Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εντονες αντιδράσεις για τις διαθεσιμότητες στα πανεπιστήμια

Την κάθετη αντίδρασή της στο σχέδιο να τεθούν σε διαθεσιμότητα χιλιάδες διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ, εκφράζει η Σύνοδος Πρυτάνεων που συγκλήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στην Κέρκυρα. Οι πρυτάνεις δηλώνουν ότι «σε περίπτωση κάθε είδους διαθεσιμότητας θα ασκήσουν όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων» και καλούν «όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σε κοινή δράση για την αποτροπή των μέτρων της διαθεσιμότητας».

Σε σχετικό ψήφισμα που εξέδωσαν εξηγούν:

«Ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων (μόνιμοι και ΙΔΑΧ) της χώρας δεν υπερβαίνει τους 6.213 (αντίθετα με τα στοιχεία περί 10.200). Η ενδεχόμενη δε μείωσή του κατά 1.500 άτομα μέσω της διαθεσιμότητας, θα ενισχύσει τα αρνητικά αποτελέσματα: (α) του ραγδαία αυξανόμενου ρυθμού συνταξιοδότησης των υπηρετούντων, (β) του μη διορισμού μέχρι σήμερα των επιτυχόντων του πρώτου διαγωνισμού ΑΣΕΠ για ΑΕΙ, έτους 2009, (γ) των ήδη σοβαρών απωλειών προσωπικού που υπέστησαν τα ΑΕΙ κατά το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας. Τα ελληνικά ΑΕΙ είναι διαχρονικά υποστελεχωμένα σε όλα τα επίπεδα και οποιαδήποτε μείωση μέσω διαθεσιμότητας μονίμων υπαλλήλων και ΙΔΑΧ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των ιδρυμάτων».

Κατά τα άλλα, η Σύνοδος Πρυτάνεων βλέπει θετικά σημεία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ασκεί κριτική γιατί δε δίνεται στα ΑΕΙ «δυνατότητα συμμετοχής στην επιλογή των υποψηφίων».

Επίσης, η Σύνοδος ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει στη θεσμική συγκρότησή της σε ενιαίο φορέα.

Η τοποθέτηση της ΔΗΠΑΚ για το θέμα

Ωστόσο, ενώ η αντίθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας στις επικείμενες διαθεσιμότητες φαίνεται να είναι καθολική, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών) δεν κατάφερε να συμφωνήσει ούτε καν σε μια ανακοίνωση. Στην τοποθέτησή της, στην ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ για το θέμα, η ΔΗΠΑΚ επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι από τις διαθεσιμότητες «το όφελος για το μεγάλο κεφάλαιο θα είναι διπλό: και απελευθερώνονται νέοι τομείς κερδοφορίας για να διεισδύσει (με παραχώρηση βασικών λειτουργιών των ΑΕΙ, αλλά ακόμα και ολόκληρων εκπαιδευτικών κλάδων), και τσακίζονται δικαιώματα και κατακτήσεις, ρίχνοντας τελικά το κόστος της εργατικής δύναμης».

Ακόμα σημείωσε ότι: «Tο πρώτο κύμα "διαθεσιμότητας" αφορούσε προσωπικό δήθεν "υποβαθμισμένων προσόντων" κατά κύριο λόγο υπαλλήλους ΥΕ. Το σημερινό κύμα αφορά και προσωπικό "αυξημένων προσόντων" ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ. Στο επόμενο κύμα οι διαθεσιμότητες, βαφτισμένες ως κινητικότητα ή αλλιώς, θα αφορούν και το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ. Οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι τα μέτρα αυτά αφορούν όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από χώρο δουλειάς και υπηρεσία, από κλάδο και ειδικότητα, από τρόπο πρόσληψης και προσόντα».

«Κάτω από την κρίσιμη αυτή κατάσταση, η ηγεσία της ΠΟΔΣΕΠ επιβεβαίωσε, για μια ακόμα φορά, το ρόλο της, αυτόν του κυβερνητικού υπαλλήλου», τονίζει η ΔΗΠΑΚ, που καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα σε συναγερμό και τους πρυτάνεις και τις συγκλήτους «να μη συμπράξουν με τη στάση τους στις μαζικές απολύσεις, να έρθουν σε ρήξη με την κυβέρνηση και την πολιτική της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση συνεχίζει τον αυταρχισμό(2013-12-04 00:00:00.0)
Μπροστά στο 11ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ(2013-01-27 00:00:00.0)
Διέγραψαν από το «Μητρώο» διοικητικούς υπαλλήλους...(2012-12-12 00:00:00.0)
Να μην πραγματοποιηθούν οι εκλογές για τα «Συμβούλια Διοίκησης»(2012-01-17 00:00:00.0)
Συνομιλητές της κυβερνητικής πολιτικής(2009-06-24 00:00:00.0)
Εκτιμήσεις για τη δράση της ΠΟΣΔΕΠ(2007-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ