Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διπλωματική μάχη για τον πλούτο της Θάλασσας του Οχότσκ και της Αρκτικής

Από τις έρευνες στην Αρκτική

Associated Press

Από τις έρευνες στην Αρκτική
Σοβαρή διπλωματική μάχη για τη διεκδίκηση και διαχείριση του φυσικού πλούτου της Θάλασσας του Οχότσκ, κι όχι μόνον, ξεκίνησε την Παρασκευή 16 Αυγούστου κυβερνητική αντιπροσωπεία της Ρωσίας στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ. Η Ρωσία επιδιώκει με την επίσημη αίτησή της να διεκδικήσει τη διεύρυνση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της και πέραν των ορίων των 200 χιλιομέτρων, στη βάση της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982). Διεκδικεί έτσι μια επιπλέον έκταση 52 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στο κέντρο της Θάλασσας του Οχότσκ. Πρόκειται για μια «τρύπα» μέσα στη συγκεκριμένη ρωσική θαλάσσια περιοχή, που σήμερα θεωρείται «ανοιχτή θάλασσα», πράγμα που σημαίνει πως εδώ μπορεί να αναπτύξουν οικονομικές δραστηριότητες κι άλλες χώρες.

Η Θάλασσα του Οχότσκ περιβάλλεται βασικά από ρωσικά εδάφη, όπως την ηπειρωτική χερσόνησο της Καμτσάτκα, τη νήσο Σαχαλίνη και τις Κουρίλες νήσους, που, ωστόσο, διεκδικούνται από την Ιαπωνία. Θα μπορούσε να θεωρηθεί πως είναι μια καθαρά «εσωτερική» θαλάσσια περιοχή της Ρωσίας, αν στο νότιο μέρος αυτής της θάλασσας δεν υπήρχε το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο.

Η Ρωσία είχε επιδιώξει και το 2001 να αποδείξει πως το κέντρο της Θάλασσας του Οχότσκ ανήκει στην αρμοδιότητά της και αποτελεί αποκλειστική οικονομική ζώνη της. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ θεώρησαν πως τα επιχειρήματα της Μόσχας δεν ήταν επαρκώς ικανοποιητικά. Επιπλέον, τότε στη ρωσική πρωτοβουλία εναντιώθηκε η Ιαπωνία. Η Ρωσία εμφανίζεται τώρα να έχει διδαχτεί από το «μάθημα» του 2001 κι έχει προχωρήσει στη συλλογή και προσκόμιση νέων δεδομένων για να τεκμηριώσει τις θέσεις της, ενώ, φαίνεται, πως μέσω της διπλωματικής οδού, έχει εξασφαλίσει και την κάμψη των ιαπωνικών αντιδράσεων.

Να σημειωθεί πως η υπόθεση έχει εξαιρετική σημασία. Πρώτα απ' όλα γιατί το τμήμα αυτό στη Θάλασσα του Οχότσκ περιέχει σημαντικούς βιολογικούς πόρους και πολύτιμα μέταλλα. Επιπλέον, σε περίπτωση που η Ρωσία κερδίσει την υπόθεση, θα έχει κάνει κι ένα παραπάνω βήμα για τη διεκδίκηση από την ίδια επιτροπή του ΟΗΕ και σημαντικών εκτάσεων της Αρκτικής. Μιας περιοχής που, εξαιτίας του τεράστιου ενεργειακού και φυσικού πλούτου της, της μελλοντικής σημασίας που θα παίξει και στις διεθνείς συγκοινωνίες, αποτελεί το σύγχρονο «μήλον της Εριδος» για τα μονοπώλια και τα καπιταλιστικά κράτη.

Η απόφαση, ωστόσο, για το αίτημα της Ρωσίας σχετικά με τη Θάλασσα του Οχότσκ δεν αναμένεται να βγει νωρίτερα από την άνοιξη της επόμενης χρονιάς.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ