ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προβολές με ελεύθερη είσοδο

«Αυτή η νύχτα μένει»
«Αυτή η νύχτα μένει»
Τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των προβολών που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα προβληθεί η ταινία Νίκου Παναγιωτόπουλου «Αυτή η νύχτα μένει» -1999, με τους: Νίκο Κουρή, Αθηνά Μάξιμου, Κώστα Μαρκόπουλο, Ζωή Ναλμπάντη, Θάνο Αλεξανδρή, Γιώργο Διαλεγμένο, Τάκη Σπυριδάκη, Γιάννη Ροζάκη, Θανάση Βισκαδουράκη.

Ενώ την Τρίτη, «Η περιφρόνηση», δραματική, 1963. Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ζαν Λικ Γκοντάρ με τους: Μπριζίτ Μπαρντό, Μισέλ Πικολί, Τζακ Πάλανς, Φριτς Λανγκ. Δυσαρεστημένος από την καλλιτεχνική προσέγγιση του σκηνοθέτη του, ένας Αμερικανός παραγωγός προσλαμβάνει έναν Γάλλο συγγραφέα για να διασκευάσει σεναριακά την «Οδύσσεια» με εμπορικότερο πνεύμα. Ο τελευταίος θα παγιδευτεί δημιουργικά, οδηγώντας σε αδιέξοδο ακόμη και την προσωπική του ζωή.

Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη. Οι προβολές τον Αύγουστο θα γίνονται κάθε Δευτέρα και θα συνεχιστούν για όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, με αφιερώματα και ταινίες από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Ωρα έναρξης: 9.15 μ.μ. (τις ημέρες των προβολών θα λειτουργεί ο κήπος του Συλλόγου από τις 8.30 μ.μ. ως το πέρας της προβολής). Το πρόγραμμα θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του ΣΕΑ (www.sea.org.gr) και στη σελίδα της Κινηματογραφικής Ομάδας ΣΕΑ-seanema στο facebook.

«Αγαμέμνων» στο Ηρώδειο

Μετά τη δίμηνη περιοδεία του στην Ελλάδα, το κορυφαίο έργο της αρχαίας ελληνικής δραματικής τέχνης «Αγαμέμνων» του Αισχύλου επιστρέφει στην Αττική, με μια παράσταση που θα δοθεί στο Ηρώδειο, στις 2 του Σεπτέμβρη. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Μηνάς Χατζησάββας, η Θεοδώρα Τζήμου, ο Βασίλης Μπισμπίκης, ο Θέμης Πάνου, ο Βασίλης Χαλακατεβάκης και όλοι οι συντελεστές της φετινής παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, θα ερμηνεύσουν στη σκηνή του Ηρωδείου τα πάθη ανθρώπων που δρουν πολλές φορές ενάντια στη θεϊκή επιταγή ή τον ανθρώπινο νόμο, φτάνουν στην Υβρι, τιμωρούνται και πληρώνουν για τις πράξεις τους. Πασχίζουν να υπερβούν το πεπρωμένο τους. Αμέσως μετά, τον «Αγαμέμνονα» θα φιλοξενήσουν και άλλα μεγάλα ανοιχτά θέατρα στην Αττική, μέχρι τις 19 Σεπτέμβρη που θα ολοκληρωθούν οι παραστάσεις του. Σκηνικά - κοστούμια Γιώργος Πάτσας.

Τα Φεστιβάλ... επιστρέφουν
  • Τις «Βάκχες» του Ευριπίδη παρουσιάζει την Κυριακή, το «Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αισχύλεια» στην Ελευσίνα. Σκηνοθετεί η Μάρθα Φριντζήλα, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική και το ρυθμό. Ενας νέος Θεός επισκέπτεται την πόλη, διαφορετικός από όλους τους άλλους που φέρνει μαζί του μουσικές, χορούς αλλά και τη γλυκιά μέθη του κρασιού. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους να τον υποδεχτεί. Οι γυναίκες παίρνουν τα βουνά για να τον δοξάσουν. Ο νεαρός άρχοντας νιώθει να απειλείται. Η πόλη που αυτός διοικεί είναι κλειστή στους ξένους. Κανείς δεν θα απειλήσει την ηρεμία της. Ο Θεός κάνει υπομονή. Του δίνει μία ευκαιρία. Του δίνει και δεύτερη. Ομως ο νεαρός άρχοντας στέκει αλύγιστος. Ο Θεός δεν έχει άλλη υπομονή. Οποιος τον αρνήθηκε, θα πληρώσει. Στο ρόλο του νέου Θεού, του Διόνυσου, ο Γιώργος Φριντζήλας, στο ρόλο του Πενθέα ο Γιώργος Βουρδαμής και της Αγαύης η Αντζελα Μπρούσκου. Επίσης, συμμετέχουν: Αργύρης Μπακιρτζής, Παρθενόπη Μπουζούρη, Φοίβος Συμεωνίδης, Μιχάλης Πανάδης, Τάσος Δημητρόπουλος, κ.ά. Τη μετάφραση υπογράφει η Νικολέττα Φριντζήλα, τη χορογραφία οι Rootlessroot και τη σκηνοθεσία η Μάρθα Φριντζήλα.
  • «Η Χιονάτη και οι 7 υπέροχοι μουσικοί», από την παιδική σκηνή ΔΕΛΦΙΝΑΚΗ του Θεάτρου Τεχνόραση, τη Δευτέρα στο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι. Σκηνοθεσία: Γ. Γρηγοριάδης, Σκηνικά: Ε. Ζελίνου, Κοστούμια: Ελπ. Λαμπρινού. Σκηνογραφία: Ν. Λαμπρόπουλος. Μουσική: Σ. Κολόζου. Παίζουν: Ελίζα Τζίτζη, Νίκη Βουγιού, Στάθης Αναστασίου, Σωτηρία Κολόζου κ.ά.
  • «Κύκλωπας» του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο, στο θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα. Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου. Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Δημήτρης Πιατάς, Νίκος Χατζόπουλος, κ.ά.
  • Μίκης Θεοδωράκης - «Ποιος τη ζωή μου...», στο Δημοτικό Θέατρο Αλσους «Δ. Κιντής» στην Ηλιούπολη. Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης. Σενάριο - Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης. Ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Αρης Λεμπεσόπουλος, η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, η Ελισάβετ Μουτάφη, ο Κώστας Μακεδόνας, η Γιώτα Νέγκα και 25 ακόμη ηθοποιοί - χορευτές - τραγουδιστές, συνοδευόμενοι από μία εξαιρετική 11μελή ορχήστρα, μας ταξιδεύουν από «την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού», στη μεταπολίτευση μέχρι τις μέρες μας. Η Μικρασιατική καταστροφή, η δικτατορία του Μεταξά, η Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, ο εμφύλιος, οι εξορίες, η «άνοιξη της δεκαετίας του 60», η δικτατορία, η μεταπολίτευση.
  • Στο Κηποθέατρο Παπάγου: «Σ' αγαπάω αλλά...». Κείμενο: Γιώργος Βάλαρης και Στέλιος Παπαδόπουλος, σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης. Παίζουν: Aλέξανδρος Σταύρου, Μαριάννα Τουμασάτου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Ιωσήφ Μαρινάκη.
«Μενάνδρεια» στην Κηφισιά

«Αγγέλα Παπάζογλου»
«Αγγέλα Παπάζογλου»
Με την Αννα Βαγενά στην «Αγγέλα Παπάζογλου» αρχίζουν στις 27 Αυγούστου τα φετινά «Μενάνδρεια» στην Κηφισιά. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Γούναρη, μια παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών Αθανασίου, παραδοσιακούς χορούς, αφιέρωμα στα μιούζικαλ με την Ελένη Βουδουράκη, ένα «Ταξίδι στην παράδοση» από τους Κωσταντή Κουρμαδιά και Λώρα Σάνον, συναυλία με τον Κωστή Μαραβέγια, και τους C: Real , το θεατρικό δρώμενο με τον Τάκη Χρυσικάκο να διαβάζει Παπαδιαμάντη και τον Λουδοβίκο των Ανωγείων να τον συνοδεύει μουσικά, καθώς και μια τιμητική βραδιά στον ελληνικό κινηματογράφο από τον Μάκη Δελαπόρτα. Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και θεατρικές παραστάσεις όπως τη «Μονομαχία Γυναικών» με τη Μαίρη Βιδάλη, τη θεατρική ομάδα του Δήμου Κηφισιά που παρουσιάζει το έργο «Υπάρχει και Φιλότιμο», την «Κατάρα της Ιρμα Βεμπ» με τους Γεράσιμο Γεννατά και Αντώνη Λουδάρο, ενώ η θεατρική ομάδα του Δήμου Πεύκης ανεβάζει την «Φαύστα» του Μποστ.

Φληναφήματα και ουσία

«

Για τη συμβολή του στον πολιτισμό», λέει, τίμησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα μελλοντικά σχέδια του Σμαραγδή, για την καινούργια ταινία του με θέμα τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη, τον χαρακτήρισε «μέγα ανηφορίζοντα», χρησιμοποιώντας έναν όρο του Καζαντζάκη. Και ο σκηνοθέτης, για να τον ευχαριστήσει, του αφιέρωσε μια μαντινάδα, που ίδιος έγραψε: «Σαν ήλιος βγήκες φωτεινός, στ' Αμερικής τ' αλώνι, κι ήρθες κι έλαμψες και ήρθες νικητής, και σ' αγαπάμε όλοι». Τέτοιες φιλοφρονήσεις γιατί υπάρχει συμφωνία στην ασκούμενη πολιτική και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που τσακίζει το λαό και ευννοεί την πλουτοκρατία και την ...αυλή της.

Καλύτερη απάντηση σε τέτοιου είδους σχέση της Τέχνης με την πολιτική δίνει όμως ο ίδιος ο μεγάλος συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Σε μια συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο δύο χρόνια πριν το θάνατό του το 1957, είχε πει μεταξύ άλλων: «Ενας πραγματικός μυθιστοριογράφος δεν μπορεί παρά να ζει μέσα στην πραγματικότητα του καιρού του και, ζώντας αυτήν την πραγματικότητα, συνειδητοποιεί την ευθύνη του. Προσπαθεί, λοιπόν, να βοηθά τους ομοίους του, ν' αντιμετωπίζει και να λύνει, κατά το δυνατόν, τα πιεστικά προβλήματα της εποχής του. Το λογοτεχνικό έργο σήμερα, αν καθρεφτίζει την εποχή μας, είναι αναγκαστικά μια από τις πιο λεπτές και πιο αποτελεσματικές μορφές δράσης. `Η, μάλλον, μπορεί το ίδιο να γίνει το σπέρμα της δράσης. O μυθιστοριογράφος, εφόσον συνειδητοποιεί την αποστολή του, προσπαθεί να σπρώξει την πραγματικότητα να πάρει τη μορφή που κρίνει ως την πιο ταιριαστή στον άνθρωπο. Σε άλλες εποχές, πιο ισορροπημένες, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, η ομορφιά μπορούσε ν' αρκέσει για την ικανοποίηση του ιδεώδους του συγγραφέα. Σήμερα ο συγγραφέας, αν είναι πραγματικά ζωντανός, είναι ένας άνθρωπος που υποφέρει κι ανησυχεί, βλέποντας την πραγματικότητα. Οδηγείται να συνεργασθεί με όλες τις δυνάμεις του φωτός που επιζούν ακόμη, για να προχωρήσει λίγο το βαρύ πεπρωμένο του ανθρώπου. O συγγραφέας σήμερα, εφόσον μένει πιστός στην αποστολή του, είναι ένας μαχητής».


Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ