ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Παρέμβαση ενάντια στη μείωση των συνθέσεων των πλοίων

Συνδικαλιστική παρέμβαση στα επιβατηγά πλοία της γραμμής Πάτρα - Ιταλία ξεκίνησαν από χτες τα ναυτεργατικά σωματεία, θέτοντας τα πληρώματα σε αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να αποτραπεί η δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων 6 πλοίων της γραμμής που προωθείται με αποφάσεις του υπουργού Ναυτιλίας που δημοσιεύτηκαν στις 5 Ιούλη για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εφοπλιστών. Στα πλαίσια των παρεμβάσεων που θα συνεχιστούν μέχρι αύριο Πέμπτη, ελέγχθηκαν οι συνθήκες δουλειάς, όπως αν οι ώρες εργασίας και ανάπαυσης των πληρωμάτων είναι σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τη Διεθνή Σύμβαση 180, οι οργανικές συνθέσεις και η εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η καταβολή των δεδουλευμένων κ.ά.

Οι παρεμβάσεις είναι απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ που λήφθηκε κάτω από το βάρος των εξελίξεων, αλλά και μετά από απαίτηση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που πρωτοστατούν και στην υλοποίησή της.

Με τις υπουργικές αποφάσεις για τη μείωση των οργανικών συνθέσεων των 6 πλοίων της γραμμής Πάτρα - Ιταλία, διώχνονται από τα 6 πλοία 214 ναυτεργάτες από τους συνολικά 500 που είναι ναυτολογημένοι. Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις, μετά το διωγμό των 214 ναυτεργατών, «κατά την κρίση του πλοιοκτήτη», όπως αναφέρεται, μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των πλοίων με τη ναυτολόγηση ναυτεργατών εκτός οργανικής σύνθεσης, δηλαδή χωρίς Συλλογική Σύμβαση, σε καθεστώς «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Μεγάλη συμμετοχή στις χτεσινές στάσεις εργασίας

«Νέκρωσαν» για οκτώ ώρες χτες τα πρακτορεία διανομής Τύπου «Ευρώπη» και «Αργος» στο πλαίσιο των δύο τετράωρων στάσεων εργασίας (1 π.μ. - 5 π.μ. και 9 π.μ. - 1 μ.μ.) ενάντια στις μειώσεις μισθών που απεργάζονται από κοινού οι δύο -κατά τα άλλα ανταγωνιστικές- εταιρείες. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στη διακίνηση διεκδικούν την άμεση καταβολή των παρακρατηθέντων επιδομάτων και μισθών από την «Ευρώπη» και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να κατοχυρώνει τουλάχιστον ό,τι προβλέπει και η τελευταία τους Σύμβαση.

«Οι συνάδελφοι αψήφισαν τις απειλές και τους εκβιασμούς των διοικήσεων των πρακτορείων, που εντάθηκαν ιδιαίτερα την τελευταία μέρα και έδωσαν αποστομωτική απάντηση, που δείχνει και διάθεση για ανάλογη συνέχεια», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ήταν το γεγονός της κοινής περιφρούρησης των εργαζομένων και στα δύο πρακτορεία, «σπάζοντας» στην πράξη το «διαίρει και βασίλευε» που προσπαθούν να περάσουν οι εργοδότες.

ΟΤΑ
Αναβλήθηκε η δίκη των συνδικαλιστών

Την ποινικοποίηση των αγώνων καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια Αττικής

Αναβλήθηκε η δίκη των μελών του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπως αυτό ήταν συγκροτημένο το 2011. Αιτία για τη δίωξη των συνδικαλιστών, μεταξύ των οποίων και επτά στελέχη του ΠΑΜΕ, είναι η πολυήμερη απεργία του κλάδου τον Οκτώβρη του 2011. Το πρόσχημα που χρησιμοποιήθηκε είναι ο κίνδυνος που προκαλεί μια τέτοια απεργία στη δημόσια υγεία!

Σε σχετική ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια Αττικής καταγγέλλουν την ποινικοποίηση των αγώνων και επισημαίνουν: «Είναι βέβαιο ότι δεν έπιασε ξαφνικά καμία ευαισθησία για τη Δημόσια Υγεία, ούτε την κυβέρνηση, ούτε τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες! Γιατί αν ήταν έτσι, δε θα πετσοκόβανε τις δαπάνες για την υγεία του λαού και δε θα κλείνανε νοσοκομεία, δε θα μετατρεπόταν η περιοχή του Βοτανικού - Ρουφ στην Αθήνα σε έναν ανεξέλεγκτο σκουπιδότοπο, δε θα απέλυαν καθαρίστριες και δε θα άφηναν τα δημοσία κτίρια χωρίς καθαριότητα. Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ αποτελεί "κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία", γιατί είναι η πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων. Αυτήν την πολιτική αξιοποιούν και εφαρμόζουν Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, που προχωράνε ταχύτατα την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας (...) Κυβέρνηση, ΕΕ, Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες προωθούν την ανάπτυξη των καπιταλιστών και την κατεδάφιση κάθε κοινωνικού και εργατικού δικαιώματος».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΧΗΜΙΚΩΝ «ΣΚΟΤ»: Με 48ωρη απεργία, που άρχισε χτες, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου χημικών ΣΚΟΤ στην περιοχή Μάντρα της Αττικής, έδωσαν τη δική τους απάντηση στις απολύσεις που ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή η εργοδοσία, διώχνοντας μέχρι τώρα τρεις εργαζόμενους, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους και να αποδεχτούν τη δραστική μείωση του μεροκάματου. Η εταιρεία εδώ και ένα χρόνο επέβαλε στους εργαζόμενους μείωση του μεροκάματου κατά 25%. Οι εργαζόμενοι πριν μερικούς μήνες «έστησαν» σωματείο και την περασμένη βδομάδα έστειλαν στην εταιρεία τα αιτήματά τους ανάμεσα στα οποία ήταν να υπογραφεί Σύμβαση Εργασίας με βάση τη Συλλογική Σύμβαση της Χημικής Βιομηχανίας. Η εταιρεία απάντησε με απολύσεις και μάλιστα δύο από τους απολυμένους είναι ιδρυτικά μέλη του σωματείου. Το σωματείο απαιτεί την ανάκληση των απολύσεων, την υπογραφή της Σύμβασης και καλεί «τα δευτεροβάθμια όργανα, Ομοσπονδία, Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία της περιοχής να συμπαρασταθούν στον αγώνα που ξεκινάμε». Για σήμερα στις 2 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση των εργαζομένων.

«ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ»: Αλλοι 9 εργαζόμενοι απολύθηκαν τη Δευτέρα από το Εργοστάσιο «Τσιμέντων Χαλκίδας», ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των απολυμένων από τον Απρίλη μέχρι σήμερα σε 55. Η ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλος του πολυεθνικού ομίλου LAFARGE, εφαρμόζει εδώ και έξι μήνες σχέδιο ομαδικών απολύσεων, προχωρώντας κάθε μήνα στην απόλυση του προβλεπόμενου από το νόμο ποσοστού 5% επί του συνόλου του προσωπικού του Εργοστασίου «Τσιμέντων της Χαλκίδας». Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων έχουν καταθέσει 22 εργαζόμενοι που απολύθηκαν τους προηγούμενους μήνες, η οποία εκδικάζεται στις 18 Σεπτέμβρη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας.

«ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ»: Σε 4ωρη στάση εργασίας προχώρησαν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι απαιτώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων οφειλών, που έχουν ξεπεράσει τους δύο μήνες. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι ότι δε θα επιτρέψουν αυτή η «ψαλίδα» να μεγαλώσει και απαιτούν σχέδιο αποπληρωμής όλων των δεδουλευμένων τους, ώστε να πάψουν οι καθυστερήσεις πληρωμών. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δε δοθεί λύση.

ΕΥΒΟΙΑ
Κρατήθηκε στο Τμήμα για μικροοφειλές

Σε περιπέτεια μπήκε η εργάτρια και συνδικαλίστρια, γραμματέας του Συνδικάτου Φαρμάκου Βοιωτίας - Εύβοιας, όταν κρατήθηκε για πάνω από ένα 24ωρο στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδας, την περασμένη Τετάρτη, 28 Αυγούστου, που πήγε για να δηλώσει την κλοπή της ταυτότητάς της. Η εργάτρια κρατήθηκε στο τμήμα για χρέη προς το ΤΕΒΕ επειδή το 1996 δούλευε με «μπλοκάκι» ως ελεύθερη επαγγελματίας και όταν σταμάτησε τη δουλειά δεν «έκλεισε» έγκαιρα τα βιβλία, με συνέπεια να υπάρξει ένα μικρό χρέος προς το ΤΕΒΕ. Η ίδια μετακόμισε από την Αθήνα στη Χαλκίδα εκείνη την περίοδο και δεν ενημερώθηκε για τις οφειλές, με συνέπεια να καταδικαστεί ερήμην για το χρέος. Τελικά, αφέθηκε ελεύθερη μόνο μετά την άμεση παρέμβαση του προέδρου του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας Φαρμάκου και αφού επικοινώνησαν ο εισαγγελέας Χαλκίδας με τον αντίστοιχο εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση στην Αθήνα.

Λαϊκές Επιτροπές Θεσσαλονίκης
  • Την επανασύνδεση ρεύματος σε τρεις οικογένειες ανέργων πέτυχαν οι Λαϊκές Επιτροπές Κέντρου Θεσσαλονίκης και Αγίου Παύλου, με δυναμική παρέμβαση που πραγματοποίησαν χτες στα γραφεία της ΔΕΗ κεντρικού τομέα. Η ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα στις τρεις οικογένειες, λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών. Η μία οικογένεια έχει παιδί ΑμΕΑ με σοβαρότατο πρόβλημα υγείας.
  • Δράσεις στο πάρκο του Δημαρχείου Πολίχνης οργανώνει την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης. Στις 6 μ.μ. θα γίνει χαριστικό παζάρι παιδικών ρούχων και παιχνιδιών. Στις 7 μ.μ. συζήτηση για τα προβλήματα των παιδικών σταθμών. Στις 8.30 μ.μ. λαϊκό γλέντι. Στο χώρο θα συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας, παιχνίδια και σχολικά είδη για ανέργους και μονογονεϊκές οικογένειες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ