών που είχαν εγκλωβιστεί από νωρίς χτες το πρωί στο εσωτερικό υποβρυχίου στο οποίο εκδηλώθηκε έκρηξη και μεγάλη πυρκαγιά εξέφρασαν στελέχη του ινδικού υπουργείου Αμυνας.

Το υποβρύχιο, ρωσικής κατασκευής που ήταν επιχειρησιακά ενεργό έπειτα από πρόσφατες εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης, βρισκόταν κοντά στο λιμάνι της πόλης Μουμπάι (πρώην Βομβάη).

ΗΠΑ
Σκοτώθηκε ο δράστης ομηρίας στη Λουιζιάνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νεκρός έπεσε χτες από τα πυρά αστυνομικών ένας νεαρός άνδρας που φέρεται πως υπέφερε από σχιζοφρένεια και είχε θέσει, από το μεσημέρι της Τρίτης, σε κατάσταση ομηρίας πελάτες τράπεζας στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ.

Ο νεαρός, που φέρεται πως ήταν περίπου 20 ετών και ονομαζόταν Φουέντ Αμπντο Αχμέντ, είχε προλάβει πριν την επέμβαση των αστυνομικών να πυροβολήσει και να τραυματίσει δύο από τους ομήρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ