ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις διώξεις εργαζομένων για τη ρατσιστική αιμοδοσία

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη δίωξη εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου της Σάμου που αντέδρασαν σε ρατσιστική αιμοδοσία της Χρυσής Αυγής, εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ. Υπενθυμίζεται ότι μετά από αναφορά της διοικήτριας του Νοσοκομείου Σάμου, κ. Σίδερη, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου εναντίον των εργαζομένων που προχώρησαν στην κινητοποίηση τον περασμένο Απρίλη, ο εισαγγελέας και οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην απαράδεκτη ενέργεια να ξεκινήσουν προκαταρκτική έρευνα και κάλεσαν πρώτα τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, Σταμάτη Φιλιππή, και την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, Ουρανία Αποστόλου. Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, αλλά και φορείς του νησιού είχαν οργανώσει τέσσερις παραστάσεις διαμαρτυρίας πριν τη ρατσιστική φιέστα των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής και ζητούσαν από τη διοικήτρια να πάρει θέση και να μην επιτρέψει την αιμοδοσία. Τα όσα συνέβησαν κατήγγειλε με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους, στη νεολαία και στο λαό της Σάμου, την απόπειρα ποινικοποίησης της αντιρατσιστικής αντιφασιστικής δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και άλλων φορέων του νησιού, που ματαίωσαν με την κινητοποίησή τους, την ξενοφοβική - ρατσιστική αιμοδοσία "μόνο για Ελληνες" της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που ανέχεται την επικίνδυνη στρέβλωση της εθελοντικής αιμοδοσίας και την διοικήτρια του Νοσοκομείου που με την αναφορά της προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση, δείχνοντας ως ενόχους τα σωματεία και συγκεκριμένους συνδικαλιστές που γίνονται ενοχλητικοί με την αποφασιστική, συνεπή δράση τους στο πλευρό των εργαζομένων.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι, με τη στάση τους, υποθάλπουν τις ιδέες και τη δράση του φασιστικού εξαμβλώματος, στρώνουν το έδαφος για να εισχωρεί στις συνειδήσεις του λαού και της νεολαίας το ρατσιστικό μίσος και η ξενοφοβία, προκειμένου να μένουν στο απυρόβλητο η αστική ιδεολογία και η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που υποστηρίζει και η δήθεν αντισυστημική Χρυσή Αυγή.

Προειδοποιούμε όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ρίχνουν νερό στο μύλο της νεοναζιστικής πρακτικής και των επιδιώξεών της ότι σύντομα θα είναι και αυτοί θύματά της. Η Ιστορία διδάσκει ότι η μισάνθρωπη βαρβαρότητα του φασισμού δεν έχει όρια, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, όταν αυτές δεν επιτυγχάνονται με τη συνήθη πρακτική του αστικού κοινοβουλευτισμού.

Καλούμε τους εργαζόμενους και όλο το λαό να καταδικάσουν την απόπειρα δίωξης των συνδικαλιστών και να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους.

Το φασισμό μόνο ο λαός με την οργανωμένη δράση του, μπορεί να τον στείλει μια για πάντα στη χωματερή της Ιστορίας. Με την πάλη του για την κατάργηση του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος που τον γεννά και τον θρέφει».

ΑΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Οξυμένοι ανταγωνισμοί και τεράστια χρέη

Χασούρα δεκάδων εκατομμυρίων, συσσωρευμένα χρέη στις τράπεζες ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων αλλά και αυξήσεις κεφαλαίου με καταβολή ζεστού χρήματος από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλομετόχους που ελέγχουν τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Αυτή είναι η εικόνα που εμφανίζεται στο τελευταίο διάστημα γύρω από τα ΜΜΕ, ειδικότερα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπου καταγράφεται και πάλι έντονη κινητικότητα. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι το ενδιαφέρον και οι ανταγωνισμοί δεν μπορούν να εξηγηθούν μόνο με όρους επιχειρηματικής πιάτσας αλλά και με τα σχέδια αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.

Τις προάλλες, αποχώρησε από το ΔΣ της «Τηλέτυπος» ο Γ. Βαρδινογιάννης. Ταυτόχρονα, καταγράφεται έντονη κινητικότητα στελεχών από το ένα τηλεοπτικό δίκτυο στο άλλο, με την ενίσχυση τηλεοπτικών σταθμών όπως ο «Σταρ», που αναβαθμίζει το πολιτικό ενημερωτικό του πρόγραμμα και όπως εκτιμάται θα οξύνει ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό στα τηλεοπτικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα συζήτηση γίνεται για την επανέναρξη λειτουργίας του «Αλτερ», την ενίσχυση του «Action» κ.ά.

Χαρακτηριστική βεβαίως των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν είναι η περίπτωση της «Τηλέτυπος» (Mega Chanel). Η «Τηλέτυπος» προχωρεί σε νέα μείωση κατά 28% του λειτουργικού της κόστους και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με στόχο να αντλήσει (προφανώς από τους σημερινούς μετόχους) ποσά ύψους 15,1 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που καταγράφονται στο ενημερωτικό δελτίο το οποίο κατατέθηκε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας:

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν (15,1 εκατ.) θα κατευθυνθούν κυρίως στην πληρωμή δόσης ομολογιακού δανείου στις τράπεζες (5,9 εκατ. ευρώ). Ακόμη 5,2 εκατ. θα δοθούν σε «προμηθευτές προγράμματος», συγκεκριμένα στις «συνδεδεμένες εταιρείες ΑΤΑ ΑΕ και ΑΝΩΣΗ ΑΕ». Στην εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων ΑΝΩΣΗ μεγαλομέτοχος είναι η Πήγασος με 97%. Ο ΔΟΛ, από την πλευρά του, είναι ιδιοκτήτης της ΑΤΑ ΑΕ με 99,3%.

Στα 98 εκατ. ευρώ φτάνει το ομολογιακό δάνειο στις τράπεζες. Η συμφωνία με τις τράπεζες έγινε το Δεκέμβρη του 2012 (πριν από την ανακεφαλαιοποίηση) με στόχο την αναχρηματοδότηση τραπεζικού δανεισμού καθώς και γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας. Για τη σύναψη του δανείου δόθηκαν στις τράπεζες εμπράγματες αλλά και άυλες εγγυήσεις, όπως προσημείωση ακινήτου, ενεχυρίαση μετοχών της Τηλέτυπος Κύπρου, σύσταση ενεχύρου επί του σήματος «Mega», ενεχυρίαση επί της ταινιοθήκης κ.ά.

Τον Ιούνη του 2013 (για τη δόση των 5,9 εκατ.) δόθηκε «περίοδος χάριτος». Οι τράπεζες μετά τις 31 /12/2013 έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν το δάνειο με αποτέλεσμα να γίνει άμεσα απαιτητό στο σύνολό του.

Στους επιχειρηματικούς κινδύνους αναφέρονται ο οξύς ανταγωνισμός στο κλάδο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, οι ραγδαίες αλλαγές στην τεχνολογία προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, οι πρόσθετες κεφαλαιουχικές δαπάνες για την απόκτηση άδειας ψηφιακής εκπομπής και για την αγορά σχετικού εξοπλισμού.

Ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ εμφανίζουν οι ισολογισμοί των εισηγμένων στο χρηματιστήριο. Μετά από φόρους η «Τηλέτυπος» εμφάνισε το 2012 ζημιά 20,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιάς 20,5 εκατ. ευρώ για το 2011. Οι ζημιές του ΔΟΛ εμφανίζονται στα 37,1 εκατ. ευρώ (2012) και 49,2 εκατ. (2011), του «Πήγασου» στα 41,3 εκατ. και 64,6 εκατ. αντίστοιχα...

Ενας νεκρός και δύο βαριά τραυματίες από τροχαίο στο Αίγιο

Δεκατρία θανατηφόρα μέσα στο 2012 στο δρόμο καρμανιόλα Κορίνθου - Πατρών

Ενα από τα πολλά ατυχήματα στον επικίνδυνο δρόμο (φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

Ενα από τα πολλά ατυχήματα στον επικίνδυνο δρόμο (φωτ. αρχείου)
Ο οδηγός ενός αυτοκινήτου έχασε τη ζωή του χτες το μεσημέρι και οι δύο συνεπιβάτες του τραυματίστηκαν σοβαρά μετά από σύγκρουση με ΚΤΕΛ του Νομού Αρτας στο 165ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου - καρμανιόλα Πατρών - Κορίνθου, έξω από το Αίγιο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το αυτοκίνητο που επέβαιναν τα τρία άτομα (δύο άνδρες και μία γυναίκα) και ενώ κινούνταν προς Αθήνα, βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με το λεωφορείο των ΚΤΕΛ Αρτας. Από τους 48 επιβάτες του λεωφορείου δεν τραυματίστηκε κανείς, ενώ από το επιβατικό ανασύρθηκε νεκρός ο οδηγός και βαριά τραυματισμένοι ένας άνδρας και μία γυναίκα.

Σε μία διαδρομή 216 χιλιομέτρων, σε έναν δρόμο χωρίς προστατευτική νησίδα στο μεγαλύτερο μέρος του όπως είναι η Εθνική Οδός Αθηνών - Πατρών, οι οδηγοί καλούνται να κινηθούν πληρώνοντας μάλιστα (μετ' επιστροφής) το ποσό των 12,60 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας για το 2012, η διαδρομή αυτή είναι στην τρίτη θέση του πίνακα με τα θανατηφόρα τροχαία του έτους. Ομως, αν σκεφτεί κανείς το μήκος της διαδρομής σε σχέση με την αντίστοιχη Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης (515 χιλιόμετρα) και την Εγνατία Οδό (670 χιλιόμετρα) που είναι στις δύο πρώτες θέσεις του πίνακα, μπορεί να καταλάβει ότι είναι πραγματικός δρόμος - καρμανιόλα. Συγκεκριμένα, στην Αθηνών - Πατρών σημειώθηκαν 13 θανατηφόρα τροχαία το 2012, στην Αθηνών - Θεσσαλονίκης 18 και στην Εγνατία Οδό 15. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι οδηγοί καλούνται να πληρώσουν δυσβάστακτα χαράτσια διοδίων για τη διαδρομή Αθήνα Πάτρα ύψους 12,60 ευρώ με επιστροφή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ