ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2013
Mε την... πλάτη στον τοίχο στη Β' φάση

Mε την «πλάτη στον τοίχο» ενόψει της Β' φάσης του Ευρωμπάσκετ βρίσκεται πλέον η Εθνική ανδρών μετά και τη νέα ήττα, αυτή τη φορά από τη Φινλανδία χτες με 86-77. Ετσι, σε συνδυασμό και με την αντίστοιχη αποτυχία κόντρα στην Ιταλία (81-72) η Ελλάδα πάει στο νέο όμιλο της Β' φάσης χωρίς βαθμούς αφού δεν έχει νίκη επί των άλλων δυο αντιπάλων του 4ου ομίλου που προκρίθηκαν (Ιταλία 2-0 νίκες, Φινλανδία 1-1). Μάλιστα το κακό γίνεται μεγαλύτερο για το ελληνικό συγκρότημα, καθώς θα είναι η μοναδική ομάδα του νέου ομίλου που θα σχηματιστεί χωρίς βαθμό, αφού οι ομάδες που προέρχονται από το λεγόμενο διπλανό ομίλο (Γ') βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα (Ισπανία, Κροατία, Σλοβενία όλες με 1-1) . Υπενθυμίζεται ότι από τους δυο νέους ομίλους των έξι ομάδων της Β' φάσης (οι αγώνες των οποίων αρχίζουν στις 11 Σεπτέμβρη) προκρίνονται οι τέσσερις πρώτοι στα ημιτελικά.

Με συνολικό απολογισμό πλέον της Α' φάσης 3 νίκες επί των -όπως αποδείχθηκε πιο αδύναμων ομάδων του ομίλου (Σουηδία, Ρωσία, Τουρκία) και δυο ήττες κόντρα στους καλύτερους (Ιταλία, Φινλανδία) η Εθνική ανδρών προκαλεί προβληματισμό για τον μέλλον της στη διοργάνωση. Οπως και την Κυριακή κόντρα στην Ιταλία, έτσι και χτες απέναντι στους Φινλανδούς, παίκτες και τεχνική ηγεσία της ομάδας έδειξαν αδυναμία να ανταποκριθούν στις περιστάσεις που απαιτούσαν τα συγκεκριμένα παιχνίδια. Παρά την παρουσία του Βασίλη Σπανούλη που ξεπέρασε τον τραυματισμό του, οι Ελληνες διεθνείς δεν βρήκαν «απαντήσεις» στο παιχνίδι των Φινλανδών (σε επίθεση και άμυνα) που κυριάρχησαν πλήρως στο Β' μέρος αποκτώντας μια σταθερή διαφορά στο σκορ από το 25' και έπειτα, την οποία δεν έχασαν μέχρι το τέλος (48-39 στο 25', 57-47 στο 30', 74-62 στο 28'). Με οργανωτή των Κόπονεν και βαρύ πυροβολικό τον Κότι, που πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, οι Φινλανδοί βρήκαν τις λύσεις στην επίθεση, ενώ και αμυντικά τα πήγαν άψογα εξουδετερώνοντας τα βασικά ατού της ελληνικής ομάδας που είχε τραγικά ποσοστά κυρίως στην περιφέρεια (4/29 τρίποντα).

Η ήττα από τη Φινλανδία φέρνει σε δύσκολη θέση την Εθνική ανδρών στη Β' φάση του Ευρωμπάσκετ
Η ήττα από τη Φινλανδία φέρνει σε δύσκολη θέση την Εθνική ανδρών στη Β' φάση του Ευρωμπάσκετ
Ελλάδα : Σλούκας 4, Μπουρούσης 6, Ζήσης 19, Σπανούλης 17, Περπέρογλου 4, Φώτσης, Παπανικολάου 2, Καββαδάς, Μαυροκεφαλίδης 10 (7 ριμπάουντ), Καϊμακόγλου 6, Μπράμος 4, Πρίντεζης 5.

Φινλανδία: Κοϊβίστο 7, Νίκιλα, Μούρινεν 15 (5 ασίστ), Χαφ 13, Λι 4, Σάλιν 1, Κότι 14 (6 ριμπάουντ), Κόπονεν 29, Χάανπε 1, Μότολα, Αχόνεν 2, Ράνικο.

  • Αλλα χτεσινά αποτελέσματα (σημ. δεν συμπεριλαμβάνονται τα παιχνίδια που τελείωσαν αργά): Ισπανία - Γεωργία 83-57, ΠΓΔΜ - Λετονία 66-76, Ουκρανία - Μ. Βρετανία 87-68, Γερμανία - Ισραήλ 80-76, Λιθουανία - Βοσνία 72-78, Κροατία - Τσεχία 70-53, Ιταλία - Σουηδία 82-79.
  • Οι όμιλοι της Β' φάσης είναι - Ε' ΟΜΙΛΟΣ: Ουκρανία, Γαλλία, Λετονία, Λιθουανία, Σερβία, Βέλγιο. ΣΤ': Ισπανία, Κροατία, Τσεχία, Ιταλία, Φινλανδία, Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ - ΛΕΤΟΝΙΑ
Νίκη για πολλούς λόγους

Η Εθνική υποδέχεται απόψε (21.45, MEGA) τη Λετονία - στην 8η αγωνιστική του έβδομου προκριματικού ομίλου για το Μουντιάλ του 2014 - με μοναδικό στόχο τη νίκη, ώστε να διατηρηθεί στην κορυφή. Είτε με συγκάτοικο τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, είτε μόνη, αν η Σλοβακία της (ξανα)κάνει δώρο. Στη δεύτερη (ιδανική) περίπτωση, θα έχει ξαναγίνει το φαβορί για την απ' ευθείας πρόκριση, αφού όλα θα εξαρτώνται από τα δικά της αποτελέσματα.

Τέσσερις μέρες μετά την επικράτηση στο Λιχτενστάιν (1-0, 72' Μήτρογλου), οι «γαλανόλευκοι» αναζητούν σήμερα στο «Γ. Καραϊσκάκης» το ίδιο αποτέλεσμα (νίκη) αλλά εντελώς διαφορετική εικόνα, απ' αυτή του πρώτου ημιχρόνου του προηγούμενου αγώνα. Αυτή που ανάγκασε τον Φερνάντο Σάντος να μιλήσει - μεταξύ άλλων - για ομάδα καρικατούρα.

Ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας θεωρεί ότι το πάθημα έγινε μάθημα αλλά επανέλαβε ότι «πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό για να πάρουμε τη νίκη. Δε θα είναι εύκολο παιχνίδι. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όπως στο δεύτερο ημίχρονο με το Λιχτενστάιν. Πρέπει να πιέσουμε, να μην επιτρέψουμε στους Λετονούς να κάνουν παιχνίδι, να πιέσουμε κοντά στη δικιά τους εστία και αν το κάνουμε αυτό θα έχουμε ευκαιρίες. Αν επιτρέψουμε στον αντίπαλο να έχει κατοχή κι εμείς είμαστε αργοί, τότε σίγουρα θα έχουμε προβλήματα και αυτό δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές».

Οι άλλες αναμετρήσεις του ομίλου είναι: Σλοβακία - Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Λιθουανία - Λιχτενστάιν. Η βαθμολογία: Βοσνία, Ελλάδα 16, Σλοβακία 12, Λετονία 7, Λιθουανία 5, Λιχτενστάιν 2.

Η Εθνική ελπίδων - στην πρεμιέρα των υποχρεώσεών της, στον 7ο προκριματικό όμιλο του EURO 2013/15 - υποδέχεται (18.30, Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου) τη Μάλτα.

ΑΡΗΣ
Επέλεξε Μιλίνκοβιτς

O Σέρβος Ζόραν Μιλίνκοβιτς θα είναι τελικά ο διάδοχος του Γιάννη Χατζηνικολάου στην τεχνική ηγεσία του Αρη, που προτιμήθηκε αντί του Γερμανού Γκούντερ Κέστνερ. O πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης, Δημήτρης Ηλιάδης, έκανε χτες ταξίδι - αστραπή στο Βελιγράδι, όπου ήρθε σε συμφωνία με τον 44χρονο Σέρβο τεχνικό που αύριο αναμένεται να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να πιάσει δουλειά.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Πρωτιά για Τσολακίδη

Το χρυσό μετάλλιο στο δίζυγο κατέκτησε ο Βασίλης Τσολακίδης στο διεθνές γκραν πρι του Σομπατέλι στην Ουγγαρία, όπου έδωσε τον πρώτο του αγώνα προετοιμασίας ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Αμβέρσας (30 Σεπτέμβρη - 6 Οκτώβρη). Ο Β. Τσολακίδης επικράτησε με 15.400 βαθμούς και ακολούθησαν ο Σλοβένος Μίτγια Πέτκοβσεκ με 15.300 βαθμούς και ο Ολλανδός Επκε Ζόντερλαντ με 15.050 βαθμούς.

ΠΟΛΟ
«Χρυσές» γοργόνες

Την κυριαρχία στην κορυφή του παγκόσμιου πόλο σε επίπεδο νεανίδων επιβεβαίωσε η Εθνική Ελλάδα που κατέκτησε το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και διατήρησε τον τίτλο που είχε κερδίσει πριν από δύο χρόνια στη Μαδρίτη. Μάλιστα, η Εθνική νεανίδων κατέχει και τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας που κατέκτησε στο Περθ το 2012, κάτι που σημαίνει ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει ισάριθμα χρυσά (δυο ευρωπαϊκά κι ένα παγκόσμιο). Στον τελικό της φετινής διοργάνωσης που έγινε στην Κωνσταντινούπολη η Ελλάδα επικράτησε της Ισπανίας με 8-5 μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι που ήταν ντέρμπι στη μεγαλύτερη διάρκειά του. Τα 8λεπτα: 1-2, 1-2, 2-2, 1-2. Τα γκολ για την ελληνική ομάδα πέτυχαν οι: Πλευρίτου Β. 1, Χυδηριώτη 1, Πλευρίτου Ε. 2, Ξενάκη 2, Καλογεράκου 2.

Στην ανάγκη να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η νέα τεράστια επιτυχία που σημείωσε η ελληνική υδατοσφαίριση στην Κωνσταντινούπολη αναφέρθηκε ο Γιώργος Μορφέσης μετά το τέλος του παιχνιδιού.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Παρέμεινε η πάλη

Με συντριπτική πλειοψηφία η Ολομέλεια της ΔΟΕ (στην 125η Σύνοδό της, η οποία διεξάγεται στο Μπουένος Αϊρες) αποφάσισε την παραμονή της πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και για τις διοργανώσεις του 2020 και 2024. Στη σχετική ψηφοφορία η πάλη συγκέντρωσε 49 ψήφους, έναντι 24 του μπέιζμπολ/σόφτμπολ και 22 του σκουός.

Επίσης με διαφορά, αναδείχθηκε η διοργανώτρια πόλη των Αγώνων το 2020. Το χρίσμα δόθηκε στο Τόκιο (για δεύτερη φορά, μετά το 1964) με 60 ψήφους υπέρ, έναντι 36 θετικών ψήφων για την Κωνσταντινούπολη, η οποία έφτασε στον «τελικό» μετά από δύο ψηφοφορίες. Αρχικά ισοβάθμησε - στη 2η θέση - με τη Μαδρίτη και στη συνέχεια επικράτησε με 49 ψήφους έναντι 45 της Ισπανικής πρωτεύουσας.

Σήμερα, στην αυλαία της Συνόδου, θ' αναδειχθεί ο 9ος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Για τον αντικαταστάτη του Ζακ Ρογκ θα ψηφίσουν 98 μέλη. Τον προεδρικό θώκο διεκδικούν 8 παράγοντες (αριθμός ρεκόρ), οι Μπαχ (Γερμανός), Μιάνγκ (από τη Σιγκαπούρη), Κάριον (Πορτορικανός), Μπούμκα (Ουκρανός), Γου (Ταϊβανέζος), Οσβαλντ (Ελβετός). Η ανακοίνωση του νέου προέδρου αναμένεται περίπου στις 18.30.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ