Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ
Φαρμάκι το φάρμακο

Πιο αυστηρές προϋποθέσεις για χορήγηση καινοτόμων φαρμάκων υψηλού κόστους αναμένεται να θεσπιστούν με Υπουργική Απόφαση

Εξολοκλήρου θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι τη διαφορά της τιμής του φθηνότερου φαρμάκου (σ.σ. γενόσημο) που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και του πρωτότυπου φαρμάκου που έχουν ίδια δραστική ουσία, σε περίπτωση που πάρουν το δεύτερο. Μέχρι τώρα ο γιατρός συνταγογραφούσε τη δραστική ουσία του φαρμάκου, τα Ταμεία αποζημίωναν το πιο φθηνό φάρμακο με αυτή τη δραστική ουσία και ο ασφαλισμένος αν αγόραζε άλλο φάρμακο πλήρωνε το 50% της διαφοράς των δυο τιμών.

Χτες το υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη Υπουργική Απόφαση με την οποία επιδιώκεται η «αύξηση της διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, ώστε το ποσοστό κατανάλωσής τους να πλησιάσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο», καθώς και η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων και των περιορισμών «στη συνταγογράφηση κυρίως των νέων, καινοτόμων και υψηλού κόστους φαρμάκων, 100 περίπου εκ των οποίων περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο τιμών και πολλά εκ των οποίων είναι αποκλειστικά Νοσοκομειακής χρήσης».

Η υπουργική απόφαση θα περιλαμβάνει την υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τη χορήγηση των καινοτόμων φαρμάκων στη βάση μητρώων ασθενών και ασθενειών κ.ά. Το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία είναι ένα από τα πολλά (25% συμμετοχή, αυξήσεις συμμετοχών για χρόνιους πάσχοντες, αρνητική λίστα κ.ά.) που μείωσαν δραστικά τη φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων και κατά συνέπεια αύξησαν τις συμμετοχές των ασφαλισμένων. Υπολογίζεται πως η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων για αγορά φαρμάκων από 9% που ήταν το 2010 ανήλθε σε 17% το 2012. Αυτό είναι το βασικό κίνητρο κι ο στόχος όλων των κυβερνητικών μέτρων, δηλαδή πώς θα ελαχιστοποιηθεί η κρατική και ασφαλιστική δαπάνη.

Σαν κίνητρο για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων από ασθενείς αναφέρεται η μείωση της συμμετοχής του ασθενούς κατά 50%, στα γενόσημα φάρμακα με τιμή μικρότερη της ασφαλιστικής, την ώρα που στην πλειοψηφία τους οι δυο τιμές ταυτίζονται. Πάντως, σε συνθήκες μακροχρόνιας ανεργίας, εξαθλίωσης, μισθών και συντάξεων «πείνας» είναι έντονος ο κίνδυνος οι πιο φτωχοί ασθενείς να επιλέγουν το πιο φθηνό φάρμακο και ας μην είναι το πιο κατάλληλο για την περίπτωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ