Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Φτιασιδώματα» Ομπάμα για φοιτητικά δάνεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο σχέδιο με υποτιθέμενο στόχο τη μείωση των φοιτητικών δανείων και του κόστους της ακριβής, ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ παρουσίασε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει να συνδέονται οι επιχορηγήσεις του ομοσπονδιακού κράτους προς τα πανεπιστήμια με το κόστος σπουδών και τις εν γένει επιδόσεις κάθε ιδρύματος, ώστε να δοθεί ένα κίνητρο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να μειώσουν το ύψος της δαπάνης που αντιμετωπίζει ο φοιτητής ή η φοιτήτρια. Το σχέδιο προβλέπει ακόμα να δοθεί η δυνατότητα σε όσους αποπληρώνουν φοιτητικά δάνεια να καταβάλουν μέχρι το 10% του βεβαιωμένου μηναίου εισοδήματός τους.

Ο πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες το σχέδιο αυτό κατά την έναρξη μιας προεκλογικού τύπου περιοδείας που θα κάνει στη Νέα Υόρκη και στην Πενσιλβάνια, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκφωνήσει ομιλίες και θα συνομιλήσει με φοιτητές.

Το κόστος της φοίτησης στα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ αυξάνεται εκθετικά τα τελευταία χρόνια, αναγκάζοντας τους φοιτητές και τις οικογένειες να δανείζονται τεράστια ποσά για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα πτυχίο, το οποίο τις περισσότερες φορές δεν έχει σημαντικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Το ύψος του ποσού που οφείλεται σε τράπεζες από τα φοιτητικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί ανέρχεται σήμερα σε περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια (!) , σύμφωνα με καταναλωτικές οργανώσεις.

Πριν μερικές βδομάδες, ο Ομπάμα προχώρησε σε άλλη μια επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση, επικυρώνοντας ένα νόμο με τον οποίο ακυρώθηκε μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων των φοιτητικών δανείων και τα επιτόκια αυτών των χορηγήσεων συνδέθηκαν με εκείνα των 10ετών κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, τέτοια μέτρα δεν είναι τίποτε άλλο παρά προσπάθεια τόνωσης της εσωτερικής αγοράς, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης όσο και αν επιχειρείται να παρουσιαστεί ως δήθεν ευαισθησία ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στην ανώτερη Παιδεία, που στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα για τη λαϊκή οικογένεια υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ