ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για τα οικονομικά της Τοπικής Διοίκησης

Εγινε ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος

Παρέμβαση στο προχτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με αφορμή τη συζήτηση περί των οικονομικών που θα απασχολήσουν το έκτακτο συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, έκανε ο εκλεγμένος σύμβουλος του ΚΚΕ Γιάννης Μανουσογιαννάκης.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως όλοι οι φορείς της Τοπικής ή της Περιφερειακής Διοίκησης, ευχαρίστως αναλαμβάνουν καινούριες αρμοδιότητες από το κράτος χωρίς όμως να διεκδικούν τελικά και να εξασφαλίζουν τους πόρους για να ικανοποιήσουν αυτές οι αρμοδιότητες. «Και όταν λέμε πόρους, εννοούμε από τον κρατικό προϋπολογισμό από τη φορολογία που επιβάλλεται στα λαϊκά στρώματα και είναι υπέρογκη. Και όχι με νέα, πρόσθετη φορολογία στην οποία καταφεύγουν για να μπορέσουν, ως ένα βαθμό, να ικανοποιήσουν αυτές τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν».

Παράλληλα, στάθηκε στο γεγονός πως το 2011 οι λειτουργικοί Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) για όλες τις Περιφέρειες ήταν 120,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2012 έπεσαν στα 86,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αντίστοιχοι επενδυτικοί το 2012 έφτασαν τα 13,8 εκατομμύρια έναντι 223,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2011 σημειώνοντας μείωση 93,8%. «Από αυτούς, το πρώτο πεντάμηνο του 2013 δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ ενώ για το 2014 προβλέπεται μία μείωση, πάνω σε αυτά τα πετσοκομμένα, της τάξης του 7%».

Οπως τόνισε ο Γ. Μανουσογιαννάκης, το σημαντικό δεν είναι το πώς θα κατανεμηθούν αυτοί οι ελάχιστοι πόροι αλλά το πώς θα διεκδικηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι πόροι αυτοί για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. «Γιατί σε αντίθετη περίπτωση, αυτό που θα γίνει είναι να συρρικνώνονται οι υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρονται στους εργαζόμενους και αυτές που θα μένουν είναι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να εμπορευματοποιούνται, να ιδιωτικοποιούνται, να τους πληρώνει δηλαδή ο ίδιος ο εργαζόμενος για πέμπτη ή έκτη ή 20ή φορά από το πενιχρό ή το ασήμαντο εισόδημα που έχει».

Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι: «Να διεκδικήσει και η Περιφέρεια Αττικής την πλήρη κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών που έχουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι για τις ανάγκες τους. Να μη συρρικνωθούν τα εισοδήματα που έχουν. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να εξασφαλίσουμε μόνιμη σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους, να μειωθούν μέχρι να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέο αντιμεταναστευτικό θεσμικό πλαίσιο

G4PHOTOS

Το «νέο» θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες για «νόμιμη» είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για τον Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενταξης, ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο 140 άρθρων.

Στόχος της κυβέρνησης φέρεται να είναι να ωθήσει τους κατόχους μακρόχρονων εθνικών αδειών διαμονής (άδειες διαμονής δεκαετούς και αόριστης διάρκειας) να τις μετατρέψουν σε άδειες επί μακρόν διαμένοντος. Η συγκεκριμένη άδεια δίνει δυνατότητα σε όσους επιθυμούν, να κάνουν χρήση του δικαιώματος της «κινητικότητας» και να μεταβούν σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ταυτόχρονα, προβλέπεται και μετάπτωση σε τριετές καθεστώς διαμονής, για τους κατόχους μακρόχρονων εθνικών αδειών που δεν πληρούν τα «κριτήρια» μετάβασης στο καθεστώς της άδειας επί μακρόν διαμένοντος.

Στα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Ελλάδα, πήγαν εδώ σχολείο, παρέχονται τα δικαιώματα του επί μακρόν διαμένοντος εντός της ελληνικής επικράτειας. Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι έτσι μετανάστες δεν θα ζητούν ιθαγένεια προσβλέποντας στα δικαιώματα που τους παρέχει η απόκτησή της.

Στις νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται ακόμα ανάμεσα σε άλλα: Αλλαγή διαδικασίας μετακλήσεων νέων αλλοδαπών, ώστε να γίνονται σε κεντρικό επίπεδο, και όχι σε επίπεδο περιφέρειας. Επιδίωξη είναι να υπάρχει συνολικός έλεγχος και οι μετακλήσεις να γίνονται σε συνάρτηση με τις ανάγκες της ελληνικής «αγοράς εργασίας». Διαδικασίες «fast track» εισόδου και διαμονής αλλοδαπών για την προώθηση επενδυτικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων (π.χ. στρατηγικές επενδύσεις, αγορά ακινήτων). Δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας μόνο από κατόχους αδειών διαμονής μακράς διάρκειας.

Την ενοχή Τσοχατζόπουλου πρότεινε η εισαγγελέας

Την ενοχή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλου και άλλων κατηγορουμένων, πρότεινε χτες, η εισαγγελέας Γ. Αδειλίνη. Ανέφερε ότι από το 1996 ως το 2001, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Αμυνας, ο πρώην υπουργός «δωροδοκήθηκε κατ' εξακολούθηση». Οπως υποστήριξε, με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του το 1996, ο Α. Τσοχατζόπουλος «είχε συλλάβει το σχέδιο της δωροδοκίας του», το οποίο οργάνωσε και υλοποίησε χρησιμοποιώντας στενούς συνεργάτες του και ανθρώπους του περιβάλλοντός του.

Η Εισαγγελέας είπε, ότι οι μίζες ενσωματώθηκαν στις επίμαχες συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων και κυρίως σε εκείνες των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Αναφορά έκανε και στον πρώην υπουργό της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη, χαρακτηρίζοντας τον «συνδετικό κρίκο» μεταξύ του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και των εκπροσώπων της εταιρείας «ΝΤΡΟΥΜΙΛΑΝ», η οποία «συνεστήθη αποκλειστικά για να μοιράσει τις μίζες» από την προμήθεια των ρωσικών όπλων. Σε άλλο σημείο της αγόρευσης η εισαγγελέας είπε: «Ο Ακης Τσοχατζόπουλος ως πολιτικός μηχανικός είχε συλλάβει σχέδιο ξεπλύματος μέσω του real estate».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΑΣΗ επικράτησε χτες στην οδό Κύπρου, στο Μενίδι. Κάτοικοι της περιοχής ξεσηκώθηκαν μετά την απόφαση των αρχών να κατεδαφίσουν παράγκες, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και έστησαν οδοφράγματα. Προχτές το πρωί συνεργεία της αποκεντρωμένης διοίκησης ανατολικής Αττικής και του Δήμου Αχαρνών, συνεπικουρούμενα από αστυνομικές δυνάμεις, γκρέμισαν έντεκα παράγκες στην περιοχή Χαραυγή της πόλης, στην οδό Κύπρου. Ξεσπιτώσανε, με αυτόν τον τρόπο, οικογένειες τσιγγάνων που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ αστυνομική επιχείρηση εναντίον μεταναστών, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξένιος Δίας», πραγματοποιήθηκε χτες στην ευρύτερη περιοχή των Πατησίων. Πάνω από 312 άτομα προσήχθησαν στις αστυνομικές υπηρεσίες και πάνω από 40 αλλοδαποί συνελήφθησαν. Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε και χτες εκτεταμένη κατασταλτική επιχείρηση σε τσιγγάνικους καταυλισμούς στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα στους νομούς Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Η αστυνομική επιχείρηση, είναι η 22η που πραγματοποιείται κατά σειρά από τις αρχές του 2013, σε διάφορες περιοχές με καταυλισμούς Ρομά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

ΦΩΤΙΑ ξέσπασε χτες σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λιθοβούνια Αρκαδίας. Επιχειρούσαν 42 πυροσβέστες με 16 οχήματα, δώδεκα άτομα πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗτου Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ) Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο τέως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών και του Πρωτοδικείου Αθηνών Ιωάν. Σακελλάκος. Σε αρεοπαγίτη προήχθη ο πρόεδρος Εφετών Κων. Παπασταματίου.

ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ περίπου 40 άγνωστοι επιτέθηκαν σε γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη (στην οδό Καζαντζάκη). Η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε αρκετές προσαγωγές.

ΝΙΚΑΙΑ
Εκδήλωση τιμής για τους πεσόντες

Εκδήλωση προς τιμήν των 15 νεκρών που χτυπήθηκαν άνανδρα από βόλια των κατακτητών ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους, 40 μέρες μετά το μπλόκο της 17.8.1944, στο μνημόσυνο, στην Κοκκινιά, συνδιοργανώνουν, την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη ώρα 7.30 μμ στον ιστορικό χώρο της μάνδρας στη Νίκαια, οι μαζικοί φορείς της πόλης (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Ενωση Γονεων, Ενωση Γυναικών, Επιτροπή Ειρήνης, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Τριάδας, Σύλλογος «Κ. Βάρναλης», ΟΦΟΝ, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Σύλλογος Ασπρων Χωμάτων «Μέριμνα». Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Ωρα 10 πμ, ιστορικός περίπατος, από την πλ. Δαβάκη (επίκεντρο της μάχης της Κοκκινιάς) προς το ιστορικό μουσείο. Το απόγευμα 5.30 μμ, στο χώρο της μάνδρας, θα γίνουν σκακιστικοί αγώνες από τον ΟΦΟΝ και τον ΑΦΟΑΝ.

Στην εκδήλωση, για πρώτη φορά, θα ακουστούν τα ονόματα των πεσόντων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών. Ο Σύλλογος Γυναικών θα παρουσιάσει το ιστορικό χρονικό. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από το σύλλογο Αγ. Τριάδας.

Φασιστοειδή ξυλοκόπησαν σπουδαστή στον Πύργο

Φασιστοειδή ξυλοκόπησαν σπουδαστή στον Πύργο. Σύμφωνα με σχετική καταγγελία, η επίθεση σημειώθηκε πριν λίγες μέρες και το θύμα του τραμπουκισμού μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο, όπου του έγιναν ράμματα στο πρόσωπο, ενώ έχει μώλωπες σε όλο του το σώμα. Τον περασμένο χειμώνα ο σπουδαστής είχε γίνει στόχος επίθεσης και είχε καταγγελθεί πως σε αυτήν συμμετείχε αστυνομικός με καταγωγή από την Ηλεία που υπηρετεί στην Αθήνα. Οπως έχει καταγγείλει ο πατέρας του, η πρόσφατη επίθεση σημειώθηκε για να τρομοκρατηθεί ο γιος του και να αποσύρει τη μήνυση που είχε υποβάλει τον περασμένο Φλεβάρη σε βάρος των φασιστοειδών.

Κατήγγειλε, δε, ότι τον περασμένο Ιούνη είχε προσαχθεί στο Αστυνομικό Τμήμα του Πύργου με πρόσχημα υπόθεση εμπρησμού. Εκεί του έγιναν ερωτήσεις που αφορούσαν τη γνώμη του για διάφορες πολιτικές οργανώσεις και ιστοσελίδες. Για την επίθεση που έγινε τον περασμένο Φλεβάρη υπάρχουν καταγγελίες ότι, όταν τα θύματα της επίθεσης πήγαν να καταγγείλουν το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα Πύργου, τους υποδείχτηκε να μην υποβάλουν μήνυση.

Μαζί κυβέρνηση - ΚΕΔΕ και για τον εκλογικό νόμο

«Θετικότατη» παρουσιάστηκε η αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος για το νέο εκλογικό σύστημα που προωθεί για τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές η κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη. Οπως ανακοίνωσε ο τελευταίος, θα συσταθούν, από τις δύο πλευρές, κοινές ομάδες εργασίας που θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες του νέου νόμου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, είπε πως «επιδιώκουμε ένα νέο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κρίση», που μπορεί να υπηρετηθεί μέσα από ένα «νέο θεσμικό πλαίσιο για την υποστήριξη των ανέργων, της ανάπτυξης, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας», ενώ ο Γ. Μιχελάκης παρέμεινε πιστός στην αποπροσανατολιστική λογική του «σπασίματος» των κομματικών γραμμών στις τοπικές κοινωνίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ