Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πολύνεκρη έκρηξη σε προπύργιο της Χεζμπολάχ

Από το χώρο της έκρηξης
Από το χώρο της έκρηξης
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε το περασμένο 24ωρο στο Λίβανο μετά την αιματοχυσία που προκάλεσε το 15αύγουστο η έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας, Βηρυτού, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 22 ατόμων, τον τραυματισμό τουλάχιστον 325 άλλων, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων επτά ανθρώπων.

Οπως έγινε γνωστό, η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή ώστε προκάλεσε τον εγκλωβισμό εκατοντάδων ανθρώπων στα διαμερίσματά τους λόγω του ωστικού κύματος και της επακόλουθης, τεράστιας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές σε δεκάδες πολυκατοικίες του προαστίου Ρουές. Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται ισχυρό «προπύργιο» της Χεζμπολάχ, του ισχυρού σιιτικού κόμματος που είναι σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης του Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα δεν απέκλειαν νέο απολογισμό των θυμάτων της ισχυρότατης έκρηξης που θεωρείται από τις πιο αιματηρές των τελευταίων τριάντα ετών και η οποία καταδικάστηκε από δεκάδες ξένους αξιωματούχους μεταξύ αυτών και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Η επίθεση, πάντως, προκαλεί πυρετό απανωτών συσκέψεων στο Ανώτερο Συμβούλιο Αμυνας στη Βηρυτό, στο οποίο μετέχουν οι κύριες υπηρεσίες ασφαλείας, ο στρατός και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι λιβανέζικες αρχές δεν προκρίνουν προς το παρόν κανένα σενάριο, παρόλο που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μισέλ Σουλεϊμάν δήλωσε πως η «επίθεση φέρει τη σφραγίδα του Ισραήλ» (ορκισμένου εχθρού της Χεζμπολάχ) και ότι «αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση του Λιβάνου και της ευρύτερης περιοχής...»

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Σιμόν Πέρες απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, υποστηρίζοντας πως η χώρα του δεν έχει «καμιά σχέση με την κατάσταση στο Λίβανο».

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μια παντελώς άγνωστη οργάνωση με σουνιτική ονομασία («Οι Ταξιαρχίες της Αΐσα»), μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει πιστοποιηθεί, και όπου ένας άνδρας απευθυνόμενος στον αρχηγό της Χεζμπολάχ δηλώνει: «Χάσαν Νασράλα, σου στέλνουμε το δεύτερο ισχυρό μήνυμά μας, επειδή εξακολουθείς να μην καταλαβαίνεις»...

Οι «Ταξιαρχίες της Αΐσα» ισχυρίστηκαν στο ίδιο μήνυμα ότι ήταν υπεύθυνες για μία ακόμη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε πριν έναν μήνα, και πάλι σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, αφήνοντας παράλληλα σαφή υπονοούμενα ότι θα επακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ