ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κρατική καταστολή αλλά και λαϊκή αντίσταση

Στρατός και αστυνομία καταστέλλουν τη λαϊκή κινητοποίηση
Στρατός και αστυνομία καταστέλλουν τη λαϊκή κινητοποίηση
Συνεχίστηκε χτες για 4η μέρα η αγροτική απεργία διαρκείας στην Κολομβία, μια λαϊκή κινητοποίηση που εκφράζει την αγανάκτηση του λαού, φτωχών αγροτών, εργατών πολλών κλάδων, νεολαίας, για την έλλειψη υποδομών στην ύπαιθρο και την απαίτηση να σταματήσει η στρατιωτικοποίηση, η υπερεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας από τις πολυεθνικές της Ενέργειας και των τροφίμων. Διεκδικούν τα προϊόντα των αγροτών να έχουν τιμές που να τους επιτρέπουν να ζήσουν και να μην ανανεωθεί η λεγόμενη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (TLC) με τις ΗΠΑ, που ευνοεί τους Κολομβιανούς καπιταλιστές και ξεκληρίζει τους μικρούς παραγωγούς.

Οι διαδηλώσεις ενισχύονται με μεγαλύτερη συμμετοχή λαϊκών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν καθημερινά την καταστολή αστυνομίας και στρατού. Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές της κινητοποίησης δε λείπουν και οι περιπτώσεις που οι περιφρουρήσεις έπιασαν στα πράσα αστυνομικούς και στρατιωτικούς που είχαν διεισδύσει στις συγκεντρώσεις, προκειμένου να στήσουν προβοκάτσιες ή να χαφιεδίσουν αγωνιστές.

Σε πολλά σημεία της χώρας έχουν στηθεί μπλόκα σε οδικές αρτηρίες, ενώ από τις συγκρούσεις με τις ειδικές δυνάμεις αστυνομίας και στρατού αλλά και εφόδους σε σπίτια, έχουν τραυματιστεί δεκάδες διαδηλωτές, όλων των ηλικιών ακόμα και μια έγκυος γυναίκα που κινδυνεύει να χάσει το παιδί της. Αναλυτικά, τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ονόματα θυμάτων, τοποθεσίες όπου συνέβησαν, καταγγέλλει με αναλυτική ανακοίνωσή της προς την ντόπια και διεθνή κοινή γνώμη, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Κοινωνικοπολιτικού Κινήματος «Πατριωτική Πορεία» (όπου συμμετέχουν πολλές οργανώσεις ανάμεσά τους και το Κολομβιάνικο ΚΚ) και κατονομάζει ως υπαίτιο τον κρατικό μηχανισμό της αντιδραστικής κυβέρνησης του Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Διαδηλωτές σε πολλά εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κινητοποίηση.

ΗΠΑ
«Φτιασιδώματα» Ομπάμα για φοιτητικά δάνεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο σχέδιο με υποτιθέμενο στόχο τη μείωση των φοιτητικών δανείων και του κόστους της ακριβής, ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ παρουσίασε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει να συνδέονται οι επιχορηγήσεις του ομοσπονδιακού κράτους προς τα πανεπιστήμια με το κόστος σπουδών και τις εν γένει επιδόσεις κάθε ιδρύματος, ώστε να δοθεί ένα κίνητρο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να μειώσουν το ύψος της δαπάνης που αντιμετωπίζει ο φοιτητής ή η φοιτήτρια. Το σχέδιο προβλέπει ακόμα να δοθεί η δυνατότητα σε όσους αποπληρώνουν φοιτητικά δάνεια να καταβάλουν μέχρι το 10% του βεβαιωμένου μηναίου εισοδήματός τους.

Ο πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες το σχέδιο αυτό κατά την έναρξη μιας προεκλογικού τύπου περιοδείας που θα κάνει στη Νέα Υόρκη και στην Πενσιλβάνια, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκφωνήσει ομιλίες και θα συνομιλήσει με φοιτητές.

Το κόστος της φοίτησης στα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ αυξάνεται εκθετικά τα τελευταία χρόνια, αναγκάζοντας τους φοιτητές και τις οικογένειες να δανείζονται τεράστια ποσά για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα πτυχίο, το οποίο τις περισσότερες φορές δεν έχει σημαντικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Το ύψος του ποσού που οφείλεται σε τράπεζες από τα φοιτητικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί ανέρχεται σήμερα σε περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια (!) , σύμφωνα με καταναλωτικές οργανώσεις.

Πριν μερικές βδομάδες, ο Ομπάμα προχώρησε σε άλλη μια επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση, επικυρώνοντας ένα νόμο με τον οποίο ακυρώθηκε μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων των φοιτητικών δανείων και τα επιτόκια αυτών των χορηγήσεων συνδέθηκαν με εκείνα των 10ετών κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, τέτοια μέτρα δεν είναι τίποτε άλλο παρά προσπάθεια τόνωσης της εσωτερικής αγοράς, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης όσο και αν επιχειρείται να παρουσιαστεί ως δήθεν ευαισθησία ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στην ανώτερη Παιδεία, που στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα για τη λαϊκή οικογένεια υπόθεση.

ΚΙΝΑ
Δίκη Σιλάι για διαφθορά

ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε δικαστήριο της ανατολικής κινεζικής πόλης Τζινάν ξεκίνησε χτες, Πέμπτη, η δίκη του 64χρονου Μπο Σιλάι με τις κατηγορίες της δωροδοκίας, της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας. Ο Μπο Σιλάι διατέλεσε ηγετικό στέλεχος του ΚΚ Κίνας στο Τσονγκτσίνγκ στη Νοτιοδυτική Κίνα (από τις πλέον αναπτυγμένες βιομηχανικά περιοχές) και ήταν υποψήφιο μέλος της Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, που αποπέμφθηκε τον Απρίλη του 2012 από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Κίνας.

Κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία ο Σιλάι αρνήθηκε ότι έλαβε πάνω από ένα εκατομμύριο γουάν (12.000 ευρώ) από τον επιχειρηματία Τανγκ Σιαολίν και τόνισε ότι αρχικά είχε παραδεχθεί την ενοχή του ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής του ΚΚ Κίνας «χωρίς τη θέλησή του». Το κατηγορητήριο, που αφορά στη χρονική περίοδο από το 1999 έως το 2012, περιλαμβάνει συνολικά υπεξαίρεση δημόσιων πόρων προς ίδιον όφελος και προς όφελος της οικογένειάς του, ύψους 21,79 εκατομμυρίων γουάν (2,67 εκατ. ευρώ). Επίσης, κατηγορείται ότι παρεμπόδισε τη διερεύνηση της δολοφονίας του Βρετανού επιχειρηματία στην Κίνα Νιλ Χέιγουντ, που όπως αποδείχτηκε έγινε από τη σύζυγό του, Γκου Καλάι, η οποία καταδικάστηκε ήδη από το Νοέμβρη του 2011 για το φόνο.

Το συγκεκριμένο σκάνδαλο δείχνει ότι παράλληλα με την ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής δυναμώνει και η διαφθορά, ενώ το θέμα αξιοποιείται από τη σημερινή ηγεσία του ΚΚ Κίνας, που προωθεί αυτό το δρόμο ανάπτυξης. Η διαπάλη και η «μάχη κατά της διαφθοράς» φαίνεται να γίνεται από τη σκοπιά της καλύτερης διαχείρισης της σημερινής εξελισσόμενης καπιταλιστικής πραγματικότητας και όχι της αλλαγής αυτής της πορείας, που έτσι και αλλιώς έχει βαριές συνέπειες για το λαό.

Η ετυμηγορία των δικαστών για την υπόθεση Σιλάι, στις αρχές Σεπτέμβρη, αναμένεται να είναι αυστηρή καταδίκη.

ΙΤΑΛΙΑ
Τριγμοί στην αστική διαχείριση

ΡΩΜΗ.--

«Αβάσιμη, άδικη και ασύλληπτη» χαρακτήρισε εκ νέου την πρόσφατη καταδίκη του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας για φορολογικές απάτες ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε συνέντευξή του στο ιταλικό, καθολικό περιοδικό «TEMPI», απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς με απόσυρση της υποστήριξης της κεντροδεξιάς στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα ώστε η παρεπόμενη κυβερνητική κρίση να οδηγήσει σε εκλογές. Οπως είπε στον δημοσιογράφο, «αν δύο φίλοι βρίσκονται σε βάρκα και ένας από τους δύο πετάει τον άλλον στη θάλασσα, ποιος φταίει αν η βάρκα χάσει την πορεία της;».

Προφασιζόμενος μάλιστα πως νοιάζεται για το καλό της εργατικής τάξης, ο Μπερλουσκόνι ζήτησε στη συνέχεια από την κυβέρνηση Λέτα «να αφήσει περισσότερα λεφτά στις τσέπες των εργαζομένων, των οικογενειών και των επιχειρήσεων με μια ουσιαστική μείωση των φόρων». Ωστόσο, αυτό που κρύβεται πίσω από αυτό το ...θέατρο είναι οι δυσκολίες που υπάρχουν στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει.

Προχτές, ο Μπερλουσκόνι είχε δώσει τελεσίγραφο 10 ημερών στον Πρόεδρο της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, καλώντας τον να αξιοποιήσει κάθε περιθώριο του νόμου και κάθε δυνατότητα ώστε να του επιτραπεί να παραμείνει στο τιμόνι της κεντροδεξιάς παράταξης, παρά την καταδίκη του, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με αντεπίθεση και κυβερνητική κρίση. Ο Λέτα, κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Μπερλουσκόνι από τη Βιέννη όπου βρέθηκε, εξέφρασε την ελπίδα «να επιδείξουν όλοι αίσθημα ευθύνης για να μη χαθούν οι ευκαιρίες της επικείμενης οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα».

Σε αυτό το κλίμα, παρενέβη χτες ο γραμματέας του κόμματος της ιταλικής κεντροδεξιάς, Αντζελίνο Αλφάνο (που διατελεί επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα και υπουργός Εσωτερικών), κάνοντας νέα έκκληση στην κεντροαριστερά να μην ταχθεί υπέρ της αποπομπής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία.

Εκατοντάδες πρόσφυγες

Πάντως, το ίδιο διάστημα, το νότιο τμήμα της Ιταλίας κατακλύζεται από πλήθη πολλών εκατοντάδων προσφύγων (αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής ξένων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή) που καταφθάνουν στα παράλια της Σικελίας και της νήσου Λαμπεντούζα προσδοκώντας περισσότερες ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον. Οι ιταλικές αρχές εκτιμούν ότι κάθε μέρα καταφέρνουν να προσεγγίσουν τις ακτές της Ιταλίας πάνω από 1.000 πρόσφυγες.

Μερίδα του ιταλικού Τύπου, μεταφέροντας τις απόψεις τοπικών αρχών, ασκεί πιέσεις για αλλαγή στην κεντρική πολιτική αντιμετώπισης των προσφύγων πολέμου και οικονομικής κρίσης ώστε να μην περιορίζεται η φιλοξενία τους στον φτωχότερο ιταλικό νότο και να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής και σε άλλες περιοχές της χώρας...

ΡΩΣΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Ενταση και συνομιλίες

Η Ιαπωνία σήκωσε στον αέρα τέσσερα μαχητικά αεροπλάνα της θεωρώντας πως δύο ρωσικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα παραβίασαν τον εναέριο χώρο της. Σύμφωνα με τους Ιάπωνες δύο Tu-95 παραβίασαν τον εναέριο χώρο κοντά στο νησί Okunosima, στο νότιο τμήμα της Ιαπωνίας.

Από τη μεριά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διέψευσε πως τα ρωσικά βομβαρδιστικά βρέθηκαν στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας, αν κι επιβεβαίωσε πως τα δύο ρωσικά πολεμικά πραγματοποιούσαν άσκηση στην περιοχή της Ιαπωνικής Θάλασσας.

Να σημειωθεί πως την περασμένη βδομάδα είχαν πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες, σχετικά με την υπογραφή Συμφώνου Ειρήνης. Βασικό «αγκάθι» στις σχέσεις παραμένει το ζήτημα των Νότιων Κουρίλων νήσων, που η Ιαπωνία διεκδικεί από τη Ρωσία. Τα 4 αυτά νησιά πέρασαν στη σύνθεση της ΕΣΣΔ μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ιαπωνία, που δεν αναγνωρίζει τις σχετικές μεταπολεμικές συμφωνίες, προβάλλει ως επιχείρημα για τη διεκδίκησή τους, μια διμερή διακρατική συμφωνία του 1855, που προσδιόριζε διαφορετικά τα τότε κρατικά σύνορα των δύο χωρών.

Βεβαίως, οι συνομιλίες, που και στις δύο χώρες δεν αντιμετωπίζονται θετικά από τις εθνικιστικές δυνάμεις, μπορεί να επισκιαστούν από υπαρκτά ή κατασκευασμένα επεισόδια στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ