ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Συγκεντρώσεις με ταξικό αγωνιστικό στίγμα

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση έξω από την Πολυκλινική
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση έξω από την Πολυκλινική
Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με αιχμή το μέτρο της διαθεσιμότητας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο οργάνωσαν συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν συγκέντρωση στην Ομόνοια. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Από την Ομόνοια, πορεύθηκαν έως την Πολυκλινική στην Πειραιώς που κλείνει σήμερα και μαζί καταργούνται 160 κλίνες, ενώ από τους 511 εργαζόμενους, περίπου οι 400 αναμένεται να μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Το Σωματείο Εργαζομένων έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη, στις 8 το πρωί έξω από την Πολυκλινική.

Στη συγκέντρωση, η πρόεδρος Ελένη Κύργιου, φανερά φορτισμένη, κατήγγειλε την πολιτική που βάζει λουκέτο στα νοσοκομεία, στερώντας από χιλιάδες ασθενείς τις υπηρεσίες τους, βάζοντας σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους και αυξάνοντας τον όγκο εργασίας στα εναπομείναντα νοσοκομεία σε βάρος υγειονομικών και ασθενών. Οπως κατήγγειλε ο Η. Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», προχτές μετά το κλείσιμο των επειγόντων στα περιφερειακά νοσοκομεία, τα επείγοντα στον «Ευαγγελισμό» από 20 που ήταν συνήθως, έφθασαν σχεδόν τα 50. Στις επιπτώσεις από το κλείσιμο της Πολυκλινικής αναφέρθηκε η Χριστίνα Ράπτη, αντιπρόεδρος του Σωματείου της Πολυκλινικής. Ακόμα, μίλησαν ο Σπύρος Κωτσαντάς, εκ μέρους του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ο Ηλίας Πατίδης, από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και ο Μανώλης Βαρδαβάκης από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Ανέδειξαν την ανάγκη οργάνωσης της πάλης και συντονισμού της δράσης όλων των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση.

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση έγινε στην πύλη του «Θεαγένειου» νοσοκομείου και στη συνέχεια πορεία μέχρι το «Ιπποκράτειο».

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, μπήκαν στα εξωτερικά ιατρεία του «Θεαγένειου» και ενημέρωσαν για τις εξελίξεις εργαζόμενους και ασθενείς. Μίλησαν η πρόεδρος των εργαζομένων του «Θεαγένειου» Αθηνά Γραμματικοπούλου και η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Παναγία» Ελένη Μπακιρλή. Ειδικότερα για το νοσοκομείο «Παναγία», όπου χτες ανακοινώθηκαν οι διαθεσιμότητες για 170 εργαζόμενους, σημείωσαν πως κλείνει για να εξυπηρετηθούν οι σχεδιασμοί του ομίλου EUROMEDICA στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το κτίριο που στεγάζεται το νοσοκομείο. Για να καθησυχάσει ασθενείς και εργαζόμενους, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι κλινικές του και οι υπόλοιποι 110 εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος». Ομως, όπως αποκάλυψαν οι εργαζόμενοι, σχεδιάζεται μεταφορά κλινικών χωρίς τους αντίστοιχους γιατρούς, καθώς, όπως είπαν, μεταφέρεται η νεφρολογική αλλά οι γιατροί της μπαίνουν σε διαθεσιμότητα.

Στο «Ιπποκράτειο» κάλεσαν εργαζόμενους και ασθενείς να μπουν αποφασιστικά τον αγώνα με ενιαία δράση όλων των εργαζομένων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προετοιμάζουν το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Με μαζική συμμετοχή σωματείων και συνδικαλιστών, πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ η σύσκεψη που κάλεσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ για την προετοιμασία του πανεργατικού συλλαλητηρίου στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας συμμετείχε ο Γιώργος Πέρρος.

Ανακοινώθηκαν δράσεις που θα αναπτυχθούν μπροστά στη ΔΕΘ αλλά και παρεμβάσεις στην κατεύθυνση κλιμάκωσης του αγώνα στη συνέχεια. Ετσι, π.χ., ανακοινώθηκε ότι για την επόμενη βδομάδα προγραμματίζονται παρεμβάσεις των εργαζομένων του εμπορίου τόσο στη συνεδρίαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που μαζί με τους εργοδοτικούς φορείς θα συζητήσουν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, αλλά και στη συνεδρίαση της ΕΣΕΕ, που αξιώνει παραπέρα μειώσεις στους μισθούς. Επίσης, προγραμματίσθηκαν δράσεις του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων, με το άνοιγμα των σχολείων, για την Παιδεία, την κατάρτιση και το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μέσα από τη συζήτηση, αναδείχθηκε ότι το κάλεσμα σε ασυμβίβαστο αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, πρέπει να φτάσει παντού σε κάθε εργαζόμενο και να εκφραστεί μαζικά η απόφαση του εργαζόμενου λαού να μπει στη μάχη με το ταξικό κίνημα.

Εισηγητικά ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι προτεραιότητα αποτελεί η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με χειραφέτηση από τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. «Ο αγώνας για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος αποκτά σήμερα εξαιρετική σημασία και πρέπει να αφυπνίσει κάθε τίμιο εργάτη και συνδικαλιστή και ειδικά μπροστά στα νέα εμπόδια που επιχειρούν να ορθώσουν η εργοδοσία και η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τμήμα του ΠΑΣΟΚ).

Κλάδο τον κλάδο, σωματείο το σωματείο, εργοστάσιο το εργοστάσιο να σημάνει συναγερμός συσπείρωσης και αγώνα, να μην εγκλωβιστούν τίμιες εργατικές δυνάμεις στην παγίδα του νέου εργοδοτικού και κυβερνητικού μηχανισμού.

Να προχωρήσει η διαδικασία της ανασύνταξης με συνδικάτα που θα λειτουργούν δημοκρατικά και θα αποκτούν δύναμη από τη συμμετοχή των εργαζομένων στο σχεδιασμό της δράσης τους», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται κίνημα πολιτικοποιημένο και τοποθετημένο ενάντια στο σχεδιασμό της οικονομίας από τους καπιταλιστές και το κράτος τους, τοποθετημένο συνολικά ενάντια στα αστικά κόμματα, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις στο σύνολό τους και όχι κίνημα πολιτικοποιημένο με στόχο να αλλάξει μια αστική κυβέρνηση και να έρθει μια άλλη, για αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης πάντα με στόχο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων».

ΑΧΑΪΑ
«Κάθε σπίτι λαϊκής οικογένειας είναι δικό μας σπίτι»

Με εξώδικο απειλεί η ΔΕΗ να αφαιρέσει το ρολόι και να αφήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα άνεργη μητέρα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων σε Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου και ΝΠΙΔ νομού Αχαΐας. Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο υπογραμμίζει πως η εργαζόμενη, που είναι και μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, έχει απολυθεί εδώ και τρία χρόνια «γιατί τόλμησε να ζητήσει από το αφεντικό της να πληρώνεται για τη δουλειά που κάνει (επίδομα άδειας, ένσημα, δώρα, κλπ.). Το αποτέλεσμα αυτό έχει φέρει σε άσχημη οικονομική κατάσταση τη μονογονεϊκή οικογένεια της συναδέλφισσας αυτά τα χρόνια, μην μπορώντας να πληρώσει τη ΔΕΗ και άλλες βασικές ανάγκες επιβίωσης. Στο διακανονισμό που της επέβαλε η ΔΕΗ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί (έκανε προσπάθεια και έβαζε στο αυτόματο ταμειακό μηχάνημα διάφορα μικρά ποσά αλλά δεν ήταν αρκετά για την επιχείρηση) καταλήγοντας σήμερα να απειλείται με κατάσχεση του ρολογιού της ΔΕΗ με καταγγελία της σύμβασης».

Το Σωματείο οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη στη ΔΕΗ μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών και το σύλλογο γυναικών της ΟΓΕ στην Πάτρα. «Κάθε σπίτι λαϊκής οικογένειας είναι και ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ και σαν τέτοιο θα το υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο», τονίζει στην ανακοίνωσή του και καταλήγει: «Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό, καμία οικογένεια χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην περάσει κανένας πλειστηριασμός. Εμείς έχουμε τη δύναμη, εμείς παράγουμε τον πλούτο και μπορούμε να τον διεκδικήσουμε».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πρόγραμμα δράσης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής

Στο πρόγραμμα δράσης του επόμενου διαστήματος κατέληξε προχτές το ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη οργανώνει πλατιά σύσκεψη με τη συμμετοχή ΔΣ των σωματείων, σωματειακών επιτροπών, συνδικαλιστές και εργαζόμενους στους δήμους της Αττικής «για να συζητήσουμε τα συμπεράσματα από τους αγώνες μας μέχρι σήμερα, να οργανώσουμε τον προγραμματισμό δράσης και κλιμάκωση της πάλης για να μην εφαρμοστούν τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μετρά της κυβέρνησης». Η σύσκεψη θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη.)

Την Τρίτη, 3 Σεπτέμβρη, το Συνδικάτο θα συμμετάσχει με δικό του μπλοκ στη συγκέντρωση που θα γίνει στα δικαστήρια, στην Ευελπίδων, που θα γίνει η δίκη σε βάρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ -όπως αυτό ήταν συγκροτημένο το Οκτώβρη του 2011. Τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου διώκονται για την πολυήμερη τότε απεργία του κλάδου με το πρόσχημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην κινητοποίηση, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει για τη μέρα εκείνη παναττική στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου.

Στις 15 Σεπτέμβρη, το Συνδικάτο θα κάνει γενική συνέλευση.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αύριο η εκδήλωση στο Πασαλιμάνι

Με σύνθημα: «Αγώνας - Ρήξη - Ανατροπή. Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική. 90 χρόνια μετά: Διδασκόμαστε - συνεχίζουμε», αύριο Σάββατο στις 8 το βράδυ η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ διοργανώνει εκδήλωση στο μνημείο των 11 νεκρών εργατών που δολοφονήθηκαν από την αστική τάξη στη μεγάλη απεργία της 23ης Αυγούστου του 1923. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εκδήλωσης, σήμερα Παρασκευή στις 6.30 το απόγευμα, η Γραμματεία και δεκάδες ταξικά σωματεία του Πειραιά διοργανώνουν πικετοφορία στους δρόμους του Πειραιά που θα ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΜΕ
Πλατιά σύσκεψη την Τετάρτη

Σε πλατιά σύσκεψη την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη στις 6.30 το απόγευμα με θέμα: «Οργάνωση της πάλης απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε., μονοπωλίων» καλεί τα συνδικάτα, τους συνδικαλιστές, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, τις επιτροπές αγώνα, τις σωματειακές επιτροπές, τους εργαζόμενους της Αττικής η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (Ομηρίδη Σκυλίτση 19).

Στη Θεσσαλονίκη

Πικετοφορίες για την προπαγάνδιση του πανεργατικού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ προγραμματίζουν οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης.

Τη Δευτέρα 2/9 στις 7 μ.μ., στο Ωραιόκαστρο. Την Τρίτη 3/9 στις 7 μ.μ., στην Πυλαία. Την Τετάρτη 4/9 στις 7 μ.μ., σε Κύμινα - Χαλάστρα. Την Πέμπτη 5/9 στις 7 μ.μ., στο Λαγκαδά. Την Παρασκευή 6/9 στις 7 μ.μ., στη Θέρμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ