ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Με αποφασιστικότητα στους αγώνες που έρχονται

Συσκέψεις της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς

Η οργάνωση και ο προγραμματισμός της δράσης των ταξικών δυνάμεων στο χώρο των εκπαιδευτικών βρέθηκαν στο επίκεντρο των συσκέψεων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών από όλη τη χώρα. Το Σάββατο έγινε στην Αθήνα η σύσκεψη εκπροσωπών από την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου και την Κυριακή αντίστοιχη σύσκεψη έγινε στη Θεσσαλονίκη για τους συνδικαλιστές από την υπόλοιπη χώρα.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχωρούν σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και οργάνωσης του αγώνα σε επίπεδο νομού ή δήμου, με αιχμή το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο. Διοργανώνουν εξορμήσεις σε όλα τα σχολεία επικεντρώνοντας ιδιαίτερα σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το επόμενο διάστημα θα διοργανωθούν και εξορμήσεις ενημέρωσης εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σε χώρους της βιομηχανίας. Παράλληλα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δίνουν τη μάχη στις γενικές συνελεύσεις του κλάδου για την οργάνωση αγώνων με περιεχόμενο, προσανατολισμό και μορφές που θα συγκρούονται με την ουσία της πολιτικής που υπαγορεύει τα αντιλαϊκά μέτρα και για την αποκάλυψη του ρόλου του παλιού και κυοφορούμενου κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Στην Αθήνα η σύσκεψη έγινε στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Παρουσιάζοντας την εισήγηση ο Ηλίας Πατίδης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη νέα, βαθιά ταξική επίθεση ενάντια στη μόρφωση των παιδιών μέσα από το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, την επιτάχυνση της αντιδραστικής αναμόρφωσης του δημόσιου τομέα και την προώθηση της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής (πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, νέα χαράτσια και φοροληστεία κ.ά.), την υποχρηματοδότηση των σχολείων, το νέο αιματοκύλισμα που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές στη Συρία.

Εκπαιδευτικοί μετέφεραν εμπειρία από την πολύμορφη δράση των ταξικών δυνάμεων το προηγούμενο διάστημα με κινητοποιήσεις, εξορμήσεις, συζητήσεις, ανοιχτές συσκέψεις που απλώθηκαν και στην περίοδο του καλοκαιριού, οργανωμένη δυναμική παρουσία στις διαδικασίες του κλάδου, πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οπως σημειώθηκε και εισηγητικά, από τη δράση αυτή το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών βγήκε πιο ώριμο και δυνατό και κερδήθηκαν θέσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα παρά την επίθεση και «χάρη στην ακούραστη, πρωτοπόρα και γεμάτη αυταπάρνηση στάση εκατοντάδων στελεχών μας σε όλη την Ελλάδα. Πάνω από όλα επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι η γραμμή της ταξικής πάλης που έχει χαράξει το ΠΑΜΕ από την ίδρυσή του είναι επίκαιρη και αναγκαία».

Στη σύσκεψη μίλησε ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η επίθεση στο λαό θα κλιμακωθεί καθώς γενικεύεται η καπιταλιστική κρίση κάνοντας επιτακτική την ανάγκη να δοθεί αποτελεσματικά η μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος. Τόνισε ότι ο λαός έχει ήδη βιώσει πού οδηγεί η γραμμή του συμβιβασμού με την κυρίαρχη πολιτική και ότι η λύση βρίσκεται στη λαϊκή αντεπίθεση. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι καθήκον του εκπαιδευτικού στις σύγχρονες συνθήκες είναι να παρέμβει και στο αντιδραστικό περιεχόμενο του σχολείου που είναι προσαρμοσμένο στη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο αθλητισμός δεν είναι εμπόρευμα, είναι ανάγκη

Πετυχημένη εκδήλωση γνωριμίας με μαχητικά αθλήματα από τη Νομαρχιακή Οργάνωση Ρόδου της ΚΝΕ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η ημέρα γνωριμίας με τα μαχητικά αθλήματα, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Οργάνωση της ΚΝΕ στη Ρόδο. Με ιδιαίτερη τη συμμετοχή νεολαίας, εκατοντάδες κόσμου παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος την επίδειξη που είχαν ετοιμάσει οι σχολές που συμμετείχαν. Ιδιαίτερα ενθουσίασε η συμμετοχή μικρών ηλικιακά αθλητών (ο νεότερος αθλητής ήταν μόλις 4,5 χρονών), που όπως είχαν αναφέρει και εκπαιδευτές στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα τοπικά μέσα την προηγούμενη βδομάδα «δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να δείξουν όσα μαθαίνουν, αφού συνήθως το κόστος συμμετοχής σε αγώνες είναι μεγάλο».

Την εκδήλωση άνοιξε η Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΚΝΕ Κουντούρη Θεανώ, που τόνισε ότι «ο αθλητισμός δεν είναι εμπόρευμα, αλλά ανάγκη όχι μόνο των νέων αλλά όλου του λαού. Δε θέλουμε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει συνείδηση ότι η φυσική αγωγή, η άσκηση, ο αθλητισμός είναι πολυτέλεια, προνόμιο για λίγους, όπως έχει καταντήσει σήμερα.

Το έναυσμα για να ξεκινήσουμε την προσπάθεια αυτή από τα μαχητικά αθλήματα, μας το έδωσε η προσπάθεια αποπομπής της ελληνορωμαϊκής πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επειδή δεν είναι κερδοφόρα για τους επιχειρηματίες. Δεν πρέπει και δεν μπορεί να δεχθεί ο λαός και η νεολαία ότι κριτήριο για την ανάπτυξη και ενίσχυση ενός αθλήματος θα πρέπει να είναι το αν πουλάει ή όχι, το αν γεμίζει τα γήπεδα για να αυγατίσουν τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αντίθετα, κριτήριο πρέπει να είναι το πώς το κάθε άθλημα βοηθάει στην θωράκιση της υγείας, στην ανάπτυξη ολόπλευρα της προσωπικότητας, πώς γυμνάζει σώμα και πνεύμα», τόνισε μεταξύ άλλων η ομιλήτρια.

Ακολούθησε η επίδειξη από τους συλλόγους:

Α.Σ. ΤΖΟΥΝΤΟ «ΖΥΓΟΣ» ΡΟΔΟΥ, με τεχνικές τζούντο.

Α.Σ. WUSHUKWANKUNGFU - KICKBOXING «Ο ΜΑΧΗΤΗΣ», ο οποίος παρουσίασε φόρμες, σπάθα - σαμπρέ και τεχνικές αυτοάμυνας.

Α.Σ. ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΡΟΔΟΥ «ΔΩΡΙΕΑΣ»: Παγκράτιο και αρχές αυτοάμυνας στο δρόμο καθώς και επίδειξη από αθλητές με ειδικές ανάγκες.

Α.Σ. ΤΙΚΕΝΖΟ COMBATGYM (που ταξίδεψε από την Κάρπαθο για να συμμετάσχει στην εκδήλωση) με παρουσίαση τεχνικών αυτοάμυνας, τεχνικών πάλης υποταγής και στόχους kickboxing.

Α.Σ. HAPKIDO ΡΟΔΟΥ, παρουσίασε τεχνικές της κορεάτικης τέχνης του Hapkido, τεχνικές αυτοάμυνας στο δρόμο καθώς και τεχνικές αυτοάμυνας για μικρές ηλικίες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απονομή αναμνηστικών στους αθλητές και τις αθλήτριες, καθώς και στις σχολές που συμμετείχαν.

Εντονες αντιδράσεις για τις διαθεσιμότητες στα πανεπιστήμια

Την κάθετη αντίδρασή της στο σχέδιο να τεθούν σε διαθεσιμότητα χιλιάδες διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ, εκφράζει η Σύνοδος Πρυτάνεων που συγκλήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στην Κέρκυρα. Οι πρυτάνεις δηλώνουν ότι «σε περίπτωση κάθε είδους διαθεσιμότητας θα ασκήσουν όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων» και καλούν «όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σε κοινή δράση για την αποτροπή των μέτρων της διαθεσιμότητας».

Σε σχετικό ψήφισμα που εξέδωσαν εξηγούν:

«Ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων (μόνιμοι και ΙΔΑΧ) της χώρας δεν υπερβαίνει τους 6.213 (αντίθετα με τα στοιχεία περί 10.200). Η ενδεχόμενη δε μείωσή του κατά 1.500 άτομα μέσω της διαθεσιμότητας, θα ενισχύσει τα αρνητικά αποτελέσματα: (α) του ραγδαία αυξανόμενου ρυθμού συνταξιοδότησης των υπηρετούντων, (β) του μη διορισμού μέχρι σήμερα των επιτυχόντων του πρώτου διαγωνισμού ΑΣΕΠ για ΑΕΙ, έτους 2009, (γ) των ήδη σοβαρών απωλειών προσωπικού που υπέστησαν τα ΑΕΙ κατά το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας. Τα ελληνικά ΑΕΙ είναι διαχρονικά υποστελεχωμένα σε όλα τα επίπεδα και οποιαδήποτε μείωση μέσω διαθεσιμότητας μονίμων υπαλλήλων και ΙΔΑΧ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των ιδρυμάτων».

Κατά τα άλλα, η Σύνοδος Πρυτάνεων βλέπει θετικά σημεία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ασκεί κριτική γιατί δε δίνεται στα ΑΕΙ «δυνατότητα συμμετοχής στην επιλογή των υποψηφίων».

Επίσης, η Σύνοδος ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει στη θεσμική συγκρότησή της σε ενιαίο φορέα.

Η τοποθέτηση της ΔΗΠΑΚ για το θέμα

Ωστόσο, ενώ η αντίθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας στις επικείμενες διαθεσιμότητες φαίνεται να είναι καθολική, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών) δεν κατάφερε να συμφωνήσει ούτε καν σε μια ανακοίνωση. Στην τοποθέτησή της, στην ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ για το θέμα, η ΔΗΠΑΚ επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι από τις διαθεσιμότητες «το όφελος για το μεγάλο κεφάλαιο θα είναι διπλό: και απελευθερώνονται νέοι τομείς κερδοφορίας για να διεισδύσει (με παραχώρηση βασικών λειτουργιών των ΑΕΙ, αλλά ακόμα και ολόκληρων εκπαιδευτικών κλάδων), και τσακίζονται δικαιώματα και κατακτήσεις, ρίχνοντας τελικά το κόστος της εργατικής δύναμης».

Ακόμα σημείωσε ότι: «Tο πρώτο κύμα "διαθεσιμότητας" αφορούσε προσωπικό δήθεν "υποβαθμισμένων προσόντων" κατά κύριο λόγο υπαλλήλους ΥΕ. Το σημερινό κύμα αφορά και προσωπικό "αυξημένων προσόντων" ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ. Στο επόμενο κύμα οι διαθεσιμότητες, βαφτισμένες ως κινητικότητα ή αλλιώς, θα αφορούν και το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ. Οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι τα μέτρα αυτά αφορούν όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από χώρο δουλειάς και υπηρεσία, από κλάδο και ειδικότητα, από τρόπο πρόσληψης και προσόντα».

«Κάτω από την κρίσιμη αυτή κατάσταση, η ηγεσία της ΠΟΔΣΕΠ επιβεβαίωσε, για μια ακόμα φορά, το ρόλο της, αυτόν του κυβερνητικού υπαλλήλου», τονίζει η ΔΗΠΑΚ, που καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα σε συναγερμό και τους πρυτάνεις και τις συγκλήτους «να μη συμπράξουν με τη στάση τους στις μαζικές απολύσεις, να έρθουν σε ρήξη με την κυβέρνηση και την πολιτική της».

Σύσκεψη για την Ειδική Αγωγή

Σύσκεψη για την Ειδική Αγωγή οργανώνουν την Πέμπτη 5/9 η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Στη σύσκεψη καλούνται να πάρουν μέρος Σύλλογοι Γονέων ειδικών σχολείων, σύλλογοι εκπαιδευτικών και Λαϊκές Επιτροπές, για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία, αλλά και πώς θα εξασφαλιστεί να ανοίξουν όλα τα ειδικά σχολεία, χωρίς επιβάρυνση των γονιών και με αναβαθμισμένες υπηρεσίες για όλα τα παιδιά.

Στις 11/9, με το άνοιγμα των σχολείων, έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις έξω από Ειδικά Σχολεία.

Στις 18/9, προγραμματίζεται μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ