ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρεμβάσεις προς όφελος του κεφαλαίου

Αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στο 2013

Τη στρατηγική που θα εφαρμοστεί στην Αττική τα επόμενα χρόνια στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού, της πολεοδόμησης, της βιομηχανίας, του εμπορίου, των υπηρεσιών, της ενέργειας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, με στόχο να δημιουργηθούν νέα πεδία κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο, περιλαμβάνει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Το συγκεκριμένο κείμενο έστειλε προχτές ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης στους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης Υποδομών, Υγείας, Πολιτισμού, Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη θα έχουν διατυπωθεί απόψεις ώστε να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στο 2013.

Το Σχέδιο ήταν έτοιμο και είχε παρουσιαστεί τον Ιούλη του 2011 από την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Σηφουνάκης) και τον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού Αθήνας κ. Γ. Πολύζο.

Ως πρώτος στρατηγικός στόχος του Ρυθμιστικού είναι η «οικονομική ανάπτυξη, ισόρροπη, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Αθήνας, προώθηση της καινοτομίας, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Με σαφήνεια, δηλαδή, δηλώνεται η προσήλωση της κυβέρνησης στη λογική της ανταγωνιστικότητας που αποτελεί τον πυρήνα της Στρατηγικής της Λισαβόνας, που καμιά σχέση δεν έχει ούτε με την προστασία του περιβάλλοντος, ούτε με μια ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων, το Ρυθμιστικό προβλέπει την ανάσχεση των επεκτάσεων των σχεδίων πόλης, καθώς όπως αναφέρει «η πολεοδομημένη και θεσμοθετημένη προς πολεοδόμηση γη θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες σχεδόν διπλάσιου πληθυσμού». Προτείνεται, λοιπόν, η ανακύκλωση ήδη πολεοδομημένης γης και με επανάχρηση κτιρίων και αναπλάσεις, προς όφελος βέβαια του μεγάλου κεφαλαίου που ήδη στο κέντρο της Αθήνας συγκεντρώνει τέτοια παλιά κτίρια που τα αγοράζει κοψοχρονιά. Η όλη αυτή μάλιστα επιχείρηση θα γίνει και με οικονομικά κίνητρα. Προβλέπει επίσης το σταδιακό περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης και την απαγόρευση των παρεκκλίσεων κάτω από τα 4 στρέμματα, δίνοντας το έναυσμα για ένα ακόμη μπαράζ συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια. Πολύ περισσότερο, όταν προβλέπει και αντισταθμιστικά οφέλη για την εκτός σχεδίου δόμηση, με πρόσχημα το κόστος που επιφέρει στο περιβάλλον και τις υποδομές, δηλαδή πρόσθετες εισφορές σε χρήμα υπέρ του Πράσινου Ταμείου. Χαράτσια επίσης θα πληρώνουν και όσοι ωφελούνται, δηλαδή αποκτά υπεραξία η γη τους, λόγω διαφόρων έργων υποδομής, όπως χαράξεις δρόμων, εγγύτητα σταθμών του μετρό κ.λπ.

Στον Ελαιώνα, σχεδιάζεται η δημιουργία υποδοχέα - στο πλαίσιο των Επιχειρηματικών Πάρκων Ειδικού Τύπου που προβλέπει ο Ν. 3982/2011 - με κύριο προσανατολισμό στους τομείς τροφίμων, γεωργίας και βιοτεχνολογίας, πράσινων υλικών, τεχνολογιών δόμησης και κατασκευών. Ανάλογοι υποδοχείς σχεδιάζονται επίσης στο Διεθνή Αερολιμένα, για τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων (clusters) καινοτομίας, με τη συμμετοχή επιχειρήσεων κλάδων προηγμένης τεχνολογίας, εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων, καθώς και στο Θριάσιο σε τομείς της πράσινης επιχειρηματικότητας. Αναζητείται η χωροθέτηση Επιχειρηματικών Πάρκων κατά προτεραιότητα σε περιοχές όπως είναι οι πύλες εισόδου της Περιφέρειας, κοντά στους κόμβους συνδυασμένων μεταφορών π.χ. στην από Βορρά είσοδο του ΠΑΘΕ (όρια νομού Βοιωτίας - Αυλώνας), στη δυτική είσοδο του ΠΑΘΕ (Μέγαρα - Θριάσιο Πεδίο, Ασπρόπυργος, Μαγούλα, συμπεριλαμβανομένου του υπό ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου ΟΣΕ), στον Εμπορευματικό Λιμένα Ικονίου - Κερατσινίου, και στην περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένα.

Στις μητροπολιτικές παρεμβάσεις, εκτός από εκείνες που αφορούν την Πανεπιστημίου ή τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού - Αλεξάνδρας, περιλαμβάνεται παρέμβαση στην Ακαδημία Πλάτωνος, με επέκταση προς τα δυτικά του προγράμματος ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων. Μεταξύ άλλων, προωθείται στην ευρύτερη περιοχή κατοικίας, πολεοδομική παρέμβαση με μείωση των συντελεστών δόμησης και έλεγχο των χρήσεων γης, απομάκρυνση του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΤΕΛ) κ.τ.λ.

Στον Πειραιά, θα ενταχθούν σε ενιαίο πρόγραμμα οι πολεοδομικές παρεμβάσεις στην έκταση από το Γήπεδο Καραϊσκάκη ως τον Αγ. Διονύσιο. Για την ίδια περιοχή, προβλέπεται πολεοδομική παρέμβαση στη Λιμενοβιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας - Κερατσινίου.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

«Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη», το σύνθημα του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» μεταφέρει μήνυμα αισιοδοξίας και δίνει προοπτική απ' άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις του διημέρου είναι:

Σήμερα Σάββατο:

  • Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη διοργανώνουν προφεστιβαλική εκδήλωση στην πλατεία Δημαρχείου Αγιάσου, στις 8.30 το βράδυ. Την κεντρική ομιλία θα πραγματοποιήσει η Πόπη Γκιούσα, μέλος του ΝΣ Λέσβου της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ και μουσικό πρόγραμμα από το «Αναγνωστήριο» Αγιάσου. Νωρίτερα, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ιστορικός περίπατος.

Αύριο, Κυριακή:

  • Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη διοργανώνουν προφεστιβαλική εκδήλωση στο Πέραμα Γέρας στις 8.30 το βράδυ. Την κεντρική ομιλία θα πραγματοποιήσει η Νίκη Τσιριγώτη, μέλος του ΝΣ Λέσβου της ΚΝΕ, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου.
ΣΤΡΕΦΙ ΗΛΕΙΑΣ
Σύλληψη 13χρονου για το θάνατο των δύο ανήλικων

Απροσδόκητη τροπή πήρε χτες η τραγωδία με τον πνιγμό δύο ανήλικων αδερφών, ηλικίας τεσσάρων και επτά χρόνων, σε αρδευτικό κανάλι στο Στρέφι της Ηλείας, καθώς η Αστυνομία συνέλαβε έναν 13χρονο, θείο των παιδιών, ως υπαίτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των ερευνών στο αρδευτικό κανάλι, βρέθηκε και ένα ρούχο που αρχικά εκτιμήθηκε πως ανήκει στο ένα από τα δύο παιδιά. Ωστόσο, όπως προέκυψε ανήκει στον 13χρονο. Οι αστυνομικοί προσήγαγαν τον ανήλικο αδερφό της μητέρας των παιδιών και βάσει των υπαρχόντων στοιχείων, τον συνέλαβαν. Σε σχέση με το κίνητρο, ο 13χρονος φέρεται να ζήλευε τα δύο αδέλφια.

Τα δύο αδελφάκια, βουλγαρικής καταγωγής, αγνοούνταν από το μεσημέρι της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση με πυροσβέστες και αστυνομικούς, αλλά και κατοίκους της περιοχής. Το βράδυ της ίδιας ημέρας βρέθηκε κοντά στο αρδευτικό κανάλι ένα δέμα με τρόφιμα, το οποίο είχαν παραλάβει από το σπίτι των παππούδων τους. Διακόπηκε η παροχή του νερού προκειμένου να αδειάσει και να φανούν τα σώματα των παιδιών στο κανάλι.

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά - Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τον οποίο συζήτησαν εκτενώς για την υπόθεση των όπλων στη Χίο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πλαίσιο των ερευνών της «Αντιτρομοκρατικής» για την υπόθεση αυτή που εξελίχθηκε μετά τον εντοπισμό πλωτού σκάφους που μετέφερε οπλισμό και εκρηκτικά στη θαλάσσια περιοχή της Χίου και ύστερα από πληροφορίες περί ενδεχομένης ύπαρξης ανάλογου υλικού στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου, ενημερώθηκε ο ανακριτής της Χίου, που χειρίζεται τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια έρευνας στους χώρους του κέντρου.

Κατά την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε τις χτεσινές πρωινές ώρες σε όλους τους χώρους (εσωτερικούς και εξωτερικούς) του Κέντρου, από προσωπικό της «Αντιτρομοκρατικής», παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, δε βρέθηκε κάτι σχετικό με τη διερευνώμενη υπόθεση. Επιπλέον, ελέγχθηκαν ως προς το νόμιμο της παραμονής τους 170 αλλοδαποί, που διαμένουν στο Κέντρο και από αυτούς προσήχθησαν στο Τμήμα Αλλοδαπών Λαυρίου εννέα υπήκοοι Τουρκίας, εννέα Συρίας, ένας του Ιράκ, ένας του Ιράν και εννέα υπήκοοι Αφγανιστάν, για περαιτέρω έλεγχο των δικαιολογητικών παραμονής τους.

Συνεχίζονται οι διώξεις μεταναστών

Ακόμη 706 αλλοδαποί διώχτηκαν από την Ελλάδα στις χώρες καταγωγής τους το μήνα Ιούλη. Συνολικά από τον Αύγουστο του 2012, στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», έχουν «επιστρέψει» στις χώρες τους 11.537 αλλοδαποί, διαφόρων υπηκοοτήτων. Ειδικότερα, 252 αλλοδαποί διώχτηκαν με μέριμνα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί αποφάσεις απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας, οι οποίες εκτελέστηκαν από το Τμήμα Απελάσεων.

Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός «επιστροφών» πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (74), την Αλγερία (38), το Πακιστάν (23), τη Γεωργία (22), το Ιράκ (12), τη Ρουμανία (10), το Ιράν (9), την Ινδία και το Μπαγκλαντές από (8). Για τους ανωτέρω είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής για παράνομη είσοδο ή διαμονή στη χώρα μας και η επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους έγινε με εμπορικές πτήσεις από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Επιπλέον, 71 πολίτες Αλβανίας, 4 πολίτες Βουλγαρίας, 1 πολίτης Σκοπίων και 2 πολίτες Τουρκίας, επέστρεψαν με μέριμνα της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής.

Το ίδιο χρονικό διάστημα η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής διαχειρίστηκε διοικητικά το διώξιμο στις χώρες καταγωγής τους άλλων 454 αλλοδαπών, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ