ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι διακοπές είναι δικαίωμα

Εξόρμηση στο λιμάνι με ανακοίνωση για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Eurokinissi

Με ολοήμερη εξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά, οι δυνάμεις της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, χτες από τα ξημερώματα μέχρι και την τελευταία προγραμματισμένη αναχώρηση των επιβατηγών πλοίων, μοίρασαν ανακοίνωση της ΚΟΑ, μέσα απο την οποία τονίζεται ότι «οι διακοπές, η αναψυχή είναι δικαίωμα, ζωτική ανάγκη των εργαζομένων και όχι πολυτέλεια» και ότι με την οργανωμένη πάλη τους οι εργαζόμενοι με τους συμμάχους τους, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες των νησιών έχουν τη δύναμη να διεκδικήσουν «ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού και όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου του εφοπλιστικού». Η εξόρμηση θα συνεχιστεί και σήμερα.

Στην ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ αναφέρεται:

«Οι ολιγοήμερες διακοπές, μια μικρή ανάσα στα νησιά για χιλιάδες εργατικές, λαϊκές οικογένειες, για τις οικογένειες των ανέργων, που τις έχει γονατίσει η καπιταλιστική κρίση, έχει γίνει «άπιαστο όνειρο». Το ταξίδι στα νησιά είναι απαγορευμένο για τη συντριπτική πλειοψηφία. Κι αυτοί που τα καταφέρνουν, κάνουν μεγάλες θυσίες. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι πανάκριβα. Την τελευταία δεκαετία οι τιμές τους αυξήθηκαν πάνω από 300%. Νέες αυξήσεις στην καρδιά του καλοκαιριού στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια της οικονομικής θέσης και στα ναύλα των οχημάτων εξασφάλισε η συγκυβέρνηση στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλ. Βαρβιτσιώτης και τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Τρίτη 23 Ιούλη. Είναι η Τρίτη αύξηση των εισιτηρίων μέσα σε περίπου ένα χρόνο!

Επιπλέον τα καράβια κάθε χρόνο γίνονται λιγότερα γιατί αυτό συμφέρει την κερδοφορία των εφοπλιστών, μετατρέποντας ένα ακτοπλοϊκό ταξίδι σε ταλαιπωρία. Πολλά από τα πλοία είναι υπέργηρα, ταξιδεύουν ασταμάτητα, χωρίς την απαιτούμενη συντήρηση, με αποτέλεσμα τις απανωτές βλάβες. Τα ωράρια είναι εξαντλητικά για τους ναυτεργάτες των πληρωμάτων που στην πλειοψηφία τους παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Υπάρχει κίνδυνος για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα!

Για όλα αυτά αιτία είναι η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που θυσιάζει στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου το δικαίωμα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και στον τουρισμό συνολικότερα. Οσο θα συνεχίζεται αυτή η πολιτική, η κατάσταση θα χειροτερεύει. Με βάση κανονισμό της EE ψηφίστηκε νόμος που ορίζει ότι στο εξής οι εφοπλιστές θα καθορίζουν τις τιμές των ναύλων και τη συχνότητα των δρομολογίων των πλοίων ανάλογα με την κερδοφορία τους υποβαθμίζοντας ό,τι έχει απομείνει από το ήδη ανεπαρκές ακτοπλοϊκό δίκτυο, καταδικάζοντας πολλά νησιά σε απομόνωση!

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μέσα από τον κοινό αγώνα τους να αποκρούσουν την αντιλαϊκή πολιτική που συντρίβει κάθε εργατικό δικαίωμα και να την ανατρέψουν.

Να διεκδικήσουν:

Μείωση της τιμής των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας κατά 50%. Τακτική σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, 365 μέρες το χρόνο με σύγχρονα, ασφαλή πλοία και λιμάνια.

Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ΑμΕΑ ή άλλων εργαζομένων που έχουν ανάγκη, των μαθητών, των φοιτητών, των στρατευμένων νέων.

Λαϊκό τουρισμό, ώστε να εξασφαλιστεί η ικανοποίηση της ανάγκης των λαϊκών οικογενειών στην αναψυχή, την ξεκούραση, με δωρεάν φτηνές, προσιτές υπηρεσίες και υποδομές.

Ικανοποίηση των ναυτεργατικών αιτημάτων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες».

Παρέμβαση της ΔΑΣ στο έκτακτο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ

Οι ταξικές δυνάμεις κατέθεσαν ολοκληρωμένες θέσεις για τα αίτια της επίθεσης και την πραγματική διέξοδο

Πραγματοποιήθηκε χτες το 29ο έκτακτο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ, εν μέσω των κυβερνητικών αποφάσεων διάλυσης της ΕΡΤ και της διαδικασίας των προσλήψεων για τη διαμόρφωση του νέου φορέα ραδιοτηλεόρασης. Στο Συνέδριο επιβεβαιώθηκε ο εκφυλισμός και η διάλυση, για τα οποία την ευθύνη έχουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΟΣΠΕΡΤ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ).

Το Συνέδριο οργανώθηκε χωρίς να υπάρχει κανένα υλικό προς απόφαση. Εγκρίθηκε μόνο ένα γενικόλογο ψήφισμα - δεν ψηφίστηκε από τις ταξικές δυνάμεις - το οποίο κυριαρχούνταν από την αντίληψη να περιμένουν οι εργαζόμενοι τις εκλογές για να έρθει η επόμενη κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, καθοριστική ήταν η παρέμβαση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Αναδεικνύοντας τα πραγματικά αίτια και ποιοι πρέπει να είναι οι αγώνες των εργαζομένων, κατέθεσε ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα. Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, σημειώνεται:

«Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ πρέπει να έχει κατεύθυνση την ανατροπή των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών που υπαγορεύονται απ' τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, επομένως ο αγώνας πρέπει να εξυπηρετεί τον αγώνα της ανατροπής του κεφαλαίου.

Να μην εξαντλείται στο προαύλιο της Αγίας Παρασκευής αλλά να απλωθεί οργανωμένα σε κάθε χώρο δουλειάς στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στις επιχειρήσεις. Να παλέψουν οι εργαζόμενοι να μην περάσουν οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί πριν και μετά το μνημόνιο. Παράλληλα, πρέπει οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα απ' τη στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που τόσα χρόνια έβαζαν πλάτη στις αντεργατικές πολιτικές της κάθε κυβέρνησης και να συμπορευτούν με αυτές τις δυνάμεις που έχουν ταξικό προσανατολισμό.

Απαιτούμε: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Επαναπρόσληψη των εργαζομένων της ΕΡΤ με πλήρη δικαιώματα. Να ενωθούμε στην κατεύθυνση αυτή που θα αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της πλουτοκρατίας».

Στο ψήφισμα καταδικάζονταν και ο αντικομμουνισμός της ΕΡΤ, μέσω διάφορων «ντοκιμαντέρ» και έργων. Αυτό το κομβικό σημείο για τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, ζητούσαν να μην υπάρχει στο ψήφισμα, με το πρόσχημα ότι «δεν είναι κατάλληλη η στιγμή». Τελικά, το ψήφισμα της ΔΑΣ ψηφίστηκε ομόφωνα.

ΕΥΒΟΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψη

Με νέο γύρο κινητοποιήσεων κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της Εύβοιας, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη της Ασημίνας Καραμπέτσου, προέδρου της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας. Η Ασ. Καραμπέτσου απολύθηκε από το ξενοδοχείο «Avantis suites Hotel» στην Ερέτρια, διότι διεκδίκησε την εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Με τις κινητοποιήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα ασκήθηκε μεγάλη πίεση στην εργοδοσία, και άρχισαν να λαμβάνονται μέτρα για την τήρηση των ωραρίων και του προγράμματος πληρωμών.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και χτες, όταν αργά το βράδυ έγινε μαζική εξόρμηση και μοίρασμα υλικού στα μαγαζιά της πόλης. Σήμερα, Σάββατο, στις 11 π.μ., γίνεται νέα κινητοποίηση στην πλατεία της Ερέτριας και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το «Avantis suites Hotel».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «LUCIL»
Αβεβαιότητα και απληρωσιά

Πάνω από 10 μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ιματισμού LUCIL, έχοντας φτάσει, πλέον, σε οριακό σημείο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Το εργοστάσιο απασχολεί συνολικά 80 εργαζόμενους σε παραγωγή και καταστήματα λιανικής πώλησης σε Αττική και διάφορες περιοχές της χώρας. Ταυτόχρονα, ένα μέρος της παραγωγής γίνεται μέσα από «φασόν» που δίνει η εταιρεία στα γνωστά υπόγεια όπου μετανάστες δουλεύουν έναντι εξευτελιστικού μεροκάματου.

Η εργοδοσία έχει προχωρήσει από το Νοέμβρη σε εκ περιτροπής εργασία. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν 4ήμερο, 3ήμερο ή ακόμη και 2ήμερο. Τον Απρίλη, συνεχίστηκε η επιθετικότητα, με την εργοδοσία να προχωρά σε μειώσεις μισθών κατά 15%. Και όλα αυτά, στο όνομα της ...επιβίωσης της εταιρείας και να συνεχίσουν να δουλεύουν (τσάμπα) οι εργαζόμενοι.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις εργαζόμενοι προχώρησαν από τις 19 Ιούλη σε επίσχεση εργασίας, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Από την πλευρά της, η εργοδοσία εντείνει την κοροϊδία. Απαντώντας στα αιτήματα εργαζομένων για αποπληρωμή, τους είπε να ...βγάλουν σε πλειστηριασμό ένα κτίριο της εταιρείας, το οποίο είναι και υποθηκευμένο σε τράπεζες!

Οι εργαζόμενοι βιώνουν την αβεβαιότητα καθώς τα σχέδια της εργοδοσίας δεν είναι ξεκάθαρα. Στο μεταξύ, έγινε σύσκεψη των εργαζομένων με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής. Εκεί, διαπιστώθηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι να εντείνουν τον αγώνα τους, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο, για τη διασφάλιση της δουλειάς τους και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ