ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διπλωματική μάχη για τον πλούτο της Θάλασσας του Οχότσκ και της Αρκτικής

Από τις έρευνες στην Αρκτική

Associated Press

Από τις έρευνες στην Αρκτική
Σοβαρή διπλωματική μάχη για τη διεκδίκηση και διαχείριση του φυσικού πλούτου της Θάλασσας του Οχότσκ, κι όχι μόνον, ξεκίνησε την Παρασκευή 16 Αυγούστου κυβερνητική αντιπροσωπεία της Ρωσίας στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ. Η Ρωσία επιδιώκει με την επίσημη αίτησή της να διεκδικήσει τη διεύρυνση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της και πέραν των ορίων των 200 χιλιομέτρων, στη βάση της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982). Διεκδικεί έτσι μια επιπλέον έκταση 52 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στο κέντρο της Θάλασσας του Οχότσκ. Πρόκειται για μια «τρύπα» μέσα στη συγκεκριμένη ρωσική θαλάσσια περιοχή, που σήμερα θεωρείται «ανοιχτή θάλασσα», πράγμα που σημαίνει πως εδώ μπορεί να αναπτύξουν οικονομικές δραστηριότητες κι άλλες χώρες.

Η Θάλασσα του Οχότσκ περιβάλλεται βασικά από ρωσικά εδάφη, όπως την ηπειρωτική χερσόνησο της Καμτσάτκα, τη νήσο Σαχαλίνη και τις Κουρίλες νήσους, που, ωστόσο, διεκδικούνται από την Ιαπωνία. Θα μπορούσε να θεωρηθεί πως είναι μια καθαρά «εσωτερική» θαλάσσια περιοχή της Ρωσίας, αν στο νότιο μέρος αυτής της θάλασσας δεν υπήρχε το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο.

Η Ρωσία είχε επιδιώξει και το 2001 να αποδείξει πως το κέντρο της Θάλασσας του Οχότσκ ανήκει στην αρμοδιότητά της και αποτελεί αποκλειστική οικονομική ζώνη της. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ θεώρησαν πως τα επιχειρήματα της Μόσχας δεν ήταν επαρκώς ικανοποιητικά. Επιπλέον, τότε στη ρωσική πρωτοβουλία εναντιώθηκε η Ιαπωνία. Η Ρωσία εμφανίζεται τώρα να έχει διδαχτεί από το «μάθημα» του 2001 κι έχει προχωρήσει στη συλλογή και προσκόμιση νέων δεδομένων για να τεκμηριώσει τις θέσεις της, ενώ, φαίνεται, πως μέσω της διπλωματικής οδού, έχει εξασφαλίσει και την κάμψη των ιαπωνικών αντιδράσεων.

Να σημειωθεί πως η υπόθεση έχει εξαιρετική σημασία. Πρώτα απ' όλα γιατί το τμήμα αυτό στη Θάλασσα του Οχότσκ περιέχει σημαντικούς βιολογικούς πόρους και πολύτιμα μέταλλα. Επιπλέον, σε περίπτωση που η Ρωσία κερδίσει την υπόθεση, θα έχει κάνει κι ένα παραπάνω βήμα για τη διεκδίκηση από την ίδια επιτροπή του ΟΗΕ και σημαντικών εκτάσεων της Αρκτικής. Μιας περιοχής που, εξαιτίας του τεράστιου ενεργειακού και φυσικού πλούτου της, της μελλοντικής σημασίας που θα παίξει και στις διεθνείς συγκοινωνίες, αποτελεί το σύγχρονο «μήλον της Εριδος» για τα μονοπώλια και τα καπιταλιστικά κράτη.

Η απόφαση, ωστόσο, για το αίτημα της Ρωσίας σχετικά με τη Θάλασσα του Οχότσκ δεν αναμένεται να βγει νωρίτερα από την άνοιξη της επόμενης χρονιάς.


Ι.Π.

ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέα ένταση με αφορμή το μνημείο Γιασουκούνι

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Με νέα ένταση τροφοδοτεί τις από καιρό τεταμένες σινο-ιαπωνικές σχέσεις η προχτεσινή επίσκεψη δύο Ιαπώνων υπουργών στο αμφιλεγόμενο μνημείο πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Γιασουκούνι, στο οποίο είναι θαμμένοι και εγκληματίες πολέμου...

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας κάλεσαν χτες τον Ιάπωνα πρεσβευτή στο Πεκίνο Μασάτο Κιτέρα για να του εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την επίσκεψη του Ιάπωνα υπουργού Εσωτερικών Γιοσιτάκα Σίντο και του υφυπουργού Εξωτερικών που ασχολείται με ζητήματα της Κορεατικής Χερσονήσου Κέιτζι Φουρούι στο μνημείο Γιασουκούνι, σημειώνοντας ότι η εμφάνισή τους εκεί «πλήττει σφοδρά τα αισθήματα του λαού της Κίνας και άλλων ασιατικών χωρών που υπήρξαν θύματα (του πολέμου)».

Μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα το σινικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζεται ότι «το ζήτημα του Μνημείου Γιασουκούνι συνδέεται με το αν ή όχι η Ιαπωνία μπορεί να αναγνωρίσει σωστά και να αποδεχτεί την εισβολή των Ιαπώνων μιλιταριστών και αν μπορεί να σεβαστεί τα αισθήματα του κινεζικού λαού και των άλλων ασιατικών εθνών που υπήρξαν θύματα». Η ίδια ανακοίνωση καταλήγει με την ακόλουθη επισήμανση: «Μόνο με τη σωστή αντιμετώπιση της ιστορίας και χρησιμοποιώντας την ιστορία ως καθρέφτη μπορεί η Ιαπωνία να αντιμετωπίσει το μέλλον. Καλούμε την Ιαπωνία να κάνει σαφή βήματα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, διαφορετικά οι σχέσεις της Ιαπωνίας με τους Ασιάτες γείτονές της δεν έχουν κανένα μέλλον».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΕΤΟΡΙΑ-- Το κύμα έξαρσης της βίαιης δράσης νεανικών συμμοριών στο Δυτικό Ακρωτήριο στη Νότια Αφρική οδήγησε στο διήμερο κλείσιμο 16 σχολείων της περιοχής, καθώς τουλάχιστον 50 άτομα αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν στο προάστιο Μάνενμπεργκ του Κέιπ Τάουν.

ΟΥΕΛΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, 6,5 Ρίχτερ και 5,7 Ρίχτερ συγκλόνισαν χτες το πρωί το κεντρικό τμήμα της Νέας Ζηλανδίας, δίχως, ωστόσο, να αναφερθούν τραυματισμοί ή σοβαρές υλικές ζημιές παρά μόνον προβλήματα σε συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτροδότηση.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεντάλ, δεύτερη στην ιεραρχία του ισπανικού κυβερνώντος «Λαϊκού Κόμματος» στην Ισπανία, εμφανίστηκε χτες σε ανώτερο δικαστήριο της Μαδρίτης καταθέτοντας ως μάρτυρας στο πλαίσιο μιας έρευνας για ύπαρξη διπλών λογιστικών βιβλίων του κόμματος. Το όνομα της γενικής γραμματέα του Λαϊκού Κόμματος εμφανίσθηκε δίπλα στο όνομα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι σε κατάλογο κομματικών στελεχών που είναι ύποπτα ότι πήραν σημαντικά ποσά, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί, από τον Ταμία του κόμματος, Λουίς Μπάρθενας, από το 1990 ως το 2009.Ο Μπάρθενας, που βρίσκεται στη φυλακή από τις 27 Ιουνίου για μια άλλη υπόθεση διαφθοράς, είχε δηλώσει πριν λίγες βδομάδες στον δικαστή Πάμπλο Ρουθ πως το 2010 είχε δώσει 25.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ στην ντε Κοσπένταλ.

ΤΟΚΙΟ.-- Πυρκαγιά που ξέσπασε από πλανόδιο πωλητή στη διάρκεια φεστιβάλ πυροτεχνημάτων κοντά στο Κιότο της Ιαπωνίας είχε χτες ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 60 ατόμων.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Στον εντοπισμό των σορών των τριών από τους 18 ναύτες, οι οποίοι πριν από λίγες μέρες βρίσκονταν μέσα σε υποβρύχιο όταν σημειώθηκε έκρηξη, προχώρησαν χτες δύτες του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας. Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό οι δύτες δεν εντόπισαν κανένα ίχνος ζωής όταν κατάφεραν να διεισδύσουν στο ινδικό υποβρύχιο.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Την ανάκληση δύο μοντέλων της παιδικών κρεβατιών ύστερα από πολυάριθμες καταγγελίες για σπάσιμο της μεταλλικής ράβδου που ενώνει την προστατευτική ράγα στον σκελετό του κρεβατιού, ανακοίνωσε την Πέμπτη η σουηδική αλυσίδα επίπλων Ikea, καθώς μία σπασμένη ράβδος θα μπορούσε να εκθέσει κοφτερά μεταλλικά άκρα δημιουργώντας κίνδυνο τραυματισμού.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Σε εκτεταμένη χρήση χημικών, καθώς και πυρών με σκάγια προχώρησε η αστυνομία του Μπαχρέιν προκειμένου να διαλύσει χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι απαίτησαν για ακόμα μια φορά «δημοκρατική αλλαγή» στη χώρα. Στα επεισόδια σε σιιτικά χωριά γύρω από την πρωτεύουσα Μανάμα, δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, ενώ σε διαδηλώσεις καλούσαν και χτες ηγέτες της αντιπολίτευσης.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ελεύθερος αφέθηκε μετά από 17 χρόνια στη φυλακή, ο Κινέζος Γιου Γινγκσενγκ ο οποίος είχε καταδικαστεί για το φόνο της γυναίκας του. Ο κρατούμενος αθωώθηκε τελικά από τα δικαστήρια και αφέθηκε ελεύθερος, αφού αποδείχτηκε ότι η αρχική καταδικαστική απόφαση οφειλόταν σε δικαστική πλάνη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές μετά από τόσα χρόνια στη φυλακή η κατάσταση της υγείας του είναι κακή.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Στην απαγωγή μίας βουλευτού του Αφγανιστάν προχώρησαν οι Ταλιμπάν, με απαίτηση για την απελευθέρωσή της την αποφυλάκιση τεσσάρων «μαχητών». Η Φαρίμπα Αχμάντι Κακάρ απήχθη το περασμένο Σάββατο μαζί με τα τρία παιδιά και τον οδηγό της σε ένα σταθμό ελέγχου στο Γάζνι. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να απελευθερώσουν τα παιδιά της, η ίδια όμως παραμένει αιχμάλωτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ