ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«90 επιστολικά δελτάρια από τη Σμύρνη»

Εργο Τ. Μπατινάκη
Εργο Τ. Μπατινάκη
Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η ομαδική εικαστική έκθεση «90 επιστολικά δελτάρια από τη Σμύρνη», που οργανώθηκε για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζεται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας. Διάρκεια έκθεσης μέχρι τις 22 Αυγούστου. Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.30 - 13.30, 19.00 - 21.30.

Δημιουργημένα από 77 νέους και διακεκριμένους Ελληνες εικαστικούς αποτελούν έναν ελάχιστο, συμβολικό φόρο τιμής και παράλληλη κατάθεση εξακολουθητικής μνήμης μιας πόλης που τα θραύσματά της εξακολουθούν να μας συγκινούν, τα ίχνη της εξακολουθούμε να αφουγκραζόμαστε. Πρόκειται για σημειωματικά έργα με μικρές, πανομοιότυπες διαστάσεις επιστολικών δελταρίων (15Χ21 εκ.) που, φιλοτεχνημένα σε επιφάνεια και από υλικά της επιλογής κάθε καλλιτέχνη, θα αποτελέσουν κατά την παρουσίασή τους ένα συμβολικό παλίμψηστο, έναν ελάχιστο χαιρετισμό στα συστατικά μιας πόλης που εξακολουθεί να απασχολεί την ιστορική μνήμη και το εσωτερικό βλέμμα, τις αισθήσεις και την ψυχή.

Αφετηρία της έκθεσης, η αποτύπωση επάλληλων μικρών και μεγάλων πτυχών διαφορετικών προσωπικών, οικογενειακών ή ιστορικών-εθνικών συμβάντων μιας πόλης που σε κανέναν δεν είναι αδιάφορη. Επιλεγμένες από τους καλλιτέχνες στιγμές από οικογενειακά φωτογραφικά λευκώματα ή ιστορικές φωτογραφίες. Κι ακόμη, οι δρόμοι και τα τοπία, τα προάστια και οι εξοχές, τα σπίτια, τα μαγαζιά και η προκυμαία, τα εμπορεύματα και οι αγορές, τα ζαχαροπλαστεία και τα καφενεία, τα θέατρα και οι χοροεσπερίδες, τα εδέσματα και τα αρώματα, οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά της πόλης: Ο κόλπος της Σμύρνης και ο κόλπος του Μπουρνόβα, το περίφημο «Και» - η προκυμαία της Σμύρνης -, το Σπόρτινγκ Κλαμπ και το γαλλικό προξενείο, το Λούνα Παρκ και το «Θέατρον Σμύρνης», όπου συχνά έλαμπε η Κυβέλη, το διάσημο καφενείο «Αλάμπρα» και ο κινηματογράφος «Παλλάς», κι ακόμη, Ελληνες, Τούρκοι και Φραγκολεβαντίνοι περιπατητές, σαλεπιτζήδες, κονιαλήδες (πωλητές παστουρμά), κ.ά.

Εργο Γ. Μπούκη
Εργο Γ. Μπούκη
Δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, που πραγματοποιείται για ένατη συνεχόμενη χρονιά στην Ερμούπολη της Σύρου (16 - 24 Αυγούστου), προκειμένου να γίνει προσιτό σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, έχει προχωρήσει σε σημαντική μείωση των τιμών, και επιπλέον, προσφέρει συνολικά 180 δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους, 30 εισιτήρια ανά συναυλία, για έξι από τις επτά συναυλίες του φεστιβάλ. Η παραλαβή των εισιτηρίων θα γίνεται με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ, από το ταμείο του Θεάτρου Απόλλων, καθημερινά 10:00 με 13:00.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τη γέννηση του Verdi, το φεστιβάλ τιμά τον μεγάλο συνθέτη με ένα τριήμερο αφιέρωμα, που κορυφώνεται τις δύο τελευταίες μέρες του φεστιβάλ (23 και 24 Αυγούστου) με τον «Rigoletto», έργο με το οποίο εγκαινιάστηκε το θέατρο Απόλλων της Σύρου το 1864. Tο έργο θα παρουσιαστεί σε ενορχήστρωση του Θεόδωρου Λεμπέση. H εικοσαμελής ορχήστρα εγχόρδων Musica Vitae από τη Σουηδία θα συμπράξει με το Κουιντέτο ξύλινων πνευστών της Καμεράτας της Σμύρνης, και με κορυφαίους Ελληνες σολίστ και συνεργάτες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως την υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη, τη μεσόφωνο Ειρήνη Καραγιάννη, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και τον βαρύτονο Χάρη Ανδριανό.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το φεστιβάλ πλαισιώνουν μουσικά καταξιωμένοι σολίστ, όπως ο διεθνούς φήμης Ελληνας πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ναυπλίου, Γιάννης Βακαρέλης, η πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου, τρεις βραζιλιάνικης καταγωγής σολίστ, ο τσελίστας Leonardo Altino, ο βιολίστας Rafael Altino, η πιανίστα και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ μουσικής δωματίου του Ρίο, Simone Leitao, ο βραβευμένος κιθαριστής, Κώστας Κοτσιώλης, ο πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Ψυχογιός, ο 1ος κορυφαίος στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Κυκλάδων, Γιάννος Μαργαζιώτης, κ.ά.

Μουσική και εικαστικά στη Σαντορίνη

Ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης και ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος
Ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης και ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος
Εικαστικές Τέχνες και Μουσική απαρτίζουν και φέτος αρμονικά τις εκδηλώσεις του αυγουστιάτικου Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη, που για έβδομη συνεχή χρονιά υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στο παλαιό αρχοντικό του 17ου αιώνα, στα Φηρά Σαντορίνης, με ελεύθερη είσοδο.

Μέχρι τις 10/9 θα διαρκέσει η ομαδική έκθεση ζωγραφικής τριάντα επτά νέων εικαστικών δημιουργών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, με τη σύμπραξη του καθηγητή τους Πάνου Χαραλάμπους. Ενα εικαστικό ταξίδι στις βασικές ιστορικές φόρμες του 20ούαιώνα από τον Σεζάν μέχρι σήμερα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη, Γιάννης Παπακωνσταντίνου.

Στις 17/8, η Σπυριδούλα Μπάκα συνοδευόμενη από τον Αναστάση Σαρακατσάνο στο πιάνο, τον Δημήτρη Βαρελόπουλο στην κιθάρα και τον Πέτρο Λαμπρίδη στο μπάσο, εξερευνούν τις μουσικές παραδόσεις, σε ένα ταξίδι στο καλό διαχρονικό ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε μελωδίες από τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και το διεθνή κινηματογράφο.

Στις 20/8, ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης και ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος συμπράττουν μελωδικά με τον κοντραμπασίστα Αρίωνα Γυφτάκη, σε μια συναυλία που περιλαμβάνει πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του τρίο, καθώς και ιδιαίτερες προσεγγίσεις σε θέματα από το παραδοσιακό ρεπερτόριο της jazz, αλλά και τις σύγχρονες τάσεις της.

Το φετινό Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ολοκληρώνεται στις 23/8, με μια ακουστική latin βραδιά από το Roman Gomez Quartet με την Κουβανή τραγουδίστρια Odalis Palma. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε από τα δύο αδέρφια που κατάγονται από την Αργεντινή, τον Roman Gomez (πιάνο, μπαντονεόν, κιθάρα) και τον Demian Gomez (κρουστά, ντραμς), με σκοπό να δημιουργήσει νέους εναλλακτικούς τρόπους παιξίματος της παραδοσιακής αργεντίνικης μουσικής, με επιρροές από την jazz και την latin American folklore μουσική, ενώ προστέθηκε το καραϊβικό στοιχείο και ο κουβανέζικος ρυθμός. Στο σχήμα συμμετέχουν ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Τσάκας και ο μπασίστας Γιώργος Παλαμιώτης.

Ο Θάνος Μικρούτσικος παρουσιάζει, αύριο, στην Κεφαλονιά, στο Δημοτικό Στάδιο «Ανδρέας Βεργωτής» Αργοστολίου, στις 9:30 μ.μ. το πολύμορφο πρόγραμμα, με τίτλο «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι», που εκπλήσσει, τόσο με τη διαχρονικότητά του όσο και με την επικαιρότητά του. Αγαπημένα τραγούδια από το έργο του (Σταυρός του Νότου κ.ά.), γνωστές επιτυχίες άλλων συνθετών (Θεοδωράκη, Σπανού, Νικολόπουλου κ.ά.,) αλλά κυρίως εκείνα τα ιδιαίτερα τραγούδια του, τα λαϊκά του, αλλά και αυτά που ο ίδιος ονομάζει πολιτικά τραγούδια λαϊκού αισθήματος. Μαζί του οι Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης και η Ρίτα Αντωνοπούλου, πλαισιωμένοι από ορχήστρα εξαίρετων μουσικών.

Φεστιβάλ Ολύμπου... συνέχεια

Οι εκδηλώσεις του 42ουΦεστιβάλ Ολύμπου συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα με τρεις ακόμη ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Την Παρασκευή, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα δώσει συναυλία στο Κάστρο του Πλαταμώνα, στις 9 μ.μ. Παρέα με τον σταθερά μουσικό συνοδοιπόρο του, τσελίστα και πολυμουσικό Γιώργο Καλούδη ετοιμάζουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που δίνει έμφαση στην εσωτερική ένταση, στην ερμηνευτική λεπτομέρεια. Στον ίδιο χώρο, τη σκυτάλη παίρνει, το Σάββατο, η Νατάσσα Μποφίλιου με «Το Πέρασμα των Μάγων», μια παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου Ευαγγελάτου. Σε μια αναδρομή από την πρώτη γνωριμία τους το 2003 μέχρι τη «Δεύτερη Ακρόαση» και την «Ασπιρίνη» κι από το «Μέχρι το Τέλος» μέχρι τις πρόσφατες «Ημέρες του Φωτός», η δυναμική τριάδα του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού παρουσιάζει μια παράσταση με διασκευές και σημαντικές στιγμές από το ρεπερτόριο που καθόρισε την πορεία της Μποφίλιου. Παίζουν οι μουσικοί: Πιάνο: Θέμης Καραμουρατίδης. Τύμπανα: Φοίβος Κουντουράκης. Κιθάρες: Σωτήρης Καστάνης. Μπάσο: Γιώργος Μπουλντής. Τσέλο: Αρης Ζέρβας. Βιολί - μαντολίνο: Δημήτρης Κουζής.

Ενώ την Κυριακή, στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, στις 9 μ.μ., το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή. Απόδοση - σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος. Με τους Αννα Μάσχα, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αργύρη Ξάφη, Αννα Καλαϊτζίδου, Κώστα Μπερικόπουλο, Γιώργο Χρυσοστόμου, κ.ά. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Guido de Flaviis (σαξόφωνα), Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά), Γιώργος Σκριβάνος (φλάουτα).

Αύριο, ο «Φώντας» του Μήτσου Ευθυμιάδη, που παρουσιάζει ο θίασος «Βήματα» της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου, θα παρουσιαστεί, στο Καρπενήσι, στο Θέατρο Βασικής Βιβλιοθήκης, και το Σάββατο, στη Ζώνη Αρκαδίας Μεγαλόπολη. Σκηνοθεσία Αγγελικής Ξένου, πρωτότυπη μουσική «KollektivA» και σκηνικά - κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου. Στους ρόλους της Αριστέας και του Βούλη η Ελένη Γερασιμίδου και ο Αντώνης Ξένος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ