ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Κάλεσμα σε κοινούς αγώνες

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συμμετέχει ενεργά σε όλες τις συναντήσεις σωματείων του Πολιτισμού και του Δημοσίου, καλώντας όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων το επόμενο διάστημα και να διευκολύνουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης του κοινού.

«Η λαίλαπα αυτής της πολιτικής θα αντιμετωπιστεί μόνο με κοινούς αγώνες, τόσο στο ΥΠΠΟΑ όσο και σε όλο το Δημόσιο», τονίζουν στην ενημερωτική εγκύκλιο του Συλλόγου. Ενώ, το ΔΣ και οι ΤΕ καλούνται σε κοινή συνεδρίαση την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου, προκειμένου να αποφασιστούν δυναμικές κινητοποιήσεις διαρκείας, που θα αποτρέψουν τις απολύσεις που προγραμματίζονται για το Σεπτέμβρη.

«Η απόφαση της κυβέρνησης» -αναφέρει η ενημερωτική εγκύκλιος- «να προχωρήσει στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, με συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και της προστασίας των δημόσιων αγαθών υλοποιείται αυτό το διάστημα μέσω των διαθεσιμοτήτων - απολύσεων σε όλα τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ, καθώς και με την προώθηση νέων Οργανογραμμάτων. Είναι προφανές ότι ο πρώτος κύκλος απολύσεων - διαθεσιμοτήτων, με την κατάργηση οργανικών θέσεων σε συγκεκριμένους κλάδους - ειδικότητες έως 23 Αυγούστου και έκδοση διαπιστωτικών πράξεων έως 16 Σεπτεμβρίου (σύμφωνα με το σχεδιασμό, που έχει εξαγγελθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης), και η απόλυση των συναδέλφων με ασφαλιστικά μέτρα την 1η Νοέμβρη, απλώς ανοίγουν το νέο κύκλο των απολύσεων. Προκειμένου να τηρηθούν οι μνημονιακοί στόχοι, ως το τέλος του 2013, θα πρέπει να βρεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, από τους οποίους οι 15.000 θα απολυθούν οριστικά μετά την πάροδο του 8μήνου της διαθεσιμότητας. Ως εκ τούτου, η επιβεβαίωση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας προς τα σωματεία εργαζομένων στο υπουργείο, ότι έχει μειωθεί κατά πολύ ο αρχικός στόχος των 500 απολύσεων από το ΥΠΠΟΑ, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Στόχος είναι να αποτραπεί οποιαδήποτε απόλυση και να αλλάξει η πολιτική που βλέπει το δημόσιο τομέα ως "περιττό δημοσιονομικό βάρος", προσφέροντάς τον βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα».

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη οριζόντια ρύθμιση και προτάσσει επικοινωνιακά την υποτιθέμενη "αξιολόγηση" του προσωπικού, προκειμένου να βρεθούν οι υποψήφιοι "διαθέσιμοι". Η Υπουργική Απόφαση του ΥΔΙΜΗΔ, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 7/8/2013, πέρα από τα καταφανώς απαράδεκτα και αντισυνταγματικά στοιχεία που εμπεριέχει, αποτελεί μία ακόμη πράξη στο έργο "λοιδορώντας τους δημόσιους υπαλλήλους", ενώ αποδεικνύει ότι η ηγεσία του ΥΔΙΜΗΔ δεν αναγνωρίζει στους δημόσιους υπαλλήλους καμία άλλη λειτουργία πέραν της διοικητικής - εκτελεστικής»!

«Κύκλωψ» και «Τραχίνιες» στο θέατρο Φιλίππων

«Κύκλωπας»

Copyright � 2013 Vassilis Makr

«Κύκλωπας»
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει αύριο Κυριακή 18/8, τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη (ώρα 21.00), στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου και στις 24/8 τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή. Οι θεατές του φεστιβάλ που επιθυμούν να παρακολουθήσουν και τις δύο παραστάσεις και να αγοράσουν ταυτόχρονα τα εισιτήρια κατά την προπώληση, δικαιούνται να προμηθευτούν το εισιτήριο για τις «Τραχίνιες» σε μειωμένη τιμή (12 αντί 15 ευρώ).

Ο «Κύκλωψ» του Ευριπίδη πραγματεύεται από μια άλλη οπτική γωνία τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο νησί του κύκλωπα Πολύφημου. Οταν ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος και επινοητικός ήρωας της Οδύσσειας, καταφτάνει στο νησί του Κύκλωπα για να βρει προμήθειες, ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ιθάκη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια κοινωνία που βασίζεται σε πρωτόγονα ένστικτα. Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου. Διασκευή: Βασίλης Παπαβασιλείου - Σωτήρης Χαβιάρας. Σκηνικά - κοστούμια: Μαρί Νοέλ Σεμέ. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Δημήτρης Πιατάς, Νίκος Χατζόπουλος, Γιάννης Κότσιφας, Λαέρτης Μαλκότσης, Αγγελος Μπούρας, Χρήστος Σαπουντζής, κ.ά.

Οι «Τραχίνιες», ένα από τα πιο αδικημένα έργα του Σοφοκλή, ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία - απόδοση Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, μουσική Κορνήλιου Σελαμσή και κίνηση Χρήστου Παπαδόπουλου. Παίζουν: Αννα Καλαϊτζίδου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αννα Μάσχα, Κώστας Μπερικόπουλος, Ελένη Μπούκλη, Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Γιώργος Χρυσοστόμου, κ.ά. Παίζουν οι μουσικοί: Σαξόφωνα Guido de Flaviis, Κρουστά Θοδωρής Βαζάκας, Φλάουτα Γιώργος Σκριβάνος.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2510. 220876 - 7, ώρες γραφείου.

Πολιτικά τραγούδια λαϊκού αισθήματος

«Πάντα γελαστοί και γελασμένοι» είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης που θα παρουσιάσει ο Θάνος Μικρούτσικος στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, τη Δευτέρα, στις 9 μ.μ. Αγαπημένα τραγούδια από το έργο του («Σταυρός του Νότου» κ.ά.), γνωστές επιτυχίες άλλων συνθετών (Θεοδωράκη, Σπανού, Νικολόπουλου κ.ά.), αλλά κυρίως εκείνα τα ιδιαίτερα τραγούδια του, τα λαϊκά του, αλλά και αυτά που ο ίδιος ονομάζει πολιτικά τραγούδια λαϊκού αισθήματος.

«Αννα μην κλαις», «Ελένη», «Δίκοπη ζωή», «Ατομική μου ενέργεια», «Ρόζα», «Πάντα γελαστοί»... θα τραγουδήσουν ο Δημήτρης Μπάσης και η Ρίτα Αντωνοπούλου, πλαισιωμένοι από ορχήστρα εξαίρετων μουσικών. Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση 12 ευρώ, ταμείο 14 ευρώ, φοιτητές - άνεργοι 10 ευρώ.

«Οι δώδεκα ένορκοι»

Η ταινία «Οι δώδεκα ένορκοι» του Σίντνεϊ Λούμετ (ΗΠΑ, 1957 - Ασπρόμαυρο, 96΄), σε επανέκδοση προβάλλεται από τις 22 Αυγούστου στους κινηματογράφους. Πρόκειται για ένα δικαστικό - αστυνομικό δράμα δωματίου, που μπορεί να ιδωθεί και ως μια κοινωνική αλληγορία για την εφαρμογή της δημοκρατίας στην κοινωνία. Σενάριο: Ρέτζιναλντ Ρος. Παραγωγή: Χένρι Φόντα. Φωτογραφία: Μπόρις Κάουφμαν. Μουσική: Κένιον Χόπκινς. Παίζουν: Χένρι Φόντα, Μάρτιν Μπάλσαμ, Τζον Φέντλερ, Λι Τζέι Κομπ, Ι. Τζι Μάρσα κ.ά.

Η ταινία ξεκινάει στην αίθουσα ενός δικαστηρίου όπου ένα 18χρόνο αγόρι από την Ισπανία καταδικάζεται σε θανατική ποινή με ηλεκτρική καρέκλα, για τη δολοφονία του πατέρα του. Ο δικαστής καλεί τους δώδεκα ένορκους να αποσυρθούν για να βγάλουν την ετυμηγορία τους. Για να «εκτελεστεί» ο 18χρονος κατηγορούμενος θα πρέπει να συναινέσουν και οι 12. Στην αρχή της συνεδρίας δείχνουν ότι οι ένορκοι είναι πεπεισμένοι πως ο νεαρός είναι ένοχος. Ολοι ψηφίζουν ότι είναι ένοχος εκτός από τον 8ο ένορκο (Χένρι Φόντα), ο οποίος διατηρεί αμφιβολίες για την ενοχή του νεαρού και προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους ότι τα στοιχεία δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο φαίνονται.

Μουσική και θέατρο

Συνεχίζονται από τη Δευτέρα, οι εκδηλώσεις στο δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου (οδός Κορυτσάς, 6η στάση Παπάγου) με τον Γιώργο Βεντουζά και τους φίλους του. Ενα καλοκαιρινό πάλκο με αισιοδοξία, ρομαντισμό και νοσταλγία, με θερινά σινεμά, με τσάρκες στο Νείλο, με σαμπάνιες και μπουζούκια σε φίνα... ακρογιάλια της Παραγουάης. Ωρα έναρξης: 21.00. Είσοδος Ελεύθερη.

Την Τρίτη και την Τετάρτη το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει το έργο των Α. Σακελλάριου - Χ. Γιαννακόπουλου «Υπάρχει και φιλότιμο». Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος, σκηνικά - κοστούμια - φωτισμοί: Αντώνης Χαλκιάς, βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Σταυροπούλου. Με τους: Γιώργο Παρτσαλάκη, Τάκη Παπαματθαίο, Θανάση Βισκαδουράκη, Τάσο Γιαννόπουλο, Ευγενία Δημητροπούλου, Μανώλη Σορμαΐνη, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Νίκο Σκουλά, Αντιγόνη Νάκα, Ελένη Τσιμπρικίδου, Ηλία Μιχαλογιάννη. Ωρα έναρξης: 21.15. Είσοδος (στο ταμείο): 15 ευρώ. Φοιτητικό - μαθητικό - ανέργων - κάρτα δημότη: 10 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ