ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Σήμερα η στάση εργασίας ενάντια στη διαθεσιμότητα

Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια, οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Την ίδια ώρα, στην πύλη του «Θεαγένειου» νοσοκομείου, στη Θεσσαλονίκη

Στη σημερινή πανελλαδική στάση εργασίας στο Δημόσιο (11 π.μ. - λήξη ωραρίου) και στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στην πύλη του «Θεαγένειου» νοσοκομείου. Οι ταξικές δυνάμεις απευθύνουν κάλεσμα ανάπτυξης της πάλης όχι αποκλειστικά για ένα μόνο αίτημα, αλλά για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και αναδεικνύουν την ανάγκη ενιαίας δράσης του συνόλου των εργαζομένων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στη σχετική ανακοίνωση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο αναφέρουν: «Οχι σε όλες τις απολύσεις. Εργάτη κάνε υπόθεση δική σου το μέλλον και τη μόρφωση που θα 'χει το παιδί σου. Κανένας πλειστηριασμός. Ολοι μαζί για να μην πάρουν οι τράπεζες τα σπίτια μας. Μια φωνή, μια γροθιά σε κάθε σοκάκι, σε κάθε γειτονιά. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο (...) καλούν όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να δυναμώσουν αποφασιστικά τον ενιαίο αγώνα, ενάντια στις απολύσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γενικότερα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - ΕΕ».

Κάλεσμα στη συγκέντρωση της Αθήνας, στην Ομόνοια, απευθύνει στους εργαζόμενους του κλάδου και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, σημειώνοντας την ανάγκη «να δυναμώσει η οργάνωσή τους σε κάθε τόπο δουλειάς. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς. Να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και τη στρατηγική του στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να χτίσουν την ενότητά τους στις στέρεες βάσεις της ταξικής ενότητας, με στόχο την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

-- Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις όλων των εργαζομένων που γίνονται σε φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου καλεί το Συντονιστικό Ομοσπονδιών και Σωματείων Εργαζομένων σε δημόσιους κοινωφελείς φορείς.

ΠΑΜΕ
Εργατικές συσκέψεις ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ

Με στόχο την επιτυχία του πανεργατικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη και την οργάνωση του αγώνα σε κάθε κλάδο, οι ταξικές δυνάμεις ανοίγονται στους χώρους δουλειάς και διοργανώνουν συσκέψεις και εξορμήσεις. Την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι στον 7ο όροφο του ΕΚΘ όπου θα παρουσιάσει τις θέσεις της και το σχέδιο δράσης των ταξικών δυνάμεων.

Σήμερα στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται η σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές, για την οργάνωση του πανεργατικού συλλαλητηρίου που θα γίνει στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.

Την Κυριακή 1 Σεπτέμβρη, 10 π.μ. στην Πολίχνη, θα γίνει σύσκεψη εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ από τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

Την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στο νοσοκομείο «Θεαγένειο» θα γίνει σύσκεψη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο.

Την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στον 1ο όροφο του ΕΚΘ, θα γίνει κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών.

Συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία που καταργούνται

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Τη Δευτέρα 2/9 και Τρίτη 3/9 θα γίνουν συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία που καταργούνται. Για την Τετάρτη 4/9, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.), ενώ μέσα στο Σεπτέμβρη θα προκηρυχθεί 24ωρη απεργία και θα γίνει πανελλαδική σύσκεψη με σωματεία όλων των νοσοκομείων.

Χτες, οι εργαζόμενοι της Πολυκλινικής έκαναν γενική συνέλευση αποφασίζοντας τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Από τους εργαζόμενους ζητήθηκε να παραδώσουν το κλειδί του νοσοκομείου αύριο, Παρασκευή, και μέσα σε δυο μέρες να έχει γίνει απογραφή όλων των υλικών και αντικειμένων! Να θυμίσουμε πως από 1/9 μπαίνει λουκέτο στο νοσοκομείο και θα ανοίξει κάποια στιγμή ως Κέντρο Υγείας και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη Δευτέρα να είναι από το πρωί συγκεντρωμένοι απ' έξω.

Σε χτεσινή γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» αποφάσισαν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, αλλά και ειδικές παρεμβάσεις με διάφορες μορφές, ώστε ο αγώνας τους να επεκταθεί στους κατοίκους των γύρω περιοχών και τους ασθενείς. Χτες άδειασαν όλα τα κρεβάτια, ενώ μέχρι σήμερα θα λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία. Από Δευτέρα παύει και το κλείσιμο ραντεβού για τα εξωτερικά ιατρεία, μέχρι νεωτέρας και θα λειτουργεί μόνο η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Οσο συνειδητοποιούν οι ασθενείς και οι κάτοικοι της περιοχής πως το νοσοκομείο χάνεται, επιδεινώνονται και εμπορευματοποιούνται περισσότερο οι υπηρεσίες Υγείας, αγανακτούν και οργίζονται.

Στον κατευνασμό των κατοίκων της περιοχής προσπάθησε να συμβάλλει και η διοίκηση του δήμου Αγίας Βαρβάρας με ανακοίνωση του δημάρχου, Γιώργου Καπλάνη, (8/8/2013) με τίτλο: «Συνεχίζει τη λειτουργία του το νοσοκομείο "Αγία Βαρβάρα" μετά από συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον υπουργό υγείας». Παρουσιάζοντας το σχέδιο αναδιάταξης δομών του ΕΣΥ του υπουργείου Υγείας σαν «προτάσεις» του δήμου, δε διστάζει να ισχυριστεί πως «οι σημαντικότερες υπηρεσίες υγείας που το "Αγία Βαρβάρα" προσφέρει στη Δυτική Αθήνα παραμένουν στο νοσοκομείο». Την ίδια ώρα, καταργούνται 120 κρεβάτια, συγχωνεύονται τμήματα και τα εναπομείναντα είναι άγνωστο πότε θα λειτουργήσουν και με τι προσωπικό. Μάλιστα, θα δημιουργηθεί στο νοσοκομείο Γηροκομείο «φιλανθρωπικού τύπου» σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

«ΛΑΡΚΟ»
Απεργία χτές και πορεία στην Αθήνα

Απεργία έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ και παράλληλα πραγματοποίησαν συγκέντρωση -κυρίως από το εργοστάσιο που βρίσκεται στη Λάρυμνα- στην Αθήνα ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο που στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθησε πορεία έως το Μέγαρο Μαξίμου και από εκεί στη Βουλή. Οι όποιες συναντήσεις έγιναν ήταν άκαρπες. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με δικό τους ξεχωριστό μπλοκ οι ταξικές δυνάμεις, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας και η παράταξη «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» που δραστηριοποιείται στο Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης στη Λάρυμνα. Ακόμα το «παρών» έδωσαν ο Σ. Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, και ο Θ. Κοτρώνης, εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μεταλλεργατών. Οι ταξικές δυνάμεις προβάλλουν το πλαίσιο για οργάνωση του αγώνα και συντονισμού της δράσης με εργαζόμενους σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται αλλά και με τους κατοίκους των περιοχών που δραστηριοποιείται η «ΛΑΡΚΟ». Πάλη για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης, σε όποια μορφή και αν προωθηθεί. Να σταματήσει ο τεμαχισμός και η διαδικασία εκκαθάρισης της ΛΑΡΚΟ. Να μη γίνει καμιά περικοπή αποδοχών στους εργαζόμενους. Να μη χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα συντήρησης, εκσυγχρονισμού και καθετοποίησης της παραγωγής της επιχείρησης, που θα πρέπει να παραμείνει ζωντανή και σε αποκλειστικά δημόσιο έλεγχο, στην προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, αντιμονοπωλιακής βάσης, στο πλαίσιο της ενιαίας διαχείρισης του κοινωνικοποιημένου ορυκτού πλούτου της χώρας.

Στην αντίπερα όχθη στέκονται οι ηγεσίες των ΔΑΚΕ και των δυνάμεων που προέρχονται από την ΠΑΣΚΕ, που αν και δηλώνουν ότι είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση έχουν καταθέσει ένα πλαίσιο θέσεων με το οποίο δίνουν συμβουλές με ποιους όρους θα γίνει καλύτερα η ιδιωτικοποίηση και πλασάρουν ως πλεονέκτημά της ότι έχει λίγο προσωπικό και χαμηλούς μισθούς!

  • Να αποκρούσουν αγωνιστικά τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις της κυβέρνησης στην αμυντική βιομηχανία, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Θεσσαλονίκη, μέσα απο γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ
«Με φασίστες δεν συζητάμε»!

«Απαράδεκτο - επιστρέφεται με φασίστες δεν συζητάμε. Με ναζιστές μακρύ χέρι του συστήματος καμία επαφή»! Αυτή την απάντηση έδωσε η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στη Χρυσή Αυγή, επιστρέφοντας παράλληλα το φαξ που της έστειλε σχετικά με παρέμβασή της στη Βουλή.

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ
Φαρμάκι το φάρμακο

Πιο αυστηρές προϋποθέσεις για χορήγηση καινοτόμων φαρμάκων υψηλού κόστους αναμένεται να θεσπιστούν με Υπουργική Απόφαση

Εξολοκλήρου θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι τη διαφορά της τιμής του φθηνότερου φαρμάκου (σ.σ. γενόσημο) που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και του πρωτότυπου φαρμάκου που έχουν ίδια δραστική ουσία, σε περίπτωση που πάρουν το δεύτερο. Μέχρι τώρα ο γιατρός συνταγογραφούσε τη δραστική ουσία του φαρμάκου, τα Ταμεία αποζημίωναν το πιο φθηνό φάρμακο με αυτή τη δραστική ουσία και ο ασφαλισμένος αν αγόραζε άλλο φάρμακο πλήρωνε το 50% της διαφοράς των δυο τιμών.

Χτες το υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη Υπουργική Απόφαση με την οποία επιδιώκεται η «αύξηση της διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, ώστε το ποσοστό κατανάλωσής τους να πλησιάσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο», καθώς και η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων και των περιορισμών «στη συνταγογράφηση κυρίως των νέων, καινοτόμων και υψηλού κόστους φαρμάκων, 100 περίπου εκ των οποίων περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο τιμών και πολλά εκ των οποίων είναι αποκλειστικά Νοσοκομειακής χρήσης».

Η υπουργική απόφαση θα περιλαμβάνει την υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τη χορήγηση των καινοτόμων φαρμάκων στη βάση μητρώων ασθενών και ασθενειών κ.ά. Το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία είναι ένα από τα πολλά (25% συμμετοχή, αυξήσεις συμμετοχών για χρόνιους πάσχοντες, αρνητική λίστα κ.ά.) που μείωσαν δραστικά τη φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων και κατά συνέπεια αύξησαν τις συμμετοχές των ασφαλισμένων. Υπολογίζεται πως η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων για αγορά φαρμάκων από 9% που ήταν το 2010 ανήλθε σε 17% το 2012. Αυτό είναι το βασικό κίνητρο κι ο στόχος όλων των κυβερνητικών μέτρων, δηλαδή πώς θα ελαχιστοποιηθεί η κρατική και ασφαλιστική δαπάνη.

Σαν κίνητρο για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων από ασθενείς αναφέρεται η μείωση της συμμετοχής του ασθενούς κατά 50%, στα γενόσημα φάρμακα με τιμή μικρότερη της ασφαλιστικής, την ώρα που στην πλειοψηφία τους οι δυο τιμές ταυτίζονται. Πάντως, σε συνθήκες μακροχρόνιας ανεργίας, εξαθλίωσης, μισθών και συντάξεων «πείνας» είναι έντονος ο κίνδυνος οι πιο φτωχοί ασθενείς να επιλέγουν το πιο φθηνό φάρμακο και ας μην είναι το πιο κατάλληλο για την περίπτωσή τους.

Στάση εργασίας στα πρακτορεία εφημερίδων

Tην εργοδοσία της εταιρείας στη διακίνηση του Τύπου «ΕΥΡΩΠΗ ΑΕ», καταγγέλλει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών για την αυθαίρετη, προκλητική και μονομερή περικοπή των επιδομάτων που προβλέπονται από την Συλλογική Σύμβαση. Η Ενωση καταγγέλλει ότι η εργοδοσία επέβαλε μειώσεις 10% έως 15% στους 300 περίπου εργαζόμενους της επιχείρηση και για αύριο Παρασκευή προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας (7π.μ. - 11π.μ.) και στα δύο πρακτορεία τύπου (ΕΥΡΩΠΗ και ΑΡΓΟΣ), ενώ την ίδια μέρα όρισε έκτακτη γενική συνέλευση για να αποφασίσει νέες κινητοποιήσεις. Η γενική συνέλευση θα γίνει στις 8.45 το πρωί στον προαύλιο χώρο της «Ευρώπης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ